No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019

How to do a no-buy year. Uit het niets belandde die video in de laatste week van het jaar opeens tussen mijn YouTube aanbevelingen. Nu zat ik op dat moment midden in mijn make-uproutine en was het plannen van een no-buy year, wat dat ook mocht zijn, niet bepaald waar ik op die vroege maandagochtend mee bezig was. Toch klikte ik de video aan. Inmiddels is het januari en weet ik het zeker: in 2019 ga ik de no-buy challenge aan.

Waar het om draait bij deze challenge? Kort gezegd het stoppen met shoppen. En dat is ongetwijfeld een stuk makkelijker gezegd dan gedaan voor mij als recovering shopaholic. Ondanks dat ik vóór die ene bewuste video nog nooit van de challenge had gehoord, is het no-buy concept niet nieuw voor me. Al vaker laste ik een tijdelijke shopping stop in, maar dit keer pak ik het nog drastischer aan door het onnodig winkelen één jaar lang aan banden te leggen.

In deze blog neem ik je mee in de start van mijn no-buy jaar. Ik deel mijn redenen om de challenge aan te gaan en vertel je ook meteen wat mijn strenge regels worden voor dit jaar.

No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019 | www.sannetimmermans.nlWaarom een no-buy challenge aangaan?

Natuurlijk zijn er allerlei mogelijke redenen om (tijdelijk) te stoppen met shoppen. Voor mij persoonlijk was de grootste reden om te starten met de no-buy challenge dat ik door die video in één klap besefte dat ik eigenlijk hartstikke veel kleren heb, waarvan ik waarschijnlijk zo’n 80% amper draag. Toch heb ik bij ongeveer iedere gelegenheid outfitstress en struin ik vaak uren webshops af in mijn zoektocht naar dé outfit. Dat kan anders!

Daarbij kwam de realisatie van hoeveel geld ik wel niet uitgeef aan kleren. Ik wil de optelsom niet eens maken, maar de uitpuilende kledingkast zegt genoeg. Door minder te shoppen, blijft er als het goed is meer geld over. Die “bakken met geld” zet ik voortaan liever opzij om te sparen voor een mooie vakantie of een volgend huis.

Lees ook: 7 tips & tricks voor gemakkelijk geld sparen én spenden

Wat zijn de regels van de no-buy challenge?

Dat is het mooie van de no-buy challenge, want de regels bepaal je helemaal zelf. Ik geef je een aantal punten waar je over na kan denken bij het opstellen van jouw regels en deel natuurlijk ook meteen mijn regels.

De duur van de challenge

Hoe lang wil je stoppen met spenden? Je kunt kiezen om te stoppen voor bijvoorbeeld één maand of een (half) jaar, maar ook om niet te winkelen tot een bepaalde mijlpaal, zoals een vakantie. Nu ben ik niet vies van een challenge op z’n tijd en als ik iets doe, dan wil ik het meteen ook goed doen. Ik ga dan ook meteen een jaar op rantsoen.

No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019 | www.sannetimmermans.nl

De soort no-buy challenge

Om te beslissen wat je tijdens de no-buy niet meer mag kopen, is het goed om eens na te denken over je “probleemgebieden”. Geef je bijvoorbeeld dagelijks geld uit aan te dure koffietjes of besteed je je halve maandsalaris aan planten? Mijn #1 is absoluut kleding, maar ik pak ook meteen schoenen, tassen, accessoires en sieraden mee. Aan make-up en verzorgingsproducten geef ik al langer niet veel onnodig geld uit, maar deze categorieën voeg ik voor de volledigheid ook toe aan de no-buy list. Om te voorkomen dat ik het kopen van woonaccessoires ga goedpraten nu ik toch geld over houd, heb ik deze ook op de lijst gezet.

De uitzonderingen

Naast bedenken wat je niet mag kopen, is het ook slim om op een rijtje te zetten wat je wél mag kopen tijdens je no-buy. Zo kom je tijdens de challenge niet voor verrassingen te staan. Ikzelf ga dit jaar wel geld uitgeven aan vervangingen, cadeaus en ervaringen. 

Gaat een essential op of kapot tijdens de no-buy challenge? Dan mag ik deze vervangen, want een jaar lang zonder mascara door het leven gaan, dat gaat ook weer te ver. Ook blijf ik cadeautjes aanschaffen, want met lege handen aankomen op een verjaardag lijkt me niet zo netjes. Ontvangen cadeaubonnen zijn ook een uitzondering. Zo heb ik nog €75,- aan Zalando-tegoed voor als de no-buy écht zwaar wordt. Dat ik niet meer mag shoppen, wil niet zeggen dat ik helemaal geen leuke dingen meer mag doen. Aan etentjes en reisjes geef ik dan ook gewoon geld uit.

Nu de regels op een rijtje staan, is er voor mij geen ontkomen meer aan: de no-buy challenge is officieel van start gegaan. 1 week down, 51 to go!

Heb jij al eens een no-buy challenge gedaan en waar zou jij vooral minder geld aan uit willen geven?

Lees ook: Hoe ik de eerste maanden van mijn no-buy challenge ben doorgekomen

 

No-buy challenge: één jaar stoppen met shoppen | www.sannetimmermans.nl

14 Reacties

  • 20 januari 2019 /

   Leuk! Ik ben benieuwd hoe het jou gaat bevallen. Mocht je hier nog over gaan schrijven, dan zie ik het vanzelf (met interesse!) voorbij komen :). Ik ben tot nu toe erg positief en merk alleen nog maar de voordelen, maar ik sta dan ook pas aan het begin van de challenge natuurlijk.

 1. 15 januari 2019 /

  Zalige uitdaging! Ik zit er ook aan te denken maar ik heb deze solden nog gebruikt om wat dingen aan te schaffen. Misschien dat ik het vanaf februari ook doe. Ben heel benieuwd naar hoe het je vergaat!

  • Sanne
   Auteur
   16 januari 2019 /

   Eigenlijk maakt het natuurlijk ook helemaal niet wanneer je van start gaat! Kan het zeker aanraden, want het bevalt mij tot nu toe heel goed. Geeft gek genoeg ook een soort rust :)

 2. Paula
  15 januari 2019 /

  Veel sterkte met deze challenge!
  Heeft het doorspitten van de kledingkast nog vergeten pareltjes opgeleverd?

  • Sanne
   Auteur
   16 januari 2019 /

   Thanks moeder! Geen nieuwe pareltjes, want op alles hangt wel redelijk in het oog bij mij. Wel een hoop pareltjes die ik nooit aantrek, maar wel vaker aan wil trekken.

 3. 14 januari 2019 /

  Spannend, je doet een hoop tegelijk, een echte uitdaging lijkt me. Ervaringen cadeau geven is trouwens ook heel erg leuk – vaak nog waardevoller dan iets materieels – en iets tweedehanfds of zelfgemaakts zijn ook fijne opties. Heel veel succes, ik vind het leuk om er meer over te lezen!

  • Sanne
   Auteur
   14 januari 2019 /

   Helemaal waar! Ik geef regelmatig ervaringen cadeau, want dat vind ik zelf ook altijd leuk om te krijgen (en te geven!). Tweedehands of zelfgemaakt vind ik ook goede opties om eens wat vaker aan te denken. Ik zag dat je een artikel hebt geschreven over tweedehands cadeaus. Daar ga ik morgen eens goed naar kijken! Bedankt :)

 4. 14 januari 2019 /

  Leuk om te lezen :) En sowieso, wat een leuke blog heb je. Ik ben deze maand ook bezig met een no buy challenge omdat mijn uitgavenpatroon een beetje uit de hand liep sinds ik in de binnenstad van Arnhem woon.. Niet zo handig voor mijn portemonnee. Ik ben benieuwd hoe het bij jou zal gaan, wat een uitdaging om een jaar te gaan doen!

  • Sanne
   Auteur
   14 januari 2019 /

   Thanks! Leuk dat jij ook midden in de challenge zit. Kan me voorstellen dat in de binnenstad wonen het niet makkelijker maakt! Ik werk bij een kortingssite, dus de aanbiedingen vliegen mij dagelijks om de oren en dat kan ook best lastig zijn… Een jaar is lang, maar ik ga het gewoon doen! ??

 5. 11 januari 2019 /

  Wow wat goed dat je deze challenge aangaat! Heb er zelf ook weleens over nagedacht maar het nooit “gedurfd” :’) Heel veel succes!

  • Sanne
   Auteur
   12 januari 2019 /

   Thanks! Misschien is dat ook wel juist de key bij mij, dat ik er niet te veel over heb nagedacht. Je kunt natuurlijk ook altijd voor bijvoorbeeld een maandje zo’n no-buy challenge aangaan. Alle beetjes helpen ;)

 6. 11 januari 2019 /

  Heel veel succes. Ik ga ook een tijdje geen kleding meer shoppen. Eerder omdat ik een aantal grote nieuwe kosten moest betalen zoals een nieuwe wagen en een dure tandartsrekening. Ik wilde toch al minder kleding shoppen dus nu moet het wel en das eigenlijk een goeie oefening. Het zal wel moeilijk zijn dat voel ik nu al, dus ik hou dit blog ih oog om me te inspireren en aan te moedigen. Je bent niet alleen, heel veel succes!

  • Sanne
   Auteur
   12 januari 2019 /

   De vorige keer dat ik een tijd niks meer ging kopen was ik ook gestart omdat ik wat financiële tegenvallers had. Ik denk dat dat nog net wat lastiger is, omdat het dan misschien wat meer gedwongen voelt. Voelt wel goed als je dan eenmaal die rekeningen hebt betaald :). Jij ook succes met het minder shoppen! Wie weet heb je straks de smaak te pakken en wil je het wel doorzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.