10 tips voor het vakantiegevoel in eigen land

Twee tripjes stonden dit jaar op de kalender: mijn verjaardag vieren in Rome en een roadtrip door Kroatië met Mr. Loverlover die zou eindigen op het eiland Brač met de hele fam. Stonden inderdaad, want natuurlijk liep het allemaal even anders. Om tóch nog dat vakantiegevoel in eigen land te kweken, deel ik mijn doe-tips voor deze zomer,

Nu ik in het onderwijs werk, heb ik net als vroegâh een heuse zomervakantie. Op vakantie gaan zit er dit jaar helaas niet in, want we sparen liever door voor de verbouwing en bovendien ga ik nu liever niet naar het buitenland. Dat betekent natuurlijk niet dat ik vijf weken stil ga zitten. Hopelijk kan ik een hoop punten van dit lijstje afvinken om zo het ultieme vakantiegevoel in eigen land te ervaren, ondanks alles.

1. Costa del Jardín

Deze zomer wordt de achtertuin the place to be. Op al die andere places in dit lijstje na dan. Die budget aanpassingen voor de tuin waar ik het laatst over had, zijn daarom inmiddels uitgevoerd! De overkapping is door schoonvader en -moeder strak in de lak (of ja, beits) gezet, een gehavend muurtje werd opgeknapt met een klodder kalei en tuinmeubels zijn uit de schuur én het magazijn van Karwei gehaald. Nu nog een klein opblaasbadje om in mijn badpak (dit exemplaar van LASCANA staat op de wishlist!) in te dobberen en het feest is compleet. Wanneer het zonnetje zich weer laat zien, zal ik het resultaat van deze make-over hier delen!

Een zwembad in de tuin zorgt voor het ultieme vakantiegevoel in eigen land
Met zo’n zwembad in de achtertuin en een Desperado’tje in de hand is het prima vertoeven. Biggie lust ook wel een slokje.

2. Citytrip maken

Nog net voor de coronabom barstte ging ik naar Groningen en een jaartje daarvoor verkende ik Utrecht, maar natuurlijk liggen er in Nederland nog zo veel meer leuke en mooie plekjes te wachten om ontdekt te worden. Tijdens een vakantie in het buitenland trek ik er zo vaak een dag op uit, maar om de een of andere reden doe ik dit thuis bijna nooit. Mijn doel voor deze zomer is dan ook om regelmatig op verkenning te gaan in mooie plaatsen in eigen land. Het eerste tripje wordt momenteel gepland! Daarover later meer natuurlijk.

3. Vamos a la playa

Heel eerlijk: ik ben niet een strandliefhebber pur sang ben. Tijdens een vakantie zoek ik het strand als het even kan graag op (Cayo Jutías, por favor!), maar in Nederland ben ik er zelden te vinden. Toch wil ik wat vaker naar het strand in eigen land, al is het maar voor de strandtentjes. Een stranddagje staat dan ook absoluut op mijn to-do-lijst voor deze zomer. Een nieuw strandjurkje (bijvoorbeeld van LASCANA) aan en gaan met die banaan! Wat is volgens jou het leukste strand van Nederland én waarom? Dan zet ik ‘m meteen op mijn lijstje.

4. Kasteeltje kijken

Je kan mij bijna niet gelukkiger maken dan door me in een kasteel te droppen. Een bezoekje aan paleis Het Loo staat al járen op mijn bucketlist (lees: sinds mijn bezoek als kind verpest werd door twee jengelende zusjes die dit duidelijk níet interessant vonden), maar dit krijgt momenteel een opknapbeurt. Wie heeft er dus nog een leuk kasteeltip voor deze zomer?

5. Cocktails shaken

Voor mij is een cocktail het ultieme zomerdrankje, dus dit drankje is perfect voor dat vakantiegevoel in eigen land. En toevallig heb ik voor mijn verjaardag heel wat cocktail essentials gekregen, dus laat ik me deze zomer maar eens ontpoppen tot ware mixologist. Een gin tonic en mojito heb ik inmiddels aardig onder de knie, maar een piña colada in elkaar draaien lijkt me ook wel wat! En als het zonnetje zich niet wil laten zien, dan smaakt zo’n cocktail ook binnenshuis prima.

Vakantiegevoel in eigen land: steden en dorpen verkennen
Een stadje als dit heb je in Nederland misschien niet, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven die er niet voor onder doen.

6. Horecahoppen

Nu de horeca weer voorzichtig open gaat, wil ik mijn oh zo gemiste gelegenheden deze zomer weer eens bezoeken. Mijn favorietjes in Tilburg? De verschillende restaurants langs de Piushaven, onze oude “voortuin”. Afgelopen weekend heb ik hier al twee terrasjes gepikt, en dat wil ik deze zomer vooral regelmatig blijven doen. De horeca kan onze bezoekjes goed gebruiken, zo praat ik dit maar goed voor mezelf.

7. Op museumjacht

Een museum bezoeken is iets wat ik leuk vind, maar echt nooit doe. Ik hou vooral van een museum met “oud spul”, zoals het Rijksmuseum of het Mauritshuis, of van een museum dat met de oorlog te maken heeft, zoals we er verschillende bezochten tijdens ons bezoek aan de D-Day stranden in Normandië. Toevallig heb ik nog een vrijkaartje voor het Nationaal Militair Museum in Soesterberg in the pocket. Dit is de uitgelezen kans om dat eens te bezoeken!

8. Picknick in het park

Picknicken in het park of aan het water vind ik ultiem zomers. Het is net even een andere omgeving dan je vertrouwde tuin en je ervaart er hetzelfde aapjes kijken als op een terras. Kleedje mee, flesje rosé mee, voilà. Mijn eerste picknick van het jaar zit er alweer op, maar wat mij betreft mogen er nog veel volgen. Simone, lees je mee?

9. Bootje varen

Ik weet niet wat het is, maar een bootje varen vind ik zo’n leuke zomeractiviteit! Of althans… Op een boot zitten vind ik leuk, het sturen ben ik minder bedreven in. Ik krijg er direct flashbacks van naar een gênante kennismaking met de kade van de Bredase singel. Anyways, deze zomer ergens ronddobberen lijkt me wel wat, en laat er nu een straat verderop een kanaal liggen.

10. De natuur in

Wanneer ik met Biggie aan de wandel ga, kies ik vaak toch weer voor een vertrouwd rondje. Ik varieer wel wat, maar ga niet vaak ver buiten de gebaande wegen. Deze zomer wil ik toch eens de auto inspringen om met z’n drietjes aan de wandel te gaan in een natuurgebied dat voor ons onbekend is.

Is deze zomer voor jou ook anders dan anders? Ik ben benieuwd hoe jij er dit jaar toch iets van gaat maken en hoe je het vakantiegevoel in eigen land opzoekt!

15 Reacties

 1. 1 juli 2020 /

  Oh wat een heerlijk vrolijk artikel! Ik wil nog heeeel graag met mijn vriend een dag een boot huren. Gewoon dobberen, met een samengestelde picknick mand. Klinkt zo relaxed haha! Onze zomervakantie gaat bestaan uit interieur dingen kopen en samen genieten. We gaan niet op vakantie omdat we dus echt net een huis hebben gekocht.
  Lees ook Dit zijn mijn plannen voor de maand juli van RosanneMy Profile

 2. 29 juni 2020 /

  Wat een leuke plannen allemaal! De Waddeneilanden vind ik ook erg leuk, vooral als het echt mooi weer is. Er staat altijd een lekker windje en de stranden zijn prachtig (vooral het strand van Schier, een van de grootste van Europa!). Ik heb over een paar weken ook vakantie en ik hoop stiekem dat een tripje naar het buitenland er wel in zit, daar heb ik me zo op verheugd! Gelukkig boek ik altijd last minute, dus kan ik tegen die tijd nog even kijken hoe en wat.
  Lees ook MLBB #173 | Vegetarische lasagne en luipaard sandalen van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2020 /

   Dat is voor mij al zó lang geleden! Toen ik nog kind was, verder in Nederland kan ik ook niet gaan vanaf Brabant geloof ik haha, maar wil er wel graag nog een keer heen. Ik denk dat een last-minute naar het buitenland nog wel moet lukken deze zomer, als alles blijft zoals het nu is. Ben benieuwd wat je bestemming gaat worden! Dikke kans dat het nu overal net even wat minder druk is met toeristen, dat is ook wel prettig.

 3. 28 juni 2020 /

  Wat leuk die plannen, zolang het weer goed is, is eigen land ook heerlijk :D Hier wel nog vakantievoornemens naar het buitenland, maar dan wel met de auto :)
  Lees ook Twee debuten van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 juni 2020 /

   Oh heerlijk! Onze autovakantie naar Frankrijk is ons vorig jaar ook super goed bevallen, dat zou ik zo weer doen. Lekker langs dorpjes touren waar je nog nooit van hebt gehoord.:)

 4. 28 juni 2020 /

  Wat een leuke ideeën allemaal! En hoe leuk dat jullie de tuin een mooie make-over hebben gegeven. Op de foto ziet het er al erg zomers uit allemaal. Een aantal van de plannen in je lijstje staan bij mij ook op de planning. Ik wil sowieso picknicken met een vriendin, een aantal steden in Nederland bezoeken en ook heerlijk wandelen over de Veluwe. Een staycation is op zich zo’n straf nog niet.
  Lees ook Vakantie thuis vieren? 7 leuke tips! (+ winactie) van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 juni 2020 /

   De tuin op de foto is die van mijn zusje, haha. Die was ons is helaas iets minder groen aangelegd en heeft alleen tegels. Iets van planten en gras gaan we in een volgende ronde pas op de planning! Wat heerlijk. :) Wandelen over de Veluwe is iets wat ik volgens mij nog nooit heb gedaan. Inderdaad echt helemaal geen straf!

 5. 28 juni 2020 /

  Wat een leuke dingen allemaal. mijn vriend en ik zouden naar Zweden op huwelijksreis, maar dat stellen we voorlopig uit. We gaan nu kamperen in Friesland, op een camping 45min rijden van huis. Mijn opa en oma gaan vaak naar die omgeving op vakantie en volgens hen is het er erg mooi dus ik ben benieuwd :)
  Lees ook Hoe ik meer dan 70 boeken per jaar lees van AnoukMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 juni 2020 /

   Dat klinkt als een heel prima alternatief, zeker als Zweden alsnog gewoon op de planning staat, maar nog even op zich laat wachten. Ik ben in Friesland helemaal niet bekend, ben er alleen een paar keer gaan zeilen, dus dat lijkt me ook leuk om die omgeving nog eens te verkennen. Ben benieuwd hoe jullie het gaan vinden! Geniet ervan. :)

  • Sanne
   Auteur
   28 juni 2020 /

   Oh wat leuk! Die zou ik ook wel eentje kunnen gebruiken. Heb laatst zelf een mango colada in elkaar geflanst, toen ik het later googelde bleek het nog een ding te zijn ook haha. Lekker fris met het warme weer.

 6. 27 juni 2020 /

  Ik heb straks (lees binnen nu en 3weken) voor het eerst sinds lang een volledige week vrijaf en die heb ik ondertussen al volgepland met leuke dingen waar ik minder tijd tijdens werkdagen kan voor maken. Het word een TOPweek ;) Geniet van je zomer!

  • Sanne
   Auteur
   28 juni 2020 /

   Dat klinkt heel goed! Hopelijk wil het weer in die week een beetje meezitten, dat zou wel fijn zijn. Ben benieuwd naar de leuke dingen die je hebt gepland!

 7. 27 juni 2020 /

  Ik wil heel graag een keer een bootje huren. Dat staat al een paar jaar op mijn wishlist. Hopelijk komt het er dit jaar van. Verder houd ik enorm van terrasjes pakken, dus dat komt deze zomer wel goed. Ik ben trouwens ook nooit op de Nederlandse stranden te vinden. In het buitenland vind ik het wel heerlijk, maar in Nederland doe ik dat eigenlijk niet, hahah. Geen idee waarom.
  Lees ook Kanker | Ik ben geslaagd voor het levensexamen van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 juni 2020 /

   Oh dat is zo leuk om te doen! Echt een vakantieactiviteit in eigen land voor mij. Hier in Tilburg kan het in mijn “achtertuin” op het kanaal, maar het lijkt me ook heel leuk om eens naar de Biesbosch te gaan. Terrasjes pakken vind ik ook heerlijk dat moet deze zomer ook wel goed komen. Grappig dat jij ook niet zo van het strand in Nederland bent, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.