Week Zonder Vlees: dit staat er op het menu

Grote kans dat dit je niet ontgaan is, maar gisteren was de officiële kickoff van de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week is een initiatief van Isabel Boerdam, ook wel De Hippe Vegetariër, die Nederland wil wakker schudden als het gaat om onze vleesconsumptie. We vinden vaak dat een stukje vlees er bij typische Hollandse pot toch bijhoort. Denk maar aan het bekende AGV’tje (aardappel, groente, vlees). Toch hoeft dit niet zo te zijn én heeft wat minder vlees eten een enorme positieve impact op onze planeet. Ik ga de uitdaging aan en deel in dit artikel mijn weekmenu zonder vlees.

Mijn eetpatroon onder de loep genomen

Ik zou mezelf niet willen omschrijven als een echte carnivoor, want in mijn weekmenu is er altijd wel een dag zonder vlees te vinden. Eigenlijk zou je me dus flexitariër kunnen noemen, ook al heb ik mezelf niet eerder zo bestempeld. Minder vlees eten is iets waar ik (nog) nooit heel bewust mee bezig was, maar waar ik wel bewuster in wil worden. Mijn voornemen is dan ook om vaker voor een maaltijd zonder vlees te kiezen. Ik denk dat de Nationale Week Zonder Vlees een goede manier is om mijn meat mindset te resetten én te ontdekken hoe lekker vegetarische gerechten kunnen zijn.

Week Zonder Vlees: dit staat er op het menu | www.sannetimmermans.nl

Waarom een week zonder vlees?

Volgens Isabel is elke dag vlees eten ouderwets. Ze stelt dat flexitarisch eten wél van deze tijd is. Al meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër, en dit worden er steeds meer. Wat dit eetpatroon inhoudt? Maaltijden met vlees en vis afwisselen met vegetarische gerechten. Dit hoeft geen drastische verandering te betekenen, want ook als we massaal wekelijks één dagje zonder vlees inlassen, kunnen we een groot verschil maken.

Eet je in plaats van één dag een hele week geen vlees? Dan is de milieudruk flink lager. De shocking feitjes? Als volwassene bespaar je zo maar liefst 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 76 kilometer autorijden. Nu hoef je niet per se direct te stoppen met vlees consumeren, maar ook dat ene dagje zonder vlees tikt aan. Op jaarbasis bespaar je dan namelijk bijna 6 kilo aan vlees en wel 1000 liter water. Alle kleine beetjes maken dus écht een verschil. Dus:

Don’t wait for a better world. It is up to you, and it always has been. You may even find the solution at the end of your fork.”

Sharon Gannon, dierenrechtenactiviste

Mijn weekmenu zonder vlees

Voor deze week heb ik 5 vegetarische recepten uitgezocht. We hebben niet voor iedere dag een recept, omdat we vaak zeker twee keer per week restjes eten. Natuurlijk kan er ook altijd nog een etentje buiten de deur tussendoor komen en daar houden we op deze manier ruimte voor.

Week Zonder Vlees: dit staat er op het menu | www.sannetimmermans.nl

Paprika-cashewsoep

De eerste dag van de Nationale Week Zonder Vlees begon ik makkelijk met een soepje. Het recept haalde ik uit De Happy Pear, een kookboek vol smakelijke én simpele vegan gerechten. Dit kookbon won ik via Last Days of Spring en toevallig was ik al zonder dat ik weet had van deze week zonder vlees van plan om hier deze week wat uit te gaan maken. Ik had er nog niet eerder aan gedacht, maar eigenlijk is soep misschien wel de makkelijkste manier om wekelijks een dagje vlees te skippen.

Vegetarische kapsalon

Ik vroeg Jesse, de man die per dag wil bedenken wat ‘ie wil eten, om input voor het weekmenu zonder vlees, en zijn wens: een zelfgemaakte, gezonde kapsalon. Hij had er alleen even niet aan gedacht dat hier normaal gesproken ook vlees in gaat. Dit keer gaan we dus voor deze vega variant van een kapsalon van Uit Pauline’s Keuken. Ik ga hiervoor eens op zoek naar een lekkere vleesvervanger, want dat is ook wel leuk om deze week in mijn menu te verwerken. Tips, anyone?

Chili sin carne

Ook staat er chili sin carne op het menu. Dit is iets wat ik al langer van plan ben om te maken, dus ik ben erg benieuwd! Alleen de naam van dit recept vind ik al leuk gevonden. Dankzij mijn poging tot een woordje Spaans leren, weet ik natuurlijk dat dit “chili zonder vlees” betekent, in tegenstelling tot het traditionele recept, dat con (=met) vlees is. Ik houd dit Chili sin carne recept aan van De Groene Meisjes.

Truffelrisotto

Risotto is één van mijn favoriete recepten en wanneer daar ook nog eens truffel aan toegevoegd wordt, ben ik helemaal om. Laatst bestelde ik in Utrecht nog een truffelrisotto en deze week ga ik zelf aan de slag om er eentje in elkaar te flansen. Ik gebruik voor de risotto dit recept van OhMyFoodness. Je staat er altijd even voor in de keuken, maar dan heb je ook wat.

Vegan curry

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een curry maakte. Deze week waag ik me aan dit curryrecept van Simply Vegan. Ik ben van plan om wat naanbrood in huis te halen om te serveren bij de curry. Zin in! Overigens moet ik de koriander apart houden, want hier in huis is zowel team koriander (ik) als team koriander-smaakt-naar-zeep (Jesse) vertegenwoordigd.

Doe jij mee aan de Nationale Week Zonder Vlees? Dan ben ik benieuwd wat er bij jou op het menu staat!

24 Reacties

  • Sanne
   Auteur
   19 maart 2019 /

   Oh lekker! Ik ben pas nieuw op het gebied van chili sin carne, maar die ga ik er zeker inhouden. Heel netjes dat je zo weinig vlees eet in de avond!

  • Sanne
   Auteur
   19 maart 2019 /

   Zo’n weekje is inderdaad heel prima vol te houden! Zeker als je er lekkere receptjes voor uitzoekt natuurlijk :)

 1. 17 maart 2019 /

  Bizar hoeveel verschil je kan maken door één dag in de week minder vlees te eten. Ik ben ook echt blij dat er soort revolutie gaande is, waarin de mensen wijzer worden wat betreft vlees eten en kiezen voor vegetarische gerechten. In het begin ging ik vaak voor vleesvervangers, maar inmiddels koop ik die niet meer. Ik kies nu liever voor gerechten die überhaupt geen vlees nodig hebben. M’n vriend is van 6x in de week vlees eten naar 2/3x gegaan, echt heel stoer. Zelf ben ik al een hele tijd vegetarisch, de laatste tijd ben ik ook de stap aan het maken naar veganistisch, maar jeetje dat is lastig. Ik koop geen kaas, boter, melk, boter, etc. meer maar als veganist buiten de deur lunchen? Pure horror. ANYWAY, ik dwaal gigantisch af.
  Wat klinkt die vegetarische kapsalon lekker! En die cashew soep ook, die ga ik eventjes opslaan denk ik. Chili con/sin carne heb ik nooit echt gelust, net als alles waar curry in zit, maar truffelrisotto is één van m’n favoriete gerechten! ❤ Ik eet dat bijna elke week, soms paddenstoelenrisotto (bijna hetzelfde), maar risotto én paddenstoelen zijn gewoon SO good.

 2. 17 maart 2019 /

  Hahah, ik word echt zo blij van al die blogposts vol met recepten zonder vlees die ik nu voorbij zie komen door die Week zonder Vlees. Ik ben al iets van tien jaar vegetariër, alleen is de inspiratie voor nieuwe recepten soms ver bij mij te vinden. Chili sin carne eet ik wekelijks (mijn favo gerecht!). Truffelrisotto is ook heerlijk. Vegetarische kapsalon heb ik nog nooit gemaakt, wel twee keer gegeten. Denk dat ik die volgende week maar eens ga maken.

  Liefs,
  Marloes
  Lees ook Kat adopteren | De voorbereidingen in huis van Mevrouw MarloesMy Profile

 3. 14 maart 2019 /

  Oeh, heerlijke recepten en goede inspiratie! Wij doen ook mee met de week zonder vlees en proberen normaal gesproken ook zo’n 1-2 keer per week voor een vega gerecht te kiezen (met de feiten in mind). De gezonde kapsalon staat ook hier regelmatig op het programma! Wij maken hem vaak met zoete aardappel (+ paprikakruiden), kip of vleesvervanger met gyroskruiden, kaas en een berg ijsbergsla, komkommer, ui, etc. En vriendlief maakt er graag zijn homemade tzatziki bij (met yoghurt, komkommer, knoflook, wat citroensap).
  Lees ook Tips om rijangst te overwinnen van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Oh leuk dat jullie ook mee doen! Wij eten ook wel regelmatig zonder vlees, maar het is niet per se een bewuste keuze, dat gaat vanzelf zo. Wil hierdoor er wel wat meer een bewuste keuze van maken en ben tot nu toe positief! Eigenlijk gaat het nu nog moeiteloos. Klinkt heeeerlijk je receptje! We hebben ‘m nog niet gemaakt deze week, maar denk dat het er zondag als katermaaltje goed in gaat. Nu al zin in?

 4. 13 maart 2019 /

  Ik vind de kipstuckjes wel goed passen bij de kapsalon! Ik wissel dat altijd af met echte kipblokjes! Stuk gezonder dan shoarma ook :)
  Ik eet qua avondeten ongeveer 3/4 keer per week vega, maar de dagen dat ik niet lunch net kipfilet op mn brood zijn er max 1 per week denk ik, dus er is nog werk aan de winkel! Deze week ga ik voor 5 dagen die helemaal vega zijn :)

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Die heb ik weleens zien liggen, ben benieuwd! Ik at eerst ook bijna dagelijks kipfilet op mijn crackers bij de lunch, maar dat heb ik nu al een tijdje niet gedaan. 3/4 dagen in de week is wel heel netjes om qua avondeten vega te eten. Ik kan na deze paar dagen al wel zeggen dat ik het ook zeker vaker (en bewuster!) wil gaan doen.

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Bedankt voor de tip! Die ga ik ook eens testen.

 5. 12 maart 2019 /

  Wat goed een week zonder vlees. Ik probeer ook bewust minder vlees te eten. Soms wel wat moeilijk met inspiratie voor recepten. Maar zeker niet minder lekker.:)
  X Robin

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Ik vind het inderdaad ook zeker niet minder lekker, alhoewel ik wel echt houd van vlees op z’n tijd (maar goed, ik vind bijna alles lekker eigenlijk). Die inspiratie vinden is bij mij ook vaak het probleem inderdaad en dan ga ik toch automatisch vaak voor iets met vlees. Dat hoop ik nu minder te doen, genoeg op Pinterest te vinden. :)

 6. 12 maart 2019 /

  Oeeeh, dat kapsalon! Doet me denken aan het vegan kapsalon dat ik tijdens Roadburn vorig jaar bij het kraampje van de Seitan Chefs gegeten heb. Zó lekker! En het is ook iets lichter verteerbaar dan die baksteen die anders op je maag ligt.
  Ik doe mee, maar ik ben vegetariër, dus dat telt niet echt. ?
  Lees ook Lush Oxford Street Exclusives 2019 van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 maart 2019 /

   Oeh dat klinkt ook heel goed! Een kapsalon vegan maken is helemaal een interessant experiment. Vind het nog steeds tellen hoor ;) Ook al is het voor jou iedere week een week zonder vlees haha.

 7. 12 maart 2019 /

  Wat goed dat jij je ook inzet voor de week zonder vlees! :D De recepten die je hebt uitgekozen lijken me allemaal heerlijk. Ik heb al 12 jaar geen vlees meer gegeten, dus voor mij is het inmiddels heel normaal om het vlees te laten staan. Ik kijk er niet eens meer naar. Op mijn blog deel ik vandaag mijn 3 favoriete vegetarische recepten, misschien heb je er nog iets aan? :-)
  Lees ook Nationale week zonder vlees: 3 x Mijn favoriete vega recepten! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 maart 2019 /

   Al twaalf jaar! Dat is lang. Kan me wel voorstellen dat het dan op een gegeven moment gewoon heel normaal is, maar voor mij is het nu wel iets waar ik bewust over na moet denken. En ook iets waar ik dus wat vaker bewust over na wíl denken. Ben benieuwd wat zo’n week doet! Ik ga zeker even kijken bij je favoriete vegetarische recepten, ben benieuwd. Thanks! :)

 8. 12 maart 2019 /

  Is het raar dat ik hier op dit tijdstip honger van krijg? Yum! Je soepje ziet er heeel lekker uit en ga ik zeker ook eens proberen te maken. Ook erg benieuwd naar je bevindingen van de rest. Het idee erachter vind ik natuurlijk ook fantastisch, goed bezig!
  Lees ook Adventures: Lissabon voorbereidingen van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 maart 2019 /

   Haha, het antwoord op je vraag is nee, nee, nee. Ik krijg op elk tijdstip dat ik eten voorbij zie komen zin om te eten, maakt niet uit wat het is. Het tweede gerecht was ook een succes, maar waar ik het meest benieuwd naar ben zijn toch wel die vleesvervangers. Dat wordt denk ik het eerst volgende projectje!

 9. 12 maart 2019 /

  Dat moet helemaal goed komen! Ik weet niet of we 100% vleesloos gaan deze week, maar ook hier eten we normaal gesproken al deels vegetarisch. Het is er eigenlijk zo onbewust ingeslopen dat ik niet precies kan tellen wat de verhoudingen zijn. Ik denk minimaal de helft van de tijd vega, misschien wel meer.

  Morgen komt er op mijn blog trouwens een artikel met lekkere vleesvervangers online, maar daar zit niet direct wat bij dat in kapsalon past. Er bestaat wel vega kruimgehakt en van die wokreepjes. Die zou je kunnen marineren.
  Lees ook Een of andere Molblogger: terugblik op seizoen 19 van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 maart 2019 /

   Oh leuk! Ik ga zeker eventjes bij je suggesties kijken. Zag dat ze ook bij verschillende supermarkten in de aanbieding zijn deze week, dus misschien kan ik ook nog wat anders inslaan. Denk ook zeker niet dat je per se met zo’n week mee moet doen, vooral niet als je al gevarieerd eet, maar dat dit wel echt een goed idee kan zijn als je je eetpatroon wilt aanpassen.

  • Sanne
   Auteur
   12 maart 2019 /

   Oh wat goed! Ik eet thuis geregeld zonder vlees en eet ook bijna nooit vlees buiten het avondeten om, maar toch kan wat extra bewustwording geen kwaad bij mij. Zeker omdat er zoveel lekkere recepten zonder vlees zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.