Minder shoppen makkelijk gemaakt

Voelt de winkelstraat inmiddels als jouw tweede thuis en kent de postbode je bij naam? Dan is ietsie minder shoppen misschien zo’n gek idee nog niet. Om dit afkicken wat makkelijker te maken, heb ik een paar tips voor je verzameld. En ik zal eerlijk zijn: ik, recovering shopaholic, deel deze tips niet alleen zodat jij je shopverslaving kunt verslaan. Ik zie dit namelijk ook als een stukje zelfstudie om mijn no-buy challenge vol te houden. Door naar de tips.

6 tips om minder te shoppen

1. Dus daarom

Voordat je gaat proberen om wat minder te shoppen, is het goed om duidelijk te hebben wat precies de reden is dat je dit wilt doen. Is dit bijvoorbeeld omdat je geld wilt sparen voor een vakantie, je duurzamer wilt leven of je een financiële buffer wilt opbouwen om als freelancer aan de slag te gaan? Als je een doel voor ogen hebt, is het veel makkelijker om nee te zeggen tegen winkelen.

Ik ben bijvoorbeeld voor een jaartje gestopt met shoppen, omdat ik aan het einde van dit jaar een mooi bedrag op mijn spaarrekening wil zien staan. Ja, én omdat ik vond dat ik gewoon echt wel genoeg kleren in mijn kast heb hangen. Maar goed… Dat argument veeg ik misschien net wat sneller van tafel als ik een kledingstuk zie hangen dat ik “écht nodig heb”.

2. Winkelverbod

Deze minder shoppen tip is zo vanzelfsprekend dat ik ‘m bijna niet in dit lijstje heb opgenomen, maar tóch val ik je er nu mee lastig. Waarom? Omdat ik denk dat het goed is om hier even bij stil te staan. Ik zal maar met de (open) deur in huis vallen: natuurlijk is het niet zo handig om de winkels in te gaan als je niets wilt kopen. Hetzelfde geldt voor shoppen in webshops. Denk daarom eens na over wanneer je (web)winkels bezoekt en probeer dit patroon te doorbreken.

Misschien betekent dit een andere route naar huis nemen na je werk, zodat je niet langs de verleidelijke winkels hoeft te fietsen. Ook kun je er aan denken om de bladwijzers in je browser op te schonen, want als je hier al je favoriete webshops hebt staan, is dit waarschijnlijk niet zo handig. Ik heb zelf mijn bladwijzermapje met winkels inmiddels weggegooid en banjer, als het moet, door de winkelstraat met mentale oogkleppen op.

6 tips om minder te shoppen | www.sannetimmermans.nl

3. Versla de verveling

Ga eens bij jezelf na wat de grootste redenen zijn dat jij winkelen zo leuk vindt. Bij mij staat hoog op dat lijstje met redenen toch wel het shoppen uit verveling. Voor ik van start ging met de challenge was het op dagen dat ik niets te doen had bijna een gewoonte geworden om maar door te stad te gaan struinen. Het probleem is hierbij dat ik vaak niet met een boodschappenlijstje op pad ging, maar aanschafte waar ik spontaan tegenaan liep. Dat moet anders kunnen!

Het rondlopen door de Zara of H&M mag dan wel een vrijetijdsbesteding zijn, het is beter om dit niet als hobby te zien. Voor die dagen dat je niks te doen hebt, kun je dus beter een andere invulling verzinnen. Hetzelfde geldt voor uit verveling allerlei webshops afgaan. Ik merk dat ik nu niet eens meer denk aan winkelen om mijn tijd op te vullen, maar toch heb je soms zo’n situatie dat je tijd moet doden in de stad. En ja, wat doe je dan als je niet wil shoppen? Het antwoord op die vraag blijf ik je nog even verschuldigd.

4. Nee tegen nieuwsbrieven

Wil je minder shoppen en stroomt jouw inbox dagelijks vol met nieuwsbrieven van webshops? Dan is het verstandig om in al die mailtjes eens naar de onderkant te scrollen en je af te melden. Dikke kans dat je door deze nieuwsbrieven opeens allerlei dingen móet hebben die eerder niet eens op je wishlist stonden. Door het niet te zien, weet je dus ook niet dat je dit wil hebben.

Ik ontvang op mijn persoonlijke e-mailadres inmiddels geen nieuwsbrieven meer, maar kan er helaas niet helemaal aan ontsnappen. Ik werk namelijk voor een kortingssite en het zoeken van goede deals doe ik dus op professionele basis. Niet per se handig tijdens een no-buy challenge, maar voor mij tot nu toe geen probleem. Dat wil trouwens niet zeggen dat er nooit iets voorbij komt dat ik het liefst meteen in mijn winkelmandje gooi. Ik ben ook maar een mens natuurlijk.

5. Influencers ingerukt

Kijk eens kritisch naar al die posts die jij op een dagelijkse basis voorbij ziet komen op de verschillende social-mediakanalen, want Keeping up with the Kardashians (en alle andere influencers) is niet goedkoop. Ontvolg influencers als je van hun content alleen maar hebberig wordt of hierdoor andere negatieve emoties, zoals jaloezie of onzekerheid, ervaart. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je opeens geen fashionista’s meer kunt volgen. Je kunt de content ook zien als inspiratie om outfits samen te stellen met kledingstukken die je al in huis hebt.

Deze tip opvolgen was voor mij makkelijker dan gedacht. Zodra je met je no-buy challenge bril op door je Instagramfeed scrolt, kom je er opeens achter dat veel content niet meer interessant is. Ik heb overigens niet een grote opruiming gehouden onder de accounts die ik volg, maar heb hier en daar een account ontvolgt zodra er iets op mijn tijdlijn voorbij kwam that didn’t spark joy, om in Marie Kondo’s termen te spreken.

6. Grote opruiming

Het houden van een grote opruiming à la Marie Kondo kan op twee manieren van positieve invloed zijn op je shopgewoonten. Zo besefte ik toen ik een aantal vuilniszakken vol kleding wegdeed van hoe korte duur het plezier van al die aankopen vaak is. En daarbij besefte ik dus ook meteen hoeveel geld ik wel niet aan al die aankopen had verspild. Ai, pijnlijk!

Daarnaast is de kans ook groot dat je door op te ruimen items in huis ontdekt die je helemaal vergeten was. Zo ging ik gisteren weer eens met een paar oude overknee boots de deur uit. Mijn moeder reageerde met een “Leuk, nieuw?” wat meteen opgevolgd werd met een “Oh nee, je wil natuurlijk niks kopen dit jaar”. Wat mij betreft zeker de moeite waard dus, om eens grondig door je (kleding)kast te gaan.

Heb ik een tip gemist die jou helpt om minder te shoppen? Laat het me weten, want alle hulp is welkom! Ook ben ik benieuwd wat voor jou de beste motivatie is om minder geld uit te geven.

32 Reacties

 1. Lotte
  19 februari 2019 /

  Ik heb dit twee jaar geleden ook geprobeerd, maar ik werk in een kledingwinkel dus dat maakt de uitdaging nog groter.. het lukt(e) mij niet! Toch ga ik het weer proberen. Met een doel voor ogen: ik wil op reis! Hopelijk helpt dat!
  Dankjewel voor je blogs.

  • Sanne
   Auteur
   19 februari 2019 /

   Oh dat is al helemaal lastig! Ik kan me gelukkig redelijk voor kleding afsluiten door gewoon niet echt de stad in te gaan. Ik zit voor mijn werk alleen wel dagelijks op webshops, dus helemaal ontkom ik er niet aan ;). Zo’n doel helpt vast! Ben benieuwd naar de reis die je wilt maken.

 2. 2 februari 2019 /

  Sinds dat ik mijn eigen kleding naai, kom ik vrijwel nooit meer in kledingwinkels (alleen inspiratie opdoen in de etalage). Laatst merkte ik dat ik daardoor eigenlijk heel weinig nog in de stad kom. Helaas “lijdt” de garderobe van mijn vriend daar een beetje onder, want nu komt hij ook nooit meer in kledingwinkels en draagt veel hetzelfde, haha!
  Lees ook Kijktips voor zelfmaakmode op Netflix van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 februari 2019 /

   Ook een slimme aanpak! Dit is ook weer zo’n puntje waar ik zelf niet aan had gedacht, maar ik ben dan ook totaal niet handig met de naaimachine ;). Wel weer goed voor de portemonnee die aanpak van je vriend haha.

 3. 31 januari 2019 /

  Vroeger ging ik echt elke maand we shoppen, maar de laatste jaren niet meer. Ik vraag me nu veel meer af of ik echt niets nieuws nodig heb en kan ook gerust met een vriendin shoppen puur voor de gezelligheid en met lege handen thuis te komen.

  • Sanne
   Auteur
   2 februari 2019 /

   Goed om te lezen! Ik ben al wel regelmatig naar de stad gegaan met vriendinnen zonder iets te kopen, maar de intentie om te kopen was er dan altijd wel natuurlijk. Hoop dat ik dat shoppen voor de gezelligheid ook onder de knie krijg.

 4. 31 januari 2019 /

  Gelukkig houd ik niet zo van shoppen dus ik heb hier allemaal niet zo’n las van, haha. Alleen als het hoognodig is en dan vind ik het fijn om dit gewoon online te doen. Dat vind ik zo’n uitkomst dat het gewoon thuis bezorgd wordt.
  Lees ook Bezienswaardigheden Malaga: 5x zien en doen van MaaikeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   31 januari 2019 /

   Oh, dat hoor je ook niet vaak! Wel een fijne eigenschap om te hebben denk ik zo. Ik ben ook vooral van het online bestellen.

 5. 30 januari 2019 /

  Ik zal de tips ook maar eens op gaan volgen. Zal ook de kledingkast eens uitruimen, echt wel nodig.

 6. 30 januari 2019 /

  Ik zit ook heel veel uit verveling op shopping apps als H&M en bol.com inderdaad, en dan zie ik snel genoeg weer leuke dingen die ik wil kopen. Zou ik ook wat minder doen! Alleen als ik iets nodig heb, niet als ik even niets te doen heb… Xx

  • Sanne
   Auteur
   30 januari 2019 /

   Ja, ik zie altijd 100 dingen die ik leuk vindt! Zie het nu dan ook liever helemaal niet meer als het even kan, haha.

 7. Lizzy
  30 januari 2019 /

  Fijne tips! Dat doel voor ogen is voor mij inderdaad ook heel belangrijk. Het maakt sparen ook ontzettend leuk. Ik heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht om de Marie Kondo methode (spark joy) voor content te gebruiken, maar ik vind het ontzettend goede tip. Die ga ik zeker gebruiken. Ik vind het zelf ook handig om budgetten voor verschillende uitgavenposten te maken en me daar aan te houden. Als ik bijvoorbeeld jaarlijks 300 euro aan kleding mag uitgeven en ik weet dat ik dit jaar een nieuwe winterjas nodig heb, zal ik minder geneigd zijn om dat leuke jurkje te kopen (vooral als ik nog geen nieuwe winterjas heb).
  Lees ook Thoughts on January after a rainy walk van LizzyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 januari 2019 /

   Ja, maakt het sparen inderdaad leuk! Dan weet je ook meteen waar je het allemaal voor doet. Ik vind je tip voor een jaarbudget echt heel slim! Daar had ik nog nooit aan gedacht. Ik vind het moeilijk om (na mijn no-buy jaar dan) een maandbudget te bepalen voor bv. kleding, maar ik denk dat een jaarbudget ook heel goed werkt. Dat zorgt er ook vast voor dat je slimmer omgaat met shoppen. :)

 8. 30 januari 2019 /

  Wat heb je weer fijne tips gegeven! Ik schrijf vaak dingen op en wanneer ik het na twee weken niet nodig heb gehad koop ik het gewoon niet. Wat vind je daarvan? haha. Donderdag gaan ik en mijn vriend kijken bij een huisje dus dan MOET ik wel shoppen, heeeeel verkeerd haha.
  Lees ook Lush Bruisbal Holey Night van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 januari 2019 /

   Ja dat vind ik ook een super goede tip! Dan weet je vaak pas of je iets écht wil hebben. Zoiets heb ik ook nog op een lijstje staan voor een andere post. Wat spannend dat huisje! Fingers crossed dat het wat gaat worden ??

 9. 30 januari 2019 /

  Ik weet nog dat toen ik zwanger was en ik een paar weken aan het wachten was voor de zoon kwam, ik elke dag een rondje buiten liep, dan kon ik beter geen portemonnee mee nemen. Want uit verevening ging ik kopen.
  Goede tips hoor! Ik zeggen dat ik me tegenwoordig aardig in kan houden, alhoewel. knutsel spullen bij de Action ;) die blijf ik kopen.

  • Sanne
   Auteur
   30 januari 2019 /

   Haha, dat is ook een goede tip! Zeker als je gewoon zomaar een rondje gaat lopen inderdaad.

 10. 30 januari 2019 /

  Goede tips, Sannie! Daar heb ik echt wat aan. Ik heb dit jaar nog weinig gekocht en heb nu even een no buy wat betreft kleding en schoenen tot mijn nieuwe huis is ingericht. Daarna wil ik wel wat bewuster dingen kopen. Goede basics en items die goed te combineren zijn. Knap dat je zo’n lang doel hebt gesteld.
  Lees ook Reisroute Sri Lanka voor 3 weken van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   30 januari 2019 /

   Oh wat hoor ik nu!? Nieuw huisje? Wat leuk! Hele goede reden om wat spullen aan te schaffen. Mijn vorige no-buy was ook in de aanloop naar mijn nieuwe huisje. Die motivatie werkt prima! ?

 11. 30 januari 2019 /

  van mijn salaris is een deel voor vaste lasten, en sparen etc. Het gedeelte dat over is, is voor leuke dingen. En of dat nou shoppen is of een citytrip of gewoon lekker uit eten maakt niet zoveel uit, op is op.

 12. 30 januari 2019 /

  Shoppen uit verveling en ledigheid is inderdaad vaak een valkuil. Verder kan ik me de laatste tijd redelijk goed inhouden.

 13. 29 januari 2019 /

  Een no buy stond al even op mijn challenge list. En nu ga ik hem doen! Om allerlei redenen: van een kleine shop verslaving afkomen, omdat ik genoeg heb en om mijn rekening aan te zuiveren na veel vervelende maar nodige kosten. Ook wil ik inderdaad eens kijken wat mij nu triggert om rond te durfen naar koopjes en winkels te willen opzoeken. En hoe ik die drang en tijd kan opvullen met wat anders. Mijn verslaving was qua spend wel te doen want ik ga altijd voor de koopjes of tweedehands, juist om het wat onder controle te houden. Nu wil ik gewoon minder kopen om duurzamere stukken te kunnen aanschaffen. En eindeljk eens kleren te versljten, mijn kast hangt zo vol dat k niks verslijt.

  • Sanne
   Auteur
   29 januari 2019 /

   Goed dat jij de uitdaging ook aan gaat! Bij mij is de reden ook een beetje van alles wat. Ik ben ook altijd wel van de aanbiedingen en koop weinig kleding of verzorgingsproducten van dure merken, maar toch tellen al die kleine bedragen uiteindelijk wel op natuurlijk. En je hebt gelijk… Je hebt vaak genoeg in je kast hangen. Duurzamere artikelen dat is ook wel iets waar ik na dit jaar wat vaker aan wil denken, maar ik hoop ook dat zo’n challenge als een soort reset werkt en dat je na zo’n jaar op een andere manier tegen winkelen aankijkt. We gaan het zien!

 14. 29 januari 2019 /

  Wat een goede tips! Ik moet zeggen dat ik het afgelopen jaar al weinig heb gekocht, maar dit jaar wil ik nog bewuster letten op mijn koopgedrag. Ik wil heel graag sparen, dus dat betekent helaas ook minder vaak uit eten gaan. Dat vind ik nog misschien wel lastiger dan niet shoppen, haha!
  Lees ook MLBB #136 | Nieuwe logo’s ontwerpen, sneeuw en cheatday! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   29 januari 2019 /

   Ah ja, minder uit eten gaan vind ik ook een lastige hoor! Toch wel een van m’n favoriete bezigheden, haha. Ik probeer ook flink wat te sparen dit jaar, maar ik zal toch altijd wel wat budget vrijhouden voor een etentje of koffietje buiten de deur!

 15. 29 januari 2019 /

  Wat een fijne tips dit! (: Ik heb deze maand heeeel weinig gekocht. Behalve boodschappen en zo natuurlijk, dat kan ik natuurlijk niet echt schrappen, hihi. Maar, geen kleding en ook echt heel weinig ‘spullen’. Volgens mij alleen een boek dat ik heel graag wilde lezen, maar verder niks. YES! Voelt goed (: In februari heb ik een ‘verduurzaammaand’, waarin ik mijn ‘geen-kleding-kopen-trend’ voort ga zetten. Ik wil, net als Irene, alleen tweedehands dingetjes kopen mocht ik echt iets HEEL leuks zien of echt iets nodig hebben. Behalve ondergoed dan, maar dat heb ik nog genoeg nu gelukkig (: Ik word soms nog weleens verleid door de advertenties op Instagram, maar na eventjes rondkijken of de pagina of de webshop kom ik alweer snel bij zinnen en klik ik de boel gauw weg. Liefs!
  Lees ook Stel schrijft een lijstje | 1 van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   29 januari 2019 /

   Ah wat leuk dat er meer mensen hier het kopen wat proberen in te perken! Dat motiveert ook goed. Bij mij is januari ook bijna zonder enige moeite voorbij gevlogen. Heb wel een giftcard gebruikt, maar die had ik al sinds april en dat begon een beetje als een last te voelen haha. Blij dat dat nu uit de weg is ;). Ben ook benieuwd naar jouw verduurzaammaand. Ik koop op het gebied van kleding en spullen voor in huis eigenlijk nooit tweedehands, maar eigenlijk zou ik dat wel vaker moeten doen. Dit jaar wil ik natuurlijk niks kopen, maar na de challenge is dat wel iets waar ik me dan meer in wil verdiepen. Liefs!

 16. 29 januari 2019 /

  Goeie tips! Ik heb ondertussen mijn vaakst bezochte webshops geblokkeerd zodat ik er niet meer op kan. Die grote opruiming zit er ook nog aan te komen maar ik doe het stapje per stapje :) Heb na het lezen van een paar posts over dit thema ook besloten om vanaf februari niets meer nieuw te kopen. Tweedehands mag als ik het nodig heb. Mijn post komt binnenkort ook online. Ik vind het heel spannend omdat ik écht heel graag en veel shopte maar het is niet slecht om er even de rem op te zetten. Mijn vriend denkt niet dat het me lukt maar ik denk het wel! :D
  Lees ook Day zero project | Update 12 van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   29 januari 2019 /

   Oh wat goed bezig met dat blokkeren! Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht. Leuk dat jij in februari ook de uitdaging aan gaat en ben benieuwd naar je post over dit overwerp. Ik denk dat als je tegen die tijd een grote opruiming gaat houden dat je ook vast weer dingen in je kledingkast tegenkomt. Misschien juist een goede motivatie als je vriend er niet in gelooft! Kan je laten zien dat dat echt wel gaat lukken. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.