Waarom sparen in spaarpotjes zo’n goed idee is

Het is alweer even geleden dat ik iets schreef over één van mijn lievelingsonderwerpen van dit moment: geld sparen. Lievelingsonderwerp? Geef mijn no-buy year maar de schuld van deze nieuwe hobby. Toch heb ik al zo lang als ik me kan herinneren een spaarpot. Vroeger was dit de blauwe Pennymaat van ING (wie kent ‘m nog?), later kwam er een roze glittervarken op de vensterbank en sinds een week of twee gebruik ik de digitale spaarpotjes van de Rabobank. Lees mee welke spaarpotjes ik heb en waarom het sparen in spaarpotjes zo’n goed idee is.

Van meerdere spaarrekeningen naar sparen in spaarpotjes

Ik deelde in oktober al mijn tips voor geld sparen & spenden. In één van die tips vertelde ik dat ik werkte met drie spaarrekeningen. Werkte inderdaad, want met de komst van de digitale spaarpotjes is dit verleden tijd. Ik heb inmiddels nog maar twee spaarrekeningen en in een daarvan werk ik met verschillende spaarpotjes.

In principe maakt het niet uit of je nu kiest voor meerdere spaarrekeningen of voor sparen in spaarpotjes, want het effect is hetzelfde: je spaargeld opsplitsen voor verschillende doelen. Waarom ik dan toch voor spaarpotjes kies? In de Rabobank-app is het heel easypeasy om verschillende spaarpotjes aan te maken waarbij je een geldbedrag als doel kunt instellen. Zodra je geld in een potje stopt, kun je met een voortgangsbalkje in een oogopslag zien hoever je van je doel verwijdert bent. No spon overigens, gewoon enthousiast!

Een klein rondje research heeft me geleerd dat je bij bijna iedere bank spaarpotjes kunt instellen, dus dikke kans dat het bij jouw bank ook kan. Heb je deze mogelijkheid niet? Geen probleem, want dan kun je in plaats van verschillende potjes gewoon verschillende spaarrekeningen aanmaken.

Waarom sparen in spaarpotjes zo'n goed idee is | www.sannetimmermans.nl

De voordelen van sparen in spaarpotjes

Het sparen in spaarpotjes heeft voor mij vier grote voordelen.

Ik heb duidelijker voor me hoeveel geld ik te besteden heb doordat ik mijn spaargeld over spaarpotjes heb verdeeld. Als ik vroegah €1.000,- op mijn spaarrekening had staan, voelde ik me best rijk. Als ik nu ditzelfde bedrag heb gespaard, maar het gehele bedrag zit in een potje voor noodgevallen, dan voel ik me een stuk minder rijk.

Door een concreet doel te hebben voor mijn spaargeld, is het een stuk gemakkelijker om er ook echt vanaf te blijven. Ik heb in het verleden namelijk vaak geld van mijn spaarrekening teruggesluisd naar mijn betaalrekening in de rij bij de Zara. Je haalt een stuk minder snel geld uit een potje dat bestempeld is als vakantiegeld.

Ook vind ik het heel handig dat ik mijn voortgang kan tracken. Voor de verschillende spaarpotjes heb ik een spaardoel ingesteld. Is dit doel bereikt? Dan stop ik met het sparen in dat potje en verhoog ik het spaarbedrag van een van de andere potjes.

Je kunt ook voor je dagelijkse uitgaven werken met spaarpotjes. Op die manier kun je het enveloppen systeem, wat je misschien wel kent, digitaliseren. Ik doe dit nu nog niet, maar denk er aan om na mijn no-buy year zo met een jaarbudget voor kleding te gaan werken.

Welke spaarpotjes heb je nodig?

Op die vraag is niet één antwoord te geven, want dat hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren. Wel kan ik mijn spaarpotjes met je delen ter inspiratie. Met de komst van de spaarpotjes in de Rabobank-app besloot ik om orde te scheppen in mijn digitale roze varkentjes. Zo kwam ik tot de volgende spaarpotjes:

Spaarpotje voor een buffer

Meteen het minst leuke spaarpotje, maar wel het meest belangrijk. Daarom staat ‘ie hier met stip op één. Deze buffer is mijn reservepotje voor grotere uitgaven. Bijvoorbeeld het vervangen van mijn auto, een lekkage in huis of een naheffing van de energieleverancier. Hoe hoog die buffer moet zijn, hangt af van wiens advies je opvolgt en is eigenlijk een blog op zich waard. Als richtlijn kun je de BufferBerekenaar van het Nibud gebruiken. Ik heb dit spaardoel nog niet bereikt en dit is op dit moment mijn grootste prioriteit bij het sparen.

Spaarpotje voor vakanties

Dit spaarpotje is een stuk concreter. Ik zet maandelijks een bedrag opzij om vakanties te financieren. Dit geld gebruik ik voor accommodatie, transport, maar ook voor de uitgaven tijdens de vakantie, zoals entreegeld en etentjes. Op dit moment is het spaardoel van dit potje bereikt en dus wordt ‘ie even niet meer aangevuld. Het geld wat ik maandelijks in dit spaarpotje stopte, gaat nu naar mijn buffer.

Spaarpotje voor vrij spaargeld

Dit is een spaarpotje dat ik zie als de traditionele spaarrekening. Het geld wat in dit potje zit heeft geen specifiek doel en is eigenlijk een soort fun money. Ik kan het bijvoorbeeld gebruiken voor een duurdere aankoop als ik hiervoor niet met het geld op mijn betaalrekening uitkom. Het spaardoel van dit potje is vrij laag en al bereikt. Hier wordt nu dan ook niets aan toegevoegd.

Spaarpotje voor later

Dit spaarpotje is bij mij een aparte spaarrekening. Het heeft niet een heel strak omlijnd spaardoel, want ik spaar via deze rekening voor “later”. Wanneer dat ook mag zijn. De insteek is om dit potje te gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe woning over een aantal jaar. Bijvoorbeeld voor nieuwe meubels of voor een verbouwing. De reden dat ik dit geld spaar op een aparte rekening is dat ik er op deze manier 100% zeker afblijf. Deze rekening heeft ook een opnametermijn van 90 dagen als extra beveiliging ;).

Ik ben heel benieuwd of jullie ook sparen in spaarpotjes en wat dan je spaardoelen zijn!

Spaar jij net zoals ik via digitale spaarpotjes? Lees mee welke spaarpotjes ik heb en waarom het sparen in spaarpotjes zo'n goed idee is.

21 Reacties

 1. 26 mei 2019 /

  Wat een fijn artikel! Ik ga het meteen op mijn to do list zetten. Met een verhuizing in het vooruitzicht is het extra belangrijk om verschillende spaardoelen op te stellen (interieur, verbouwing etc.). Dank je wel voor dit inzicht!

  • Sanne
   Auteur
   28 mei 2019 /

   Goed bezig! Ik had dit met mijn verhuizing dus niet gedaan, maar dat was achteraf wel verstandig geweest haha. Voor de volgende keer dan maar! Succes met de verhuizing :)

 2. 25 mei 2019 /

  Ik zat bij de Rabobank, maar ben nog niet zolang geleden over gestapt naar KNAB en daar kun je ook spaarpotjes maken. Dit heb ik dan ook ingesteld. Helaas weinig spaargeld omdat ik een slechter loon had, maar omdat ik vanaf begin juni een andere baan heb en veel meer ga verdienen heb ik gelijk een spaarplan met bijbehorende potjes gemaakt :)
  Lees ook The Body Shop Ginger van MariskaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 mei 2019 /

   Oh wat slim om ook meteen een nieuw spaarplan te maken met je nieuwe loon! Ik probeer bij een financiële meevaller (loonsverhoging, vakantiegeld, etc.) vaak te doen alsof die meevaller er niet is en te blijven uitgeven zoals daarvoor. Ik vind dat je op die manier dat extra sparen niet echt “voelt”. Ik had tot een jaar geleden ook zo goed als geen spaargeld (huis gekocht, maar ook gewoon door veel uit te geven aan kleding enzo), maar zie nu in dat jaartje dat ik toch best wat heb kunnen sparen gelukkig, dus dat komt met jou ook vast goed! :)

 3. 19 mei 2019 /

  Ik zit ook bij Rabo en doe dit ook voor vakanties! Het is inderdaad waar dat als het in een potje zit, je minder snel geneigd bent om het eruit te halen. Al mis ik wel de andere functies die Rabobank eerst had, zoals een overzicht in categorieën van al je uitgaven (bv boodschappen etc). Ik begreep dat ze internet bankieren aan het updaten zijn en dat het dus wel weer terugkomt, ben benieuwd!
  Lees ook Interieur inspiratie voor mijn nieuwe huis: Casa van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   21 mei 2019 /

   Dat mis ik nu ook inderdaad! Maar las online dat dit wel weer terug zou komen en denk dat het dan nog handiger zal zijn. Ben benieuwd!

 4. 8 mei 2019 /

  Over een paar maanden hebben we ons huisje en zijn we getrouwd. Nu vliegt al ons spaargeld eruit, maar straks ga ik sowieso potjes maken.. 1 voor onze bali reis en dan ook voor kleine uitjes zoals een weekendje weg of uiteten. Daar komt dan ons extra geld in! Dat vind ik namelijk juist leuk, zo zie je ook precies waarvoor je spaart!
  Lees ook Mijn Instagram Make-over van RachelMy Profile

 5. 8 mei 2019 /

  Ohhh zo herkenbaar dit! Ik heb ook overal potjes voor. Wel gewoon op 1 spaarrekening trouwens. Ik gebruik al sinds jaaaaaren een excel sheet om de verdeling in bij te houden. Dit is ooit zo begonnen omdat mijn ouders me elk jaar een bedrag voor mijn studiekosten gaven, maar dit had ik niet in 1 keer nodig. Met die excel hield ik overzicht en zo ben ik door de jaren heen allerlei potjes gaan maken. Het werkt voor mij erg goed om mijn uitgaven op die manier in balans te houden. Handig dat banken dat nu digitaal zo makkelijk maken.
  Lees ook Must see op Tenerife: vulkaanlandschap rond de Teide van YvonneMy Profile

 6. 8 mei 2019 /

  Wij hebben één gezamenlijk spaarpotje: mijn vriend en ik storten iedere maand € 50 “te veel” op de zichtrekening waarmee we onze huur betalen. Dat geld gebruiken we dan bv. om een hotel of vlucht mee te boeken als we een citytripje plannen. Verder heb ik m’n eigen spaarrekening, maar daarmee heb ik niet echt een bepaald doel voor ogen. En *ergens* staat er een bedragje voor me vast op een spaarrekening die m’n moeder ooit voor me begonnen is, maar ik heb geen idee hoe of wat, haha.
  Lees ook Review • Lush Lucky Cat Bath Bomb van Jessica J.My Profile

 7. 7 mei 2019 /

  Hahah, ik spaar ook letterlijk in een spaarpot. Heb een groot spaarvarken waar ik nu geen geld in stop en een wat kleiner spaarvarken. Hier stop ik soms wat contant geld in. Ik heb niet een vooropgezet doel met dit spaarvarkentje, want ik vind het lastig om dit geld uit te geven (omdat ik dan opnieuw moet beginnen). Als ik er niks mee doe en blijf sparen, kunnen mijn vriend en ik er misschien wel een weekendje van weg :) Verder heb ik een spaarrekening waar ik spaar voor mijn collegegeld en mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke rekening voor alle kosten en een spaarrekening waar we op sparen voor een vakantie.

  Liefs,
  Marloes
  Lees ook Kat adopteren | Bijna 2 maanden later van Mevrouw MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 mei 2019 /

   Haha, dit verhaal klinkt heel herkenbaar! Ik vind het ook best lastig om dat gespaarde geld uit te geven, behalve dan dat vakantiespaarpotje. Moet zeggen dat dat voor nu geen probleem is – júist goed! – maar uiteindelijk spaar ik natuurlijk niet voor niets en is het wel de bedoeling dat ik er wat mee ga doen. Zo’n weekendje weg lijkt me ook een super leuk spaardoel! Een gezamenlijke spaarrekening voor een vakantie is trouwens ook een goed idee zeg. Dat zouden we hier ook nog best eens kunnen doen. Nu sparen we allebei apart voor onze vakantie namelijk. Liefs!

 8. Ja, ik heb ook meerdere spaarpotjes. Eén fysieke (een varken!) en daar mik ik al mijn kleingeld in. Hij zit al heel erg lang knettervol, dus gooi ik nu mijn kleingeld in een jampot. Het idee was om er etentjes van te betalen, maar volgens mij zit een weekendje weg er inmiddels ook wel in.

  Verder heb ik een digitaal spaarpotje bij ING. Jaren geleden spaarde ik voor een auto en een vakantie naar de Antillen, inmiddels spaar ik voor een camper. Een pittig spaardoel wel, dus ik weet niet of het daadwerkelijk gaat lukken. Maar leuk om over te dromen is het wel.
  Lees ook Films en series van de laatste tijd #10 van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 mei 2019 /

   Oh wat leuk dat je echt nog een varken hebt! Ik gooi mijn losgeld in een potje, maar een echte spaarpot is toch wel lekker. Ik heb een paar jaar ook zo mijn geld gespaard en dat was toen echt veel meer dan ik dacht, dus denk dat dat weekendje weg wel goed moet komen!
   Ik heb echt geen flauw idee hoeveel een camper kost, maar zal vast heel veel geld zijn! Pittig zo’n hoog spaardoel. Een lager doel als een vakantie vind ik dan een stuk makkelijker vol te houden, omdat het einde meer in zicht is haha.

 9. 7 mei 2019 /

  Ik gebruik geen aparte spaarpotjes. Volgens mij heb ik mijn spaarrekening nooit voor iets anders geplunderd dan voor een auto en de aankoop/inrichting van mijn huis, haha. Dat was toen trouwens wel even flink slikken, hoor, dat bedrag van 5 cijfers dat naar de notaris mocht ;) Maar het is absoluut een topaankop
  Lees ook Minder willen van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 mei 2019 /

   Oh wat goed! Goede zelfbeheersing haha. Ik heb in het verleden regelmatig iets teruggesluisd. Kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat ik gewoon meer spaarde dan realistische was ?. Ik denk dat ik het ook best slikken ga vinden om dat gespaarde geld dan uit te geven! Zo lang over gedaan dan haha.

 10. 7 mei 2019 /

  Bij onze bank werken ze niet met spaarpotjes maar ik heb inderdaad verschillende spaarrekeningen: 1 voor een buffer en daar hebben we ook het meeste interest op dus daar blijven we sowieso af, 1 voor ons huis en 1 voor random dingen zoals bijvoorbeeld vakantie.
  Ik heb een maand YNAB (You Need A Budget) geprobeerd en ik zit erover na te denken om het terug op te starten om onze financiën wat meer onder controle te houden.
  Lees ook Dagboekje van week 18. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 mei 2019 /

   Verschillende spaarrekeningen werkt inderdaad ook precies hetzelfde! Misschien dat je daarbij zelfs nog minder snel aan je geld komt. Van de rente zal ik nooit rijk worden helaas, haha. Dat YNAB ken ik nog niet! Ga ik eens naar kijken, want het klinkt wel goed.

 11. 7 mei 2019 /

  Ik heb twee potjes, of eigenlijk een Nederlandse en een Belgische spaarrekening, haha. Op dit moment geeft dat me genoeg overzicht. Maar ik kan me voorstellen dat potjes goed werken en motiveren om je spaardoelen te halen
  Lees ook Ontdek verborgen traboules in Lyon van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 mei 2019 /

   Ohja nog nooit aan gedacht, maar bij zo’n emigratie komen natuurlijk ook de bankzaken kijken. Ik merk bij mezelf dat die potjes inderdaad goed motiveren, maar ieder z’n eigen manier natuurlijk!

 12. 7 mei 2019 /

  Yessss, dit was wat ik nodig had! Ik heb nu heel random een lopende rekening, een spaarrekening en een potje voor een vakantie naar Aruba, met je raad het al €0,00.. Ik ga hier vanavond eens goed voor zitten.
  Lees ook On my mind #1 van SimoneMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.