Santorini reisgids: alle info die je nodig hebt

Santorini: het eiland waarover men zegt dat het meer kerken heeft dan huizen en meer wijn dan water. Geen idee in hoeverre deze vakantiegangers een betrouwbare bron hebben voor deze fun facts, maar hoe dan ook: mijn aandacht hebben ze! Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan Santorini? In deze eerste blog over Santorini heb ik de nodige praktische informatie voor je verzameld om het plannen van je vakantie hopelijk een stukje gemakkelijker te maken.

Santorini reisgids: alle praktische info die je nodig hebt | www.sannetimmermans.nlEen lesje geografie

Santorini verwijst eigenlijk naar een groep van zes vulkanische eilanden in de Egeïsche zee, want hét Santorini waar iedereen het altijd over heeft, heet eigenlijk Thira. Handig om te weten, want dat kan een hoop verwarring voorkomen bij je poging de locatie in je vakantiekiekjes te taggen. De eilanden zijn ontstaan tijdens een enorme vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden en dat is ook terug te zien in het vulkanische landschap van Santorini.

Op dit eiland vind je namelijk geen hagelwitte stranden, maar verbrand je je voetjes op de zwart- of roodgekleurde kiezelstranden. Waterschoenen, anyone? Vanaf Schiphol vlieg je in ongeveer drie en een half uur naar dit vakantieoord met een rechtstreekse Transavia vlucht.

Hoe groot Santorini precies is, daar zijn mijn bronnen het niet geheel over eens, maar het eiland is in ieder geval wat groter dan 70 vierkante kilometer. Zegt dat je weinig? In zo’n 40 minuten rijd je van het ene naar het andere puntje van Santorini. In een reisgids las ik dat het eiland de vorm heeft van een grote krab, maar om dat in de kaart te herkennen, heb je toch wel een flinke portie fantasie nodig.

De hoofdstad van het eiland is tegenwoordig de stad Fira, maar tot 1800 was dit nog het dorp Pyrgos. Zonaanbidders strijken meestal neer in strandplaatsen Kamari of het wat minder drukke Perissa. Het plaatsje Oia zul je ongetwijfeld herkennen van de omslag van ongeveer iedere Santorini reisgids.

Meer info over de verschillende plaatsen?

Lees dan deze blog over de verschillende dorpjes op Santorini.

Santorini reisgids: alle praktische info die je nodig hebt |

Lekker weertje

Santorini kent een mild mediterraan klimaat met frisse winters. Voor je broodnodige portie vitamine C tijdens de wintermaanden kun je dus beter op zoek gaan naar een andere vakantiebestemming. De zomermaanden daarentegen zijn aangenaam warm en droog. Misschien zelfs te warm als je een actieve vakantie voor ogen hebt, maar perfect als je vooral aan je tan wilt werken onder het genot van een lokaal wijntje.

Vergeet zeker in het voor- en najaar niet om rekening te houden met de wind bij het plannen van je vakantie-outfits, want door het zeebriesje kan het net wat frisser aanvoelen. Tijdens mijn vakantie in september was het ‘s avonds toch lekker om een jasje aan te trekken.

Wanneer Santorini bezoeken?

Puur wat betreft het weer kun je het beste van mei tot en met oktober een bezoekje brengen aan Santorini. Tijdens de hoog-zomermaanden juli en augustus zul je alleen wel rekening moeten houden met ladingen toeristen van cruiseschepen en de hordes eilandhoppers. Ik bezocht Santorini in in September en dit is wat mij betreft een dikke aanrader! Het is niet meer snikheet en trust me, dat is wel zo prettig als je slentert door plaatsjes met meer traptreden dan inwoners. Bovendien voelt het zeewater na de zomermaanden aangenaam warm, waardoor zelfs ik – niet de grootste zeeliefhebber – een plonsje heb gemaakt in de Egeïsche zee.

Santorini reisgids: alle praktische info die je nodig hebt | www.sannetimmermans.nlWaar verblijven?

Op Santorini heb je een grote keuze uit leuke accomodaties. Eén van de populairste opties, die je ongetwijfeld al eens op Pinterest voorbij hebt zien komen, is een traditionele grotwoning. Een verblijf in zo’n traditioneel huisje hoeft niet eens extreem duur te zijn, want er zijn ook genoeg simpele opties te vinden. Uiteraard is er ook genoeg keuze in appartementjes en villa’s. Echt grote vakantieresorts heb ik tijdens mijn verblijf niet gespot, maar wel een hoop leuke kleinschaligere complexjes bij bijvoorbeeld strandplaatsen Kamari en Perissa. Ook Fira en Oia zijn populaire bestemmingen, maar deze stadjes zijn naar mijn mening net wat te toeristisch en druk om als uitvalsbasis te hebben.

Mijn aanrader? Je verblijf boeken in het rustigere Pyrgos. Deze voormalige hoofdstad is waar je nog het “echte” Griekse leven ervaart en waar de lokale senioren ‘s avonds bij het pleintje meeten voor een babbeltje.

Ik hoop dat je door deze stortvloed aan informatie nóg meer zin hebt gekregen in een vakantie naar Santorini! Kan je net zoals ik geen genoeg krijgen van het voorbereiden op je vakantie? Blijf dan nog even hangen voor mijn andere Santorini blogs, waarin ik verslag uitbreng van welke dorpjes je zeker moet zien, waar je lekker kunt eten én de vijf dingen waarvan ik vind dat je ze zeker niet mag overslaan tijdens je vakantie op Santorini.

Sanne

Santorini reisgids: alle praktische info die je nodig hebt | www.sannetimmermans.nl

4 Reacties

  • Sanne
   Auteur
   2 februari 2019 /

   Ja, ik kan je Santorini echt aanraden! Wel enorm toeristisch op sommige plaatsen inderdaad, maar als je niet midden in het hoog seizoen gaat en de drukke plekken een beetje vermijd, is het hartstikke goed te doen. :)

 1. 19 oktober 2018 /

  Dit zijn de betere tips! Ik hoop dat ik dit eiland ook eens mag gaan afstrepen van mijn lijstje.

  • Sanne
   Auteur
   19 oktober 2018 /

   Zou ‘m zeker op je lijssie zetten! Maar eerst… Lissabon :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.