No-buy nabeschouwing: van fatale foutjes tot wijze lessen

Ruim één jaar geleden ging ik de uitdaging aan: ik stopte een jaar lang met shoppen. Inmiddels zit no-buy year 2019 er alweer op. Hoe het me verging in het laatste kwartaal? Ik vertel het je vandaag! Natuurlijk blik ik ook even terug op de challenge én deel ik mijn plan de campagne voor shoppen in dit nieuwe jaar.

Over de laatste loodjes

Laat ik om te beginnen eens terugblikken op de laatste drie maanden van de challenge. Voor het geval je mijn eerdere no-buy updates hebt gemist, zet ik deze artikelen voor je op een rijtje. Natuurlijk kun je ook bij het begin beginnen. In dit artikel lees je alles over het hoe en wat van mijn no-buy year.

 • Update 1: Hoe ik de eerste maanden van mijn no-buy challenge ben doorgekomen
 • Update 2: Halverwege het no-buy year: hou ik het nog vol!?
 • Update 3: No-buy update: ik heb wat op te biechten

Terug naar die laatste drie maanden. In mijn vorige update zei ik zonder schroom dat ik verwachtte dat de laatste loodjes appeltje-eitje zouden worden. Dat bleek niet helemaal het geval. Niet dat ik het moeilijk heb gehad. Ik koos er alleen wél heel bewust voor om wat aankopen te doen. Er kwamen namelijk twee kansen op mijn pad die te mooi waren om te laten schieten: Black Friday en een Sissy-Boy sample sale.

Fatale Black Friday

Black Friday was voorgaande jaren een dag waar ik, als shopaholic, al maanden naar uitkeek. Als niet-shopper was dat dit jaar wel even anders. Toch plaatste ik een bestelling. Nu ik al bijna twee jaar met mijn uniform (lees: zwarte broek) deed was deze namelijk aan vervanging toe. En mijn spijkerbroeken? Die heb ik dit jaar slechts een keer of twee aangetrokken, omdat ze allemaal niet goed zitten. Al voor 2019 begon wist ik dat ik een Levi’s 501 Cropped wilde, maar omdat ik het een beetje valsspelen vond om deze zo nét voor de aanvang van dat no-buy year te bestellen, deed ik dit niet. Precies een jaar later wist ik nog zekerder dat dit hét model voor mij is. Daarom besloot ik om een zwarte én blauwe variant in huis te halen. Die 30% korting laten schieten ging me te ver.

Sample sale slip-up

Dat andere “foutje”? Dat beging ik tijdens een sample sale op mijn werk. Ik had de kans om een feestelijke Sissy-Boy jurk te kopen voor slechts €5,-. Ik sliep er een aantal nachten op en hakte de knoop toen door. De jurk heb ik twee keer met kerst en nog eens met oud en nieuw gedragen, dus die €5,- is wat mij betreft prima besteed. Van zo’n feestjurk hoef ik er bovendien geen tien in mijn kast te hebben. Dikke kans dat ik ‘m daarom volgend jaar gewoon nóg een keer uit de kast trek met de feestdagen. Of ‘m uitleen aan zusters of vriendinnen.

Ik mét sample sale slip-up (en zonder Jesse, mocht je je afvragen wie de afgeknipte man op rechts is)

Wijze lessen

Nu het er allemaal opzit kan ik stellen dat het dus echt wel life changing te noemen is. Dit zijn wat mij betreft de drie grootste veranderingen:

Gewoontes doorbreken

Dit jaar, maar vooral de eerste paar maanden hiervan, was een heuse detox. In het begin werd ik vooral geconfronteerd met de gewoonte die ik had gemaakt van shoppen. Of dit nu voor een feestje, voor een vakantie of zomaar was. Ik was me er bovendien pijnlijk van bewust dat ik regelmatig shopte uit verveling. Zodra die gewoonte eenmaal uit mijn systeem was, begon ik verschillende voordelen te zien.

Doordachter shoppen

Zo is de manier waarop ik naar winkelen kijk veranderd. Zelfs nu ik weer “mag” merk ik dat ik geen behoefte heb aan de schade inhalen. Ik wil niet zeggen dat ik nooit meer een inpulsaankoop zal doen, maar ik zal voortaan veel doordachter shoppen. Van die foutjes die ik tijdens de challenge maakte, heb ik daarom ook geen spijt. Mijn doel was voornamelijk om mijn mindset te veranderen, en ik denk dat dat dubbel en dwars is gelukt.

Financiële meevaller

Ook was het financieel gezien een slimme zet om te stoppen met shoppen. Het spaardoel dat ik mezelf stelde haalde ik zelfs al voor het einde van het jaar! Ik durf wel te stellen dat het kopen van een huis een stukje makkelijker werd met een gevulde spaarrekening. Ik zal nooit helemaal stoppen met kleding shoppen, maar terug naar zoveel uitgeven als voor dit jaar? Dat nooit meer! Dan ga ik toch liever vaker op vakantie.

Van no-buy naar low-buy

In dit jaar heb ik vaak nagedacht over mijn plan van aanpak na die no-buy. Ik overwoog even een shoppingbudget, maandelijks of jaarlijks, maar kies ervoor om de teugels los te laten. Ik kies bewust voor deze laissez-fare aanpak omdat ik het vertrouwen heb dat ik het niet weer zo uit de hand zal laten lopen. Die no-buy heeft mijn mindset flink gereset, dus ik wil weleens zien hoe het nu zonder opgelegde regeltjes gaat. Mijn streven is die no-buy omzetten in een low-buy lifestyle waarbij ik bewust kleding koop. Hoe dit gaat lopen? Dat gaan we meemaken!

Ik ben heel benieuwd of jullie dit jaar goede voornemens hebben die te maken hebben met minder shoppen, consuminderen, minimaliseren of andere onderwerpen met overlapping met zo’n no-buy year!

27 Reacties

 1. 27 januari 2020 /

  Wauw, echt super goed gedaan! Ik heb me voorgenomen de eerste 3 maanden van 2020 niet te shoppen. Ik vind het tot nu toe makkelijk af gaan. Benieuwd hoe de andere 2 maanden gaan.
  Lees ook Sunny winter day van Edith-SofiaMy Profile

 2. 21 januari 2020 /

  Leuk om te lezen! Ik merk ook dat ik veel minder ben gaan shoppen de afgelopen maanden. Daardoor verandert echt je mindset. Ik shopte eerder ook uit verveling, of juist uit beloning. Het scheelde bij mij dat ik het op gegeven moment ook gewoon te druk had om te shoppen, haha. Daardoor zag ik ook in dat ik prima toekom met de kast die ik nu heb. Mijn voornemen voor 2020 is vooral kijken naar mijn kledingkast: welke goede basics mis ik nog? Daar wil ik naar op zoek, liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de rest geef ik m’n geld liever uit aan eten en reizen, haha.
  Lees ook Diary week 3: sollicitaties, ons Pinterest washok & familiefeestje van MarlousMy Profile

 3. 15 januari 2020 /

  Ik vind het echt mega knap van je! Ik probeer zelf al een aantal jaar minder te kopen dan ik vroeger deed. Dit komt met name door de blog van Sara, van When Sara Smiles. Heel inspirerend vind ik haar.

  Waar ik verder de laatste tijd heel fanatiek mee ben is oude kleding verkopen via Jouw Marktraam. Had nooit gedacht dat het zo goed zou lopen, maar heb onlangs een boel verkocht met 150 euro winst. Vind ik dan toch leuk.

  Wat ik verder al jaren doe is heel zorgvuldig omgaan met mijn kleding. Met zorg wassen, af en toe iets laten repareren enz. Zo doe ik erg lang met spullen en daar word ik blij van. Wel koop ik af en toe iets nieuws, maar ik let er dan op of het een beetje kwalitatief is en of ik er lang blij mee ga zijn. Impuls aankopen doe ik bijna nooit meer. :)
  Lees ook Oud en nieuw vieren in België van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

 4. 14 januari 2020 /

  Ahhh, vet goed hoe je het gedaan hebt! Ik koop sowieso al niet veel en al helemaal geen impuls-dingen. Wilde soms dat ik meer zo was, maar aan de andere kant heb ik ook echt niet meer spullen nodig. Behalve boeken en planten. Daar heeft een mens nooit genoeg van.
  Lees ook tips om meer te lezen van LennekeMy Profile

 5. 12 januari 2020 /

  Super knap gedaan! Heel moedig dat je het zo goed hebt volgehouden én dat het zoveel met je mindset heeft gedaan. Enne gave jurk voor €5,-, snap dat je die niet kon laten liggen!
  Lees ook De ontdekkingen van 2019 van JorindeMy Profile

 6. 8 januari 2020 /

  Wat een prestatie! En de aankopen die je wel gedaan hebt, zijn zo goed overdacht en verantwoord.
  De jurk is echt prachtig trouwens en staat je zo goed.

  Ik weet niet of ik het zou kunnen. Niet op dit moment denk ik, want ik ben niet echt blij met wat er in mijn kleerkast zit.
  Wel probeer ik minder en bewuster te kopen en bij twijfel terugsturen (koop het meeste online omdat ik een lastige kledingmaat heb)
  Lees ook Day Zero Project #15 – 22. Mijn staart doneren aan Think Pink & 23. Een nieuw kapsel van GekeMy Profile

 7. 8 januari 2020 /

  Wat staat die jurk je prachtig! Ik heb ‘m ook zien hangen en wel even getwijfeld of ik de jurk niet zou passen, maar toch niet gedaan omdat ik bang was dat ik ‘m anders zou willen kopen ;-). Vind het echt heel knap van je dat je dit een jaar hebt volgehouden, zeg!

 8. 7 januari 2020 /

  Goed gedaan zeg! Ik lees als je artikels erover zeker even na, want ik heb me ook voorgenomen dit jaar minder te gaan shoppen!! Maar ook dingen weg te doen, enz…

 9. 7 januari 2020 /

  Wat leuk om te lezen! Vroeger was ik ook echt een shopaholic en kocht ik alles waar ik zin in had, maar nu ben ik echt een knieperd geworden en denk ik goed na over elke aankoop haha. Ik koop nog steeds meer dan genoeg, maar ik koop wel alleen dingen die ik ook echt ga dragen of gebruiken. :)
  Lees ook Aliexpress Bargains #09 van KellyMy Profile

 10. 7 januari 2020 /

  Oeh, ik heb al je posts eens teruggelezen en ben geïnspireerd! Geen kleding en schoenen kopen in 2020, dat lijkt me wel een goed idee. Ik heb echt genoeg om aan te trekken, als ik eerlijk ben. (Wel heel blij met de laarzen die ik tussen kerst en oud&nieuw nog gekocht heb 😏)

 11. 7 januari 2020 /

  Wat handig om te lezen, omdat ik mij dit jaar ga wagen aan de no-buy challenge :) Fijn dat het jou zoveel gebracht heeft. En die jurk is prachtig, voor EUR 5 zou ik hem ook niet hebben laten liggen!
  Lees ook 2019 – een terugblik van LouiseMy Profile

 12. 7 januari 2020 /

  Nou, die jurk staat je meer dan prachtig en voor dat geld zou ik er absoluut niet wakker van liggen. Je mag trots zijn op jezelf. Ik geef tegenwoordig eigenlijk heel anders geld uit dan ‘vroeger’. Toen kocht ik zo een jurk van 100 euro die ik maximaal twee keer droeg, nu doe ik dat echt absoluut niet meer. Ik koop sowieso weinig kleding en als ik dan iets koop, is het een basic dingetje of iets echt moois maar wat dan zo tijdloos mogelijk is. Net zoals met tassen. Ik spaar liever voor een echt mooie tas dan dat ik bijvoorbeeld een ‘trend-tas’ bij H&M koop die ik na 1 seizoen al niet meer leuk vind. Sowieso geef ik nu duidelijk meer geld uit aan ons huis dan aan kleding.
  Lees ook 5 Tips voor als je hal er altijd rommelig uitziet van bychristianaMy Profile

 13. 7 januari 2020 /

  Ondanks dat je je niet volledig eraan gehouden hebt, vind ik dit toch enorm knap. En het belangrijkste is dat je nu bepaalde inzichten voor jezelf gekregen hebt en weet hoe je het niet meer wilt. Respect!

 14. 7 januari 2020 /

  Super interessant om te lezen! Ik kan me heel goed voorstellen dat je de Black Friday kortingen niet kon laten lopen… Het afgelopen jaar heb ik eigenlijk ook maar weinig geshopt, ook omdat ik een aantal spaardoelen had. Je hebt helemaal gelijk, het moet gewoon in je systeem komen! Maar echt een no-buy inlassen, dat lijkt me toch wel heel lastig.
  Lees ook Happy list #7 | Kerstvakantie, nieuwe laarzen en puzzelen! van AnnaMy Profile

  • Karlijn
   15 januari 2020 /

   Knap gedaan!

   Hoe ga je nu precies verder?

   Ga je nu ook duurzamer shoppen, rekening houden met wat je koopt, niet steeds fast-fashion maar milieubewuster inkopen en onder beter arbeidsomstandigheden gemaakt.

 15. 7 januari 2020 /

  Fijn te lezen dat de challenge je hele mindset omgegooid heeft! En goed dat je nu bewuster om gaat gaan met het kopen van kleding. Ik vind het akelig hoe veel onnodige, spotgoedkope kleding mensen kopen. Dan investeer je toch beter in twee Levi’s die jaren meegaan dan dat je iedere maand een nieuwe broek moet kopen? Goed bezig, Sanne! Enneuh, je sample sale slip-up is je vergeven; wat een prachtige jurk! Staat je ontzettend goed!
  Lees ook Review • Lush Polar Bear Plunge Bubble Bar van Jessica J.My Profile

 16. 7 januari 2020 /

  Goed gedaan! Ik snap wel dat je die buitenkansjes niet hebt laten schieten. En je hebt er ook goed over nagedacht. Dat is toch het belangrijkste.
  Lees ook Plog: Kerstvakantie deel 1 van AudreyMy Profile

 17. 7 januari 2020 /

  Wat knap dat je geslaagd bent met je voornemen voor het no-buy year! En natuurlijk al helemaal mooi dat het echt iets met je mindset heeft gedaan.
  Maareh een Sissy Boy-jurk van € 5,00? Wauw! Die aanbieding zou zeker zonde zijn geweest om te laten liggen. Gave jurk ook!
  Lees ook Getest! | Betaalbare vleesvervangers van Aldi, yay or nay? van RomyMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.