Spaarjaar 2019: heb ik mijn spaardoel behaald?

Taal is zeg maar echt mijn ding is, en alles wat met cijfertjes te maken heeft, is dat zeg maar echt niet. Toch gooide ik in 2018 het roer om: ik keek eens goed naar mijn bankzaken en maakte werk van sparen. Dit jaar zette ik dit voort en kon ik door mijn no-buy jaar, nóg veel meer sparen. In de week van Black Friday, een dag die juist draait om geld uitgeven, maak ik de balans op en blik ik terug op spaarjaar 2019.

Een fatsoenlijke buffer

Serieus geld sparen was één van mijn goede voornemens voor 2019. Ik redeneerde dat er door dat no-buy jaar onder de streep toch wat geld moest overblijven en dat geld kon ik maar beter opzij zetten. Waarom?

Zodat ik dit jaar eindelijk eens een fatsoenlijke buffer aan spaargeld heb, zoals het een echte volwassene betaamt.

Ik voegde eraan toe dat ik natuurlijk ook spaarde voor reisjes en andere leuke uitgaven. Over een nieuw huis werd niet gerept, maar dit was in mijn achterhoofd wel een lange-termijn-spaardoel. Dit spaarpotje werd uiteindelijk alleen wat sneller geleegd dan verwacht.

Harde cijfers

Ik maakte mijn spaardoel concreet door er harde cijfers aan te verbinden. Ik dook in mijn inkomen en lasten en rekende uit hoeveel ik maandelijks opzij kon zetten. Als ik dat bedrag inderdaad steeds zou sparen, dan zou ik nog voor het einde van het jaar de magische grens van 10.000 passeren. De een zal dit misschien weinig vinden en een ander juist weer astronomisch, maar voor mij was het een haalbaar doel. Maar dan niet eentje die ik met twee vingers in de neus zou behalen. In September was zo dan ver. Mission accomplished! En ja, dat durf ik zo best het web op te slingeren, want ik kan je verklappen dat het grootste deel veilig is doorgesluisd naar de notaris.

Spaarjaar 2019: heb ik mijn spaardoel gehaald? | www.sannetimmermans.nl

De balans opmaken

Ondanks dat we nog eventjes te gaan hebben in 2019 maak ik de balans al op, omdat het doel dus behaald is. Ik zal heel eerlijk zijn: de spaarrekeningen zijn behoorlijk geplunderd, maar wel met een goede reden. We kochten natuurlijk een huis! Ik vind daarom ook niet dat ik heb gefaald. In tegendeel: juist door het sparen werd dat huis kopen net wat makkelijk.

Omdat dat huis niet was ingecalculeerd, heb ik de verschillende spaarpotjes leeggemaakt. Dit betekent dat ik van voor af aan mag beginnen met sparen. Nu ik precies weet wat de nieuwe vasten lasten zijn en wat mijn nieuwe salaris is, kan ik dus weer lekker gaan rekenen. Mijn spaarplan zal in 2020 wat anders zijn dan in 2019. Het sparen zal een stuk minder snel gaan, omdat ik minder verdien en doordat we met hogere uitgaven zitten vanwege de verbouwing. Ook zit mijn no-buy jaar er dan op, en mag ik gaan budgetteren voor some shopping! Hoe ik dat ga aanpakken? Dat deel ik later nog met je, al is het alleen omdat ik nog wat extra denktijd nodig heb.

Spenden na het spaardoel

Een laatste puntje dat ik wil aanstippen is het uitgeven van dat gespaarde geld. Tijdens het sparen dacht ik namelijk dat ik daar grote moeite mee zou hebben. Toch is me dat uiteindelijk erg meegevallen. Ja, natuurlijk is het eventjes slikken als je je spaarrekening opeens enorm ziet slinken, maar… je spaart uiteindelijk wel om iets met dat geld te doen natuurlijk. Ik denk dat het ook scheelt dat ik het uitgaf aan iets waar ik heel blij mee ben. En die fatsoenlijke buffer? Die is nu wat kleiner dan mijn spaardoel was, maar dat komt wel weer goed. Daarnaast is er gelukkig ook nog een klein bodempje op de spaarrekening achtergebleven waar ik nog iets leuks mee ga doen. Ook daarover later meer!

En dat was mijn spaarjaar 2019! Een jaar waarin ik een spaardoel haalde dat voor mij toch wel écht een mijlpaal is én het grootste deel van het spaargeld ook meteen uitgaf.

18 Reacties

 1. 7 december 2019 /

  Heel straks dat je je eraan gehouden hebt. Een no-buy year heb ik nog niet van gehoord, ik denk niet dat ik het zou kunnen. Ik ben een paar maanden geleden geschrokken dat veel Nederlanders ondanks een zeer fatsoenlijk salaris toch amper spaargeld hebben.

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Dat is inderdaad best schrikken! Vond ik ook toen ik er wat meer over ging lezen. Al moet ik zeggen dat het bij mij nu dus ook flink geslonken is. Ik denk dat veel mensen simpelweg uitgeven wat er binnenkomt, dus dan blijft er niet veel over om te sparen terwijl daar misschien wél ruimte voor is. Moet je dan wel willen natuurlijk, en dat moet iedereen dan weer zelf bepalen denk ik. ;)

 2. 5 december 2019 /

  Wauw wat goed dat je je doel hebt behaald! Ik vind 10.000 een prachtige grens en dat bedrag is voor mij het doel om in één jaar te sparen. Altijd fijn die spaardoelen!

  • Sanne
   Auteur
   6 december 2019 /

   Vind ik ook super fijn werken zo’n doel! Vind het nog wel lastig wat mijn nieuwe doel gaat worden, ik denk niet een eindbedrag, maar eerder een bedrag dat ik per maand opzij wil zetten.

 3. 27 november 2019 /

  Heel erg leuk om te lezen! Ik ben dit jaar ook goed aan het sparen!

 4. 27 november 2019 /

  Wat goed dat je je spaardoel al zo snel behaald hebt! Ik heb zelf helemaal geen moeite met geld uitgeven. Ik heb een aantal jaar best heel veel gespaard, maar had er uiteindelijk niet echt moeite mee om het uit te geven. :)

  Wel moet ik zeggen dat ik sinds jouw blogjes over geld wat langer nadenk over mijn aankopen. Zo koop ik een stuk minder kleding. Wel geef ik nog steeds graag geld uit aan reisjes. :) Mooie herinneringen maken is belangrijk vind ik.

 5. 27 november 2019 /

  Ja heel knap dat je zo hebt kunnen sparen, mij lukt het vaak niet. Dan heb ik ineens weer dingen nodig of mijn auto gaat stuk, dat soort dingen. Denk je net wat gespaard te hebben kan je het allemaal weer optrommelen om een grote rekening te betalen.
  Lees ook Body bar in meloengeur van shampoobar.nl van MariskaMy Profile

 6. 26 november 2019 /

  Super leuk om te lezen en wat tof dat je dit zo openlijk deelt op het internet! :-) Toen ik spaarde voor mijn huis merkte ik dat het een stuk beter ging omdat ik zo’n concreet doel had. Super goed dat je je doel in september al behaald hebt! Liefs, Nicole

  • Sanne
   Auteur
   26 november 2019 /

   Zo’n concreet doel helpt bij mij ook echt! Niet alleen bij geld sparen overigens, maar eigenlijk bij alles. Daarom wil ik voor de komende periode wel weer een nieuw concreet plan bedenken.

  • Sanne
   Auteur
   26 november 2019 /

   Thanks! Nee, ik werkte eerst 36 uur en nu 40 uur, maar ben wel wat teruggegaan in salaris. Haha, ja vooral de notaris is blij geweest denk ik, we hebben ook meteen een samenlevingscontract en testament op laten maken.

 7. 26 november 2019 /

  Wat goed dat je je spaardoel al in september hebt bereikt! Goed bezig, hoor! En je hebt natuurlijk meteen een mooi doel gehad om het geld aan uit te geven met de aankoop van je huis. Ik herken wel wat je zegt over zo’n grote uitgave trouwens. Ik vond het ook best wel even lastig om mijn spaarrekening enorm te plunderen toen ik mijn huis kocht. Gelukkig heb ik na de aankoop van mijn huis en alle kluswerk mijn spaarrekening langzaamaan weer wat meer kunnen spekken ;)
  Lees ook 7 tips om thuiswerken leuker en productiever te maken van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   26 november 2019 /

   Inderdaad meteen een goed doel! Wat bij mij ook helpt is inderdaad weten dat dat aanvullen van je spaarrekening ook wel weer komt. Ik had gelukkig niet al te veel tijd om na te denken over die aanslag op mijn spaargeld, omdat het kopen van het huis zo snel ging, haha.

 8. 26 november 2019 /

  De moeite waard om je spaarrekening voor te legen. Toen ik mijn appartement kocht, ging het uitgeven iets te makkelijk. A la: ik kan ook wel even een nieuwe telefoon kopen. Merk ik toch amper tussen alle bedragen die ik al uitgeef :’) achteraf was ik er wel blij mee, want eenmaal in mijn nieuwe huis kon ik minder hard sparen. Na het kopen van een huis krijg je denk wel redelijk wat belasting terug, dus hopelijk groeit je buffer dan weer.
  Lees ook Wie ben ik zonder werk? van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   26 november 2019 /

   Oh wat een goed punt! Ik denk dat dat mij ook zeker een valkuil kan zijn. Sterker nog: ik betrapte me er op dat ik gisteren aan het kijken was naar wat mijn telefoon nog zou opleveren en of ik ‘m dan niet zou inruilen. Antwoord: nee! Ik zag dat mijn abonnement over dik een half jaar verloopt, dus dan mag ik daar weer eens naar kijken. Die belastingteruggave klopt inderdaad! Dat zien we ook als een soort spaarpotje.

 9. 25 november 2019 /

  Ik vond het heel moeilijk om geld uit te geven toen we ons huis kochten. Want heel je leven spaar je met het idee dat het voor “later” is en opeens is dan “later” aangebroken. Ik moest ook heel erg op mezelf inpraten dat ik ook gewoon iets goeds/fantastisch terugkreeg voor dat geld en dat het daarom OK was om zoveel geld uit te geven. Maar het was idd wel even slikken!

  • Sanne
   Auteur
   26 november 2019 /

   Ja, dat is wel heel herkenbaar! Ik was dus ook aan het sparen voor “later”. Ik wist wel dat “later” ook betekende voor een huis, maar ik had niet verwacht dat het opeens al “later” zou zijn, haha. Wat bij mij heel erg scheelde, is dat we de beslissing voor het huis vrij snel moesten nemen. Heel veel tijd voor nadenken over het geld was er daarom ook niet. Het moment van overmaken zelf was slikken (en 3493 keer checken of het rekening nummer klopte), maar daarna heb ik er absoluut geen spijt van gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.