No-buy update: ik heb wat op te biechten

Nu we september alweer achter ons hebben gelaten, is het tijd voor de derde officiële update over mijn no-buy year. En ik zal maar meteen met de billen bloot gaan, want ik heb dit keer namelijk wat op te biechten. Ik vertel je in deze derde update alles over hoe ik de mist in ging en hoe het me verder vergaat tijdens de challenge.

Op de biechtstoel

Ik heb iets gekocht. There, I said it. Zoals ik in mijn wishlist ondanks dat no-buy year laatst al liet doorschemeren, ging ik de mist in terwijl die finish al bijna in beeld is. Deze aankoop kan ik onmogelijk goedpraten door me te verschuilen achter een vrije interpretatie van de door mijzelf opgestelde regels.

Hoe dit zo is gekomen? Zoals jullie ongetwijfeld wel weten ben ik onlangs begonnen met een nieuwe baan. Eentje in de fashion welteverstaan, wat de uitdaging misschien nóg net wat moeilijker maakt. Niets aan gelogen: in week één werd er al een sample sale met kleding georganiseerd. Gelukkig wist ik me tijdens deze sale sterk te houden.

Toch nog gezwicht

Toen gebeurde het: in september kreeg ik een bon voor 50% personeelskorting op schoenen. Top! Die kan ik in het nieuwe jaar goed gebruiken, zo dacht ik. Maar die vlieger ging dus niet op, want de bon bleek alleen die maand geldig te zijn. Aanvankelijk wilde ik de bon niet gebruiken, maar na lang wikken en wegen heb ik besloten om dit wél te doen. Dit heeft eigenlijk twee redenen:

 1. Ik miste een paar wat nettere enkellaarsjes in mijn schoenencollectie. Kijk, ik hou van mijn Dr. Martens, maar ik moet bekennen dat er ook situaties zijn wanneer een íets netter paar gewenst is.
 2. Ik vind het ook leuk om iets te kunnen dragen van één van de drie merken waarvoor ik sinds kort werk. Toch leuk om je werk op die manier te kunnen representen.
Mijn excuses voor deze deprimerende foto: het regent en je moet wat

En dus kocht ik met die mooie korting een paar zwarte enkellaarsjes van Sacha. Ik was eerst van plan om vooral géén zwarte laarsjes te kopen, maar uiteindelijk besloot ik juist voor een goede basic te gaan. Maar dan wel nét even anders. De schoenen zijn al regelmatig de kast uitgekomen, dus volgens mij heb ik een goede keuze gemaakt! Bovendien heb ik er geen blaren van gekregen, en dat is mijn mijn voeten gerust een wonder te noemen. Ondanks dat ik het jammer vind dat ik nu niet kan zeggen dat ik de challenge heb gehaald, heb ik dus geen spijt van mijn beslissing.

Best een beetje trots

In de vorige update die ik schreef toen ik precies op de helft van het no-buy year zat, zei ik al dat die nieuwe baan nog best een uitdaging ging worden. En daar is dus niks aan gelogen zoals je hierboven kunt lezen. Toch ben ik best trots op hoe ik deze beproeving verder heb doorstaan. Je wil bij een nieuwe baan toch goed voor de dag komen, dus het gevaar voor compleet losgaan met shoppen lag absoluut op de loer.

De reden dat ik dit niet heb gedaan, komt onder andere door goed advies dat ik kreeg in de reacties onder mijn vorige update. Hierdoor is het me gelukt om die nieuwe baan te zien als een reden om júist helemaal geen nieuwe kleding te shoppen. Ik citeer:

Je kunt het ‘nieuwe baan’-verhaal misschien ook omdraaien in je hoofd: voor al jouw collega’s zijn je huidige kledingstukken nog helemaal nieuw. Juist géén reden om iets te kopen.

Hermien van KouweKleren
No-buy update: ik heb wat op te biechten | www.sannetimmermans.nl
Zo ziet een winkel er dus uit, ik was het bijna vergeten na al die tijd de stad mijden

De laatste loodjes

En dan is nu de laatste fase van het no-buy year ingegaan. Eerlijk gezegd heb ik er wel vertrouwen in dat het de laatste periode helemaal goed gaat komen met dat shopverbod. Dat ik de fout in ben gegaan, wil dus niet zeggen dat de no-buy van de baan is. Het einde begint nu écht in zicht te komen en ik voorzien geen grote struikelblokken voor de laatste drie maanden.

Waarom? Nu het herfst is, kan ik weer een hoop kledingstukken uit de kast trekken die ik tijdens de warmere zomermaanden moest laten hangen. Zo kan ik nu het pantyseizoen geopend is weer een hoop rokjes dragen! Daarnaast denk ik dat die verhuizing naar ons nieuwe stulpje het nog makkelijker maakt om geen kleding te shoppen. Alle tijd én alle centjes zullen de komende tijd in dat nieuwe huis zitten.

Normaal gesproken zijn de feestdagen voor mij dé uitgelezen gelegenheid om nieuwe outfits in huis te halen. Toch is het me ook vorig jaar prima bevallen om in mijn “oude kloffie” aan de kersttafel aan te schuiven, dus hopelijk lukt me dat dit jaar ook.

En dat was alweer mijn derde update! Op naar de laatste drie maanden van mijn no-buy year, als ik het zo mag noemen nadat ik de regels aan mijn zwarte enkellaarsje heb gelapt deze maand.

47 Reacties

 1. 30 november 2019 /

  En toch vind ik het ongelofelijk knap! Dit was een goed overwogen aankoop, dus dat wilt zeggen dat je al veel geleerd hebt!

 2. 24 oktober 2019 /

  Wauw wat knap dat je al zover bent gekomen! Gelukkig heb je wel iets gekocht waar je echt profijt van ga hebben. Ik heb onlangs drie maanden niks gekocht en een no buy year lijkt mij ook een goeie uitdaging voor mezelf.

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   True! Heb ze echt al vaak gedragen haha. Nu is het ongeveer 50% Dr. Martens en 50% deze laarsjes. Wat goed dat drie maanden de challenge bent aangegaan! Een jaar is lang, maar aan de andere kant vliegt de tijd echt voorbij en heb ik flink wat geld kunnen besparen.

 3. 17 oktober 2019 /

  Je bent een toppertje. Meer dan op zijn plek deze nieuwe stappers. Vind ze ook nog eens heel mooi!

  • Sanne
   Auteur
   19 oktober 2019 /

   Thanks girl! Wist dat jij me zou ondersteunen in deze (of eigenlijk iedere) aankoop.

 4. 15 oktober 2019 /

  Zo’n mooie korting zou ik ook niet kunnen laten passeren, hoor! Heel erg mooie laarsjes! En ik snap het: ik schipper tussen Vans, Dr. Martens en enkellaarsjes met iets te veel toeters en bellen om ‘net’ te zijn. Basics zoals deze mis ik dus stiekem ook nog, oeps.
  En oké, je hebt je no-buy misschien niet gehaald, maar hebt in ieder geval wel bewust nagedacht over je aankoop. Dat scheelt!
  Lees ook MSL #27 • In m’n eentje naar Parijs en kattenkwaad van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Hehehe, regels moet je af en toe gewoon aan je laars lappen (see what I did there).

 5. 10 oktober 2019 /

  Goed bezig, Sannie! En de laarsjes zijn prachtig! Ik vind het knap dat je het überhaupt zo lang volhoudt (en zo’n flinke korting is altijd een goed excuus om er toch voor te gaan!)
  Lees ook Leuke restaurant tips in Breda van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 oktober 2019 /

   Ah thanks girl! Als nieuwkomer in de schoenenbusiness kon ik dit kansje niet laten glippen. En natuurlijk ziet die liefde voor korting ook nog altijd diep in ons haha.

 6. 10 oktober 2019 /

  Ik heb dit jaar ook nog geen nieuwe (boven)kleding gekocht, maar dat is omdat ik het nu allemaal zelf wil maken. Maar schoenen, die mag ik van mezelf gewoon kopen dus ik dat is voor mij best wel een zwakke plek. Dus ik snap je volkomen dat je bent gezwicht voor deze leuke laarsjes. Ik vind het heel knap dat je het zo lang volhoudt hoor! Een paar schoenen is nog steeds superweinig vergeleken met het koopgedrag van de gemiddelde Nederlander :)
  Lees ook Maandoverzicht september van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 oktober 2019 /

   Oh wat goed bezig! Heb even een kijkje genomen op je blog en vind het super knap wat je doet. Door het zelf te maken wordt je automatisch natuurlijk ook een heel stuk bewuster van je kleding en ik kan me voorstellen dat het daardoor ook nog wat meer waarde krijgt. Fijn dat je m’n keuze begrijpt haha, toch even spannend om deze misstap te publiceren. ;) En yes… Dat is ook eigenlijk ook helemaal niet zo veel op een jaar gezien.

   • 12 oktober 2019 /

    Dankjewel! :D Ik merk inderdaad dat het maken van kleding me veel bewuster heeft gemaakt. In de zin dat het maken van kleding tijd en energie kost. Een kledingstuk kant-en-klaar van een rek trekken en meenemen naar huis is veel gemakkelijker. Daarom denk ik dat je beter nadenkt over hetgeen wat je gaat maken waardoor je meer waarde hecht aan een kledingstuk, en vooral kleding in je kast hebt hangen die je ook echt draagt.
    Lees ook Naaiplannen voor het najaar van 2019 van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 oktober 2019 /

   Heb er inderdaad echt wel een paar weekjes over nagedacht voordat ik ze heb gekocht. Ik wíst dat ik ze mooi vond en veel zou willen dragen, en gelukkig lopen ze ook nog eens heel fijn. Geen miskoop dus! :)

 7. 10 oktober 2019 /

  Allereerst wat knap dat je je no-buy year zo goed hebt volgehouden. De laarsjes zijn geweldig, dus ik snap dat je ze niet kon weerstaan, zeker niet met de 50% korting. Slim dat je toch voor een zwarte laars hebt gekozen, die zijn tijdloos en kunnen daarom ook wel weer een hele tijd mee.

  Voor het milieu is het inderdaad zoveel beter om minder kleding te kopen. Ik vind dat zelf heel belangrijk, en probeer zo min mogelijk te shoppen. Soms pimp ik ook oude kledingstukken op, dat geeft het weer een hele andere look. Voor mijn dochter koop ik helaas wel teveel, maar kinderen groeien zo snel, en de meisjeskleding is echt té leuk tegenwoordig. Wat ik dan wel weer goed vind van mijzelf, is dat alle kleding naar de dochter van een vriendin gaat. Hebben er in ieder geval meerdere kindjes gebruik van gemaakt.

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Bedankt Tamara! Ik probeer zwart af en toe te vermijden, maar toch merk ik dat ik er vaak weer naar grijp juist omdat het zo tijdloos is en heel goed te combineren valt. Daardoor weet ik zeker dat ze in ieder geval niet in de kast blijven staan. Wat goed dat jij zo bewust bezig bent met minder kleding kopen vanwege het milieu. Dit is iets waar ik mezelf echt nog wel meer in zou willen verdiepen. Kan me voorstellen dat het met kinderen lastig is! Ik kreeg vroeger ook kleding van een nicht door en mijn kleding ging weer door naar zusjes. Goed voor het milieu én de portemonnee.

  • Sanne
   Auteur
   11 oktober 2019 /

   Oh wat grappig dat we elkaar zo aan het denken hebben gezet! Ik vond het echt een hele goede manier om naar de situatie te kijken en ook iets waarvan ik denk dat andere (voormalig) shopaholics zeker wat aan kunnen hebben. Ben benieuwd naar je artikel!

 8. 9 oktober 2019 /

  Ik vind het nog steeds mega knap en ook wel een goed doordachte aankoop. Ik probeer zeker qua fashion ook te minderen, met name vanwege het milieu. Niks kopen is natuurlijk het beste, maar ook de moeilijkste stap. Dus focus ik me nu op mijn eigen stijl herkennen, zodat ik geen miskopen meer doe en beter kan mixen met m’n kledingkast. Daarna natuurlijk focussen op items die lang meegaan, liefst van duurzame merken of tweedehands. Maar het is lastig! Dus wat dat betreft ben je al goed op weg.

  • Sanne
   Auteur
   9 oktober 2019 /

   Ik denk dat je dan al een heel end bent! Ik zal mode ook altijd leuk blijven vinden en het is ook niet mijn doel om helemaal nooit meer te winkelen of alles tweedehands te kopen, maar ik wil er wél wat bewuster mee omgaan. Ik heb het idee dat dit jaar wat dat betreft wel echt een goede reset is voor mijn mindset.

 9. 8 oktober 2019 /

  Ik vind je challenge niet mislukt hoor. Integendeel, ik vind het echt een mega prestatie in de consumptiemaatschappij waarin wij leven. Ik doe het je niet na.

  Je wilde minder geld uitgeven en bewuster over aankopen nadenken. Dat is bij deze laarsjes volgens mij helemaal gelukt, dus lekker van genieten.

  Ik moet zeggen dat ik je no-buy-challenge wel heel inspirerend vind. Ik koop zelf de laatste tijd steeds minder snel iets en als ik al iets hebben wil wacht ik gewoon tot de sale. Scheelt erg veel geld en miskopen. Wie weet ga ik ooit nog eens een no-buy-challenge van drie maanden doen. Dat moet me denk ik op zich nog wel lukken.
  Lees ook Ik neem je mee op onze vakantie naar Frankrijk van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 oktober 2019 /

   Wat leuk om te lezen! Dat is wel waar, het uiteindelijke doel heb ik denk ik al bereikt, want er gaat wel een heel proces aan zo’n aankoop vooraf merk ik. Hopen dat dat nog wel eventjes blijft! Ben heel benieuwd hoe het vanaf 1 januari is. kan me niet voorstellen dat ik dan helemaal los zou willen gaan (mag ik ook niet van mezelf, daar niet van haha!). Lijkt me heel leuk om jouw no-buy challenge te volgen. Al is het maar voor een maandje of inderdaad drie maanden. Ik denk dat je er altijd wel iets van leert, of in ieder geval wat geld mee bespaart. ;)

  • Sanne
   Auteur
   9 oktober 2019 /

   Bedankt! Haha, bedankt. De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze… We gaan het meemaken.

  • Sanne
   Auteur
   9 oktober 2019 /

   Haha dat zeggen ze! Alleen als ik heel creatief ga denken kan ik waarschijnlijk bijna iedere aankoop wel goedpraten ;). Ik ben in ieder geval heel blij met de aankoop en moet zeggen dat ik wel merk dat je zo veel meer plezier van zo’n aankoop hebt. Toen ik veel shopte was het gewoon nog een paar schoenen geweest, en nu waardeer ik ze veel meer.

 10. 7 oktober 2019 /

  Wat een goede tip inderdaad! Maar ik kan me voorstellen dat je voor deze laarsjes wél zwichtte, zeker met zo’n goede korting. Hier ga je vast nog lang plezier aan beleven, misschien wel juist doordat je de laarsjes heel bewust wel na zo’n lange tijd zonder nieuwe fashionaankopen hebt gekocht.
  Lees ook Wat als je alles tegelijk wilt (en het liefst nu!)? | 7 tips van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 oktober 2019 /

   Haha, ja korting blijft gewoon verleidelijk! Daar ben ik heel gevoelig voor. En denk dat dat laatste helemaal waar is, dat zei ik net ook al in een reactie op een andere reactie. Het is niet zomaar “weer een paar nieuwe schoenen” die bovenop de grote hoop belandt.

 11. 7 oktober 2019 /

  Ik kan het mij helemaal voorstellen dat het eventjes moeilijk werd! Ikzelf werd in een schoenenzaak en merk hoe lastig het is wanneer er nieuwe items binnen komen. Zojuist heb ik mijn kleding klaargelegd voor de volgende dag en vooraf was ik wat inspiratie aan het op doen op Pinterst; “zulke laarsjes heb ik nog niet”, was mijn gedachte.. Daar ga ik zelf ook de mist in!
  Lees ook Week 39 & 40 – Fotoshoot, freebies en veel rust van SuzanneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Oh ja dat kan ik me helemaal voorstellen! Ik zie zelf ook dagelijks de nieuwste schoenen voorbij komen en dan voeg je toch automatisch al het een en ander toe aan je wishtlist. Pinterest is wat dat betreft ook echt een valkuil, want ik wil alles wat ik daar voorbij zie komen. ;)

 12. 7 oktober 2019 /

  haha goed bezig en ik had hetzelfde, ik wilde niks meer kopen maar naast mijn stoere kisten had ik nog geen fatsoenlijk dames laarsje die stoer en toch elegant was! Dus die heb ik nu ook.. makkelijke instapper.. ideaal!
  Lees ook My week in pictures 11 van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Haha, heel herkenbaar verhaal! Ik had dus ook al een hele tijd niks fatsoenlijks meer. Rigoureus geweest met opruimen a la Marie Kondo én wat ik ooit had was gewoon echt versleten en is al een tijd geleden de deur uitgegaan. Ideaal inderdaad, zo’n instapper in je collectie!

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Hahaha, bedankt voor het meedenken in het goedpraten van deze aankoop. ;) Wel een beetje waar hoor, want ik vind het leuk om nu een paar schoenen in bezit te hebben van het merk waar ik voor werk.

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Pfffff… Opluchting dat jullie me allemaal zo genadig zijn hoor! Haha. Ik ben er stiekem toch ook heel blij mee, heb ze al veel gedragen en ze staan echt overal bij. Bedankt voor de mental support ;)

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Yes, dat zeker! Ik zat heel erg te twijfelen dus juist een opvallende, apartere schoen of juist een basic schoen. Uiteindelijk voor deze gegaan, omdat ik denk dat ze heel goed te combineren zijn en je eigenlijk met bijna iedere outfit wel aan kunt.

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Haha fiew! Was wel even spannend hoor, deze openbaring na al die maanden trouw de regeltjes volgen. Die laarsjes die jij hebt (beige enkellaarsjes) staan ook nog steeds hoog op m’n lijstje!

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Thanks Petra! Dat vond ik dus uiteindelijk dus ook iets te zonde. Gelukkig geen spijt van gehad :)

 13. 7 oktober 2019 /

  Ik vind het heel knap dat je het volhoudt. Ik weet natuurlijk niet wat jouw aanleiding is om zo’n no-buy jaar te doen, maar ik kan me voorstellen dat het is zodat je geen “onnodige” dingen koopt en beter nadenkt over elke aankoop. Deze schoenen waren niet onnodig! Dus hoewel je de challenge misschien officieel niet hebt gehaald, heb je het onderliggende doel nog steeds wel gehaald.

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Ah bedankt! Mijn aanleiding is eigenlijk verspilling in de breedste zin van het woord (geld, tijd, ruimte, milieu) en heeft als doel toch vooral beter nadenken over iedere aankoop. In die zin is die missie dus wel redelijk geslaagd, omdat ik hier nu wel écht over na heb gedacht. Ik hoop dit natuurlijk nog wel even vast te houden. :)

 14. 7 oktober 2019 /

  Ik snap je beslissing voor deze ene uitzondering wel, moet ik zeggen! Schoenen zijn ook een dure aankoop – tenminste, bij mij wel vrijwel altijd – dus dan is het wel een mooie besparing. En het klinkt alsof je er goed over hebt nagedacht, dus dat is ook veel waard. Succes met de laatste maanden!
  Lees ook 5 dingen die je nooit moet doen als deelnemer aan Hunted van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   7 oktober 2019 /

   Gelukkig maar! Bij mij ook wel redelijk, omdat ik wel schoenen wil kopen van een redelijke kwaliteit. Ik koop niet zo snel meer een goedkoop paartje voor erbij. Deze bon leverde dus inderdaad best een mooie besparing op en inderdaad weloverwogen. Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.