Project pan: mooi met minder

De eerste maand van mijn no-buy challenge was nog niet voorbij of een nieuw project diende zich alweer aan: project pan. Nee, dit project heeft helemaal niets te maken met koken, want het draait bij de project pan challenge allemaal om je beautycollectie. Van mascara tot haarspray en dagcrème: eigenlijk alles wat je in je badkamerkastje vindt. Het doel van deze challenge is om al die producten op te maken voordat je weer wat nieuws inslaat.

Pardon, project pan?

De naam van deze challenge komt van de uitdrukking “to hit pan“. Je kunt dit het beste vertalen als “de bodem raken” en als je veel beautygoeroes volgt op YouTube heb je deze uitdrukking vast al eens voorbij horen komen. Eigenlijk wordt hiermee de bodem bedoeld van poederproducten, zoals een oogschaduw, bronzer of highlighter, maar in deze challenge wordt het gebruikt als een term voor het opmaken van alle make-up en verzorgingsproducten. Niet alleen op YouTube is project pan een begrip; op het forum van beautywinkel Sephora worden er zelfs complete topics aan gewijd.

In mijn project pan richt ik me alleen op het opmaken van verzorgingsproducten, want “voor de leuk” make-up shoppen dat deed ik eigenlijk al langer niet meer. Bovendien heb ik dit jaar een shopping ban op het gebied van onnodige make-up. Hoelang de challenge duurt? Ik koppel ‘m aan mijn no-buy challenge, dus in principe één jaar. Mocht alles voor het einde van dit jaar op zijn, dan is dat het einde van de challenge. Het uiteindelijk doel is niet om dit een bepaalde tijd vol te houden, maar om mijn gewoontes te veranderen.

Project pan: mooi met minder | www.sannetimmermans.nl

Pourquoi project pan?

Waarom ik dit jaar aan het pannen ga? Om te beginnen omdat ik veel te veel troep in huis heb. Dat werd me wel even duidelijk bij de grote inventarisatie tijdens de grote Marie Kondo opruimsessie. De schrikbarende hoeveelheden zal ik jullie verderop in dit artikel presenteren, maar als ik verklap dat de verzorgingsproducten verspreid waren over de badkamer, het badkamermeubel boven, een kast, de kelder en zélfs het tv-meubel (dit laatste is helaas geen hyperbool), dan krijg je vast al een beetje een beeld.

Dat is niet de enige reden dat ik met project pan start. Ik ben namelijk een beetje een hoarder geworden op het gebied van verzorgingsproducten. Zo bestelde ik vaak alvast een nieuwe voorraad douchegel (in de vorm van een voordelig multipack uiteraard), terwijl de lades uitpuilen met genoeg doucheproducten om een jaar mee vooruit te kunnen. De reden hiervoor? Ik vind het zonde om “zomaar” mijn speciale producten te gebruiken, deze bewaar ik dus voor speciale gelegenheden en vakanties. Maar die gelegenheden lijken nooit speciaal genoeg en zo vaak ga ik nu ook weer niet op vakantie. Met als resultaat dat ik nu nog steeds Rituals producten uit mijn adventskalender van 2017 in huis heb. Ai…

Tijd om die kasten eens leeg te maken én om te gaan genieten van al die producten die hier maar stof liggen te verzamelen. Vanaf nu niets dan heerlijke geurtjes in mijn eigen hamam. Of althans, niet tot die voorraad er doorheen is. En in die voorraad zullen we nu eens gaan duiken.

Inventarisatie van mijn stash

Sorry, voor dit kopje wijk ik van het allitereren met Franse invloed af. Marie Kondo dwong me tijdens die grote opruiming al om alle items uit dezelfde categorie te verzamelen voordat ik overging op het “declutteren”. Nu heb ik in geen verzorgingsproducten weggegooid, want dat vind ik zonde. Wél heb ik alle producten netjes geordend en zo viel het ineens op dat ik wel erg veel in huis heb. Ik heb al deze producten bovendien geteld, zodat ik aan het einde van mijn project pan goed kan zien welke stappen ik heb gemaakt.

Zit je klaar voor de harde cijfers?

Disclaimer: voordat je van je stoel valt, wil ik hierbij vermelden dat er tussen de items redelijk wat kleinere verpakkingen zitten, zoals verschillende producten uit de Rituals adventskalender. Maar toch…

Gezichtsverzorging

3 make-upremovers
1 toner
3 maskers
4 dagcrèmes
1 nachtcrème
2 huidoliën
Totaal: 14

Verzorgingsproducten

3 handcrèmes
5 bodylotions
9 douchegels
3 deodorant
1 parfum
4 tandpasta
Totaal: 25

Haarproducten

7 shampoos
2 conditioners
2 oliën
1 haarspray
2 droogshampoos
Totaal: 14

Totaal: 54 

En nu?

Nu ga ik zoveel mogelijk gebruikmaken van de producten die op deze lijst staan. En daarmee bedoel ik niet dat ik eens extra hard in die tubes ga knijpen, maar wel dat ik ze wat vaker erbij wil pakken. Aan het einde van de project pan challenge tel ik de items in bovenstaande categorieën nog eens. Heel erg benieuwd hoeveel producten ik dan in totaal zal hebben!

Ben jij een echte hoarder op het gebied van verzorgingsproducten of is jouw voorraad een stuk bescheidener dan die van mij?

22 Reacties

 1. 26 februari 2019 /

  Hahaha oh ik schaam me bijna instant, want ik denk dat dit getal bij mij nog x 3 is ongeveer. Situatie at the moment: kast open, snel iets eruit halen en heeeel snel weer dichtdoen voor er van alles naar beneden komt. Ik ga eens serieus over dit project nadenken.
  Lees ook Vakantieplog van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   26 februari 2019 /

   Hahaha ah! Ja ik ben wederom groot fan van dit project, maar je weet dat ik wel van een challenge houd op z’n tijd. Heb je die Ritualswalm nog niet om mij heen geroken op het werk? ?

 2. 18 februari 2019 /

  Wauw wat goed dat je dit doet zeg, hier kan ik later een voorbeeld aannemen! Nu moet ik wel zeggen dat mijn kamer net een mini drogisterij lijkt dus ik moet straks wel aardig gaan uitdunnen want het past niet in mijn toekomstige badkamer.
  Lees ook 50 dingen die ik in 2018 heb gedaan van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 februari 2019 /

   Oh, wat leuk! Hebben jullie een huisje gevonden? Verhuizen is sowieso altijd een goed moment om goed op te ruimen. Scheelt weer in sjouwen ;)

 3. 18 februari 2019 /

  Ja, ik heb ook erg veel van dat soort spulletjes, terwijl ik ze zelden koop. Zo won ik een tijdje geleden een doos met producten van Dove bij de Postcodeloterij. Bij Kruidvat kreeg ik een gratis bus douchegel mee. En ik heb nog meerdere pakketten van Rituals staan die ik cadeau heb gehad. Ik kan nog heel lang vooruit, haha. Ik denk dat ik sowieso de komende vijf jaar geen douchegel hoeft te kopen en de komende tien jaar geen bodylotion.
  Lees ook Valentijnskoekjes met jam van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 februari 2019 /

   Haha, blij dat jij dit probleem herkent! Ik heb ook nog €20,- tegoed voor Rituals gewonnen bij de Postcodeloterij en een fles showergel bij een loting op mijn werk gewonnen trouwens… Dat heb ik hier niet eens meegenomen. Oeps!

  • Sanne
   Auteur
   18 februari 2019 /

   Hier hetzelfde! Die verpakkingen maak ik graag op, maar heb ook wel wat categorieën die minder spannend zijn, zoals 3 verschillende make-upremovers van het Kruidvat huismerk ;)

 4. 18 februari 2019 /

  Wat leuk dat je dit gaat doen. Ik ben benieuwd hoe ver je komt.
  Ik heb dit vooral met doucheproducten. Die blijf ik in overvloed hebben.

 5. 17 februari 2019 /

  mijn voorraad in gebruik is inderdaad veeeeeeel bescheidener. Ik maak meestal eerst iets op voordat ik iets nieuws open. Ook als ik dingen uittest, want meestal moet je het wel even gebruiken voor je het echte resultaat ziet. Als er toch eens iets in zit dat ik niet wil leegmaken (bv als er parfum in zit) dan staan mijn moeder en dochters paraat om het op te maken :-) Het enige wat ik dubbel gebruik zijn 2 verschillende parfums…. Misschien is het wel gierigheid want het wordt na een tijdje toch allemaal slecht. Ik zal je wel mijn voorraadkast met nog te openen producten besparen want ik denk dat je dan wel achterover valt; 15 douchegels, 4 verschillende shampoos, tientallen tandpasta’s,…. Mijn dochters gebruiken die kast dan ook als winkel…h

 6. 17 februari 2019 /

  Oh zo herkenbaar! Ik ben ook wel een beetje een hoarder op dat vlak hoor. Maar dinsdag komt er bij mij een stukje over mijn Project Minimaliseren waarbij ik mijn verzorgingsproducten eens onder handen heb genomen en die aantallen, dat is echt schaamtelijk! Ik val super snel voor dingen die lekker ruiken (dus ook vooral douchegels, handcremes, …) of er mooi uit zien. Ik had vroeger ook best wel veel oogschaduwpalettes maar ik gebruik dat dus amper hé. Maar ik heb nu echt eens goed kuis gehouden – omdat ik bijvoorbeeld ook veel spul had dat niet meer bij mijn huid paste – en ik heb echt alleen nog maar dingen over die ik wil en kan opgebruiken. Het voelt ook wel bevrijdend om al die spullen weg te doen (heb ze weg gegeven). Veel lichter en ook meer zin om alles effectief te gebruiken. Veel succes! En plezier ook want wat een feestje om nu al die Rituals dingen op te maken! :D
  Lees ook The cure for anything is salt water. van IreneMy Profile

 7. 16 februari 2019 /

  Haha je hebt inderdaad veel verzorgingsproducten . Ik vind het een goede challange. Heel veel succes!

 8. 16 februari 2019 /

  Ohhhgosh, je hebt inderdaad echt veel! Een tijd geleden ben ik ook begonnen met eerst mijn spullen op te maken, voordat ik nieuwe mag kopen & het scheelt enorm veel!? leuk dat je dit nu ook gaat doen! Go babe!?

 9. 16 februari 2019 /

  hahah oh nou nee dan valt t bij mij heeel erg mee :p .

 10. 16 februari 2019 /

  Haha heel herkenbaar dit. Ik heb regelmatig dat ik denk: “o, ik koop alvast maar een nieuwe x, voordat het op is. Je kunt het maar hebben”. Misschien ook maar eens een inventarisatie gaan doen van alle beauty en verzorgingsproducten en ze eerst opmaken ;)

  Succes met je project pan!

  Groetjes Melissa

  • Sanne
   Auteur
   16 februari 2019 /

   Haha, toch fijn om te horen (lezen?) dat ik hier niet alleen in ben. Ik ben benieuwd of jij ook zo schrikt van de hoeveelheid! Dankje :)

 11. 16 februari 2019 /

  Heel goed idee om proberen wat beter na te denken wat je koopt en waarom. Ik ben geïnspireerd! Leuk.

 12. 15 februari 2019 /

  Ik ben vooral een hoarder op het gebied van Lush-producten. Ik koop sneller Bath Bombs en Bubble Bars dan ik ze kan gebruiken. Verder valt mijn stash geloof ik wel mee. Ik heb vooral veel maskertjes in huis, maar daarnaar grijp ik om de een of andere reden nooit? Ik moet er maar eens een gewoonte van maken.
  Voor de rest hebben we in de douche altijd wel meerdere producten van dezelfde soort: een stuk of vijf shampoos, verschillende douchegels, een gezichtsreiniger en -scrub, lichaamsscrubs … Ik vind het vooral in de douche fijn om te kunnen variëren en niet altijd hetzelfde geurtje te moeten gebruiken. De lades puilen gelukkig niet meer zo uit als vroeger, want daarvan ben ik ook afgestapt – vooral sinds ik bewuster naar ingrediënten en dergelijke kijk.
  Succes met opmaken, Sanne! Ik ben benieuwd hoe ver je geraakt. ?
  Lees ook Review • Lush Luxury Lush Pud Bath Bomb van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   15 februari 2019 /

   Haha, dat idee had ik al na het zien van jouw blogs! Nu zou ik die bath bombs niet zo’n probleem vinden, want die zijn na een badsessie toch al weer op. Die ga ik ook inslaan zodra ik een bad heb haha ;). Maskertjes gebruik ik ook zelden, moet ik eigenlijk eens een vast ritueel van maken in het weekend ofzo. Ik vind variëren ook heerlijk, maar denk dat ik dit jaar alsnog genoeg variatie heb met wat ik nu heb liggen! Ingrediënten heb ik heel weinig (geen?) verstand van. Zou ik eens naar moeten kijken. Mijn douchesessies zijn er sowieso al beter op geworden sinds ik hiermee bezig ben haha, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.