Ver-van-mijn-bed-tv-shows: waarom ik er zo van hou

Ondanks dat de zomer niet de tijd bij uitstek is voor een avondje voor de buis, betrap ik mezelf erop dat ik de afgelopen weken heel wat af heb gezapt. Mijn meest recente guilty pleasure? Tv-programma’s waarbij je een kijkje krijgt in het Leben der Anderen, en dan het liefst levens die in niets op dat van mij lijken. Ik deel 6 van mijn favoriete ver-van-mijn-bed-tv-shows, en duik ook meteen even in de psychologie van deze oh zo verslavende bezigheid.

De verklaring van mijn hobby: sociale vergelijking

Heel toevallig stond de opzet voor dit artikel al klaar, toen ik via Instagram op een artikel stuitte van journaliste Susan Sjouwerman. Dit artikel, “Waarom smullen we zo van reality-tv die haaks staat op onze normen en waarden?“, dat werd gepubliceerd in Glamour was voor mij een feest der herkenning. Ook wordt hierin mijn behoefte aan dat binnengluren bij een ander verklaard. Dit blijkt allemaal te maken hebben met sociale vergelijking, een psychologisch fenomeen.

Door een uurtje naar mensen te kijken die je niet per se bewondert of waar je zelfs een beetje een hekel aan hebt, weet je weer zeker: zo wil ik absoluut niet zijn

Mediapsycholoog William Rice

Natuurlijk is het niet helemaal zwart-wit. Ik merk namelijk dat ik bijvoorbeeld ook bewonderenswaardige eigenschappen in de kandidaten op tv ontdek waar ik nog een lesje van kan leren. Conclusie? Door jezelf te vergelijken met mensen op tv kun je je eigen levenswijze versterken én bovendien nog nieuwe inzichten opdoen. Best leerzaam dus!

Benieuwd naar het volledige artikel? Je leest ‘m nu ook op Glamour.nl.

Ik deel 6 van mijn favoriete ver-van-mijn-bed-tv-shows, en duik ook meteen even in de psychologie van deze oh zo verslavende bezigheid.
Zoals je ziet heb ik flink geprofiteerd van de fotogenieke afstandsbediening tijdens mijn ministedentrip Utrecht

Mijn 6 favoriete ver-van-mijn-bed-tv-shows

Nu we weten waar die behoefte aan die ver-van-mijn-bed-tv-shows vandaan komt, kunnen we met een gerust hart verder kijken. Misschien kan je je mijn bekentenis over mijn Love Island obsessie uit Terugblikblog #5 nog wel herinneren? Ik kan je verklappen dat dit niet het enige programma is waar ik van smul, dus hierbij, in no particular order, mijn 6 favorieten van dit moment:

1. De outsiders

In dit NPO-programma ontmoet televisiemaker Tim den Besten Nederlanders die stuk voor stuk kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Aan de hand van een thema, zoals wonen, eten of inkomen, worden in elke aflevering van De outsiders drie mensen bezocht die het op dit gebied nét even anders doen. Zo gaat Tim jagen met een dierenrechtenactiviste en gaat hij met een ander illegaal op zoek naar weggegooid voedsel. Fascinerend!

2. Ex on the beach

Dan een realityprogramma van een compleet ander kaliber. Ik hoef het je ongetwijfeld niet te vertellen, maar hier een kleine synopsis van Ex on the beach: acht singles, een stel van hun exen, een villa op een tropisch paradijs en alle romantiek (lees: seks) en drama die daarbij komt kijken. Noem me oud of bekrompen, maar ik vind het soms een tikkeltje heftig wat er allemaal afspeelt in die villa. En juist daarom zit ik zondagavond weer aan de buis gekluisterd!

3. URK!

Tijdens een rondje zappen belandde ik laatst middenin een aflevering van realityserie URK!. In dit programma dat wordt uitgezonden op SBS6 worden verschillende opmerkelijke dorpsgenoten gevolgd. Deze inwoners van Urk, de meest kerkelijke gemeente van Nederland, hebben compleet verschillende achtergronden én opvattingen. Zo kijk je mee in het dagelijkse leven van een gelovig gezin, een losbandige tweeling en een homoseksuele kapper. Geweldig!

4. Groeten uit Holland

Ook zo’n pareltje waar ik per toeval bij uitkwam. In de tv-serie Groeten uit Holland ondernemen vijf uitgesproken eerste generatie Marokkaanse dames allerlei activiteiten om Nederland te leren kennen. Zo duiken ze, zonder een blad voor de mond te nemen en vaak met een flinke dosis onbegrip, in typisch Nederlandse tradities zoals Sinterklaas, maar doen ze ook mee aan de wandelvierdaagse en gaan ze bij een verzorgingstehuis langs. Een serie die dankzij de unieke kijk van de Marokkaanse dames “ons Nederlanders” een spiegel voorhoudt (daar heb je die sociale vergelijking) en wat mij betreft een dikke aanrader is.

5. Hotter than my daughter

Ik ben helemaal voor het you-do-you-principe, maar wanneer Hotter than my daughter op staat, zit ik soms toch in pure verbazing naar de tv te staren. In dit programma schakelen kinderen de hulp van Patty Brard (who else?) in om hun moeder (of oma!) eindelijk uit die ordinaire kleding te krijgen. Het is niet alleen maar jezelf lopen te vergapen op de kledingkeuzes, want vaak is er toch wel een dieperliggende reden voor de opvallende outfits. Ook vind ik het stiekem toch altijd weer een emomomentje wanneer de kandidaten na de make-over over de catwalk paraderen.

6. De andere kant van Nederland

Nog eentje dan. Een miljoen Nederlands leven onder de armoedegrens, ondanks dat we hier in een van de rijkste landen van Europa wonen. In De andere kant van Nederland wordt ingezoomd op de armste kant van onze samenleving. Je leert de verhalen van de huishoudens die soms met een weekbudget van maar €50,- moeten zien rond te komen. Zo volg je Jennifer uit Kerkrade die het eten voor haar dieren belangrijker vindt dan zelf een fatsoenlijke maaltijd eten. Dit RTL-programma vind ik een echte eye-opener!

Kan jij ook niet stoppen met het kijken van dit soort ver-van-mijn-bed-tv-shows? Dan ben ik heel benieuwd of je al bekend bent met de 6 programma’s uit dit artikel en naar jouw favorieten!

Ver-van-mijn-bed-tv-shows: waarom ik er zo van hou
Share:

22 Reacties

 1. 11 augustus 2019 /

  Wat een leuk artikel Sanne! Mijn guilty pleasure is (durf t bijna niet te zeggen): Utopia. Zo fout!!! Maar zooooo interessant om die dynamiek van mensen onderling te zien. En ieder jaar zie ik het weer: het werkt gewoon niet om een grote groep mensen die elkaar niet kennen en niet op elkaar lijken bij elkaar te zetten :-) maar ernaar kijken is heerlijk!
  Lees ook Lifestyle | Food & Drinks: geniet deze zomer van een Mojito mocktail! (+recept) van AminaMy Profile

 2. 28 juli 2019 /

  Ja ik vind het soms ook erg fijn om gewoon eventjes dit soort programma’s te kijken…

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Af en toe is het gewoon fijn om dit soort programma’s te kijken, vind ik ook!

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Verslavend hè, dit soort tv-programma’s!

 3. 14 juli 2019 /

  Er is een periode geweest dat ik deze programma’s graag bekeek, maar tegenwoordig is er alleen nog reality op tv. De noodcentrale, waar vrijwilligers de telefoon opnemen die naar de 112 bellen om hulp. Helden van hier, waarin politie, ambulance, brandweer (er is van elk een programma) interventies doen en je ze echt ziet een brand blussen of een persoon in nood helpen. I like. :) Programma’s zoals Love Island & Temptation heb ik nooit gevolgd.
  Lees ook DZP #6 | 5 foto’s opsturen naar stockphotowebsite van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Dat programma klinkt bekend! Zoiets heb ik ook wel eens voorbij zien komen, ook een Belgische een Engelse variant. Toch ook interessant om daar eens mee te kijken. Verstandige keuze wellicht om dat soort programma’s nooit te volgen, als je er eenmaal aan begint ;)

 4. 12 juli 2019 /

  Die vergelijkingspsychologie is heel herkenbaar idd! Meestal heb ik niet zoveel met zo’n programma’s en ben ik supersnel afgeleid als ik ze begin te kijken. Maar dingen als Love Island volg ik dan stiekem wel wat op mijn Facebooktijdlijn, haha.
  Lees ook Positieve Instagramvibes: part 2 (diereneditie) van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 juli 2019 /

   Haha ik volg het inderdaad ook vooral via Facebook! Heb van Love Island denk ik 1,5e aflevering gezien, maar kan er toch prima een heel gesprek over hebben, want je ontkomt er bijna niet aan op social media.

 5. 12 juli 2019 /

  Haha wat een tof stuk dit! Ik vind Hotter than my daughter ook altijd lachen! Wij hebben een tijdje naar Love Island gekeken maar net zoals met Temptation of EOTB kan me dat niet zo lang boeien. Het is altijd hetzelfde en ik snap niet wat die mensen in hun hoofd halen, vooral dan bij Temptation of EOTB om zo op televisie te willen komen.
  Ik heb een tijd gehad dat ik echt verzot was op Geordie Shore. Haha :D

  • Sanne
   Auteur
   13 juli 2019 /

   Haha, heel herkenbaar ook! Ik heb al die programma’s gekeken, maar maak eigenlijk niks af. Het boeit me vooral door het aapjes kijken aspect, maar niet genoeg om echt een hele serie af te kijken. Ik begrijp ook echt niet waarom je zo op tv zou willen (of je zo zou gedragen buiten tv om overigens haha).

 6. 12 juli 2019 /

  Goed artikel! Ik moet zeggen dat reality tv ook echt een favoriet blijft hier. Het ligt aan het programma of het inspirerend of vooral vermakelijk is. De Outsiders vond ik ook erg leuk en Love Island was hier afgelopen weken favoriet!
  Lees ook Dit was juni: verjaardag, New York & Bali van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 juli 2019 /

   Can’t help ourselves! Dat heb ik dus ook. Love Island ben ik ook groot fan van, maar dan wel de Engelse variant! Om de een of andere manier vind ik de Nederlandse varianten van dit soort programma’s (net als first dates) vrij ongemakkelijk haha.

 7. 12 juli 2019 /

  Wat een leuk artikel! Groeten Uit Holland vind ik ook een heel tof programma. Ex On The Beach dan weer helemaal niet, ik houd er gewoon niet van als het zo extreem vooropgezet is, als je snapt wat ik bedoel. En dan nog verbaasd zijn wanneer je ex uit het water komt, haha, kom op zeg :p. Ik keek vroeger de Amerikaanse serie wel, maar tegenwoordig kan het me niet meer boeien. Mijn guilty pleasure momenteel is het terugkijken van oude seizoenen van The Hills! En uiteraard kijk ik ook naar The New Beginnings. Hotter than my daughter blijft inderdaad leuk, zo tof dat dat programma nog steeds bestaat :D
  Lees ook 5 Tips om meer blog bezoekers binnen te halen met Pinterest van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 juli 2019 /

   Thanks Anna! Snap helemaal wat je bedoelt hoor, maar vind het ergens gewoon te fascinerend om af te zetten. Heb het overigens niet gevolgd, maar heb het de afgelopen twee keer wel gekeken vol verbazing. Heb ook het idee dat ze steeds gekker gaan doen haha. Oeh The Hills! Goed dat je erover begint. Wil dit for old times sake ook echt weer gaan kijken

 8. 12 juli 2019 /

  Ik hou van dit soort tv! Persoonlijk heb ik hetzelfde als jij, dat ik er vaak nog een lesje uit kan leren. Bepaalde eigenschappen als nuchterheid, positiviteit en doorzettingsvermogen bijvoorbeeld uit een programma als de andere kant van Nederland!
  Lees ook Zomer in Nederland: 10 bucketlist items van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 juli 2019 /

   Ja dat heb ik dus ook echt vaak! Bij dat meisje uit De andere kant van Nederland vond ik het bijvoorbeeld heel lief dat ze haar dieren zo voor zichzelf zet. Zo leer je nog eens wat van elkaar 😊

  • Sanne
   Auteur
   12 juli 2019 /

   Haha ohja! Die was ik alweer vergeten. Die aflevering heb ik met open mond lopen kijken. Vond die ene vrouw die vond dat fruit gevoel had (geloof ik?) ook bijzonder!

 9. 12 juli 2019 /

  Haha, wat een leuk artikel! En het is dus niet alleen een guilty pleasure, maar eigenlijk gewoon heel goed verklaarbaar en menselijk, hihi. Zelf kijk ik maar heel weinig tv, we hebben zelfs ons abonnement eruit gegooid, dus ik zie vooral series op Netflix. Al heb ik wel een tijdje terug een serie over de (volks)wijk Tuinzicht in Breda teruggekeken dus ja… zulke tv trekt toch blijkbaar echt wel :D
  Lees ook 7x Zuid-Limburg: alle ingrediënten voor een minivakantie van YvonneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 juli 2019 /

   Dankje Yvonne! Precies, gewoon een educatieve bezigheid eigenlijk 😉 Daar heb ik ook weleens over nagedacht, maar toch vind ik het te leuk om af en toe doelloos te zappen om juist dit soort programma’s te ontdekken. Die serie over Tuinzicht klinkt ook interessant! Kende ik nog niet.

   • Lisa
    13 juli 2019 /

    De Outsiders vond ik onwijs interessant! De Andere Kant Van Nederland lijkt mij ook iets wat ik zou kijken. Op YouTube kijk ik ook vaak docu’s over mensen in Nederland die krap bij kas zitten. Die ga ik dus eens opzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.