Wat te doen in Amersfoort? 9 tips voor een dagje weg

De vakantie in eigen land is deze zomer populairder dan ooit. Oké, we zien hier minder vaak het zonnetje dan aan de Côte d’Azur of het Gardameer, maar er zijn in Nederland net zulke mooie plekjes te verkennen. Een daarvan is de ‘Keistad’, oftewel: Amersfoort. Wil jij weten wat te doen in Amersfoort? Ik zet 9 tips op een rijtje.

Verblijven in Amersfoort

Amersfoort is een stad in de provincie Utrecht. De stad wordt ook wel de ‘Keistad’ genoemd. Die bijnaam komt van een eeuwenoud verhaal af met in de hoofdrol… een kei. Deze kei kun je zelfs bewonderen in de Arnhemsestraat. Natuurlijk heeft de stad nog veel meer te bieden. Zo heeft Amersfoort een historische binnenstad én een industriële kant. Je vindt er musea, maar kunt er ook goed winkelen. Een veelzijdige stad dus, met voor ieder wat wils.

Weten waarom Amersfoort de ‘Keistad’ genoemd wordt? Dan is dit een leuk artikel om te lezen.

Wil je een overnachting boeken in Amersfoort? Dan zet ik hierbij vijf aanraders op een rijtje voor overnachtingen in het centrum van de stad.

NH Hotel Amersfoort – Een prima hotel op een prima locatie. Omdat ik last minute boekte, was er weinig keuze naast dit hotel.
De Tabaksplant – Dit historische pandje in het centrum ziet er een stuk gezelliger uit. Ik las hier op een blog ook goede verhalen over.
B&B Vita Nova – Overnachten aan boord van een boot op het Amersfoortse water via Airbnbn. Hoe leuk!
Green Garden House – Dit vakantiehuis ligt nét buiten de stadsring, maar dat is geen probleem. Je kunt namelijk een fiets meenemen om de stad in te gaan!
In Negentienvijf – Deze B&B scoort heel goed op Booking.com én heeft een geweldige locatie in de binnenstad.

Amersfoort bezoeken

Wat te doen in Amersfoort

En dan nu over op mijn 9 doe-tips voor een bezoek aan Amersfoort.

1. Leer alles over de stad tijdens een wandeling

Met stip mijn favoriete activiteit in een onbekende stad is een stadswandeling met gids. In Amersfoort kun je dagelijks aansluiten bij een wandeling door de middeleeuwse binnenstad: om 11.30 en 14.00 uur. Je betaalt hiervoor €5,-. De rondleiding gaat van start bij de niet-te-missen Onze Lieve Vrouwentoren en leidt je natuurlijk langs populaire bezienswaardigheden, zoals de fotogenieke straat Muurhuizen. Koop hier je tickets voor de stadswandeling door Amersfoort. Helaas paste zo’n wandeling met gids niet in mijn planning tijdens mijn bezoek aan Amersfoort, maar toch is dit wat mij betreft een grote aanrader.

2. Verken het geboortehuis van Mondriaan

Je hebt vast weleens een typische Mondriaan voorbij zien komen; zo’n abstract werk met rode, gele en blauwe vlakken. Maar wist je ook dat deze nu onbetaalbare werken in het begin juist slecht verkocht en dat de kunstenaar daarom een tijd de kost verdiende met bloemen schilderen? Dit en nog veel meer leer je in het Mondriaanhuis in Amersfoort, het geboortehuis van Piet Mondriaan. In verschillende ruimtes wordt je meegenomen in zijn leven: van Amersfoort naar Amsterdam en van Parijs naar New York. Je vindt het museum aan de Kortegracht 11. Voor een kaartje betaal je €12,50.

Museum Flehite

3. Dwaal door het oude centrum van Amersfoort

Wat te doen in Amersfoort

Natuurlijk kun je ook zonder gids prima de stad te voet verkennen. Dwaal door de eeuwenoude steegjes en loop zo tegen verrassingen aan, of volg een uitgestippelde route om zo geen highlight van Amersfoort te missen. Spreekt deze tweede aanpak je aan? Dan is de wandeling die Wanda uitzette een aanrader, want door haar route te volgen loop je langs de top vijftien bezienswaardigheden van de stad, waaronder dé Amersfoortse Kei. Helaas heb ik die kei moeten missen, want ik ontdekte pas na mijn bezoek dat de kei nog in de stad te vinden is. Kei jammer! Ontdek hier de wandeling door Amersfoort.

4. Beklim de Onze Lieve Vrouwentoren

De niet-te-missen (letterlijk) Onze Lieve Vrouwentoren torent boven de stad uit. Niet gek, want het is met een hoogte van 98 meter de op twee na hoogste kerktoren in Nederland. Hij wordt daarom ook wel de Lange Jan genoemd. Onder het genot van een drankje op een van de terrassen op het Lieve Vrouwenplein merk ik op dat ‘ie best wat weg heeft van de Dom, die ik vorig jaar beklom tijdens een stedentripje Utrecht. En dat is precies de bedoeling, want de toren is geïnspireerd op deze Utrechtse toren. Voor een mooi uitzicht over de stad kun je voor €7,50 de toren onder begeleiding van een gids beklimmen. Je scoort hier je tickets voor de toren.

Onze Lieve Vrouwentoren

5. Vaar over de Amersfoortse grachten

Voetjes moe maar toch van alles ontdekken over Amersfoort? Dan is een rondvaart door de historische binnenstad een leuk idee. Wist je dat er jaarlijks wel zo’n 61.000 passagiers de stad te water verkennen? Je betaalt €6,- voor een rondvaart door de grachten van 45 minuten. Natuurlijk vaar je tijdens de boottocht langs bekende bezienswaardigheden, zoals waterpoort Monnikendam en de Onze Lieve Vrouwentoren. Je koopt je kaartje bij Waterlijn aan de Krommestraat 5. Als je dan toch in die straat bent, wip dan meteen even binnen bij Madonna voor een hapje of drankje.

6. Ga uiteten in Amersfoort

Misschien heeft Amersfoort dan niet zo’n typische lekkernij zoals de pastéis de nata die ik in Lissabon at, maar dat wil niet zeggen dat je hier niet lekker kunt eten. Bij ‘all-day hotspot’ Madonna kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een koffietje of een borrel. Bij lekker weer op het terras aan de stadsgracht, maar anders is het binnen net zo fijn zitten. Ook een aanrader is Tollius, want dit restaurant is niet voor niets benoemd is de Michelingids. Voor een hapje of drankje tijdens het shoppen is Nul33 ideaal gelegen en tijdens een wandeling door de oude stad kun je ook eens stoppen bij westSingel. Bij deze laatste heb ik alleen naar binnen gegluurd, maar het zag er veelbelovend uit!

Muurhuizen Amersfoort

7. Bezoek het Nationaal Militair Museum

Strikt genomen is dit niet iets wat je kunt doen ín Amersfoort, want het Nationaal Militair Museum is gelegen op zo’n kwartiertje rijden van Amersfoort. Al bij aankomst bij het museum was ik enthousiast: wat een indrukwekkend gebouw! Ook de tentoonstellingen zijn zeer de moeite waard. Je gaat hier in vogelvlucht door 5.000 jaar aan militaire geschiedenis, dus je kunt je voorstellen dat er te veel te zien is voor één bezoek. Tot en met september 2021 is er de tentoonstelling ‘Hij of ik’ te zien, waarbij je de tweede wereld oorlog meemaakt door de ogen van een Canadese en een Duitse militair. Een aanrader! Ook met kinderen overigens, want voor hen is er van alles te doen.

8. Ontdek de industriële kant van Amersfoort

Zoals in veel steden is in Amersfoort nieuw leven geblazen in een industrieel stukje van de stad. Het voormalig Oliemolenkwartier werd omgedoopt tot De Nieuwe stad en is nu een dynamische plek waar van alles te doen is. Er zijn allerlei bedrijfjes gevestigd, maar je kunt er ook een hapje eten bij bijvoorbeeld Het Lokaal of Hoog Vuur. Deze zomer is er op het terrein een groot zomerterras te vinden en worden er activiteiten op het gebied van kunst en cultuur georganiseerd. Check de agenda op de website van De Nieuwe Stad. Ook industrieel, maar dan een stukje verderop in Amersfoort: het Centraal Ketelhuis. De lunch in dit Rijksmonument wordt het best bewaarde geheim van Amersfoort genoemd.

Brouwerij Amersfoort De Drie Ringen

9. Proef een Amersfoorts biertje (of twee)

Per toeval liep ik tijdens een wandeling door de stad tegen het uithangbord van stadsbrouwerij De Drie Ringen aan. De brouwerij ligt namelijk op een steenworp afstand van de Koppelpoort. Helaas was er tijdens mijn korte bezoek aan de stad geen tijd om naar binnen te wippen, want ondanks dat ik het proces van bierbrouwen inmiddels kan dromen, blijf ik een brouwerij bezoeken leuk vinden. Heb jij wat meer tijd? Dan kun je voor €12,50 aansluiten bij een rondleiding bij De Drie Ringen. Voor dit bedrag krijg je een biertje voor én na de rondleiding. Prima deal dus!

Hopelijk weet je na het lezen van deze tips wat te doen in Amersfoort, wanneer jij een bezoekje gaat brengen aan deze mooie stad!

15 Reacties

 1. 5 augustus 2020 /

  Wat een fijne tips! Ik ben, buiten de dierentuin, nog nooit in Amersfoort geweest. Zo te lezen kun je er echt een leuk dagje van maken en is er veel te doen en te zien. Sowieso ben ik dol op wat oudere steden waar je cultuur en geschiedenis kan opsnuiven. Leuk om over een tijdje eens heen te gaan!
  Lees ook Happy moments of the month (3) van MeaghanMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   5 augustus 2020 /

   Grappig, want ik ben dan weer nooit in de dierentuin van Amersfoort geweest, denk ik althans. Er is zeker genoeg te zien en doen om je er een dagje te vermaken! Ik hou ook van oudere steden vol geschiedenis, en dat is er in Amersfoort in ieder geval genoeg. :)

 2. 1 augustus 2020 /

  Heel leuk om te lezen! Ik ben volgens mij nog nooit in Amersfoort geweest. Mijn vriend en ik bezoeken graag bierbrouwerijen, dus als we ooit naar deze stad gaan, weet ik al wat ik op de planning zet ;) En het beklimmen van kerktorens vind ik ook heel leuk om te doen.
  Lees ook Mijn blogpauze is voorbij, ik ben terug! van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   3 augustus 2020 /

   Een bezoekje waard wat mij betreft! Ik blijf het om de een of andere reden ook leuk vinden om een bierbrouwerij te bezoeken, ondanks dat je na een aantal van die bezoekjes het proces wel kan dromen haha. Beklimmen van een kerktoren of andere hoge toren vind ik ook leuk!

 3. 29 juli 2020 /

  Ik zal wellicht nooit in Amersfoort komen maar ik vind het gewoon al leuk om naar jouw foto’s te kijken haha!

 4. 28 juli 2020 /

  Amersfoort is zo gezellig! Ik heb jaren in Utrecht gewoond maar als ik had moeten kiezen waar ik me echt zou willen settelen, zou ik toch voor Amersfoort gaan. Nog een leuke toevoeging voor je lijstje: bij het VVV-kantoor kun je een soort moordmysterie-rondleiding kopen. Dat is een route waarbij je onderweg naar allerlei clues moet zoeken waarbij je een moord oplost. Soort wandelend Cluedo dus!
  Lees ook Diary week 30: Surfen & op kastelenjacht in Frankrijk van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   29 juli 2020 /

   Kan ik me helemaal voorstellen! Ik heb zelf tijdens mijn studie in Amsterdam gewoond en vond Utrecht altijd het wat rustigere zusje, met wat minder toeristen. En Amersfoort is dan nóg wat rustiger, maar er is nog wel genoeg te zien en doen. Had ook al een leuk huisje gespot in het voorbij gaan, maar dat bleek echt onbetaalbaar haha, oeps! Die moordmysterie-rondleiding klinkt ook heel leuk! Nog nooit van zo’n soort activiteit gehoord.

 5. 28 juli 2020 /

  Heel leuk om te lezen want ik woon sinds een tijdje in Amersfoort maar was er daarvoor totaal niet bekend. Hier lees ik dus ook nog allemaal nieuwe dingen! Wat een prachtige foto’s ook!!

  • Sanne
   Auteur
   29 juli 2020 /

   Wat leuk dat je in Amersfoort woont! Ik vind het een hele mooie stad, het lijkt me ook een fijne plek om te wonen. Dankje!

  • Sanne
   Auteur
   28 juli 2020 /

   Ik vind het ook een hele leuke stad! Was er alleen ooit eens uitgeweest, maar dat is toch een hele andere kant van een stad haha. Ik ga er ook zeker nog eens naar toe, nog genoeg dingen te doen waar ik nu geen tijd voor had.

  • Sanne
   Auteur
   28 juli 2020 /

   Haha! Voor de oplettende lezer. ;) Morgen ga ik meer jouw kant op, want dan ga ik een dagje naar Maastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.