Hoe ik de eerste maanden van mijn no-buy challenge ben doorgekomen

Zo, de eerste drie maanden van mijn no-buy challenge zitten erop! Gelukkig is de tijd zonder al te veel moeite voorbij gevlogen, maar ik denk dat dit misschien ook wel de makkelijkste maanden zullen zijn. De challenge is natuurlijk nog vrij nieuw en daarom voel ik me gemotiveerd om ervoor te gaan. Toch waren er wel wat hobbels op de weg én merk ik verschillende veranderingen. Ik deel the good, the bad and the ugly tot nu toe met je in dit artikel.

Waarom ook alweer die no-buy?

Goeie vraag! Misschien heb je de introductie op mijn no-buy challenge gemist, dus daarom geef ik een kleine recap van de aanleiding van deze challenge. Ik, (voormalig) shopper in hart en nieren, stop met shoppen in 2019 omdat ik stiekem vind dat het hartstikke zonde is hoeveel geld ik hieraan uitgeef. Dat geld zet ik dit jaar liever op mijn spaarrekening. Maar het is niet all about the money, want daarnaast wil ik van die eeuwige drang naar iets nieuws af. Vooral omdat die drang in het verleden heeft geleid tot een bomvolle kledingkast met kledingstukken die vaak niet eens gedragen worden. Zonde en niet bepaald duurzaam! En dus heb ik het shoppen voor een jaar aan banden gelegd in de hoop zo mijn mindset te veranderen.

Eerst even bijlezen? Lees dan: No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019.

Als herboren?

In januari merkte ik eigenlijk al meteen wat veranderingen en dat had vooral te maken met een soort van rust in mijn hoofd. Klinkt heel gek (en behoorlijk overdreven misschien, aangezien we het hier nog steeds over shoppen hebben), maar toch is het zo. Waar ik vóór de no-buy challenge vaak dacht nieuwe kleren nodig te hebben voor allerlei gelegenheden, moest ik het nu doen met wat er al in mijn kast hangt. Dat scheelt een hoop gefrustreerd geklik in mijn favoriete webshops.

Naast dat me de nodige frustraties bespaard blijven, merk ik ook dat ik veel tijd bespaar. Voor de no-buy zat ik nog wel eens een avondje op ASOS te zoeken of ging ik op een vrije dag de stad in, vaak zonder dat ik daar een doel voor had. Nu ik deze activiteiten heb geschrapt, kan ik deze tijd anders invullen, bijvoorbeeld door te bloggen of lezen.

Ik besefte ook dat ik shoppen vaak als een tijddoder gebruik. Deze realisatie kwam vooral toen ik een uur te vroeg in de stad was voor een lunchafspraak. Ik had niks in de winkels te zoeken, maar het was te koud om buiten te blijven. Uiteindelijk ben ik toch maar de HEMA ingedoken om niet onderkoeld te raken. Ik kan je vertellen dat kijken wat er in de schappen ligt toch een stuk minder interessant is als je weet dat je sowieso niks gaat kopen.

Hoe ik de eerste maanden van mijn no-buy challenge ben doorgekomen | www.sannetimmermans.nl

Temptation talk

Ondanks al die positieve veranderingen en verhelderende inzichten waren er heus ook wel verleidingen. De moeilijkste momenten zet ik op een rijtje:

 • Wanneer er bijna dagelijks pakketjes binnenkomen van shoppende collega’s (you know who you are!) gaat het toch echt wel kriebelen tijdens zo’n unboxing. Ook wanneer ik vriendinnen in een nieuwe outfit zie, denk ik vaak nog steeds: “Ik wil ook!”.
 • Als ik om wat voor reden dan ook de stad écht niet kan vermijden, is het toch lastig als ik leuke kledingstukken zie hangen in de schappen. Oogkleppen op en doorlopen, dus.
 • Doordat ik bij een kortingssite werk, ontkom ik niet aan online shops. Natuurlijk kan ik die oogkleppen dan niet opzetten en zie ik genoeg items die ik anders zonder na te denken naar huis had geklikt.
 • De drang om te shoppen was bij mij het grootst voor speciale gelegenheden, zoals een feestje of een vakantie. Om de een of andere reden slaat de stress dan toe, omdat ik natuurlijk “echt geen kleren” heb. Spoiler alert: deze verleiding heb ik zelfs niet kunnen weerstaan.

Hiervoor ben ik gezwicht

De regels die ik heb opgesteld voor mijn no-buy challenge in acht nemend, kan ik zeggen dat ik best goed door de eerste drie maanden ben gekomen. Heb ik geshopt? Ja! Maar wel alleen de uitzonderingen die ik in mijn regels had opgenomen.

Zo kocht ik een aantal cadeautjes en verzorgingsproducten en gaf ik geld van cadeaubonnen uit. Die verzorgingsproducten waren voor het grootste deel vervangend, geheel volgens de regels van project pan. Wel kocht ik wat aanvullende producten in de strijd tegen eczeem en keratosis pilaris, want hier had ik niks meer voor in huis. Ook ben ik een beetje los gegaan met droogshampoo, maar goed… #freshhairdontcare.

Interessanter zijn mijn kledingaankopen, want die waren er dus wel. In januari kocht ik een jurk in de Sissy-Boy sale van een cadeaubon van mijn verjaardag. Die bon begon te branden in mijn zak en ik wilde er ASAP vanaf. Ook heb ik in een vlaag van pre-vakantiestress deze week een tas en jurkje besteld met een Zalando cadeaubon. Het jurkje is inmiddels alweer geretourneerd. Ik merk dat ik toch kritischer naar aankopen kijk nu en hij was ‘t net niet. Het tegoed van die bon is nog steeds niet op trouwens.

Op naar de volgende drie maanden!

De eerste drie maanden mogen er dan wel op zitten, maar ik heb er nog negen (!) te gaan. Ik ben benieuwd hoe het me de volgende maanden af zal gaan. Het grootste punt waar ik de komende periode over na zal denken is “de verjaardagskwestie”. Want hoe ga je om met je verjaardag tijdens een no-buy challenge? Dat en veel meer lees je natuurlijk in mijn volgende update!

Heb jij al eens een periode een no-buy ingelast? Dan ben ik heel benieuwd naar de veranderingen en verleidingen die jij toen tegen bent gekomen!

18 Reacties

 1. 19 april 2019 /

  Wauw! Ik vind dit echt heel knap en goed dat je de challenge zo lang aan gaat! Ik ben zelf ook een no buy challenge gestart voor 2 maanden en ben na 1,5 maand toch al gezwicht… Ik probeer nu gewoon om alsnog door te gaan en mijn no buy challenge een soort van te verlengen, maar net iets anders. Niet dat ik helemaal niks mag kopen, maar wel heel streng zijn en echt alleen de dingen die ik op mijn lijstje van benodigdheden heb staan. Hoop dat ik zo ook weinig of niets koop!

  • Sanne
   Auteur
   23 april 2019 /

   Oh wat jammer dat je gezwicht bent! Kan het me wel helemaal voorstellen hoor, heb ook echt een aantal keer gedacht ach ik kan toch best iets kopen? Denk dat ik een kortere periode misschien ook moeilijker zou vinden dan een lange? Doordat ik me echt voor een jaar op de challenge stort, voelt het ook écht als een uitdaging voor me. Ik ga je blog eens bekijken, ben ook benieuwd of jij hier over hebt geschreven :)

  • Sanne
   Auteur
   3 april 2019 /

   Haha, het is eerlijk gezegd ook best lang! Maar denk dat ik er te weinig effect van zou merken als ik het maar kort zou doen. ?

 2. 29 maart 2019 /

  Super goed! Een jaar is een lange tijd maar wel echt heel tof dat je dit doet. Ik kan me wel voorstellen dat het je rust geeft wanneer je anders vaak shopt en dus tijd! :) Ben heel benieuwd naar de komende 9 maanden.
  Ik heb zelf nooit zo’n challenge gedaan, maar ik houd ook helemaal niet van shoppen haha. Hoe dan ook is minder kopen volgens mij altijd een goed idee!
  Lees ook Even over van alles en nog wat van SilkeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 april 2019 /

   Een jaar is inderdaad best wel lang, maar het begint toch al best op te schieten! Ik ben zelf ook heel benieuwd naar de rest van dit jaar… We shall see ;). Niet van shoppen houden lijkt me eigenlijk best een prima eigenschap om te hebben haha!

 3. 29 maart 2019 /

  Ik vind dat je het goed doet! Ik merk dat ik zelf ook kritischer wordt, en dat dat inderdaad veel rust geeft. Ik vond de video van Disfordazzle waarin ze gaat ‘shoppen’ in haar eigen kast heel erg leuk. Misschien kan je zoiets doen? Nieuwe setjes en combi’s maken, zodat kleding weer als nieuw voelt. Oh en deze tips vond ik ook heel fijn: https://kouwekleren.nl/koopdrang-tegengaan-tips/
  Lees ook Over deuren waarvan ik ooit hoopte dat ze op een dag zouden openen van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 april 2019 /

   Oh wat een fijne aanraders! Dat ga ik zo eens opzoeken, ben benieuwd. Denk dat je met creatief combineren en ook juist die kledingstukken van achteruit de kast pakken al een hoop kan doen! Genoeg kleding die ik zo goed als nooit draag… Ook zonde.

 4. 29 maart 2019 /

  Goed bezig Sanne! Het is niet simpel hé. En dat je met een cadeaubon iets koopt telt niet echt mee vind ik. Anders is het ook maar zonde van het geld hé. Ik doe iets soortgelijks maar mag wel nog kleding kopen, alleen dan tweedehands. Ik merk dat ik zelfs niet meer de nood voel om in een winkel dingen te passen of kopen. Ik loop nog regelmatig rond in de stad en het doet me niet veel meer. Ik kan gerust een winkel binnen gaan, rond kijken en dan weer buiten gaan zonder dat ik iets wil hebben. Ik heb alsnog wel te veel tweedehandsjes gekocht vind ik dus in april doe ik ook een volledige no buy!
  Lees ook Dingen waar ik de kriebels van krijg. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 april 2019 /

   Nee, ben ik het helemaal mee eens! Als ik iets wel zonde vind is het zo’n bon laten liggen, dus dat ga ik niet laten gebeuren. Denk alleen wel dat ik voor mijn verjaardag bewust geen cadeaubonnen ga vragen, omdat dat wel als een cheat voelt, haha. Alleen bonnen voor etentjes of dat soort dingen vind ik wel leuk! Ah wat goed dat je echt een verandering voelt als je in de stad bent. Ik kan me prima staande houden hoor, in de winkels, maar ik kan niet zeggen dat het me helemaal niks doet ;). Leuk dat je in april ook helemaal aan de no-buy gaat! Ben benieuwd.

 5. 28 maart 2019 /

  Wat goed! En inderdaad, naar de stad gaan wordt opeens een stuk minder interessant dan. Ik ben gelukkig voor mezelf best kritisch op kleding, waardoor ik niet heel veel koop. Als ik veel mooi zou vinden, zou het misgaan denk ik. Voor de bewustwording heb ik in 2019 wel een lijstje gemaakt waarin ik bijhoud wat ik het hele jaar koop.

  • Sanne
   Auteur
   28 maart 2019 /

   Oh wat een goed idee om bij te houden wat je in een jaar koopt. Dat vind ik een hele goeie om na de no-buy te gaan doen. Wel best een gunstige eigenschap om te hebben hoor, kritisch zijn op kleding! Merk dat ik door deze hele challenge ook al kritischer word.

 6. 28 maart 2019 /

  Interessant om te lezen! Zo te lezen gaat het je goed af, heel knap :D Ik heb onlangs ook mijn eerste kleding aankoop van dit jaar gedaan, een rood-roze blazer! Voor de rest blijf ik lekker doorsparen voor vakanties, haha. En wil ik wat sparen om uit te geven met vintage shoppen in Berlijn. Daar maak ik graag een uitzondering voor!
  Lees ook 20 dingen waar ik in maart blij van werd! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 maart 2019 /

   Klinkt als een goede aankoop, leuk! En ook heel netjes pas nu je eerste kledingaankoop. Ik zit as we speak in Lissabon, dus hier gaat ongetwijfeld een deel van dat bespaarde geld er weer doorheen, maar goed… dat is het ook helemaal waard inderdaad!

 7. 28 maart 2019 /

  Goed bezig, Sanne! Online shops maken de verleiding inderdaad erg zwaar – en zeker als je collega’s je dagelijks met hun buit confronteren! Qua kleding koop ik eigenlijk zelden iets. Ik ben nog bezig met het uitmesten van m’n kledingkast, want ik heb zó veel spullen die ik niet meer draag en zelfs niet meer pas! Er staan al een paar tassen klaar om weggegeven te worden. Verkopen ga ik niet doen, ’cause ain’t nobody got time for that! Waar ik op vlak van kleding uitzonderingen blijf maken, is voor band merch. Je bent een muziekfan of je bent het niet. ?
  Wat betreft cosmetica e.d. koop ik inderdaad vrijwel enkel nog maar vervangende producten, al maak ik een everlasting uitzondering voor all things Lush, haha.
  Ik ben benieuwd hoe je het ‘verjaardagsprobleem’ gaat aanpakken. Keep us posted!
  Lees ook #GETITCOVERED • Onmisbare accessoires voor je telefoon van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 maart 2019 /

   Haha ja, it ain’t easy! Maar goed, die verleidingen moet je ook doorstaan natuurlijk. Ben benieuwd of ik dat zo blijf ervaren of dat dat straks minder wordt. Snap ik helemaal, als je bezig bent met uitmesten besef je pas écht hoeveel spullen je wel niet hebt. Confronterend ;) Ik heb inderdaad ook niks verkocht, alles gedoneerd. Had ik ook echt geen zin in en geloofde het ook wel allemaal. You and your lush! Je krijgt mij er nog aan straks.

 8. 28 maart 2019 /

  Wat ben je goed bezig! Echt respect, hoor. Heb je eigenlijk ook al kleding en accessoires herontdekt in je kast nu je het moet doen met wat je hebt?

  • Sanne
   Auteur
   28 maart 2019 /

   Dankje! Ja ik heb wel het idee dat ik nu meer verschillende kleding draag dan voorheen. Alsnog ligt er een hoop te verstoffen in de kast hoor ;). Goed dat je dit vraagt, toch eens proberen ook die kleding te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.