5 redenen waarom jij jezelf niet op tijd uit bed krijgt

Daar is ze weer hoor, met een artikel over productieve ochtenden. Niet voor niets trouwens, want mijn vorige pogingen om een ochtendmens te worden, zijn niet bepaald geslaagd. Een tijdje sta ik netjes op tijd op tot dat snoozen er weer insluipt. En daar moet verandering in komen! Dit keer heb ik dan ook een lijstje gemaakt met de 5 redenen waarom jij jezelf niet op tijd uit bed gesleept krijgt. En met “jij jezelf” bedoel ik hier uiteraard gewoon “ik mezelf”. Leer dus van mijn fouten en hopelijk zal ik dat dan ook doen.

Morning is wonderful. Its only drawback is that it comes at such an inconvenient time of day.
― Glen Cook

True dat, Glen Cook. Wie je ook mag zijn (een Amerikaanse auteur van science fiction en fantasy boeken, voor de geïnteresseerden)! Even een kleine recap van hoe dat opstaan me dit jaar is vergaan. In januari kondigde ik groots aan dat een van mijn goede voornemens voor dit jaar is dat ik een ochtendroutine wil creëren en wil stoppen met dat eeuwige gesnooze. In maart vond ik het tijd om stappen te ondernemen. Ik las The Miracle Morning Routine van Hal Elrod en dacht na over mijn ideale ochtendroutine. Ik deelde in een artikel een aantal ideeën voor mijn ochtendroutine, maar erg concreet maakte ik de plannen niet.

5 redenen waarom jij jezelf niet op tijd uit bed gesleept krijgt | www.sannetimmermans.nl

Bekende struggles? Dan herken je jezelf wellicht in deze 5 redenen waarom je niet op tijd uit bed komt.

1. Je gaat te laat naar bed

No shit, Sherlock. Toch zet ik ‘m bovenaan dit lijstje. Dit is iets waar ik me absoluut schuldig aan maak. Ik ben een slaapkop at heart en heb die uurtjes slaap dan ook hard nodig. Niet gek dat ik ‘s ochtends een keertje extra omdraai als ik nog moe ben. Een bekend boek over ochtendroutines is The 5 A.M. Miracle waarin je leert hoe je nog vóór het ontbijt je dag kan domineren. Dat is allemaal leuk en aardig, maar als je niet op tijd naar bed gaat, zal je ook moeite hebben met het opstaan en zal die ochtend er echt niet productiever op worden. Hoe dan ook vroeg opstaan, lijkt me dus geen goed streven.

2. Je springt niet meteen uit bed

Ik heb gemerkt dat de enige manier waarop ik écht wakker word, is door zodra de wekker gaat uit bed te springen. De reden waardoor ik vaak niet op tijd uit bed kom? Op mijn telefoon blijven scrollen nu ik ‘m toch in mijn handen heb na het wegdrukken van die ellendige wekker. Voor sommige mensen zal het ongetwijfeld prima werken om de eerste activiteit van de dag in bed uit te voeren (nee, niet dát you dirty mind), ik heb het hier over zaken als mediteren, een paar bladzijden lezen of je Instagramfeed checken. Voor mij persoonlijk blijkt dit voor geen meter te werken en daarom kan ik maar beter meteen uit bed springen.

3. Je haalt je lichaam niet uit de slaapmodus

Niet alleen door je bed blijf je hangen in die slaapmodus, want er zijn meerdere factoren waardoor je behoorlijk slaperig kunt blijven. Hier kan je gelukkig wel iets aan doen. Zo stop je de aanmaak van slaaphormoon melatonine door licht, en dan met name daglicht. Belangrijke zaak dus om die gordijnen first things first open te gooien of bij gebrek hieraan het licht aan te zetten. Ook lichamelijke beweging kan de aanmaak van dit hormoon tegengaan. Nog een goede reden om wat beweging in je ochtendroutine op te nemen dus. Na zo’n nachtje slapen ben je bovendien redelijk uitgedroogd. Daarom is het belangrijk om je vocht aan te vullen. Dit doe je niet met een kopje koffie, maar met een flink glas lauw water. Maak je geen zorgen, die koffie mag je daarna pakken!

4. Je hebt geen goede reden om uit bed te komen

Weer eentje waar ik mezelf schuldig aan maak. My bad! Ik wist jullie namelijk zelf toch in januari al te vertellen hoe je goede voornemens om kan zetten in goede gewoontes? Een belangrijk punt dat ik hieruit had moeten leren is hoe belangrijk het is om zo’n doel concreet te maken. Ik merk dat als ik een goede reden heb om uit bed te komen, zoals een vlucht of een leuk uitje, ik zonder enige moeite mijn bed uit kom. Wanneer ik geen concreet doel heb, is het echter een compleet ander verhaal. Dit is waar die vaste ochtendroutine om de hoek komt kijken. Bepaal daarom voordat de wekker gaat al voor jezelf hoe je jouw ochtend in wilt vullen. Desnoods doe je dit per dag, want niet elke dag hoeft natuurlijk hetzelfde te beginnen.

5. Je begint de dag met onproductieve bezigheden

Nog even over die Instagramfeed. Misschien is dat namelijk helemaal niet zo’n handige manier om de dag te starten. Ik vind zelf niks heerlijker dan ‘s ochtends te scrollen door mijn feed, maar op die manier is het al gauw een half uur later. Eigenlijk vind ik het zonde om daarvoor extra vroeg op te staan! Natuurlijk kan ik niet voor jou invullen wat productief is en wat niet, maar je kunt vast bij jezelf nagaan wat je jouw kostbare ochtenduurtjes waard vind. Zo lees ik eigenlijk liever een aantal blogs voordat ik naar mijn werk ga, dan dat ik te lang op Instagram blijf plakken. Wil je niet helemaal stoppen met zo’n guilty pleasure? Dan kun je er misschien een beperkte tijd voor inplannen.

Herken jij jezelf in deze redenen waarom je niet op tijd uit bed komt of is opstaan voor jou appeltje-eitje?

Ook queen van het snoozen? Dan herken jij jezelf vast in dit rijtje met redenen waarom jij jezelf niet op tijd uit bed gesleept krijgt.

27 Reacties

 1. 3 oktober 2019 /

  Ik ben zelf absoluut een ochtendmens, altijd al geweest! Ik voel mezelf wel eens een oude oma als ik in de avond om half negen al zit te gapen hoor, haha;-) Ik denk inderdaad dat wanneer je een goede reden hebt om elke dag op te staan, het sowieso makkelijker is om op te staan. Zaak dus, voor ons allemaal, om goede redenen te hebben, of te gaan maken!
  Lees ook Heb jij al een botanisch hoekje in je huis? van bychristianaMy Profile

 2. 30 juni 2019 /

  Ik heb moeite met opstaan. Echt.. het zal nooit beteren, wat ik ook probeer. Zoals nu, ik moet redelijk vroeg beginnen op het werk, dus ik kruip dan maar vroeg in bed de avond voordien om zeker mijn uurtjes slaap te hebben. Maar ook dan blijft het moeilijk om mezelf uit bed te hijsen ‘s ochtends.
  Lees ook Summerproof | Een vakantiegevoel creeëren van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2019 /

   Ah ik ken het! Ik geloof wel dat ik echt verschil merk in mijn energielevel als ik wat vroeger in mijn nest duik, maar toch blijft dat opstaan een dingetje. Ook al zou ik om 20:00 uur in bed kruipen, dan is het uit bed komen nog best lastig.

 3. 29 juni 2019 /

  Ik ben een echt ochtend mens, dus nooit last van. Nu met mijn zwangerschap sta ik ook vroeg op, echter duurt het wat langer om normaal uit bed te komen haha. Zo heb ik nog wel wat aan mijn dagen wat erg fijn is :-)
  Lees ook Oh Baby| Maand 8 & 9 (week 33 t/m 39) van SaskiaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2019 /

   Heerlijk lijkt me dat! Zou willen dat ik dat wat meer was. Ik kan mezelf overigens ook niet echt een avondmens noemen, dus wat ik dan wel ben? Een slaapkop, waarschijnlijk. Wel helemaal mee eens dat je dan echt wat aan je dag hebt. :)

 4. 29 juni 2019 /

  Neeeee, ik kom ook heel slecht mijn bed uit en al helemaal in de winter. “If you snooze, you lose”, nou inderdaad! In mijn geval big time. Altijd rushen in de ochtenden, zorgt voor onrust! En de boyfriend is Zo gestructureerd as hell, da’s heel irritant ;-) Hoeft zich nooit te haasten…by the way, je schrijft heel fijn en ik vind je En/NL heerlijk, love it. Doing it too 😘

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2019 /

   Dit is héél herkenbaar! Zou graag wat meer zoals jouw vriend zijn haha, lijkt me heerlijk om rust te hebben in de ochtend. Ik moet zeggen dat ik sinds het schrijven van dit artikel al een paar keer wat vroeger uit bed ben gekomen. Niet zo vroeg dat ik allerlei dingen heb kunnen doen voor mijn werk, maar wel op tijd genoeg om een lekker rustige ochtend te hebben. Haha en wat leuk om te horen! Ik moet me soms ook echt even stoppen met al dat engels hoor, maar I CAN’T ;)

 5. 29 juni 2019 /

  Ik heb een tijd heel slecht geslapen, maar nu ik weer goed slaap heb ik totaal geen probleem met op tijd opstaan. Ik ben echt een ochtendmens, dus dat scheelt ook wel heel erg. Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends productief bezig te zijn en heb vaak ook gewoon zin om aan de dag te beginnen.
  Lees ook Waarom je de lat soms lager moet leggen van Ilona WielingaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2019 /

   Lijkt me heerijk, om zo aan de nieuwe dag te beginnen! Ik vind het zelf ook wel heel fijn om productief te zijn in de ochtend en kan in het weekend bijvoorbeeld ook best een beetje balen als ik lang in bed ben blijven liggen. Dat vind ik dan eigenlijk zonde van mijn tijd.

 6. 27 juni 2019 /

  Meteen uit bed komen en starten met ontbijten werkt voor mij het beste. Als ik blijf liggen en inderdaad mijn telefoon erbij pak merk ik dat ik ook steeds luier word, haha. Verder merk ik ook dat wanneer ik ‘s avonds sport of nog iets anders actiefs doe, zoals klussen, dat ik mezelf dan ook echt meer uit bed moet slepen. ‘s avonds op tijd rust nemen is dus ook erg belangrijk!
  Lees ook Welke ingrediënten zijn slecht voor je huid? van EsméeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 juni 2019 /

   Haha, zó herkenbaar! En ik merk het ook echt wel als ik de avond ervoor een drukke planning heb gehad. Voor mij is het belangrijkste ook gewoon echt dat mezelf eruit slepen, want zodra ik eruit ben vind ik het helemaal prima!

 7. 27 juni 2019 /

  Ik was vroeger absoluut geen ochtendmens maar met het klimmen van de leeftijd is het steeds gemakkelijker geworden om op te staan. :) Ook ik heb verduisterende gordijnen op mijn slaapkamer maar die gebruik ik eigenlijk juist andersom, nl om de zon en de warmte overdag buiten te houden. ‘S nachts zijn ze dus gewoon open.
  Lees ook Mijn beauty favorieten van MirandaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 juni 2019 /

   Haha, goed om te horen! Ik heb het idee dat het me ook wel makkelijker af gaat dan in mijn jongere jaren 😉 Wel slim om de gordijnen ‘s nachts open te doen! Hier zijn ze overdag inderdaad ook gesloten voor de zon, maar heb er nooit aan gedacht dat ik ze ‘s avonds weer open kan doen. Bedankt voor de tip!

 8. 26 juni 2019 /

  Vroeger sprong ik altijd meteen mijn bed uit als mijn alarm ging maar tegenwoordig lukt het me ook niet meer. Behalve dan deze ochtend. Vooruitgang! Haha. Ik probeer nu afhankelijk van mijn shift op het werk om 6 uur en 7 uur op te staan. Ik heb graag de gordijnen open zodat het om 6 uur niet lijkt alsof het nog nacht is. Dat helpt wel. En het helpt ook als mijn vriend mee opstaat omdat ik dan niet alleen beneden ben. Ik vind het toch gezelliger als er iemand bij is dan.
  Lees ook You are not alone. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 juni 2019 /

   Volgens mij heb ik dat nooit heel gemakkelijk gekund, behalve in het weekend dan! Dan ben ik niet meer zo’n uitslapen als “vroeger”. Goed dat jij ook vooruitgang boekt! 6 vind ik wel vroeg hoor, oei! Fijn dat jullie ook tegelijk opstaan. Ik sta hier meestal als eerste op en dat vergt toch wel wat van mijn motivatie 😂

 9. 25 juni 2019 /

  Ohhh ja, die telefoon he. Dat is echt zo’n tijdzuigertje! Precies wat je zegt… voor je het weet ben je een half uur verder. Een vriend van mij had echt een briljante uitspraak die ik meteen heb toegepast: “ik ben ‘s morgens pas vanaf 8 uur geopend”. Ik hou 1 uur ‘telefoonloos’ aan, daarná mag ik berichtjes, mails en instagram bekijken. Het lukt me niet altijd, maar toch wel 75% van de tijd, denk ik. Wat ook helpt: ‘s avonds zet ik mijn scherm op grijstinten (met een sneltoets). Daardoor word je niet zo verleid!
  Lees ook Hittegolf! 20 dingen die wél leuk zijn aan die hoge temperaturen van YvonneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   26 juni 2019 /

   Inderdaad echt een tijdzuigertje! Wat een goed idee, om dat eerste uurtje helemaal telefoonloos te houden. Daar ga ik eens over nadenken. Het probleem is bij mij een beetje dat dat scherm me ook echt kan helpen met wakker worden. Even naar mijn telefoon grijpen kan het verschil maken tussen weer in slaap vallen en wakker worden. Had trouwens nog nooit gehoord van je scherm op grijstinten zetten. Goede tip!

 10. 25 juni 2019 /

  Oh dear, veel te herkenbaar dit! :’) Gelukkig is mijn kamer in de ochtend wel altijd lekker licht, al is dat ook alleen maar omdat ik ‘s avonds te lui ben om het rolgordijn naar beneden te doen… :’)
  Lees ook Rustig van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 juni 2019 /

   Zo fijn dat ik niet de enige ben die hier moeite mee heeft! En who cares, als het werkt, dan werkt het haha 😬 Ik heb ooit geïnvesteerd in verduisterende gordijnen dus helaas (?) wordt het bij mij niet zo heel licht.

 11. 25 juni 2019 /

  Wat een fijne tips! Ik ben helemaal erg, want ik ga bijna altijd laat slapen. Daarom staat mijn wekker vaak op 08.00 of zelfs 08.30 en vandaag haalde ik zelf die niet, haha…. Ik ben helemaal geen ochtendmens, maar daar heb ik me ook een beetje bij neergelegd. ‘s Avonds ben ik vaak wel productief :D
  Lees ook Fashion favorieten van juni die je nu nog kunt scoren! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 juni 2019 /

   Ohhh snap ik helemaal! Denk ook niet dat het je streven moet zijn om hoe dan ook een ochtendmens te zijn. Als je in de avond productief bent ook helemaal prima toch? 😊 Ik begin zelf om 08:00 uur met werken en vind het fijn om in de ochtend nog tijd voor mezelf te hebben dus daarom probeer ik wel om wat vroeger uit bed te komen!

 12. 25 juni 2019 /

  Kijk, ik wéét dit wel, maar het ook daadwerkelijk doen … 😅 Een tijd terug had ik geen problemen met om 6.15 uur op te staan en alvast wat te lezen, maar tegenwoordig geraak ik met moeite om 8.00 uur uit bed. Dit artikel motiveert me eerlijk gezegd wel om morgen nog eens te proberen enthousiast (ahum) om 6.30 uur uit bed te sukkelen. Vroeger op = vroeger op kantoor = vroeger klaar. Wel zo fijn met dit weer. 😏
  Ik heb trouwens een hele tijd terug een artikel geschreven met daarin vijf tips om beter te slapen, na m’n interview met de medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA hier in Antwerpen. Misschien vind je dat ook wel interessant om te lezen.
  Lees ook Review • Lush Turmeric Latte Bath Bomb van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 juni 2019 /

   Haha, herkenbaar! Las laatst ergens iets over dat als je een voornemen niet waar kunt maken, dat je het eigenlijk gewoon niet graag genoeg wilt. Dat zou misschien best wel eens waar zijn! Denk wel dat een goede reden hebben om uit bed te komen daar veel bij kan helpen. Goed dat ik je hiermee heb gemotiveerd! Ik mezelf ook gelukkig haha, want ben vanmorgen mooi om 6:30 uur uit bed gekomen. Moet zeggen dat die hitte in de slaapkamer daar ook wel aan bijdraagt ;). Klinkt heel interessant! Dat artikel ga ik nog eens opzoeken. Thanks voor de tip!

 13. 25 juni 2019 /

  Uit bed komen is voor mij vaak ook best wel een struggle. Ik hoef voor mijn werk gleukkig niet eens (meer) vroeg op, maar toch komt die wekker voor mijn gevoel altijd wat te vroeg. Voor mij helpt dat daglicht inderdaad wel heel erg. Ik vervloek mijn vriend wel eens als hij in het weekend enthousiast het rolluik opent, maar ik kan niet ontkennen dat het werkt om sneller mijn nest uit te komen.
  Lees ook Gezien: Aida in Concert 2019 (Autrotron Rosmalen) van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 juni 2019 /

   Ben blij dat ik niet de enige ben die hier moeite mee hoeft, ondanks al mijn goede intenties! Voor mijn gevoel komt de wekker eigenlijk altijd te vroeg haha, alhoewel ik tegenwoordig op vrije dagen wel uit mezelf redelijk op tijd wakker word. Small win! Het daglicht wil hier ook wel echt helpen!

  • Sanne
   Auteur
   25 juni 2019 /

   Haha nou, lees & learn zou ik zeggen! Als ik het kan, dan kan jij het al helemaal met je ijzeren discipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.