Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l’Orne

Cider, camembert en calvados: eigenlijk heb je wat mij betreft niet meer redenen nodig voor een vakantie naar Normandië. Toch heeft deze Franse streek nog veel meer te bieden. Van pittoreske dorpjes waar je je in de Middeleeuwen waant tot de stranden waarop D-day plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit artikel spring je achterin de auto en neem ik je mee tijdens het eerste deel van mijn roadtrip Normandië waarbij we een bezoekje brengen aan Rouen, Trouville, Bagnoles-de-l’Orne en meer!

Na mijn vakantie naar Zakynthos in mei was het uit met de pret op het gebied van reizen. Of althans, dat dacht ik. Boy was I wrong! Toen die nieuwe baan op mijn pad kwam, zat er onverwachts toch nog een weekje vakantie in, en natuurlijk laat ik zo’n buitenkansje niet aan me voorbij gaan. Aangezien ik meestal al “de baas speel” als het om vakanties uitzoeken gaat, liet ik mijn vriend, met een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog, de bestemming kiezen. Het was dan ook niet shocking dat hij koos voor Normandië.

Roadtrip Normandië route

U vraagt, wij draaien. En zo ben ik na heel wat Pinterest uurtjes met de volgende route door Normandië op de proppen gekomen:

 • Duinkerken
 • Rouen (1 overnachting via Airbnb)
 • Trouville-sur-Mer
 • Domfront
 • Bagnoles-de-l’Orne (1 overnachting via Airbnb)
 • Mont Saint-Michel
 • Bayeux (1 overnachting via Expedia)
 • D-Day stranden
 • Honfleur (2 overnachtingen via Airbnb)
Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl

Fun fact 1: volgens mij had ik van deze bestemmingen alleen nog van Bayeux gehoord, vanwege het tapijt van Bayeux.

Fun fact 2: We begonnen deze trip met een overnachting in Brugge, maar omdat dit niet in Normandië ligt, laat ik deze bestemming achterwege. Bovendien kwam de regen die dag met bakken uit de lucht vallen, en kan ik niet veel meer vertellen dan dat we Brugse Zot hebben gedronken.

Fun fact 3: Omdat ik vrij lang van stof ben én er gewoon heel veel te vertellen is over deze rondreis Normandië, heb ik mijn word vomit verdeeld over meerdere artikelen, dus stay tuned! Of als Normandië je niet interesseert, kun je ze natuurlijk gewoon skippen.

Duinkerken

Duiken in de slag om Duinkerken

We beginnen het rondje door Normandië in de hoofdstad van de streek, Rouen. Maar niet voordat we een tussenstop hebben gemaakt in Duinkerken. Dit plaatsje ligt ongeveer op de helft van de rit en ken je misschien wel van de film Dunkirk. Het plaatsje ligt niet in Normandië en heeft weinig charme doordat het tijdens de oorlog flink te verduren heeft gehad, maar het Musée Dunkerque 1940 is absoluut een bezoekje waard als je geïnteresseerd ben in de oorlog, want je komt hier een hoop te weten over Operatie Dynamo.

Hierna vervolgen we de route naar Rouen, een stad waar ik dus nog nooit van had gehoord. Vanaf Duinkerken is dit nog zo’n 250 km doorkachelen. Jesse was er wel eens eerder geweest, maar was toen not impressed. Dit tweede bezoekje beviel gelukkig beter!

Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl

Rouen

In de voetsporen van Jeanne d’Arc

Rouen heeft een turbulente geschiedenis. Zo had de stad het zwaar te verduren door de plaag en branden in de Middeleeuwen en door bombardementen tijdens WW2. Ook is het de stad waar Jeanne d’Arc op de brandstapel eindigde.

Gelukkig is er nog een hoop moois overeind gebleven! Al wandelend door de stad bewonderen we de vakwerkhuizen in allerlei kleuren. Een paar van de oudste straatjes zijn Rue Étoupée, Rue Saint-Amand, Rue Damiette, Rue Abbé-de-l’Épée en Rue des Chanoines. Deze laatste is de smalste straat van Rouen, zo leerde ik via een repost van mijn foto in die straat.

Niet te missen is ook de Cathédrale Notre-Dame de Rouen. Letterlijk, want je loopt er vanzelf tegenaan als je het centrum doorkruist. Om de hoek ligt het Historial Jeanne d’Arc, wat ik niet echt een museum kan noemen, maar meer een multimediaal parcours door het aartsbisdom waar in 1431 ook echt de uitspraak werd gedaan over de veroordeling van Jeanne d’Arc. Aanradertje voor geschiedenis liefhebbers (moi!). Als laatste kun je het Gros Horloge niet missen als je in Rouen bent. Dit is, zoals de naam al verklapt, een grote klok. Deze klok werd in 1389 ontworpen en is één van de must see’s van de stad.

Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl
Middeleeuwse vibes in Rouen, hierboven wandel ik door het smalste straatje van de stad

Trouville-sur-Mer

Een stukje Belle Epoque aan de Bloemenkust

De weerberichten zijn tijdens onze vakantie niet al te zonnig, dus wanneer we wakker worden in Rouen met een stralend zonnetje passen we de planning van onze Roadtrip Normandië hier meteen op aan. We lassen een tripje naar de kust in, waarbij we even twijfelen tussen buurplaatsen Deauville en Trouville. De eerste wordt omschreven als een chic plaatsje met een hoog zien-en-gezien-worden-gehalte, terwijl de tweede ook wel wordt omschreven als een plattelandsdorp aan zee. Deze van oorsprong boerenmeid gaat natuurlijk voor Trouville.

Vanaf Rouen is het zo’n 100 km rijden naar Trouville. Als je dit plaatsje binnenkomt rijden word je, zeker als het zonnetje schijnt, meteen vrolijk. In de badplaats hangt echt nog een Belle Epoque sfeertje, dat je vooral heel goed voelt als je langs de villa’s loopt die pal aan het strand staan. Ook is er een haventje en een vishal die zelfs als historisch monument bestempeld is.

Natuurlijk is dat allemaal leuk en aardig, maar wij duiken al snel het strand op. We (*Jesse) houden het welgeteld één uur vol op het strand voordat we (*Jesse) het tijd vinden voor de lunch. De keuze is reuze in Trouville en we belanden bij een restaurantje aan de haven. Met een gevulde maag hervatten we de route. Op naar Domfront!

Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl
Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl
Flaneren langs de Bloemenkust – dat roze optrekje zie ik wel zitten!

Domfront

Perencider proeven & rondstruinen bij ruïnes

Vanaf de kust vervolgen we de route richting onze slaapplaats. Onderweg maken we twee tussenstops: bij het Musée du Poiré in Barenton en in het plaatsje Domfront. Poiré is de Franse naam voor perencider en in de streek rondom Domfront vind je veel familiebedrijven waar dit drankje gemaakt wordt. Bij het openlucht museum kun je gratis een rondje lopen om wat te leren over dit proces. Na de rit van twee uur beantwoorden wij in het bijgehorende winkeltje de vraag “Voulez-vous une dégustation?” natuurlijk met een dikke, vette “OUI!“. Met een flesje voor ouders & schoonouders stappen we weer in de auto.

Een kwartiertje verderop ligt Domfront. De dorst is nog niet gelest, dus we leggen aan voor une bière op een terrasje. In dit mooie, oud plaatsje vind je overblijfselen van stadsmuren, pittoreske huizen én de ruïne van een kasteel: wat wil je nog meer? Nadat we een rondje hebben gelopen, stappen we weer in de auto voor het laatste ritje van de dag

Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl
Bonjour! Naast perencider blijken ze hier ook prima biertjes te tappen
Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl
Jesse heeft de “making of the shot” van deze foto vastgelegd, vrij hilarisch, kan ik je vertellen

Bagnoles-de-l’Orne

Kuuroord in het Regionaal natuurpark

Bagnoles-de-l’Orne is waar we de tweede nacht van onze Roadtrip Normandië doorbrengen. Dat het zonnetje vandaag lekker schijnt, helpt wel mee, maar ook dit plaatsje ziet er meteen heel gezellig uit. Dit kuuroord ligt middenin het Parc Naturel Régional Normandie-Maine en wordt gezien als een waar paradijs. Eigenlijk is er niet heel veel te doen: mensen komen hier echt om te ontspannen. Nu zijn wij er eigenlijk maar één avondje, dus een bezoekje aan de spa brengen, zat er niet in, maar ook een kort bezoekje is de moeite waard.

Nadat we ons omgekleed hebben, gaan we het dorpje in. We lopen een rondje om het meer, bekijken de Art Deco kerk en andere opvallende gebouwen en gaan vervolgens een hapje eten. Zo’n kuuroord trekt natuurlijk heel wat geld aan, dus er zitten hier genoeg leuke restaurantjes. Hierna duiken we niet al te laat ons Airbnb-bedje in, want morgen staat er weer een nieuw avontuur gepland: dan gaan we naar Mont Saint-Michel!

Lees ook: Q&A: (bijna) alles over Mont Saint-Michel bezoeken

Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l'Orne | www.sannetimmermans.nl

Over die avonturen vertel ik in een andere post meer! Mijn tips over het bezoeken van de D-Day stranden en de omgeving van Honfleur verkennen hou je ook nog te goed.

Ik ben benieuwd… Ben jij al eens op vakantie geweest in dit gebied en ben je al wél bekend met de bestemmingen uit deze roadtrip Normandië?

27 Reacties

 1. 23 augustus 2019 /

  Leuk reisverslag! Jammer dat je bezoek aan Brugge ‘in het water viel’. Althans heb je van het goeie bier kunnen proeven ;)

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Dankje! Wat leuk, benieuwd naar welke plaatsen jij bent geweest toen.

 2. 22 augustus 2019 /

  Wat een leuk reisverslag! Ik ben daar nog nooit geweest. En ook leuk dat je vriend dit keer initiatief heeft genomen!
  Lees ook Maya van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Leuk hè! Dat mag ‘ie best nog een keer doen na deze geslaagde vakantie.

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Ja, het was echt een ontzettend leuk tripje! Nog veel leuker dan ik had gedacht van tevoren. Ook het rijden is me alles meegevallen, want we hebben nooit hele lange stukken moeten rijden. Vanaf België kun je al helemaal makkelijk een aantal van deze plaatsen verkennen!

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Haha ja ik ook! Moet niet al te veel reisblogs lezen ;)

 3. 21 augustus 2019 /

  Het ziet er heel mooi uit. Ik vind WOII ook heel interessant. Als kind ben ik in Normandië geweest, maar daar herinner ik me eigenlijk alleen van wat op de foto’s staat. Ik zou graag eens teruggaan.

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Dan denk ik dat je Normandië erg interessant (en leuk!) gaat vinden. Natuurlijk is er nog veel meer te zien dan dingen die met WOII te maken hebben, maar juist die combinatie vond ik erg “leuk” (klinkt wat raar als je het over oorlog hebt).

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Thanks Anna! Inderdaad super gezellig, dus dat ga ik er in houden.

 4. 20 augustus 2019 /

  Heel erg leuk om te lezen! Je hebt een fijne schrijfstijl, ik lees het graag. En ook oog voor beeld, je hebt mooie dingen op de foto gezet.

  Ik ben lang geleden eens met mijn ouders, broertje, zusjes en hond in Normandië geweest. Ik herinner me er niet zoveel meer van, alleen Mont Saint-Michel heb ik nog helder voor de geest staan.

  Ik herken me trouwens in het ‘de baas spelen’ als het op vakanties aankomt, Hier ook zo, ik zit meestal vol ideeën en mijn vriend piept wel dat hij nooit de kans krijgt om iets in te brengen, maar ondertussen is hij altijd heel tevreden met de bestemmingen en vindt hij onze vakanties altijd erg leuk. Maar af en toe bedenkt hij wel iets en dat vind ik ook heel leuk omdat je zo nog eens op andere bestemmingen komt. Kiev en het Zwarte Woud waren wensen van mijn vriend. Ik was er zelf niet zo snel opgekomen, maar ik vond het beide keren erg leuk en verrassend.

  Binnenkort vertrekken we voor twee weken naar Frankrijk (ideetje van mij) en ik kan niet wachten. Jouw blogpost brengt me al helemaal in de vakantiesferen!
  Lees ook Films en series van de laatste tijd #12 van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Oh wat leuk om te horen Truusje, bedankt! Voor dat oog voor beeld moet ik ook mijn vriend bedanken. Die pakt het fotograferen steeds beter op haha. #instahusband

   Als je er niet heel veel meer van kunt herinneren, dan is het vast leuk om nog eens die kant op te gaan. Ik kan me van de vakanties van vroeger ook niet heel veel meer herinneren, dus ook voor mij is er in Frankrijk nog veel te ontdekken.

   Haha fijn dat je dat “de baas spelen” herkent. Vond het ook heel leuk om mijn vriend nu eens wat te laten kiezen. Denk dat je zo toch nog op bestemmingen komt waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. Kiev en het Zwarte Woud lijken me bijvoorbeeld ook super mooi.

   Oh wat leuk! Waar ergens gaan jullie naar toe in Frankrijk? Zie de verslagen graag weer verschijnen :)

   • 22 augustus 2019 /

    We gaan eerst een week naar de Ardèche en daarna een week naar de Gorges du Verdon. Daar waren we vorig jaar ook, maar we vonden het zo prachtig dat we nog een keertje gaan. :) We zitten eerst in een gîte en daarna in een huisje op een camping. Honden gaan ook mee, zoveel zin in!
    Lees ook Citroen cookies met amandelen | American Style van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

 5. 20 augustus 2019 /

  Oh, ik heb thuis ook zo iemand die gefascineerd is door de Tweede Wereldoorlog zitten. 😉 Wat een prachtige foto’s, zeg! Vooral Rouen en Trouville-sur-Mer zien er knap uit. Ik ben heel erg benieuwd naar het deel over de D-Day-stranden.
  Bij posts zoals deze vind ik het toch steeds een beetje jammer dat m’n vriend en ik bewust geen rijbewijs hebben. Aan de andere kant hebben we dat hier in België helemaal niet nodig en geraken we in het buitenland – soms mits wat uitzoekwerk – ook steeds overal waar we willen zijn.

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Haha, herkenbaar! Moet zeggen dat ik het zelf ook heel interessant vind, maar ik weet er beduidend minder vanaf dan hij. Het zijn inderdaad prachtige plaatsjes. Zo leuk om zo’n plaatsje te ontdekken waar je nog nooit van hebt gehoord. Kan me voorstellen dat dit soort reisjes zonder auto plannen een stukje lastiger is, vooral het plannen dan, maar inderdaad… Ook zonder auto kun je denk ik overal wel komen! Dit is voor het eerst sinds lange tijd dat ik met de auto op reis ben gegaan dus vaak ben ik ook aangewezen op het OV. Even puzzelen soms, maar het gaat wel :)

  • Sanne
   Auteur
   22 augustus 2019 /

   Haha, het liefst plak ik er ook nog even een weekje achteraan! Helaas geen vakanties meer in het vooruitzicht voorlopig ;). Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   21 augustus 2019 /

   Haha, nee inderdaad! Dat mag ‘ie vaker doen. Het leuke is dat we het voor ons allebei zo een verrassing was. Hij koos de bestemming (verrassing voor mij) en ik regelde de verdere invulling (verrassing voor hem).

 6. 20 augustus 2019 /

  Oeh, dit ga ik natuurlijk weer pinnen. Mocht ik ooit een reismaatje vinden voor dit soort roadtrips dan lijkt me dit een hele mooie route. Ook probs voor de fotograaf, hele mooie foto’s!
  Lees ook Beauty: Ziaja huidverzorging review van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   21 augustus 2019 /

   Yes thanks for the pin girl! Gelukkig gaat Frankrijk voorlopig nergens heen. Veel van deze highlights staan er al sinds de middeleeuwen dus ik denk dat ze er nog eventjes zullen zijn. En als je nou echhhht een reismaat zoekt, dan wil ik me natuurlijk best “opofferen”. Citytripje plannen?

  • Sanne
   Auteur
   20 augustus 2019 /

   Dankje! Als ik nu in de auto spring ben ik over 5,5 uur. Geen slecht plan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.