Halverwege het no-buy year: hou ik het nog vol!?

Eind 2018 maakte ik een rigoreuze beslissing: ik zou mezelf het nieuwe jaar een shopping ban opleggen. Voor verschillende redenen leek me zo’n tijdelijke stop hard nodig. Time flies having fun by doing other things than shopping, zo blijkt, want inmiddels zit er al een half jaar van mijn no-buy challenge op. Ik blik in dit artikel terug op de eerste helft van de challenge en deel natuurlijk eerlijk of ik het allemaal nog volhoud en wat de grootste uitdagingen tot nu toe zijn geweest.

Zoals ik al zei had ik verschillende redenen voor het aangaan van de no-buy challenge. Het begon allemaal toen ik plots op YouTube een filmpje voorbij zag komen over deze challenge. Dit filmpje, in combinatie met de bijna niet weg te werken stapels was én de dagelijkse kledingcrisis, plantte een zaadje in mijn hoofd. Dat ik zo een jaartje lekker kon sparen, was ook nog eens mooi meegenomen.

Wil je hier nog meer over lezen? Lees dan om te beginnen: No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019

Hou ik die no-buy challenge nog vol?

Het korte antwoord op de vraag? Ja! Gelukkig wel. Waar ik in mijn eerste update van de no-buy challenge deelde dat ik meteen al veel veranderingen merkte, kan ik zeggen dat de nieuwigheid van de uitdaging inmiddels wel is uitgewerkt. Dit betekent dat het de afgelopen drie maanden allemaal nét een tikkeltje meer uithoudingsvermogen van mij vroeg dan in de eerste drie maanden. Toch is het me gelukt om geen geld uit te geven aan artikelen die op de no-no list staan. De focus van mijn no-buy challenge ligt toch wel echt op het stoppen met shoppen van kleding, accessoires en schoenen en ik kan met trots zeggen dat ik hieraan geen cent heb uitgegeven.

Of smokkel ik nu? Er hangt nu namelijk wel één jurkje in mijn kast die er tijdens mijn vorige update nog niet hing en ik heb ook maar liefst twee nieuwe kettinkjes om mijn nek hangen. Hoe dat kan? Daar kan ik mijn verjaardag de schuld van geven. In mijn vorige update kaartte ik “de verjaardagskwestie” al aan. Want hoe ga je om met je verjaardag tijdens een no-buy year?

Ik zette dit jaar met stip op nummer één (bonnen voor) ervaringen op mijn verlanglijstje. Daarnaast kreeg ik onder andere die kettinkjes (blij mee, want de ketting die ik dagelijks droeg was door het dag-in-dag-uit dragen verkleurd) én een bon voor de H&M. Ik merk dat ik die cadeaubonnen voel branden in mijn zak en gaf de bon daarom het liefst zo snel mogelijk uit. De regel hierbij was dat ik er zelf geen geld bij mocht leggen. Ik kocht er het jurkje van dat je op onderstaande foto ziet. Multifunctioneel als je het mij vraagt, want leuk voor op het strand, maar ook op het kantoor.

Halverwege het no-buy year: hou ik het nog vol!? | www.sannetimmermans.nl
Hét jurkje dat ik dit jaar met een cadeaubon shopte

Feitelijk gezien heb ik dus geen geld uitgegeven, maar toch heb ik wat nieuwe items gescoord. Ik reken het zelf helemaal goed, en gelukkig mag ik de regels van deze challenge helemaal zelf bedenken. ;)

De grootste uitdagingen tijdens de no-buy

Nu ik op de helft van mijn no-buy zit, heb ik voor mijn gevoel goed duidelijk wat voor mij persoonlijk de grootste uitdagingen zijn tijdens de challenge. Ook in mijn vorige update hield ik al een kleine Temptation talk, maar dit keer lagen er toch wat andere verleidingen op de loer. Toen vertelde ik dat ik vooral moeite had met het zien van moet-ik-hebben-items bij influencers en fashionista’s in mijn omgeving. Ook vond ik de stad en webshops een danger zone. Hier heb ik de afgelopen maanden geen moeite mee gehad, omdat ik deze simpelweg heb kunnen vermijden.

Wat ik dan wel moeilijke momentjes vond?

Vakanties

Dit jaar heb ik er al twee tripjes opzitten: ik ging in maart een weekendje naar Lissabon en in mei naar Zakynthos. De eerste van deze twee was met mijn collega & vriendin Simone en dit was meteen de grootste uitdaging. De meid loopt er namelijk altijd om door een ringetje te halen bij, dus de druk om leuke outfits in te pakken lag hoog. Toch wist ik me in te houden en hield ik het bij outfits die al in mijn kast hingen. De tweede vakantie had ik al een stuk minder moeite met inpakken. Misschien omdat ik door dat eerste tripje al wat meer ruggengraat had ontwikkeld, misschien omdat ik inpakken voor een zonvakantie makkelijker vind. Hoe dan ook: het lukte me om niks nieuws aan te schaffen speciaal voor de vakantie.

Nieuwe baan

In februari vertelde ik al dat ik een sollicitatie had. Helaas werd die baan ‘m net niet, maar in de afgelopen maanden heb ik de vacaturesites in de gaten gehouden en dat heeft deze zijn vruchten afgeworpen! Vanaf augustus ga ik dan ook aan de bak bij een nieuw bedrijf. Dit vooruitzicht heeft me al aan het denken gezet. Dit zou ieder ander jaar namelijk een perfect excuus zijn om flink te gaan shoppen. Ik kan toch moeilijk aankomen in mijn oude kloffie? Toch wil ik proberen om niet te shoppen in de winkels, maar te shoppen in mijn kast voor “nieuwe” outfits. Bijkomende uitdaging: dat nieuwe bedrijf verkoopt dus nét iets te leuke artikelen, maar dat zal vooral een uitdaging worden voor de komende maanden.

Op naar het volgende halfjaar

Tot zover de tweede update van mijn no-buy challenge. Ik vind het zelf tot nu toe een succesvol experiment en ben erg benieuwd of ik ook de tweede helft vol ga houden nu die nieuwe baan er aan zit te komen. Los van de meetbare successen, ben ik vooral blij met de effecten die je niet ziet. Ik heb namelijk echt het gevoel dat ik een stuk beter na ga denken over mijn toekomstige aankoopjes en dat de no-buy challenge dus echt wel wat aan mijn mindset heeft veranderd. Op naar het volgende halfjaar!

Heb jij nog goede tips om het shoppen onder controle te houden?

29 Reacties

 1. 17 juli 2019 /

  Knap hoor! Je doet het inderdaad voor jezelf en bepaalt dus ook zelf de regels. Je kunt het ‘nieuwe baan’-verhaal misschien ook omdraaien in je hoofd: voor al jouw collega’s zijn je huidige kledingstukken nog helemaal nieuw. Juist géén reden om iets te kopen. Al ligt het bij een heel specifieke dresscode misschien anders, dat weet ik natuurlijk niet. Ik kan me goed voorstellen dat het lastiger wordt als de nieuwigheid van de challenge eraf is. Maar hoe mooi zou het zijn om het echt vol te houden? Heel veel succes verder en ik kijk uit naar de volgende update, zelfs als er weinig te vertellen valt.
  Lees ook Investeren in je garderobe van Hermien – KouweKlerenMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Bedankt voor je reactie! Dit is echt een baanbrekend inzicht voor mij. Ondanks dat het eigenlijk best logisch is om op deze manier naar de nieuwe situatie te kijken, had ik hier nog helemaal niet bij stilgestaan. Ik noteer deze tip voor mezelf, en ga kijken wat ik hiermee kan doen. Ik heb niet te maken met een specifieke dresscode, dus wat dat betreft is er niet sprake van een excuus om te winkelen. Na september schrijf ik weer een update, dus ik zal dan vertellen hoe het me is afgegaan!

 2. 6 juli 2019 /

  Wat knap van je zeg! Is ook wel iets voor mij haha moet ook nodig even een shop break.
  x Robin

  • Sanne
   Auteur
   6 juli 2019 /

   Haha het is nooit te laat voor een kleine interventie 😬 Ook al is het maar voor een maandje ofzo!

 3. Wat ik vaak doe is een rondje maken door de stad en scannen wat ik leuk vind. Als een item een hele tijd daarna nog in mijn hoofd zit, dan ga ik nog eens kijken en het passen. Vind ik het dan nog steeds leuk, dan koop ik het. Maar meestal wacht ik eerst nog even tot de uitverkoop. Vroeger kocht ik van alles altijd direct, maar sinds ik het zo aanpak koop ik een stuk minder, heb ik zelden een miskoop meer en bespaar ik veel geld. :)
  Lees ook Films en series van de laatste tijd #11 van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   6 juli 2019 /

   Dat lijkt me een goede aanpak! Ik denk dat het uitstellen van de aankoop vaak goed werkt, dat wil ik volgend jaar ook zeker gaan doen. Veel kopen vind ik een ding, maar dan ook nog eens allerlei aankopen doen waar je eigenlijk niet eens blij mee bent is weer iets anders!

 4. 5 juli 2019 /

  Wat gaaf dat je meedoet aan een no buy challenge! Ik heb vorig jaar ook een challenge gedaan waarbij ik geen fast fashion mocht kopen (alleen tweedehands of duurzaam) en vond dat moeilijk, maar ook super leerzaam! Je merkt dan pas echt hoe snel je ‘even iets’ koopt haha. Merk jij ook dat je creatiever wordt met je eigen kleding? Trouwens gefeliciteerd met je nieuwe baan!

 5. 4 juli 2019 /

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan! En hoe fijn dat je het volhoud met je no-buy challenge. Ik zou er persoonlijk geen problemen mee hebben, want shoppen is helemaal mijn ding niet. Ik koop pas iets nieuw wanneer er echt een speciale gelegenheid is. Voor de rest combineer ik alles die in mijn kleerkast hangt. Ik ben ook niet echt mee met de mode en draag maar wat mij lekker zit.
  Lees ook Gastblog – Hoe ziet jouw dag er uit? | De dag van Evelyne van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   5 juli 2019 /

   Goede tips! Ik denk dat niet mee doen aan de mode het een stuk makkelijker maakt inderdaad. Dan zal je persoonlijke smaak waarschijnlijk ook niet zo veel veranderen en koop je alleen dingen die je mooi blijft vinden. Dat is wel iets wat ik na de no-buy ook wat meer wil doen: tijdloze kledingstukken kopen. En inderdaad…. Als het niet lekker zit dan houdt het al helemaal op haha.

  • Sanne
   Auteur
   5 juli 2019 /

   Ah thanks Jorinde! We hebben elkaar natuurlijk al eventjes gesproken (nieuwsgierig aagje!), dus wat ik ga doen is inmiddels geen geheim meer. Eindigen we toch weer allebei in dezelfde branche, haha.

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2019 /

   Ah dankje Judith! 😊 Je maakt het me er niet makkelijker op met al die leuke outfitjes in mijn instagramfeed haha.

 6. 2 juli 2019 /

  Zo te lezen dus lekker bezig en nog gefeliciteerd met je nieuwe baan! Ik ben ook zeker wat bewuster met aankopen, meer aangezien we een kleintje op komt krijgen en er IS ZOVEEL LEUKS ervoor haha. Ik probeer me in te houden, maar heel soms dingen in de SALE kan ik écht niet laten liggen.
  Lees ook 5x dingen die ik leuk vind aan mijn zwangerschap van SaskiaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2019 /

   Dankje! Ahhhh kan me voorstellen dat dat echt een hele grote verleiding is, want babykleertjes zijn zo leuk! Gefeliciteerd met jullie kleintje. Enne… Telt shoppen voor een ander ook in zo’n no-buy? ;)

 7. 1 juli 2019 /

  Ooh oohh, geef me ruggengraad! Ik heb alles al zo vaak uitgezocht en mezelf overgehaald om minimalistisch(er) te gaan leven, maar voor ik het wist zaten de shoppingtasjes alweer in mijn handen. Ik ben een tikkeltje shopverslaafd, maar moet toch echt leren van acties zoals deze.

  Ik wil zeker een maand no-buyen (dit heb ik voorheen al eens gedaan), maar dan ben ik toch een beetje bang om na die tijd ineens zoveel in te slaan dat het geen verschil meer maakt.. Snap je? Ik volg je nog maar net, en heb het vorige artikel ook nog niet gelezen maar dat ga ik hierbij meteen doen.
  Lees ook Boekenlijstje: 5x boeken die ik wil lezen van Nienke HilbrandsMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2019 /

   Haha, ik snap de struggles he-le-maal. Vind wel echt dat alle kleine beetjes helpen en dat voor iedereen een andere aanpak werkt. Ik ben zelf groot aanhanger van cold turkey afkicken, dus voor mij werkt zo’n grote, tijdelijke uitdaging als dit heel goed! Denk dat een no-buy van een maand ook hartstikke goed kan zijn, ook al ga je daarna weer even los. Succes in ieder geval! 😊

 8. 1 juli 2019 /

  Zooo trots op je en zo niet trots op mezelf! Erg gevleid wel door de complimenten in dit artikeltje, mega lief maar ook onterecht. Als er iemand altijd door een ringetje te halen is, dan ben jij het wel!
  Lees ook Zomer in Nederland: Spoorpark Tilburg van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2019 /

   Hahaha, ach… Young, wild & free. En ik ben ook niet de anti-shop-politie gelukkig, dus voel je vooral vrij om lekker te shoppen. De rectificatie volgt zo 😛

 9. 1 juli 2019 /

  Heel goed dat de challenge zo goed weet vol te houden. Slim om cadeaubonnen te vragen voor ervaringen. Dat jurkje ziet er heel leuk uit :) Ben benieuwd naar je nieuwe baan. Ik koop heel af en toe nieuwe kleding, maar niet te vaak. Meestal een keer per jaar nieuwe schoenen, omdat ik altijd op dezelfde sneakers loop. In mijn eigen schoenencollectie heb ik laatst ook ‘geshopt’: oude hardloopschoenen die ik weg wilde doen, omdat ze geen steun meer bieden tijdens het hardlopen. Deze draag ik nu als gewone sneakers.

  Liefs,
  Marloes
  Lees ook Restaurantjes in Den Bosch van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2019 /

   So far, so good! Maar heb het idee dat de écht uitdaging nog gaat komen. Alhoewel.. Straks wordt het weer kouder en dan kan ik weer al die lekkere warmen truien aan. Vind ik toch makkelijker in de winter, me aankleden voor een werkdag! Wat netjes trouwens, hoeveel schoenen je koopt! Dat was bij mij toch wel een gevarenzone altijd haha. Nu ben ik helemaal fan van mijn Dr. Martens, omdat die én super fijn lopen én eigenlijk overal bij staan. Heb ze ook in twee kleurtjes, dus daar kan ik wel even mee vooruit. Over die baan vertel ik later meer! Erg blij mee in ieder geval :)

 10. 1 juli 2019 /

  Wauw goed bezig Sanne! Ik heb een soortgelijke uitdaging maar mag wel tweedehands dingen kopen. Ik heb alleszins al serieus gefaald en wat dingen bij de Monki gekocht. Woeps. Ik heb het echt heel moeilijk. Ik wil in de solden nog een paar dingen kopen maar daarna ga ik er weer voor en wil ik ook de tweedehands items laten liggen. Desondanks ben ik wel blij met hoe het gaat want in vergelijking met ervoor geef ik er nu echt véél minder geld aan uit.
  Bij mij helpt het wel om eens compleet nieuwe combinaties te maken met mijn kleren. Ik draag vaak dezelfde outfits maar ik probeer nu wat vaker te wisselen. Al moet je van mij dus ook geen raad aannemen aangezien ik er zelf niet in slaag het vol te houden. Haha :p
  Enneh, gefeliciteerd met je nieuwe job!
  Lees ook Zomer bucketlist van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2019 /

   Dankje! Ik denk dat jij ook goed bezig bent hoor, ondanks die paar aankoopjes. Denk dat het al een goede stap is om er überhaupt mee bezig te zijn. Zo ben je je toch een stuk bewuster van wat je allemaal aanschaft én het bespaart ook nog eens een hoop geld. Win-win! Die nieuwe combi’s maken dat moet ik ook echt eens proberen. Denk dat ik er vooral eens een middagje voor vrij moet maken om die combinaties samen te stellen en er een fotootje van te maken ofzo, zodat ik die nieuwe combi ook echt onthoud en er de volgende keer dat ik niet weet wat ik aan moet trekken aan denk. Neem je advies dus zeker wel aan ;)

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2019 /

   Thanks Anna! :) Vind het grappig om te horen dat jij niet zoveel kleding koopt. Voor mijn gevoel loop jij er namelijk altijd zo leuk bij en zou ik juist denken dat je veel nieuwe items hebt. Zo zie je maar dat het voor de buitenwereld dus helemaal niet nodig is om veel te shoppen. Denk dat je dan inderdaad die kleren van zo’n samenwerking wel éxtra gaat waarderen.

 11. 1 juli 2019 /

  Ik vind het knap! Ik probeer ook minder kleding te shoppen, maar merk dat ik voor ‘speciale gelegenheden’ toch graag iets nieuws wil hebben. Wat bij mij wel werkt, is stilstaan bij het ‘publiek’. Zo wilde ik voor m’n diploma uitreiking eigenlijk een nieuw jurkje. Ik heb wel een hele mooie jurk, maar die heb ik ook al op m’n verjaardagsfeestje aangehad. Maarrr toen realiseerde ik me dat bij die uitreiking weer allemaal mensen zijn die die jurk nog niet hebben gezien, en dan voelt hij automatisch weer als nieuw? Haha tja.

  Wel gevaarlijk: ik ben deze week in Antwerpen, waar nu ook de solden zijn begonnen. Ik moet wel dozen uitpakken, maar heb tussendoor genoeg tijd om even de winkels in te glippen..
  Lees ook Diary week 26: verhuisdozen inpakken & interieur shoppen van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2019 /

   Herkenbaar! Vind het wel een super goede tip, om niet zo zeer over de gelegenheid na te denken, maar meer over het aanwezige publiek. Die tip noteer ik even voor mezelf! Moet je alleen wel zorgen dat je niet te vaak op de foto wordt gezet in die outfit, want anders val je nog steeds door de mand met je oude kloffie ;) haha.
   Inderdaad gevaarlijk de solden zo dichtbij! Ik woon op tien minuutjes lopen van de stad, maar toch is dat een drempel die hoog genoeg is om dat niet te doen. Denk dat het moeilijk zou zijn als ik middenin de stad zou wonen. Sterkte!

 12. 1 juli 2019 /

  Gefeliciteers met je nieuwe baan! En hartstikke goed dat je het nog steeds volhoudt. Dat jurkje zul je ook heel bewust hebben gekozen en ik denk dat de herinnering altijd in je hoofd blijft zitten als je hem draagt.

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2019 /

   Dankje! Heel blij mee. Inderdaad, ik merk dat ik echt wel beter nadenk voor ik iets in huis ga halen, bijvoorbeeld over of het een veelzijdig item is. Met die “winst” ben ik in ieder geval al blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.