Q&A: (bijna) alles over Mont Saint-Michel bezoeken

De Mont Saint-Michel is één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat samen met de Eiffeltoren en Disneyland Parijs hoog in ‘t lijstje met meest bezochte plekken in Frankrijk. Ondanks deze podiumplaats had ik nog nooit van deze toeristische trekpleister gehoord. Gelukkig ontdekte ik ‘m op tijd en bezochten we ‘m tijdens een roadtripje. Ga jij ook Mont Saint-Michel bezoeken? Ik geef de A’s op vijf Q’s.

Ik leerde van het bestaan van Mont Saint-Michel tijdens het plannen van de roadtrip door Normandië toen ik door mijn Ultimate travelist van Lonely Planet bladerde. In de zomermaanden komen er soms wel 15.000 (!) bezoekers per dag naar Mont Saint-Michel. Natuurlijk werd de route meteen aangepast, want als zo veel mensen Mont Saint-Michel bezoeken, dan moet daar vast een goede reden voor zijn.

Dat zoveel mensen Mont Saint-Michel bezoeken, betekent ook dat het handig is om je voor te bereiden op jouw bezoek. Al is het puur mentaal. Ik geef daarom antwoord op de vragen die door mijn hoofd gingen tijdens de voorbereiding.

Lees ook: Roadtrip Normandië: Rouen, Trouville, Domfront & Bagnoles-de-l’Orne

Q&A: (bijna) alles over Mont Saint-Michel bezoeken
Daar is ‘ie dan!

Q: Wat is de Mont Saint-Michel nou eigenlijk?

A: Het is een klein getijdeneiland in Frankrijk.

Een wat? Een getijdeneiland is een stuk land dat een eiland is bij vloed en een schiereiland is bij eb. Dit betekent dat je met eb over het drooggevallen land kunt wadlopen naar Mont Saint-Michel, maar dat je de brug moet nemen wanneer het vloed is. Helemaal bijzonder is het springtij,  bij volle en nieuwe maan, wanneer het verschil tussen eb en vloed extra groot is. Het eiland is bovendien een berg, zoals de naam al doet vermoeden. Op het eilandje bevindt zich een plaatsje met helemaal bovenin een middeleeuwse abdij. Hierdoor is Mont Saint-Michel een toeristische trekpleister én bekend bedevaartsoord. Ook staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Q: Wanneer moet ik Mont Saint-Michel bezoeken?

A: Buiten het hoogseizoen en vroeg óf laat op de dag.

Maar goed… Dat is natuurlijk de meest ideale situatie voor je bezoek aan Mont Saint-Michel. Ik bezocht ‘m zelf middenin de zomer en was ook niet extreem vroeg aanwezig. Tijdens de tocht naar boven was het op het eiland druk, maar goed te doen. Toen we later op de dag de aftocht maakten, was het eiland veranderd in één grote mierenhoop. Niet heel ideaal dus! Door vroeg aanwezig te zijn, ben je de grote massa voor. Je kunt ook pas laat arriveren wanneer het grootste deel van de toeristen weer is vertrokken. Let dan wel even op de openingstijden van de abdij als je deze wil bezoeken! Het eiland zelf is 24/7 “geopend”.

Q&A: (bijna) alles over Mont Saint-Michel bezoeken
Sfeerbeeld van de krioelende mierenmassa

Q: Wat kost Mont Saint-Michel bezoeken?

A: Een bezoek aan Mont Saint-Michel is gratis.

Mits je geen auto hoeft te parkeren en geen bezoek brengt aan de abdij. Een bezoek aan de abdij kost je een tientje. Het is een aanrader om je kaartjes op voorhand te kopen om de rij te vermijden. Dat parkeren en de abdij bezoeken valt nog best mee in prijs, maar wat je bezoekje wel buitensporig prijzig kan maken, is een hapje eten op het eiland. Wij dronken een matige koffie voor een luttele €8,- per kopje, dus dan kun je nagaan wat een maaltijd er kost. De specialiteit is een of andere omelet waar je volgens mij minstens €40,- voor betaalt. Die maak ik dan liever zelf een keer. Er zijn wel verschillende tentjes (lees: snackbars) waar je voor een oké prijsje un ‘ot-dog kunt scoren.

Als je haar maar goed zit

Q: Is het handig om te overnachten bij Mont Saint-Michel?

A: Ik zou het persoonlijk niet doen.

Wat mij betreft is Mont Saint-Michel bezoeken zonder een overnachting op het eiland het beste idee. Het is er mij namelijk véél te druk en toeristisch, maar dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je verdere route én je persoonlijke voorkeuren. Mijn advies zou zijn om niet op de Mont te slapen, maar om vanaf hier door te rijden naar een ander plaatsje voor een overnachting. Wij reden bijvoorbeeld door naar Bayeux. Ook zijn er een aantal hotels net vóór Mont Saint-Michel, maar deze hotelzone is niet erg sfeervol. Je kunt wel overwegen om hier te slapen om zo de volgende ochtend erg vroeg de Mont te bekijken.

Q: Waar kan je parkeren bij Mont Saint-Michel?

A: Je kunt je auto zonder probleem parkeren op de grote parkeerplaats.

Deze parkeerplaats doet denken aan de parkeerplaats van de Efteling, inclusief verkeersregelaars en rijnummers, exclusief het deuntje van Carnaval Festival op de achtergrond. Parkeren bij Mont-Saint Michel kostte bij ons een whooping €14,-, maar de prijzen worden regelmatig omhoog gegooid. Check hier de actuele prijzen. Je kunt vanaf de parkeerplaats wel “gratis” met een shuttlebus voor de Mont afgezet worden, dus vooruit. De twee kilometer vanaf de parkeerplaats is ook goed lopen, zo heb ik me laten vertellen.

Ga je binnenkort Mont Saint-Michel bezoeken? Hopelijk helpen mijn antwoorden je met het plannen! Zit je toch nog met een prangende vraag? Laat het me dan weten, dan zet ik deze Q&A gezellig voort in de reacties.

18 Reacties

 1. 3 september 2019 /

  wauw wat een mensen zeg, maar je bent ook zo fotogeniek he! echt een leuke en mooie foto van jou.
  Lees ook Onze Bruidstaart van RachelMy Profile

 2. 29 augustus 2019 /

  Oh me oh my al die mensen! Maar wat ziet het er prachtig uit dat eilandje. Hij gaat ook op mijn lijstje, had er nog nooit van gehoord. Dankjewel! :)
  Lees ook Pret op de Parade van LouiseMy Profile

 3. 29 augustus 2019 /

  Het is een heel speciaal plekje inderdaad! Ik was er met school, zo’n 7 jaar geleden inmiddels (oud, wat word ik oud). We hadden vrij en ik wou een ijsje. Ik stond aan te schuiven met een vriendin en toen zag ik dat ik een buitenaards hoge prijs moest betalen voor een bolletje ijs (wellicht 5 euro of zo toen, sowieso duur maar als 17-jarige is dat onoverkomelijk) dus ik besloot om een kraampje verder te kijken. Daar was het NOG DUURDER dus ik ging terug naar het eerste kraam, om opnieuw aan te schuiven. Intussen was het nog maar vijf minuten tot we terug moesten verzamelen maar ik moest en zou een ijsje hebben – seriously, mijn leven hing er vanaf. Uiteindelijk had ik dus een bol ijs, maar waren we eigenlijk al te laat en o, stel je voor dat die leerkrachten ons hier zouden achterlaten – we waren wat tegendraads maar nu toch ook niet ZO rebels. Ik moest me dus zo haasten dat mijn bolletje ijs de strijd finaal verloor en op de grond belandde. Het was een heel teleurstellend einde van de Mont Saint-Michel.

  Dat is mijn herinnering van het (schier)eiland. Maar de abdij herinner ik me ook wel nog hoor! :D
  Lees ook Gelezen: een paar boeken van KellyMy Profile

 4. 28 augustus 2019 /

  Ah wat een prachtige plek zeg. En wow al die mensen, dat doet me heel erg denken aan Santorini!

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Ja inderdaad, nu je het zegt! Zo loop je in Oìa ook precies. Gelukkig zat ik op Santorini in een veel rustiger plaatsje, want elke dag in die drukte lijkt me echt niks.

 5. 28 augustus 2019 /

  Ik zag laatst voor het eerst een foto van deze plaats en kon niet geloven dat dit echt bestond. Het leek echt op iets uit een sprookje, haha. Helaas was die foto al wat ouder. Lijkt mij niet zo leuk om door van die overvolle straten te lopen, al moet ik wel toegeven dat ik Mont Saint Michel wel graag zou willen bezoeken. Misschien als ik ook eens een roadtrip door Frankrijk doe :)
  Lees ook Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Dat had ik dus ook, toen ik de foto’s zag! En ja… Natuurlijk ziet het er in de juiste weercondities en met een filtertje nog nét iets mooier uit, maar in het echt vond ik het ook echt een magische plek. Vooral als je met de auto aan komt rijden en die berg opeens zichtbaar wordt. Kan het je echt aanraden :)

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Nee, als je buiten het hoofdseizoen kunt gaan, dan zou ik dat zeker aanraden! Maar ik denk dat vroeg op de dag gaan ook echt al een hoop scheelt. Wij kwamen redelijk laat op de ochtend aan. Bij aankomst was het druk, maar niet te hinderlijk druk. Toen we weer terug naar de auto gingen, was het wel echt veel te druk!

 6. 27 augustus 2019 /

  Wat een toffe tip! Ik ga hem zeker onthouden!
  Is het trouwens ook bereikbaar met het openbaar vervoer? Ik ga namelijk wel eens met de trein naar Parijs.

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Zeker doen! :) ik wilde zeggen ik denk het wel, maar heb het voor de zekerheid even opgezocht. Je kunt vanaf Parijs een trein pakken richting Mont Saint-Michel. Je moet dan nog wel overstappen op de bus, maar volgens mij is dat goed te doen. Ook worden er een hoop dagtrips vanuit Parijs georganiseerd, dat is misschien ook nog een optie als dat niet te extreem duur is.

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Inderdaad! Hoort er (helaas) een beetje bij, het is niet voor niets een highlight natuurlijk. Ditzelfde had ik bij Sintra in Portugal: mega druk, maar het wel waard.

 7. 27 augustus 2019 /

  Heeee kijk eens aan, een hele Pinterest visual en alles; goed bezig! Super mooi ook, deze foto’s, wauw <3 Ik ben hier geweest toen ik in 5 VWO zat en ik was opslag verliefd. We gingen ook zo'n wandeling maken over het 'wad' en ik heb eindeloos veel foto's gemaakt toen. Het was toen trouwens, gelukkig, niet zo druk want we waren er rond mei geloof ik – dat is denk ik een rustigere periode dan in de zomer? Anyways, echt heel mooi dit en je artikel is denk ik mega helpful voor mensen die nog willen gaan (: Liefs!
  Lees ook De enige echte duurzaamheidsreis, part two van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Hahaha, professionele aanpak hè!? Wat een leuk tripje om met school te maken zeg. Dat wadlopen hebben wij dus helaas niet kunnen doen, maar dat had ik wel super graag willen doen. Hoor er alleen maar goede dingen over! Maar goed, dat kan altijd nog een keer natuurlijk. Later, met de kids, ofzo. Ik denk dat mei inderdaad echt een stuk minder druk is! Als het aan mij lag hadden we om 8:00 uur voor de poort gestaan, maar mijn vriend dacht daar anders over ;) Liefs!

 8. 27 augustus 2019 /

  Ooh man al die mensen, ik krijg het er benauwd van, haha. En €8 voor één koffietje, jezusmina. Maar het is wel een prachtige plek zo te zien!
  Lees ook Dagboekje van week 34. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 augustus 2019 /

   Haha, erg hè! Gelukkig was het bij ons op de heenweg richting de abdij echt een stuk minder druk. Het was inderdaad super mooi! Heel indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.