Grote opruiming: Marie Kondo’s life-changing magic

Ben je nog niet bekend met Marie Kondo? Dan is het tijd om eens kennis te maken met deze opruimexpert. Al vanaf haar jonge jaren is de Japanse geobsedeerd met haar huis opruimen en de kennis die ze hierbij heeft opgedaan gebruikt ze nu om wereldwijd mensen te helpen met hun rommelige woning omtoveren in oases van rust. Marie is een oude bekende van mij, want twee jaar geleden volgde ik haar stappenplan al eens op. Toch zijn er de afgelopen tijd, doordat ik nu samenwoon en ook best wel wat heb geshopt, weer veel nieuwe items in huis gekomen, dus is het wel weer tijd voor een kleine opfriscursus.

Tidying up with Marie Kondo

Nu hoef je Marie Kondo niet letterlijk in huis te halen om een opgeruimd huis te krijgen, want inmiddels zijn er twee bestseller boeken én een Netflixserie verschenen waarin je kennis kunt maken met de methodes van de opruimcelebrity. Ik las eerder al The life-changing magic of tidying up, maar heb nu ook de serie Tidying up with Marie Kondo gebingewatcht.

In deze serie brengt Marie samen met een tolk een bezoek aan Amerikaanse huishoudens en geeft ze hen de nodige tips voor het opruimen van hun huis. Deze tips kun jij natuurlijk ook gebruiken om je eigen huis om te ruimen. Bovendien krijg je in de serie de befaamde Marie Kondo vouwmethodes te zien: dat is toch een stuk makkelijker dan een uitleg lezen in de boeken. Wat ik vooral uit deze serie haalde is zin (ja, echt!) om mijn eigen rommel eens aan te pakken.

Wat is de KonMari methode?

Marie Kondo ontwikkelde haar eigen aanpak voor opruimen: de KonMari methode. Wat deze methode anders maakt de de meeste methodes, is dat Marie je adviseert om het opruimen per categorie aan te pakken in plaats van per ruimte. Je begint met het “ontspullen” in de kledingkast, hierna ga je verder met boeken, papier en komono (diverse voorwerpen) en eindigt met de lastigste categorie: sentimentele items. Het doel is om alleen voorwerpen te houden die je gelukkig maken, that spark joy, zoals te pas en te onpas in de serie geroepen wordt.

De aanpak is soms wat zweverig en dat werkt bij mij af en toe toch een beetje op mijn lachspieren (sorry, Marie!). Zo stimuleert Marie Kondo het uitspreken van een bedankwoordje bij items waar je afscheid van neemt, klopt ze “slapende” boeken wakker en omschrijft ze het oprollen van een paar sokken als zonde, omdat je sokken op deze manier niet de gelegenheid krijgen om uit te rusten. Nu ben ik niet van plan om tegen mijn huis te gaan praten, maar toch valt haar werkwijze om te buigen naar een praktische aanpak. En dat is precies wat ik, de nuchterheid zelve, heb gedaan.

Grote opruiming: Marie Kondo’s life-changing magic | www.sannetimmermans.nl

Marie Kondo’s 6 opruimregels

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Eigenlijk zijn er maar 6 regels waar je je aan hoeft te houden als je de Marie Kondo methode wilt toepassen in jouw huis. Ik zet deze regels voor je op een rijtje en deel ook meteen mijn nuchtere toepassing van deze regels.

Regel 1: pak het opruimen serieus aan

Volgens Marie Kondo kan het opruimen alleen slagen als je hier een bepaalde periode met volle toewijding aan werkt. Hoe lang dit duurt, hangt natuurlijk af van je hoeveelheid spullen en de vrije tijd die je hieraan kunt besteden. Het idee is om in ieder niet vandaag enthousiast te starten en vervolgens maanden niets te doen. Ik ben op een zondag begonnen met het tackelen van alle kleding in huis, ging doordeweeks verder met al mijn toiletartikelen (en ging meteen een project pan challenge aan, nu ik toch zo lekker bezig ben) en rondde het weekend daarna de categorieën boeken, papier, komono en sentimentele items af.

Regel 2: beeld je je ideale levensstijl in

Marie zegt dat het belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Alleen “een opgeruimd huis hebben” is niet genoeg, je moet echt nadenken over waarom je dat dan wil. Mijn doel komt voort uit de no-buy challenge waar ik momenteel midden in zit. Door onnodige items uit huis te halen, hoop ik meer plezier te halen uit de spullen die ik wél houd. Er liggen namelijk best wel wat items in mijn kledingkast die wat meer gedragen mogen worden. Maar goed, laten we wel wezen: ook al vind Marie Kondo dit niet een goede reden, ik vind het toch vooral ook gewoon fijn om in een opgeruimd huis te wonen. En minder spullen = minder rommel.

Regel 3: voltooi eerst het weggooien

Om het opruimen te laten slagen, is het belangrijk om eerst alles weg te gooien wat je niet wilt houden. Weggooien is hier eigenlijk natuurlijk een slecht woord, want ongetwijfeld kun je een hoop spullen nog een tweede leven geven via bijvoorbeeld de kringloop. Zodra je alleen nog spullen over hebt die je wilt houden, kun je alles een goed plaatsje geven in huis. Ik heb persoonlijk niet zo’n moeite met spullen weg doen. Mijn vriend, daarentegen, heeft wel wat van het hoarder gen in zich en begon meteen te “shoppen” tussen alle spullen waar ik net afscheid van had genomen. De waterkoker heeft ‘ie nog kunnen redden, maar verder bleef de schade gelukkig beperkt.

Regel 4: ruim op per categorie en niet per locatie

Marie Kondo raadt je aan om op te ruimen per categorie in plaats van per ruimte. Begin je met het opruimen van kleding? Zorg dan dat je de kledingkast leeghaalt, maar ook de kapstok en dat je opbergdozen van zolder haalt. Ik woon niet heel groot en dit betekende in de praktijk dat per categorieën opruimen ook betekende dat ik per locatie opruimde. De uitzondering hierop zijn de jassen die ik van de kapstok moest halen en de toiletspullen die ik wel op meerdere plaatsen heb liggen. Ik denk dat deze regel vooral belangrijk is voor mensen die hun spullen meer verspreid door het hele huis hebben.

Regel 5: volg de juiste volgorde op

De volgorde van opruimen heeft Marie Kondo niet zomaar bedacht. Gebaseerd op haar ervaringen met klanten heeft ze de volgorde zo gemaakt dat deze begint met de meest makkelijke artikelen en eindigt met de meest lastige artikelen. Voor mij persoonlijk is deze volgorde niet per se heel fijn. Ik vind kleding wegdoen namelijk een stuk lastiger dan afscheid nemen van bijvoorbeeld boeken, waarvan ik er überhaupt maar een handjevol heb. Ik denk dan ook dat je best heel rebels van de volgorde af mag stappen als dit makkelijker is voor jou. Dat betekent namelijk dat je die lastige categorie dan pas tegenkomt als je wat verder in het proces bent.

Regel 6: does it spark joy?

Vraag je steeds bij elk artikel af of je hier gelukkig van wordt. Het is bij deze stap van de Marie Kondo methode belangrijk om elk artikel vast te houden terwijl je deze vraag stelt. Ik kan niet zeggen dat ik bij elk artikel dat ik besluit te houden echte joy ervaar, want zeg nu eerlijk: hoeveel puur geluk krijg jij van een pollepel? Voor de praktische voorwerpen probeer ik dan ook vooral te bedenken of ik dit echt nodig heb. Hierbij probeer ik wel streng te zijn, want hoe groot is de kans dat ik iets dat al 3 verhuizingen heeft meegemaakt en nog steeds in de verpakking zit nog ga gebruiken? Mocht het toch een keer nodig zijn, dan kan ik het vast lenen of op een andere manier in huis halen.

Heb jij alle categorieën in huis gehad en ben je netjes volgens de 6 regels te werk gegaan? Gefeliciteerd! Dan zou je huis nu namelijk clutter free moeten zijn. Marie Kondo vertelt trots dat geen van haar klanten ooit een “terugval” heeft gehad, maar ik kan je eerlijk vertellen dat in die twee jaar bij mij toch weer de nodige troep in huis was gehaald. Ik denk dan ook dat het na het opruimen vooral belangrijk is om ook voor iedere aankoop na te gaan of je die spark joy ervaring beleeft én om gewoon ieder jaar eens kritisch naar al je spullen te kijken.

Ben jij bekend met de opruimmethode van Marie Kondo en hoe heeft ‘ie voor jou gewerkt?

17 Reacties

 1. 3 februari 2019 /

  Leuk om over te lezen Sanne, ik wil er ook echt weer mee aan de gang! Ik zeg ‘weer’ omdat ik het boek al eeeeuwen in mijn kast heb liggen, maar er dus nog nooit echt mee aan de slag gegaan ben, oeps. Fijne inspiratie dus om dat wel te doen ;)

  • Sanne
   Auteur
   4 februari 2019 /

   Haha! De eerste stap is in ieder geval gezet. Hou me op de hoogte van je ervaringen :)

 2. 23 januari 2019 /

  Ik heb altijd al een opruim tik gehad maar ik vind het wel komisch dat nu heel nederland opeens wil gaan opruimen. mijn zus word al jaren ingezet in huishoudens (voor erbij) om schoon te maken. Ook vrouwen van haar leeftijd (35) dan denk ik, er is niets lekkerders dan zelf je eigen spullen afstoffen, schoonmaken en cleanen. Ik word er ook onwijs rustig door.

  • 23 januari 2019 /

   Hé het reageren werkt weer, mooi! Zo’n opruimtik heb ik helaas niet, maar ik kan er wel slecht tegen als er overal rommeltjes liggen ;). Ga de volgende keer dat ik schoonmaak eens op jouw manier er naar te kijken. Goede manier om rustig te worden!

 3. 22 januari 2019 /

  Heel leuk om te lezen! Ik heb alleen de eerste aflevering gezien van het opruimen met Marie Kondo en moest er eerlijk gezegd best om lachen… Zoals jij het hier beschrijft kan ik er veel meer mee en krijg ik meteen zin om op te ruimen :-)
  Lees ook DIARY week 3 | Logeren en alwéér verkouden van MarjoleineMy Profile

  • 22 januari 2019 /

   Haha ik ook hoor! Ik vond het vooral ook leuk om een kijkje bij al die gezinnen binnen te krijgen. Dan denk je toch “bij mij valt het allemaal nog wel mee”. Succes met de opruiming ?

 4. 22 januari 2019 /

  Ik zit ook in opruimmodus! Ben eens begonnen in het boek maar heb het nog niet uitgelezen. De serie wil ik alleszins wel gauw kijken! Lijkt me heel inspirerend :) Ik las laatst in Verlangen naar minder ook een goeie tip! Als je twijfelt of je iets weg moet gooien, moet je even bedenken of je het item in een straal van 20km rondom je huis voor minder dan €20 kunt kopen. Als dat het geval is, kan het weg. Handig voor van die dingen waarvan je denkt: ja maar misschien kan ik het ooit nog gebruiken. Wij hebben alleszins wel zo’n dingen liggen die we letterlijk nog nooit gebruikten maar die we niet durven weg doen want stel dat we ze nodig hebben.
  Lees ook Een paar tips om wat meer te lezen. van IreneMy Profile

  • 22 januari 2019 /

   Toch iets met het nieuwe jaar misschien, al die opruimwoede! Volgens mij heb ik Marie Kondo toen als audioboek “gelezen”, die heb ik er vaak zo uit. Verlangen naar minder staat op m’n lijstje, bedankt voor de tip ?. Dat is wel een goeie. Ik denk dat het antwoord op die vraag bij de meeste dingen ja is bij mij! Het scheelt wel dat ik niet heel veel opbergruimte heb, dan kan je ook niet zo veel bewaren.

 5. 22 januari 2019 /

  Ik heb de eerste aflevering gezien van de serie en ik dacht echt dat het me heel erg zou inspireren maar om een of andere reden valt het me wat tegen. Ik ben misschien daar heel nuchter in maar ik vond het allemaal wel een beetje zweverig haha. Ik zie mezelf niet op m’n kledingkamer staan en mijn oude lelijke truien van 8 jaar geleden bedanken. Het zal misschien goed helpen maar dat is hem niet voor mij haha.
  Lees ook Zoeva Pink Elements Complete Brush Set van NicoleMy Profile

  • 22 januari 2019 /

   Kan ik me goed voorstellen! Ik wilde het graag zien, omdat ik het boek ook had gelezen en was nu wel benieuwd naar het gezicht achter het boek. Ik ben zelf ook totaal niet van het zweverige, maar al dat geopruim van andere mensen bracht me wel in een soort opruimmood. Ik heb het trouwens vooral als achtergrondgeluid opgezet bij het opruimen. Misschien kan je het zo ook beter handelen ;).

 6. 22 januari 2019 /

  Ik ben stiekem ook wel zo’n halve hoarder… Ik stel mezelf bij het kopen van nieuwe dingen wel de bekende Marie Kondo-vraag. Moest trouwens wel erg lachen om die opgerolde sokken die niet konden rusten, jezus… Ze zal wel bedoelen dat je respectvol en met aandacht met je spullen moet omgaan, maar dat kan toch ook net iets anders, zou ik zeggen…
  Lees ook Een of andere Molblogger 2019: WIDM-recap aflevering 3 van AudreyMy Profile

  • 22 januari 2019 /

   Haha, leuk om te lezen hoe anders iedereen hier in is! Ik deed dit bij het winkelen nog niet zo, maar dat wil ik vanaf nu wel meer gaan doen. Of althans… Gewoon wat beter er over nadenken. Ja, zo zie ik het ook hoor. Probeer er gewoon allemaal een praktische aanpak voor mezelf bij te bedenken en heb mijn sokken nog nooit horen klagen. ;)

 7. 22 januari 2019 /

  Leuk om te lezen! Je hebt er een mooi en uitgebreid artikel van gemaakt :D Ik vind het ook het lastigst om kleding weg te doen, al ben ik een aantal maanden geleden echt rigoureus te werk gegaan. Alles wat ik in 2018 niet of nauwelijks heb gedragen heb ik verkocht op een markt. Ik heb een hekel aan het uitzoeken van de ‘praktische’ blaadjes, met bonnen, papieren en dergelijke, omdat ik altijd bang ben dat ik iets belangrijks weggooi. Haha! Ik ga binnenkort eens aan de slag met je tips, ik ben erg benieuwd!
  Lees ook Deze 5 doelen wil ik in 2019 bereiken met mijn blog! van AnnaMy Profile

  • 22 januari 2019 /

   Goed bezig! En heb je ooit nog spijt gehad van die kleren die je weg hebt gedaan? Wat bij mij ook heel goed helpt, is het ieder jaar doen! Alles wat ik nu nog niet weg wil doen en volgend jaar nog steeds niet heb gedragen, kan ik dan makkelijker weg doen. Die praktische dingen zijn ook echt mijn minst favoriete onderdeel! Heb het dit keer maar wel gedaan, maar mijn administratie is niet top haha. Het zit nu in ieder geval in één map, dus dat is iets. :)

 8. 22 januari 2019 /

  Ik moet de serie nog steeds kijken! Ik heb de trailer gezien en m’n vriend dacht dat het een grap was, haha. Dat wordt er dus eentje voor wanneer hij niet thuis is. ;-) Ik ga eerst de Minimalism Challenge waarmee ik destijds na twee weken gestopt ben maar eens afronden, daarna is het aan Marie!
  Lees ook Lush Haul • Sale en Kerstmis! van Jessica J.My Profile

  • 22 januari 2019 /

   Haha! Kan ik me voorstellen. Ik heb dit ook geheel buiten mijn vriend om gekeken. Moet ook zeggen dat het ik af en toe echt wel grappig vond: de tolk, het begroeten van het huis, etc. Succes met je minimalism challenge! Daar ben ik dan weer niet bekend mee geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.