Boekenworm in wording: 6 tips voor meer lezen

Meer lezen is één van de doelen die ik mezelf begin dit jaar stelde. Inmiddels zijn we acht maanden verder en je raadt het vast al… Het wil nog niet bepaald vlotten met dat voornemen. Tijd om de koe (= het boek) bij de horens te vatten (= te lezen). Is “meer lezen” ook jouw doel? Blijf dan even hangen, want ik deel 6 tips om meer lezen makkelijker te maken.

Goede voornemens tackelen

Is het te laat om eind augustus nog te beginnen aan een goed voornemen van dit jaar? wat mij betreft niet! Want waarom zou je alleen op 1 januari je leven kunnen beteren. Bovendien merk ik dat dat doelenlijstje afwerken me een stuk beter afgaat wanneer ik de voornemens één voor één tackel.

Zo maakte in in juni ein-de-lijk prioriteit van mezelf eerder uit bed slepen. Bij wijze van voorbereiding schreef ik een artikel over vroeg opstaan. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want dat uit bed komen gaat nu een stuk beter. Nu vraag ik me af of Hal Elrod die eerste uurtjes van de dag invullen met Love Island kijken en blogs lezen in gedachten had toen hij de Miracle Morning schreef, maar soit.

Waarom ik meer wil lezen

Ik vind het deze maand daarom tijd om het volgende projectje op te pakken. Meer lezen it is! Waarom? Het liefst lees ik non-fictie, en dit vind ik best een nuttige invulling van mijn tijd. Een boek kan natuurlijk ook vermaak bieden, en dan eens zónder schermpje. Zo vind ik een goede pageturner op z’n tijd heerlijk. Jouw redenen om meer te willen lezen kunnen heel anders zijn, al is het maar om je bimbo lingo op te krikken.

Boekenworm in wording: 6 tips voor meer lezen | www.sannetimmermans.nl
De ultieme leesplek is wat mij betreft toch wel het bad, helaaspindakaas heb ik er geen!

6 tips voor meer lezen

Wat je redenen ook zijn, met deze tips open jij hopelijk nét wat sneller een boek.

1. Plan je leessessie

Ik trap af met een tip die ik mezelf al in januari gaf. Maar luisteren? Ho, maar! Ik schreef: “Wil jij net als ik meer lezen, maak hier dan meteen werk van door bijvoorbeeld in je agenda te zetten wanneer je voor het eerst naar de bibliotheek gaat.” Nu ben ik wel naar de bieb gegaan, maar ik heb geen vast tijdstip om te lezen ingepland. Het idee was om het in mijn ochtendroutine op te nemen, maar dit is ‘m niet geworden. Ik ga daarom proberen om na werktijd even te unwinden met een boek.

2. Lees niet tegen je zin in

Veel lezen is allemaal leuk en aardig, maar je moet wel wíllen lezen. En waarom zou je tegen je zin in door een boek ploeteren dat je totaal niet aanspreekt? Zonde van je tijd! Het is oké om toe te geven dat een boek niet is wat je ervan had gehoopt. Wanneer ik er tegenop kijk om een bepaald boek open te slaan, dan stop ik met het lezen van dat boek. Want zoals de alom bekende uitdrukking gaat: life is too short to read boring books.

3. Heb een boek bij de hand

Meer lezen maak je een stuk makkelijker als je altijd een boek binnen handbereik hebt. Dit kan een papieren boek zijn, maar kan natuurlijk ook een e-book zijn dat je op je telefoon kunt lezen. Ik vind trouwens dat luisteren naar een audioboek ook telt. Nu ik dit schrijf besef ik me dat een audioboek luisteren wél iets is wat me in de ochtend fijn lijkt, zo tijdens het opmaken.

4. Hou een leeslijst bij

Kom je ergens een boek tegen dat je aanspreekt? Noteer ‘m dan meteen op een (digitaal) lijstje. Zo heb je altijd genoeg inspiratie wanneer je in de bibliotheek of boekhandel staat voor je volgende boek. Ik heb zelf al een tijdje zo’n lijst op mijn telefoon staan en kan voorlopig nog wel even vooruit met de titels die daar op staan, zeker als ik het aantal bladzijdes per week niet wat opkrik.

5. Zet de timer en go!

Het kan fijn zijn om precies te weten hoe lang je gaat lezen. Dit maakt meer lezen namelijk een stukje beter behapbaar. Je kunt je leesdoel stellen op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een half uurtje. Maar een bepaald aantal bladzijden als doel stellen is ook een goed idee. Door dagelijks twintig pagina’s te lezen, kun je stiekem toch heel wat boeken verslinden in één jaar.

6. Neem een abonnement op de bieb

Wil je meer boeken lezen? Dan kan een abonnement op de bieb nog weleens een aanradertje zijn. Dit klinkt misschien een beetje als een open deur, maar de reden waarom de bieb je kan stimuleren is niet alleen omdat er heel veel boeken te vinden zijn. Doordat je een gehuurd boek op een bepaalde datum moet inleveren, wordt de druk om te lezen wat opgevoerd. Dit kan nét dat zetje in de rug zijn wat je nodig hebt.

Hopelijk gaan deze 6 tips jou (én mij!) helpen om wat meer te kunnen lezen. Let me know: heb je nog boeken die ik écht moet lezen?

26 Reacties

 1. 8 september 2019 /

  Mooie tips! Ik zorg er ook voor dat ik altijd wel een boek bij mij heb, op een onverwacht vrij momentje, bijvoorbeeld bij het wachten op een afspraak, of bij de kapper, kan ik dan lekker lezen.
  Ik heb geen tip voor een boek dat je echt nog moet lezen, maar wel dat je ook heel leuk boeken kunt lenen/ruilen uit een van de vele mini-biebs die overal in elke stad te vinden zijn.
  Lees ook 5 Tips om je schrijftijd optimaal te benutten van Giovanna JansenMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 september 2019 /

   Slim om zelf wat mee te nemen naar de kapper! Ik zit niet zo vaak in de kapperstoel, maar deze ga ik onthouden voor de volgende keer. Due mini-biebs vind ik ook zo’n leuk initiatief!

 2. 3 september 2019 /

  Ik heb ook zoveel boeken, maar die moet ik ook nog bijna allemaal uitlezen. van lezen word ik ook onwijs rustig.
  Lees ook Onze Bruidstaart van RachelMy Profile

 3. Rozemarijn
  1 september 2019 /

  Fijne tips! Wat bij mij ook helpt om meer te lezen is mijn account op Goodreads.com, waar ik een leeschallenge voor mezelf heb gezet. Het leuke is dat je je vrienden toe kunt voegen en zo kunt zien wat zij lezen (zitten soms leuke tips bij), boeken die je nog wil lezen op je to-read-lijst zetten en bijhouden hoe het met je leeschallenge gaat! Elk boek dat je hebt gelezen kun je sterren geven of reviewen (maar dat hoeft niet). Merk dat ik het echt leuk vind om bij te houden en steeds meer ga lezen :)

  Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Ah goed dat je dit benoemt! Heb dit namelijk al vaker voorbij zien komen, maar heb het nooit aangemaakt. Terwijl het denk ik juist echt iet voor mij is. Een challenge werkt altijd goed voor mij. Ga dit vandaag nog aanmaken, want denk dat dit me echt kan helpen.

   • Rozemarijn
    1 september 2019 /

    Leuk! Als je me wil volgen, ben ik te vinden als Rozemarijn93 :)

 4. 1 september 2019 /

  Ik vind lezen zelf heerlijk, alleen ik merkte dat ik er steeds minder de tijd voor nam. Daarom lees ik nu weer braaf elke dag voor ik ga slapen. En mijn boek gaat ook elke dag mee in de trein.
  Ik vind zelf de boeken van James Patterson en Robin Cook echt geweldig. En ik lees nu een boek van Manuel Bjørk, ook echt een aanrader.
  Lees ook Mijn laatste vakantiedag van Ilona WielingaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Dat voor het slapen gaan ga ik toch ook eens over nadenken. Dat zag ik nooit als optie omdat ik het heel ongezellig vind als ik tegelijk met mijn vriend naar bed ga en vervolgens zo’n solo activiteit ga doen. James Patterson heb ik “vroeger” ook heel veel gelezen! De andere ken ik nog niet, dus die ga ik eens opzoeken. Verwacht dat ik die dus ook wel leuk zal vinden.

 5. 30 augustus 2019 /

  Ik dit jaar ook voor het eerst last dat ik maar niet aan het lezen toekwam, maar intussen heb ik een boek gedownload op mijn gsm en nu lees ik tijdens de lunchpauze op het werk. Het is niet ideaal, maar wel een fijn vast moment van de dag waarop ik me toch even kan ontspannen met een boek. :)
  Lees ook Fotolog van de voorbije week van LaurineMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Ik heb laatst ook geprobeerd om op mijn telefoon een boek te lezen, en moet zeggen dat het nog aardig goed ging! Nu heb ik ook een joekel van een iPhone 8 plus (never again), dus het verschil tussen mijn telefoon en ereader is qua formaat betrekkelijk. Wel een fijn vast momentje heb je er voor gevonden.

 6. 30 augustus 2019 /

  Wat een fijne tips! Een leeslijst is inderdaad super handig. Misschien moet ik ook maar eens een lijstje maken met de boeken die ik al heb gelezen, want ik kom geregeld met een ‘oude bekende’ thuis, haha. Het lezen gaat bij mij de laatste maanden echt verrassend goed, ik beleef er zoveel plezier aan! Het is inderdaad belangrijk om alleen boeken te lezen die je echt leuk vindt, zodat je ook echt zin hebt om je boek weer open te slaan. Ik heb nog een tip om aan je lijstje toe te voegen: Koop boeken bij de Kringloop! Kost bijna niks en je hoeft ze niet terug te brengen :D. (Ik ben zelf altijd te laat met dat soort dingen, vandaar… :p)
  Lees ook XL Review | Nieuwe make-up van o.a. L’Oréal en Revolution! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Haha dat is ook zo herkenbaar! Toch kom ik er bij een fictie boek vaak pas redelijk laat in het verhaal achter dat het allemaal wel érg bekend klinkt. Lezen kan zo fijn zijn als je er echt plezier aan beleeft. Goede tip! Ik heb ook ooit een boek gekocht bij de kringloop, was echt een exemplaar uit 1970 en kostte zo goed als niks.

 7. 30 augustus 2019 /

  Oeh, goede tips! Mijn leeslijst is ook 100 pagina’s lang en ik merk inderdaad dat ik e-books veel makkelijker lees dan papieren versies. Misschien toch maar tijd om ook eens een e-reader aan te schaffen.
  Lees ook Meer offline van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Dat werkt bij mij ook een stuk beter! Mijn e-reader is inmiddels alleen al vrij oud en vertoond kuren, waardoor ik er niet meer zo graag op lees. Een dikke pil van de bieb gaat toch minder snel mee in je tas ;)

 8. 30 augustus 2019 /

  Ik lees de laatste tijd zo weinig! Ik merk dat het er naast m’n fulltimebaan, blog, sociale leven en uiteraard ook Netflix-sessies vaak bij inschiet. Een tijd terug zette ik m’n wekker steevast een half uurtje vroeger zodat ik dan met een boek en een kop koffie wakker kon worden, maar op een bepaald moment wou ik m’n slaap terug. 😅 Misschien maar eens opnieuw doen … *verzet alarm van 6.30 naar 6.00 uur … 😴*
  Lees ook Geen plannen? Geen probleem! van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Herkenbaar! Bij mij zit er in mijn werk en blog samen stiekem al behoorlijk wat tijd. Ik denk dat juist omdat ik non-fictie zo interessant vind, dat lezen er niet meer van komt, omdat ik na al dat “werken” toe ben aan iets waarbij ik écht kan ontspannen, bijvoorbeeld Love Island aanzetten op Videoland haha. Dat mijn wekker eerder zetten doe ik nog steeds, hij staat bij mij ook om 6:00 uur maar ik ga dan niet lezen. Was het idee wel ooit ;)

 9. 30 augustus 2019 /

  Je wilt niet weten hoelang mijn leeslijst is. Het is te lang en er komen steeds meer leuke boeken uit die ik wil lezen. Ik maak nu ook elke avond tijd om een stuk lezen en merk dat ik nu in een sneltreinvaart door mijn leestlijst ga.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Haha, je hebt nu júist nieuwsgierig gemaakt naar hoe lang die leeslijst is. Als je je er een beetje mee bezig houdt zie je inderdaad zoveel leuke boeken voorbij komen. Mijn lijst werd zelfs toen ik niet las steeds langer en langer.

 10. 30 augustus 2019 /

  Ik merk dat ik een stuk minder lees sinds ik geen lid meer ben van de bieb, want die “druk” helpt inderdaad wel. De laatste tijd gaat het wel weer beter. Ik heb nog heel veel ongelezen boeken on mijn kast staan ook!

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Haha, ja bij mij werkt die druk ook echt! Denk dat veel ongelezen boeken op een mooi plekje in huis ook wel een goede motivatie kan zijn.

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Goed dat jij ook bewust wat meer tijd maakt voor lezen. Lijkt me dus ook zo fijn. Voor het slapen lijkt me ook heel ontspannen, even geen beeldscherm meer voor je gezicht zo net voor het slapen gaan.

 11. 30 augustus 2019 /

  Mooie tips! Ik lees al mijn hele leven heel erg veel, maar een paar jaar geleden lukte het niet meer. Ik was te onrustig. Ik miste het lezen echt en heb het mezelf toen weer ‘geleerd’. In het begin ging m’n telefoon uit en zette ik een timer. Inmiddels is dat niet meer nodig en zit ik weer heel regelmatig met mijn neus in de boeken. Heerlijk!
  Lees ook Spelregels voor nieuwe buren van NaomiMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Ik las vroeger ook heel veel! Had het complete kinderboekenassortiment van de bieb op een gegeven moment uitgespeeld, maar toen is het ergens misgegaan. Denk daarom dat ik het op zich wel makkelijk zou moeten oppakken, omdat ik weet dat ik het leuk vind. Jouw ervaring met die timer geeft me wel hoop!

 12. 30 augustus 2019 /

  Al sinds jij je bieb abonnement hebt genomen heb ik me voorgenomen dit ook te doen. Is er natuurlijk nog steeds niet van gekomen. Ik ben gek op lezen en merk dat het zo ontspannend werkt, op vakantie bijvoorbeeld. Ik vind het dan ook een heel goed idee om er tijd voor in te plannen. Ga ik eens proberen!
  Lees ook Hotspot: Het Raatshuisje van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 september 2019 /

   Haha, het is nooit te laat! Misschien een leuk goed voornemen voor volgend jaar. Ik vind het op vakantie aan het zwembad inderdaad ook heerlijk. De laatste vakanties heb ik alleen ook bijna niet gelezen, omdat ik dan vaak bezig was met dingen plannen voor de vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.