Mijn miracle morning routine in de maak

Op mijn eindeloze lijst met goede voornemens prijkt hoog dat 2019 hét jaar gaat worden waarin ik écht eens een keer een ochtendroutine ga creëren. Inmiddels zijn we halverwege de derde maand van het jaar en je raadt het al: het enige dat routinematig is aan mijn ochtend, is dat ik zonder dag over te slaan gehaast uit bed spring. Het is dan ook hoog tijd dat ik mezelf een schop onder mijn kont geef en dankzij het boek Miracle Morning orde schep in die chaotische ochtenden.

Serial snoozer

De probleemanalyse is kort, maar krachtig: ik ben een serieuze serial snoozer. Ondanks dat ik mij iedere avond voorneem om de volgende dag eens wat vroeger op te staan, wil het me maar niet lukken. Niet per se omdat ik zo moe ben trouwens, want nu ik oud en wijs ben, duik ik vaak op een redelijk tijdstip in bed voor mijn hard nodige schoonheidsslaapje. Een tekort aan slaap lijkt dus niet echt het probleem te zijn. De oplossing? Ik denk (of hoop?) dat een goede ochtendroutine wonderen kan doen.

Het magische boek

Ik las al eens Miracle Morning van Hal Elrod in een poging een goede ochtendroutine te creëren, maar dat is tot nu toe dus geen groot succes. Of althans… Een tijdje ging het best aardig, maar de laatste tijd verval ik weer in het snoozen. In de hoop dat mijn nieuw aangemeten routine dit keer wél blijft plakken, heb ik het boek nog eens opengeslagen.

Nog even over dat boek. De volledige titel is The Miracle Morning: the not-so-obvious secret guaranteed to transform your life (before 8AM). Het is nogal wat, wat Hal hier belooft. Flink wat grote namen claimen dat ze veel baat hebben gehad bij dit boek, maar niet alleen grote namen. Ook voor de gemiddelde millennial of thuisblijfmoeder schijnt dit boek een succesnummertje te zijn. Dan moet het mij toch zeker ook lukken?

Mijn miracle morning routine in de maak | www.sannetimmermans.nl
Kijk, voor zo’n croissantje wil ik best wakker worden

Waarom is een ochtendroutine dan zo belangrijk?

Hal, de koning van de ochtend, zegt dat de manier waarop je wakker wordt en je ochtendroutine (of gebrek daaraan!) een enorm effect hebben op je succes in de verschillende onderdelen van je leven. Stap je met je goede been uit bed? Dan barst je van de energie, ervaar je minder stress, heb je minder zorgen en ben je een stuk productiever. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar volgens het boek kun je zo’n Miracle Morning eenvoudig je hele leven volhouden. Hmm… Ik ben nog niet overtuigd.

You snooze, you lose

Je hebt vast weleens van de uitspraak “You snooze, you lose” gehoord. En ik moet eerlijk zeggen dat hier best eens wat in kan zitten, als ik Hal’s uitleg lees. Hij zegt dat je je eigenlijk verzet tot je leven als je het opstaan uitstelt. Door te snoozen sta je op met een hoop negatieve energie, en dát kan je niet gebruiken. Hij vindt dat je daarom iedere dag doelbewust wakker moet worden. En niet omdat het moet, maar omdat je het ook echt wil. Nou, vooruit Hal. Ik ben benieuwd hoe ik dat voor elkaar krijg.

Een Miracle Morning ochtendroutine

Volgens yo pal Hal kunnen zijn Life S.A.V.E.R.S. je helpen om elke dag op te staan alsof het je verjaardag is. Dit is waar die afkorting voor staat:

Silence

Je kunt natuurlijk in alle stilte in bed blijven liggen, maar dat is net niet wat er wordt bedoeld in Miracle Morning. Het gaat hier om doelbewuste stilte, bijvoorbeeld door te mediteren. Hier wordt het voor mij al lastig. Stil zijn kan ik prima, maar mediteren is (nog?) niet mijn ding. Ik denk dat ik deze stap dan ook inzet om in stilte een kopje koffie te zetten.

Mijn miracle morning routine in de maak | www.sannetimmermans.nl

Affirmations

Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat je jezelf een peptalk geeft door verschillende positieve uitspraken te doen. Nu wil ik niet zeggen dat ik hier niet in geloof, maar toch spreekt dit idee me niet erg aan. Eerlijk gezegd denk ik dat ik dit onderdeel daarom ook helemaal oversla, hoe nuttig het ook kan zijn.

Visualisations

Ook dit derde punt is voor deze nuchtere zelfhelpliefhebber iets te zweverig. Ik ben meer van een praktische aanpak en daarom denk ik dat ik op dit punt een beetje vastloop. Ik zie mezelf nog niet snel op de bank zitten en visualiseren waar ik wil staan in het leven. En al helemaal niet op de vroege ochtend.

Exercise

Kijk! Een praktisch punt waar ik wat mee kan. Nu ben ik niet bepaald een #fitgirl, maar ik vind wat beweging wel belangrijk. Een tijdje geleden deed ik een 10.000 stappen challenge en als het weer het toelaat, ga ik graag op de fiets naar mijn werk. Ik ga eens overwegen om ‘s ochtends een blokje om te maken. Met of zonder hond, want Biggie is niet zo’n ochtendhond.

Reading

Ook dit puntje spreekt me aan, want meer lezen is één van mijn goede voornemens. Door elke ochtend wat bladzijden te lezen, heb ik dagelijks een vast leesmomentje. Zo tackle ik twee goede voornemens in één keer. Dat dat een succesvolle manier is om een gewoonte aan te nemen, ontdekte ik al tijdens het schrijven van mijn post met tips over goede gewoontes.

Scribing

Ook wat tijd maken om wat te schrijven, vind ik best een prima plan. Natuurlijk schrijf ik iedere dag al het nodige voor mijn blog en op mijn werk, maar het lijkt me een leuk idee om iedere ochtend een vast momentje in te plannen om wat positieve gedachten te noteren in een happiness app.

Na het lezen van het boek heb ik zin om aan mijn Miracle Morning te beginnen, maar hoe die routine er precies uit gaat zien? Daar ga ik nog een nachtje over slapen. Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

29 Reacties

 1. 19 maart 2019 /

  Ik heb toevallig vandaag een ander boek binnen gekregen over morning routines (‘Morning Medicine’), en ben hier heel benieuwd naar. Al werkt dit voor mij alleen in de zomer, als het vroeg licht is en het zonnetje schijnt. Anders ben ik echt niet gemotiveerd om m’n bed uit te komen..
  Lees ook Diary week 11: etentjes, bezoek uit België en 90.000 stappen van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   20 maart 2019 /

   Oh wat leuk! Die kende ik nog niet. Ben ook benieuwd naar hoe je dat boek vindt. Ik heb er ook nog meer moeite mee als het ‘s ochtends donker is.

 2. 19 maart 2019 /

  Dat boek klinkt toch wel heel interessant. Ik kan ‘s ochtends ook echt mijn bed niet uit. Tegenwoordig voel ik me gewoon heel de dag door een beetje futloos Maar eerlijk gezegd zie ik mezelf in de ochtend ook niet visualiseren hoe ik in het leven wil staan, dan ga ik liever ook gewoon meteen een blokje om.
  Lees ook 10 Tips voor je A6 Action Bullet Journal! van LiekeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 maart 2019 /

   Haha, herkenbaar! Ik ben zelf ook niet zo heel (of totaal niet?) zweverig, dus doe liever iets praktisch in de ochtend. Het gaat me er vooral om dat ik vind dat ik de ochtend nuttiger kan benutten en meer rust wil hebben. :)

 3. 19 maart 2019 /

  Ik ben een echte ochtendmens. Sta elke dag (ook in het weekend) tussen half zes en zes uur op. Dan heb ik een rustig uurtje om dan om zeven uur mijn haar te kammen en mijn tanden te poetsen en vervolgens stap ik op de fiets (of in de auto) naar mijn werk.
  Ik vind het heerlijk en heb eigenlijk nooit begrepen waarom mensen zolang in bed kunnen blijven waardoor ze enorm moeten haasten.
  En daarnaast vind ik het zo zonde van de tijd om te blijven liggen.

  • Sanne
   Auteur
   19 maart 2019 /

   Wat fijn dat het vroeg opstaan je zo goed af gaat! Snap helemaal dat je het zonde vindt om lang te blijven liggen, dat heb ik in het weekend soms ook wel, maar tóch… dat bed ligt zo lekker ;). Ik ben voor mijn gevoel geen ochtendmens, maar eigenlijk ook geen avondmens haha. Hoop dat ik over een tijdje wel kan zeggen dat ok een ochtendmens ben!

   • 20 maart 2019 /

    Ik blijf je volgen, dus wie weet lees ik dan nog eens dat je een ochtendmens bent geworden :D

 4. 18 maart 2019 /

  Ik heb het boek net uit! Ik heb (had) al een paar dingen in mijn ochtendroutine, namelijk affirmaties, bewegen (ik wandel elke ochtend) en lezen (ik luister podcasts of luisterboeken tijdens die wandeling). En ik sta om 07.05 op. Mediteren & dagboek doe ik aan het begin van de avond. Dus behalve visualisaties ben ik al een end op weg, zonder slaaptekort! Want daar geloof ik dus niet in, dat je zo met minder slaap kunt. Ik niet tenminste.

  Jij succes met je voornemen!
  Lees ook #15 • Fotograferen • Vasten • Boekentips van LilianMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 maart 2019 /

   Leuk dat je ‘m ook net hebt gelezen! Handig ook dat je dar lezen combineert met het wandelen. Ik luister ook elke ochtend naar podcasts of (meestal informatieve) YouTube filmpjes terwijl ik me opmaak, maar had daar eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Ik zou inderdaad ook bepaalde dingen naar de avond kunnen verplaatsen. Ik ben hetzelfde hoor! Heb mijn slaap echt nodig, maar ben vandaag om 6.35 wakker geworden, dus er zit beweging in. Jij ook succes met de eventuele veranderingen!

 5. 16 maart 2019 /

  In alle rust je kopje koffie zetten is ook al een stiltemomentje. Zeker als je je ervan kunt weerhouden om op je telefoon te kijken en je gedachtenstroom nog niet meteen ‘aan’ zet! Een soort van mindful koffiezetten dus :) Zelf ben ik wel al een tijdje bezig met mediteren met de app Headspace en moest in het begin even zoeken naar het goede moment op de dag. Totdat ik het op werkdagen juist first thing ‘s morgens ben gaan doen. Dat werkt voor mij heel goed.
  Lees ook 100 dingen om in je eentje te doen van YvonneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Ja, precies. Mindful koffiezetten, haha. Klinkt goed! Dat ga ik morgen eens testen. Ik heb de app Headspace ook ooit gehad, maar heb er volgens mij toen niet veel mee gedaan. Het is inderdaad soms lastig om een moment te vinden waarop het fijn is om dit te doen. Kan me wel voorstellen dat het júist in de ochtend fijn is. Misschien ga ik ‘m toch weer downloaden en eens kijken of ik het nu wat vind. Bedankt voor de tip!

 6. 16 maart 2019 /

  Ben het zo eens met ‘you snooze, you lose”, voel me zo slecht na het snoozen altijd. Mijn routine is best simpel, m’n wekker gaat 40 minuten voor ik weg moet. Ik sta meteen op, was mijn gezicht en doe gezichtscreme op, zet koffie en ondertussen aankleden. Met mijn koffie doe ik mijn make-up en daarna is het tijd om te gaan. Dit alles gebeurt met een muziekje aan op de achtergrond. Ik prep mijn lunch altijd de avond van te voren en maak dan ook mijn ontbijt klaar (love overnight oats), die ik op kantoor eet rond 9.00
  Ben benieuwd naar hoe je routine er uit zal komen te zien!
  Lees ook Chilly’s coffee mug black matte: mijn mening van TeaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Dat klinkt ook al heel fijn! Ik vind het wel een goed idee hoe jij je routine een beetje opsplitst, dus eerst je gezicht wasser en pas later opmaken. Daar had ik nog nooit aan gedacht, maar ik denk dat ik dat ook op die manier ga doen. Sowieso is zo’n splash water in je gezicht als je net wakker bent een goede manier om extra wakker te worden. Ik neem altijd een bakje yoghurt mee naar werk, vrij saai, maar weinig moeite haha. Overnight oats is daar wel een goede variatie op!

 7. 16 maart 2019 /

  Mijn ochtendroutine is eigenlijk niet zo speciaal of alledaags. In het weekend en op vrije dagen ontwaak ik rustig en heb ik geen haast om op te staan. Bij volgeplande dagen probeer ik (ik zeg probeer, haha) op te staan, doe ik mijn ochtendtoilet, omkleden, ontbijten en aan de dag beginnen. Het gaat niet altijd even vlot, maar hé, ik doe mijn best, haha.
  Lees ook Mijn naam als blognaam | Een goed idee of niet? van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Haha, herkenbaar! Heerlijk vind ik dat… Opstaan in het weekend. Dat je nog eens een keertje kunt omdraaien en niks hoeft te doen. Vind het sowieso heerlijk als je uit jezelf wakker wordt in plaats van die zeurende wekker.

 8. 16 maart 2019 /

  Heerlijk rustig wakker worden is inderdaad heerlijk, de laatste tijd begin ik ook te snoozen, heel fout! Moet ik ook echt mee kappen.. fijn weekend meis en je hebt weer een geweldig informatief artikel geschreven!
  Lees ook Plan met mij | Maart bullet journal 2019 van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Thanks meid! Jij ook een heel fijn weekend en hopelijk leuk shoppen / inspiratie opdoen voor jullie huisje. Dat snoozen is zo slecht inderdaad haha, maar zo makkelijk om te doen. Ga het morgen eens anders proberen te doen.

 9. Kim
  16 maart 2019 /

  Wat leuk! Vroeger was ik een echte snoozer, maar al een paar jaar niet meer en het werkt echt beter om gelijk uit bed te springen! Ik heb echt een ochtendritueel, ik sta 45 minuten voordat ik de deur uit ga op, en dan maak ik warme havermout met vers fruit, ga lekker in de woonkamer zitten richting de tuin om naar buiten te kijken en dan eet ik op m’n gemakje dit ontbijt. Er is dan nog niemand beneden, heerlijk rustig. Dit kost mij bij elkaar ongeveer 25 minuten en de rest van de tijd ben ik wel aardig snel in mezelf klaarmaken met tandenpoetsen, haren doen, spullen pakken etc. Voor mijn gevoel kan ik dan ook goed aan de dag beginnen. Heel soms, als ik me verslaap, sla ik het ontbijt over en neem ik gauw een banaan oid mee voor onderweg, maar dan heb ik het gevoel dat ik de hele dag achter de feiten aan hobbel. Vind iets wat bij je past, en wat je ook in je levensstijl kunt inbouwen!

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Dat klinkt heel fijn, je ochtendroutine zoals je ‘m nu doet! Ik ben dus echt geen ontbijter, dus ik neem mijn yoghurtje altijd mee naar mijn werk en dat eet ik dan achter de computer, maar zo’n momentje voor jezelf is wel heel fijn. Ik zou hetzelfde wel willen doen, maar dan met een kopje koffie of een theetje. Ik denk dat de key inderdaad echt is om “gewoon” uit bed te springen. Ik merk zelf ook dat ik het helemaal niet meer lastig vind zodra ik uit bed ben, maar dat het probleem echt puur het uit bed gaan zelf is. Ga morgen eens proberen om mijn telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen, zodat ik wel uit bed móet. Dan kruip je toch niet meer terug erin.

 10. 16 maart 2019 /

  Hier kan ik nog wel wat lessen uit trekken! Haha! Onwijs leuk geschreven ook weer, Sannie! Mijn ochtendroutine kan doordeweeks ook nog wel wat verbetering gebruiken, vooral het opstaan is soms zooo lastig.. Ik heb laatst een kwartiertje Yoga (with Adrienne, jawel) gevolgd voordat ik naar mijn werk ging en ik ben toen wel heel lekker de dag begonnen. Dus misschien moet ik het gewoon eens vaker doen. ;-)
  Lees ook Tips om rijangst te overwinnen van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Thanks Jorindie! Wat een goede tip is dat. Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt wel interessant. Dat is eigenlijk een combi van silence en exercise, twee vliegen in één klap. Ik ga morgen eens beginnen met het vroeger opstaan in ieder geval, misschien mijn telefoon maar aan de andere kant van de kamer leggen, dat doet wonderen!

 11. 15 maart 2019 /

  Leuk dat je dit wilt proberen! Ik heb toevallig net een artikel geschreven (nog niet geplaatst) over de miracle morning routine, en hoe verschrikkelijk ik het vond, haha. Voor mij werkte de ‘geforceerde spiritualiteit’ niet en ik was ook heel moe, omdat ik elke dag een uurtje eerder op moest. Ik ben benieuwd hoe jij je eigen miracle morning gaat invullen.
  Lees ook The problem of our concrete jungle (+ what you can do about it) van LizzyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Oh wat toevallig! Ben benieuwd naar je artikel. Kan me voorstellen dat je daar zo over denkt, dat doe ik namelijk zelf ook voor een deel, zoals ik al zei haha. Ik heb met dit soort boeken vaak dat ik er bepaalde dingen uithaal en ook heel veel dingen weer vergeet, omdat het niks voor mij is. Ik ga hier sowieso niet een heel uur voor uittrekken, maar zou graag ruim een uur de tijd hebben voor mezelf in de ochtend. Misschien zelfs 1,5 uur… Als dat lukt! To be continued dus ;)

 12. 15 maart 2019 /

  Ik ben benieuwd wat je ochtendroutine uiteindelijk wordt. Mijne is: uit bed rollen, klaarmaken en 30 minuten later zit ik al in de bus :’) Niet bepaald een chille ochtendroutine eigenlijk. Maar volgende week is mijn laatste werkweek voor mijn verhuizing (en moet ik op zoek naar een andere baan). Dan heb ik wel tijd voor een twee-urige ochtendroutine, haha. Nutteloos feitje: ik zag op je about pagina dat wij dezelfde opleiding hebben gedaan.
  Lees ook Dit heb ik geleerd over mijn gezondheid na een jaar met de Fitbit van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Haha ja mijn ochtendroutine (of eigenlijk het gebrek daaraan) van dit moment is precies zoals die van jou. Meestal sleep ik mezelf rond 7:10 uur uit bed en zit ik om 7:35 in de auto en dan is er echt alleen tijd voor mezelf aankleden en opmaken. Zou wel rustiger mogen! Ook wel even heerlijk dat je dan lekker kan uitslapen! Hopelijk vind je snel een leuke baan natuurlijk.

 13. 15 maart 2019 /

  Leuk geschreven! Ik heb niet echt zo’n fancy ochtenroutine. Heb geen moeite met opstaan en ik sta elke ochtend om 6u of om 7u op afhankelijk van mijn shift op het werk. Dan maak ik me gewoon snel klaar en ga ik buiten met de hondjes. Hier ook geen stilte of affirmaties al geloof ik wel in het nut daarvan. Het staat ook wel op mijn lijstje om eens een fijne ochtend- en avondroutine uit te denken. Misschien moet ik het boek ook maar eens lezen :)
  Lees ook Mijn bucketlist. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 maart 2019 /

   Snap er niks van, had gereageerd op een aantal reacties, maar zie mijn reacties nergens terug. Dan maar even opnieuw… Fijn dat je zo makkelijk uit bed komt! Ik wil eigenlijk ook best ‘s ochtends met de hond naar buiten, ook voor mezelf want zet soms zo weinig stappen op een dag. Mijn hond draait zich alleen liever nog een keertje om haha, dus mijn vriend doet het normaal altijd later.

 14. 15 maart 2019 /

  Heerlijk geschreven echt leuk haha! Ik ben zelf duidelijk wat zweferiger want ben juist ook heel enthousiast over de eerste putten van de methode! Deze methode volledig volgen lijkt me echt een heerlijke ochtend routine. Oké Visualisations misschien niet, maar de rest wel. Ik ben benieuwd hoe jij je eigen routine uiteindelijk vorm gaat geven. Zelf wil ik ook echt aan de slag, Stap voor stap want anders denk ik niet dat ik het volhoud :)
  Lees ook Wonen in Indonesië, deel 2 van SilkeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Ah dankje! Leuk om te horen. Ook leuk om te horen dat jij juist wel wat zweveriger bent! Het is niet zo dat ik het compleet wil skippen, die eerste paar punten, maar ik denk dat áls ik er iets van wil gebruiken in mijn routine, dat ik het dan verkort toepas. De auteur stelt voor om voor elk onderdeel 10 minuten te nemen, dus een uurtje in totaal. Hij zegt dat je ook met haast een keer een snelle routine van 6 minuten kunt doen, misschien kan ik daar wat mee doen. Bepaalde onderdelen wat langer en andere weer wat korter. Ik ga er dit weekend eens over nadenken! :) Ben ook benieuwd hoe jij het gaat aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.