Project pan: wat kwam ervan terecht?

Nu het einde van het jaar in sneltreinvaart op ons af stormt, is het tijd om verschillende projecten af te ronden. Zo ook project pan, dat ik in februari aftrapte. Het doel van deze challenge is om je beautyproducten op te maken voordat je weer wat nieuws inslaat. Is dit mij gelukt?

Wat is project pan ook alweer?

Het hele idee van project pan is “to hit pan“, oftewel de bodem raken. Het gaat hier om de bodem van make-up en verzorgingsproducten en eigenlijk betekent het dus gewoon dat je deze producten op hebt gemaakt. Pas als een product op is, mag je een vervanger aanschaffen. Waarom ik de challenge aanging? Het badkamerkastje puilde uit met beautyproducten en toch kwam er steeds weer wat nieuws in huis. Mijn doel was om mijn gewoontes op dit gebied te veranderen. Tijd voor actie!

Eerst even bijlezen? Lees hier over de kick-of van mijn project pan:
Project pan: mooi met minder

Positieve Project pan puntjes

De cold, hard numbers presenteer ik jullie zo, maar eerst wil ik het eventjes hebben over de positieve puntjes die uit dit project zijn voortgevloeid.

 • De reden dat ik steeds nieuwe voorraad insloeg, was omdat ik bepaalde producten bewaarde voor speciale gelegenheden. Zo lag zo ongeveer de hele inhoud van een Rituals adventskalender stof te vergaren, omdat ik ‘t zonde vond om ze te gebruiken. Dát is pas zonde! We zijn alles dus gewoon gaan gebruiken en dat voelt best een beetje luxe.
 • Hier kwam ook nog eens bij dat ik het zonde vond om producten weg te gooien. Op zich geen slechte eigenschap denk ik, maar het streefde zijn doel misschien ietwat voorbij doordat ik items bewaarde die nooit meer gebruikt zouden worden. Voor de verhuizing ben ik dus met de kritische kam door mijn stash heengegaan. Opgeruimd staat netjes!
 • Tegen de tijd dat we gingen verhuizen in oktober, was mijn beautyvoorraad door bovenstaande punten flink geslonken. Dat was wel zo prettig met het sjouwen! Waar al mijn beautytroep verspreid was over het hele oude huis, is het nu beperkt tot één badkamermeubel. Er is zelfs nog plek over, maar laten we het maar niet een ambitie maken om dat op te vullen. ;)
Project pan

Project pan pijnpunten

Naast deze positieve punten zijn er misschien ook wat punten waar ik de mist in ging. Zo heb ik het niet al te nauw genomen met pas iets nieuws kopen wanneer het oude op is. Niet dat dit compleet uit de hand liep, maar het ging me te ver om een 1+1 gratis aanbieding te laten schieten, puur omdat ik maar één tube tandpasta nodig had. Hierdoor liggen er nu een aantal producten op voorraad. Maar maak je geen zorgen, niks komt in de buurt bij de opslagruimtes van Extreme Couponing (kent iemand ze?). Daarnaast voegde ik een aantal extra categorieën aan mijn beauty voorraad toe. Vooral op het gebied van mijn haarverzorging, aangezien ik laatst mijn haarroutine helemaal omgooide.

Herinventarisatie van mijn stash

Oké, over op de getallen. Een kleine disclaimer vooraf. De “echte” aantallen liggen ietsie hoger, doordat mijn ouders me verrasten met weer zo’n adventskalender. Ik kan dus mooi weer een jaartje vooruit! De kalender heb ik nog niet uitgepakt, dus deze producten moeten er eigenlijk nog bij opgeteld worden. Maar ach, who’s counting?

Nou, ik dus!

GEZICHTSVERZORGING

Februari 2019December 2019
3 make-upremovers
1 toner
3 maskers
4 dagcrèmes
1 nachtcrème
2 huidoliën
Totaal: 14
1 make-upremovers
1 toner
1 maskers
1 dagcrèmes
1 nachtcrème
1 huidoliën
Totaal: 6

VERZORGINGSPRODUCTEN

Februari 2019December 2019
3 handcrèmes
5 bodylotions
9 douchegels
3 deodorant
1 parfum
4 tandpasta
Totaal: 25
2 handcrèmes
1 bodylotions
5 douchegels
2 deodorant
1 parfum
4 tandpasta
Totaal: 15

HAARPRODUCTEN

Februari 2019December 2019
7 shampoos
2 conditioners
2 oliën
1 haarspray
2 droogshampoos
Totaal: 14
1 shampoos
2 conditioners
1 olie
1 haarspray
1 droogshampoo
1 haarmasker
1 stylingproduct
Totaal: 8

Totaal

Februari 2019December 2019
Totaal: 54 Totaal: 29

Project pan: de conclusie

Nu ik de positieve en negatieve punten én de getallen op een rijtje heb gezet, maak ik de balans op. Ondanks dat het niet al te nauw heb genomen met de strikte regel, ben ik tevreden met het resultaat. Dat zit ‘m niet zozeer in de getallen, maar meer in de mindset. Ik geniet meer van de producten die ik in huis heb én doordat niet alles meer uitpuilt van deze producten krijg ik ook nog eens wat meer rust in mijn hoofd. Dus project pan? 10/10 would do again!

Heb jij al eens een inventarisatie gedaan van je beautyvooraad? Ik ben benieuwd!

15 Reacties

 1. 23 december 2019 /

  Ik heb zo’n grote lade vol dat er nog steeds geen parfum leeg is, behalve 1 shampoo in de afgelopen 3 maanden haha.. teveel spullen dus dat ga ik eerst opmaken voordat er iets bij gaat komen!
  Lees ook Mijn hoogtepunten van 2019 van RachelMy Profile

 2. 20 december 2019 /

  Oh wow wat een leuk projectje is dit zeg! En wat heb je het goed gedaan! Ik dit ook volgend jaar doen, want ik heb zoveel ‘voorraad’ liggen niet normaal meer.

 3. 19 december 2019 /

  Wat leuk om te lezen! Ik ben hier eigenlijk ook al langere tijd mee bezig. Uiteindelijk komen er nieuwe producten binnen voor de blog en dan begin ik daaraan en blijven mijn andere producten weer liggen. Nu probeer ik echt te focussen op één product gebruiken per keer en dat eerst opmaken, voordat ik aan een ander begin.
  Lees ook Naar Venlo in december! van SuzanneMy Profile

 4. Esmée
  19 december 2019 /

  Wat ontzettend fijn dat het je zoveel heeft opgeleverd! Mijn kasten puilen ook uit en ik probeer het meerdere keren per jaar echt goed uit te zoeken, zodat ik het weg kan geven aan familie. Als het alleen maar in de kast staat heb je er toch niets aan. :)

 5. 18 december 2019 /

  Haha ik moest echt lachen met dat project Pan want ik was alweer in Peter Pan-sferen aan het denken. Maar echt, ik vind dit een goede want ik doe niet aan bodems van potjes, behalve van sudocrem (droom) en van mijn favoriete parfum (kost een huis). Ik ga het als doel zetten voor 2020 om geen douchegels meer te snuffelen in de winkels. Je hebt trouwens wel héél fancy productjes in je badkamerkast staan, wauw! En die plant lijkt een beetje op een zeesterretje.
  Lees ook Wil je liever – Holy Jolly editie van KellyMy Profile

 6. 18 december 2019 /

  Ik vind het heel netjes hoor. Maar één parfum, alleen dat al vind ik een prestatie. Ikzelf heb nogal wat verzorgingsproducten, met name douchegel en bodylotion. Heb serieus minstens 7 nieuwe flessen douchegel staan. Heb ze allemaal cadeau gekregen, ben zo benieuwd hoeveel jaar (?) ik erover ga doen om al die flessen eindelijk eens op te krijgen.
  Lees ook Mini pavlova’s met stoofpeer en cranberry’s van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 december 2019 /

   Haha, ik dacht vanmorgen nog dat ik stiekem best een beetje uitgekeken was op deze parfum. Het is er eentje van de Zara van een tientje, maar je beseft tijdens pas als je gaat proberen ‘m echt op te maken pas hóe lang je met een flesje doet. Douchegel is hier in huis ook wel de categorie die we altijd het meeste op voorraad hebben. Vooral omdat je dat vaak ergens bij krijgt of als cadeautje krijgt. Ook daar doe je stiekem nog best lang mee. Ik heb het hele jaar geen douchegel gekocht!

 7. 18 december 2019 /

  Wat mooi om te lezen dat het je zo goed afgaat. En ik denk dat er niks mis is met bepaalde producten op voorraad hebben, want je weet dat je het dan toch gaat gebruiken. En het is inderdaad echt zonde om 1+1 kortingen aan je voorbij te laten gaan. Dat wordt je portemonnee namelijk wel weer blij van.
  Lees ook Flow: Book for paper lovers 2019 van Ilona WielingaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 december 2019 /

   Ja dat is ook helemaal zo! Het knaagde vooral een beetje aan me door die challenge, maar een mooie aanbieding laat ik niet schieten. Producten als shampoo en tandpasta heb je toch altijd nodig en dat komt altijd wel op.

 8. 18 december 2019 /

  Goed bezig girl! Leuk om de getalletjes te zien en wat mij betreft inderdaad een super geslaagd experiment hoor! Met mijn vakantie in het vooruitzicht kan ik ook vast en zeker de tijd vinden om mijn beautystash eens onder handen te nemen, sommige lades passen inmiddels namelijk niet eens meer dicht (oeps).
  Lees ook On My Mind #5 van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 december 2019 /

   Hahaha, zo herkenbaar! Dat was m’n situatie dus vorig jaar ook. Het kwam de spuigaten uit. Zo’n vakantie is ook meteen de perfecte gelegenheid om een uitgebreide self care routine te houden. Enjoy!

 9. 18 december 2019 /

  Wat een slim idee! En met een heel net resultaat ook nog! Ik ben sinds mijn verhuizing met wat soortgelijks bezig. Ik had nogal wat douchegel staan en ben nu eindelijk flessen aan het opmaken die al twee jaar in mijn kast stonden. Ik kan alleen maar bevestigen wat jij ook zegt: het voelt soms juist heerlijk om een “oude” fles te gebruiken van een extra luxe merk waarvan ik niet eens meer wist dat ik het had staan.
  Overigens heb ik wel nog steeds bizar veel nagellak voor iemand die al 1,5 jaar geen nagellak meer heeft gedragen. Oeps! Misschien een puntje voor volgend jaar ;)
  Lees ook Omgaan met perfectionisme | 5 lessen die ik heb geleerd van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 december 2019 /

   Haha, ik zie dat die douchegel een terugkerend puntje is hier. Om de een of andere reden is die voorraad douchegel altijd onuitputtelijk. Alhoewel de bodem van de put hier in huis eindelijk zichtbaar aan het worden is. Ook die nagellak is heel herkenbaar! Dat heb ik nu nog maar heel weinig, omdat ik alleen nog maar gelnagellak draag en een tijd geleden afscheid heb genomen van heel veel oude lakjes.

 10. 18 december 2019 /

  Netjes hoor! Ik heb mezelf een tijdje geleden voorgenomen om mijn voorraad beautyproducten eens op te maken, voordat ik nieuwe dingen ga kopen. Een start-inventarisatie heb ik toen niet gemaakt, maar dat vind ik wel een slim idee. Volgens mij werkt dat extra motiverend.
  Lees ook Reis-inspiratie: mijn wensenlijstje voor 2020 van WendyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 december 2019 /

   Dat is wat mij betreft inderdaad een goed idee! Ik was vooral ook heel erg benieuwd hoeveel ik nu eigenlijk in huis had toen ik ging beginnen. Ik wist wel dat ik véél had, maar hoeveel dat precies was daar had ik geen idee van. Door het nu weer te tellen is het resultaat ook echt meetbaar, en daar hou ik van, haha. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.