5 tips voor meer bewegen voor lazy girls

Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd niet zo goed voor mezelf zorg. Het ontbijt wordt steevast geskipt, de pizzabezorger weet mijn huis íets te goed te vinden en tot overmaat van ramp beweeg ik ook nog eens veel te weinig. Dat het roer om moet lijkt me wel duidelijk! Aan die beweging ga ik vanaf vandaag werken. Wil je mee doen? Lees dan vooral de tips voor meer bewegen zonder al te veel te zweten van deze luiwammes.

Sportieve achtergrondschets

Ik trap dit artikel af met een achtergrondschets van mijn sportverleden. Dit beknopt houden is niet lastig, want ik ben allesbehalve sportief. Ik heb als kind altijd wel íets aan sport gedaan. Van een poging tot tennis (probeersel van mijn ouders, beviel niet) tot ballet. Dit laatste sprak me wel aan. Ik mocht zelfs op auditie bij de dansacademie. Niet veel later stopte ik met dansen, want ik besefte me juist door die auditie dat ik er eigenlijk niet zo heel veel zin meer in had. Pubertijd…

Als tiener begon het dansen toch weer te kriebelen en deed ik nog wat aan streetdance. Verder is het vanaf dat moment alleen nog maar de sportschool geweest waar ik mezelf in het zweet werkte. Of ik het ooit écht leuk vond? Een paar jaar geleden was ik wel lichtelijk een fit girl in wording, want dat bodypumpen vond ik stiekem best leuk. Tot ik het opeens niet meer leuk vond.

En sindsdien doe ik he-le-maal niks aan sport. Tot vandaag dan natuurlijk, want deze lazy girl geeft zichzelf een schop onder de kont en gaat weer wat meer bewegen.

Meer bewegen tips
Op vakantie ben ik dus wél best sportief. Helemaal naar Oía lopen? Geen probleem!

Tips om meer te bewegen

1. Een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Ik ben the queen van de pijnlijke voeten, dus goede schoenen zijn voor mij onmisbaar. Ga ik niet al te lang wandelen, dan zijn mijn Dr. Martens een prima keuze, maar als ik écht flink wat stappen wil zetten, trek ik mijn good old Nike’s weer uit de kast, maar deze zijn hard aan vervanging toe. Heeft iemand een aanrader voor hét paar wandel- slash hardloopschoenen, want ik moet nodig een nieuw paar uitzoeken, op Sportshowroom.nl bijvoorbeeld. Daarnaast zijn draadloze oortjes een lifesaver, want met een podcast op de achtergrond, vliegt de tijd voorbij. Ook op de wishlist staat een goede jas, waarmee ik geen rekening hoef te houden met het weer.

2. Genoeg is goed

Kijk, het is niet mijn streven om opeens super sportief te zijn, maar ik wil wel genoeg bewegen. Maar wanneer krijg je nu genoeg beweging? Ik had geen flauw idee, dus ik ben weer eens in de theorie gedoken. De Hartstichting adviseert 2,5 uur matig intensief bewegen per week. In deze categorie vallen ook activiteiten zoals de hond uitlaten, fietsen en traplopen. Ja, en roeien, fitness en volleybal, maar ik wil ook weer niet overdrijven. Eens per week een stukje hardlopen om de conditie op te krikken ga ik wel overwegen. Mocht ik dit gaan proberen, dan kom ik hier uiteraard nog op terug.

3. De kleine beetjes helpen

De beweegexperts raden aan om niet te vaak stil te zitten. Ook met een kantoorbaan kun je vast nog nét wat meer beweging pakken. Zo probeer ik in ieder geval één keer per dag een toiletbezoekje op de begane grond mee te pakken, want zo scoor ik toch een 90 traptreden extra. Veel water drinken wil ook helpen, want dan worden die extra stapjes op een dag noodzakelijk, if you know what I mean. Zo kun je je je auto verderop in de straat parkeren of nog beter: ‘m af en toe eens laten staan en de fiets of benenwagen pakken. Dit laatste doe ik altijd wanneer de afstand te doen is (tot een klein half uurtje lopen) én het droog is. Zo combineer je dat meer bewegen met het nuttige.

Meer bewegen
Ook de Sint-Christoffelberg beklimmen Op Curaçao vond ik geen probleem. Zie je, ik kán het wel!

4. Sociaal sporten

Ik snap waarom mensen een teamsport leuk vinden. Of althans, ik kan me er iets bij voorstellen. Nu mis ik helaas het sport- en spelgen, maar toch kan je ook “matig intensief” bewegen op een sociale manier aanpakken. Een uitmuntend voorbeeld hiervan is mijn wandelclubje. Dit houdt niets meer in dan dat ik regelmatig met een vriendin ga wandelen. Doordat dit voor ons echt een bijkletsmoment is, vliegt de tijd voorbij en hebben we zonder dat we het doorhebben het hele centrum van Tilburg doorkruist. De vorige keer dat ik zo’n uitje met deze “club” had, eindigde ik de dag met ruim 16.000 stappen op de teller. Score! Een hond is overigens ook een erg goede buddy als het gaat om een goede gewoonte aanleren.

5. Daag jezelf uit

Het kan nog wel eens helpen om dat meer bewegen als een uitdaging te zien. Ik ging bijna een jaar geleden de 10.000 stappen challenge aan, en faalde hier vervolgens in. Toch denk ik dat zo’n doel stellen wel nuttig is. Het is alleen wel belangrijk om realistisch te blijven. Misschien kom jij met 5.000 stappen per dag al aan heel wat extra beweging. Een ander ideetje is kijken naar het gemiddelde aantal stappen over een week. Zo heb je wat meer flexibiliteit. Sinds de nieuwe iOS update geeft de gezondheidsapp overigens allerlei interessante statistieken over je stappen. Dit maakt het voor mij nog nét wat leuker om aan m’n stappen te komen.

Ben jij wél sportief of wil je ook wat meer bewegen?

PS ik zit tot over mijn oren in de verhuisdozen, dus ben wat minder achter mijn laptopje te vinden. Maar dat sjouwen telt ook wel als exercise, toch?

Share:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sportshowroom.nl.

34 Reacties

 1. 13 januari 2020 /

  Als ik klaar ben met m’n revalidatietraject wil ik ook elke dag 10.000 stappen maken…of inderdaad over een week genomen naar het totaal kijken, om niet elke dag die druk te voelen. Toen ik nog een hondje had was ik veel fitter én socialer. Zie je wel, een hond is gewoon voor zoveel dingen goed! :-D

 2. 3 november 2019 /

  Haha, die titel sprak me meteen aan.. herkenbaar! :) Fijne tips wel!

  • Sanne
   Auteur
   4 november 2019 /

   Haha! Ik voel me gesteund in mijn luiheid.

 3. 27 oktober 2019 /

  Ik herken het hoor! Op werk kom ik wel veel in beweging, maar de andere dagen zit ik voornamelijk. Ik zou ook meer moeten bewegen. Ik vind een herfstwandeling altijd wel fijn dus mijn goal is om elke dag een klein rondje te maken. En zoals je zegt alle kleine beetjes helpen :)
  Lees ook ondersteboven van Mei QiMy Profile

 4. 24 oktober 2019 /

  Op zich sporten gaat me goed af met 3x per week, maar als ik verder weinig beweeg met mijn kantoorbaan heeft dat alsnog weinig effect voor je gezondheid (heb ik me laten vertellen). :( Ik ga altijd een half uur wandelen als pauze en soms lopend naar mijn werk, dan kom ik toch vrij makkelijk aan een leuk aantal stappen. Heel veel succes met verhuizen! :)
  Lees ook Wat is mijn (kleding)stijl eigenlijk? van EvelienMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Dat is toch heel netjes vind ik zo! Baart me wel zorgen over hoe dan wel niet mijn gezondheid gesteld is, maar dat is weer een ander verhaal. Ik probeer ook tijdens werk te wandelen, maar door drukte op het werk komt dat er helaas niet vaak van de laatste tijd. Bedankt! :)

 5. 22 oktober 2019 /

  Haha, verhuizen telt zeker als beweging! Pfff, wat een werk is dat altijd. Ik vind het ook soms lastig om balans met dit soort dingen te vinden, want inderdaad; wanneer krijg je nu genoeg beweging? Met gezond eten vind ik dat net zo lastig trouwens. Want wat is ‘gezond’? Je leest zoveel tegenstrijdige dingen, vind ik dan tenminste. Sinds vorige week hebben wij onze pomeriaan puppy Sketch, dus voldoende wandelen (en rennen;-)) doe ik nu in ieder geval zeker;-)
  Lees ook Dít zijn mijn favoriete interieur merken van bychristianaMy Profile

 6. 21 oktober 2019 /

  Verhuizen en dozen inpakken lijkt mij stiekem ook fysiek best intensief! Ik zit er een beetje tussenin, zou mezelf niet direct sportief noemen, maar ik pak wel 2x per week een sportles mee en ik heb best een aardige conditie. Laatst hadden we met werk een maand lang een 10.000 stappen-per-dag challenge en die heeft iedereen van ons groepje gehaald (we mochten wel compenseren, ik had heus wel dagen dat ik niet eens in de buurt kwam). Maar het mag altijd wel een beetje meer, ik zit/lig in verhouding nog steeds veel meer dan dat ik beweeg.
  Lees ook Een weekendje Gent met werk van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Het is maar net wat je referentiekader is natuurlijk, maar dat zou ik als best sportief bestempelen! Zo’n 10.000 stappen challenge vind ik dan wel weer heel leuk, en ik denk dat het al helemaal goed werkt als je het met zo’n groepje doet. Ik heb het tijdens de challenge niet gehaald, omdat het op sommige dagen gewoon écht niet haalbaar was. Dan had ik dat met compenseren misschien wel kunnen oplossen. Goede om te onthouden!

 7. 21 oktober 2019 /

  Een heel fijn artikel en ik moet ook gewoon elke avond gewoon een stuk gaan lopen.. even na het eten.. al is het maar een halfuurtje of een uur. Dan heb je veel meer stappen gedaan dan over de hele dag want ik zit de hele dag achter een bureau. Toen ik nog in een kledingwinkel werkte zat ik over de 10.000 of soms zelfs 18.000 stappen heen!

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Ja, klopt helemaal! Echt schrikbarend hoe weinig stappen ik soms kan zetten op een werkdag. Mijn auto staat meestal pal voor de deur geparkeerd. Echt niet normaal hoeveel stappen je kan zetten op een dag met een ander soort baan. 18.000!

 8. 21 oktober 2019 /

  Herkenbaar! Ik ben op dit moment echt op mijn sportiefs! Ik wandel het liefst iedere dag een stuk, maar hierbij geldt ook; de kleine beetjes helpen! Zo wandel ik naar de bushalte, een stuk met de hond, van het station naar school en eventueel nog de boodschappen die gedaan moeten worden. Ook helpt het mij om mijn stappen bij te houden en voor mijzelf een doel te stellen, dan heb je een beetje een houvast. En de weegschaal doet ook veel goeds voor mijn motivatie; wanneer ik zie dat mijn spiermassa omhoog gaat, wil ik dit het liefst weer verbeteren!

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Wat goed! Die kleine beetjes tikken wel echt aan, dat merk ik zelf ook. Doordat ik nu in de ochtend vaak loop met de hond (in plaats van mijn vriend haha, niet dat we ‘m niet uitlaten) start ik de dag al met best wat stapjes op de teller. Ik vind het bijhouden ook heel goed helpen! Wel vooral van die stappen, want op de weegschaal stap ik liever niet al te vaak, omdat ik daar niet te veel op wil focussen.

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Haha dit is mijn voornaamste tip, eigenlijk. Door de hond maak ik toch het gros van de stapjes op mijn dag. Weet niet of ik het zonder die accountability partner zou redden.

 9. 21 oktober 2019 /

  Eerlijk? Na een lange dag op kantoor heb ik écht geen motivatie meer om nog te gaan sporten. Ik ga wel te voet naar het werk – bijna vier kilometer per dag, dus –, maar meer beweging pak ik toch niet. Het zou wel mogen, though … Misschien moet ik maar eens wat vaker de trap nemen!
  Lees ook MSL #27 • In m’n eentje naar Parijs en kattenkwaad van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Dat is al best netjes toch! Geen idee op hoeveel stapjes dat uitkomt (ik denk tegenwoordig in stappen in plaats van kilometers haha). Af en toe de trap vind ik wel een goeie, liep gisteren bijna de lift ik toen ik mezelf nog net richting de trap kon slepen.

 10. 21 oktober 2019 /

  Oeh, herkenbaar, ik ben ook alles behalve sportief.Het valt me ook altijd op dat mensen die veel en overmatig (in mijn ogen, haha) sporten vaak ook kampen met allerlei vervelende blessures. Als ik dat zeg ergert mijn vriend (gek op hardlopen en kampt al jaren met zijn achillespees waardoor hij nu niet goed meer hardlopen kan) zich rot. Haha. Ikzelf sport niet, ben blessurevrij en dat bevalt me prima. Wel vind ik het erg belangrijk om veel te bewegen. Boodschappen doe ik dan ook altijd op de fiets en verder wandel ik dagelijks veel met mijn honden, de hele buurt valt het op, haha. Ik vind bewegen voor mezelf belangrijk, maar voor mijn honden vind ik het al helemaal belangrijk dat ze fit en energiek blijven. In het weekend gaan we graag de natuur in en lopen we hele einden. Tijdens vakanties al helemaal. Dat moeten ze natuurlijk wel goed vol kunnen houden, vandaar dat mijn vriend en ik dagelijks veel met ze op pad zijn. Daarbij hebben we een kleine tuin, dus vind ik wandelen extra belangrijk voor ze.
  Lees ook Mijn fotoapperatuur voor op reis van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Hahaha, moet je ook gewoon niet willen, veel sporten. ;) Nee ik geloof ook wel echt dat lange afstanden hardlopen niet goed is voor het lijf van de mens, maar goed… Dat komt mij zelf ook wel goed uit, want daar kan ik mooi achter schuilen. Ik heb nog nooit echt een blessure gehad of iets gebroken, dat zegt waarschijnlijk ook wel wat over hoe actief ik ben. Ik vind het voor mijn hond inderdaad ook belangrijk, dus daarom zorg ik voor hem dat we genoeg lopen.

 11. 21 oktober 2019 /

  Haha, love de titel! Enne: zeker telt sjouwen als exercise! Ik zat ook al te denken dat weer beginnen met dansen misschien een goede optie is voor jou.

  Ik heb zelf vroeger altijd gezwommen, en nu hou ik het bij wandelen (tijdens de lunch met collega’s en verder met de hond) en agility. Ze noemen het hondensport, maar ik werk me ook aardig in het zweet, haha.
  Lees ook Hé, er is wat leuks op de tv #3 (najaar 2019) van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Dan tel ik het goed! En dat dansen inderdaad… Toch echt eens naar gaan kijken. Zwemmen heb ik ook altijd leuk gevonden, maar mezelf naar het zwembad slepen en dat gedoe met chloorwater in mijn haar is voor mij op dit moment een te grote stap haha. Denk dat je bij agility inderdaad zelf ook echt wel actief bezig bent!

 12. 20 oktober 2019 /

  Ik ben ook best een lazy girl maar op vakantie heb ik dat ook niet. Dan wil ik opeens alles te voet doen en bergen beklimmen. Ik maak er een gewoonte van om bijna overal trappen te nemen en om inderdaad veel water te drinken. Zo echt gaan sporten om te gaan sporten, dat vind ik nog altijd moeilijk.
  Lees ook Het niet zo gelukkige migraineverhaal: deel 2 van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Haha dat heb ik dus ook echt! Ik ben de enthousiasteling die die berg op móet en mijn vriendinnen sjokken erachteraan (bij wijze van). Ik kan het dus wel, maar ik denk dat de beloning van een mooi uitzicht of wat dan ook dan veel doet. Ook ben ik niet zo van het hele dagen liggen op vakantie, dus dan vind ik het juist leuk om zoiets te ondernemen. Ook weer niet overdrijven trouwens hoor, dat abseilen etc. hoeft van mij dan weer niet per se. Ongelofelijk maar waar, maar ik vond het sporten dus een tijdje heel leuk.

 13. 20 oktober 2019 /

  Bij mij werkt het goed om resultaten bij te houden. Of dat nu stappen in een dag zijn, of gewichten bij de krachttraining. Ik houd ook niet van sporten, maar ik sleep me elke week religieus naar de sportschool. Als ik oversla, dan ben ik uit mijn ritme en dan duurt het weer even voordat ik mezelf zo ver krijg… Omdat ik bijhoud hoeveel herhalingen/gewicht ik doe, daag ik mezelf uit om steeds meer te trainen.

  En voor lopen helpt mijn Fitbit me om extra stappen te zetten. Dus inderdaad een halte eerder uitstappen, met een collega een meeting lopende houden (als het kan), een rondje na de lunch… Vroeger was ik best wel dik dus daar herinner ik me dan maar aan om wat motivatie te vinden :p
  Lees ook Mijn eerste broek! Raquel/S1048 uit My Image 17 van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Resultaten bijhouden is voor mij denk ik ook the way to go. Wel knap dat jij jezelf wel richting die sportschool gesleept krijgt. Ik deed ooit religieus bodypump en dat vond ik super leuk, tot ik er op een gegeven moment geen zin meer in had. Het is denk ik goed om die uitdaging op te blijven zoeken zodat het niet saai wordt. Die fitbit is inderdaad ideaal! Ik mocht die tijdens mijn 10.000 stappen challenge een tijdje testen en vond het heel leuk om dat bij te houden. Ook een soort verslaving!

 14. 20 oktober 2019 /

  Ik doe heel af en toe eens een workout via Blogilates. Ik deed dat vroeger élke dag hé maar gezond was dat ook niet, vooral mentaal dan. Nu dus alleen hondjes uitlaten met af en toe eens een langere wandeling, tijdens vroege shiften fiets ik in totaal 50 minuten per dag en dan dus heel uitzonderlijk eens zo’n filmpje via Youtube. Ik zou wel meer kunnen bewegen maar ik vind het niet super leuk dus ik probeer het zo veel mogelijk in mijn routine te verwerken, zoals dat uitlaten of fietsen want de honden moeten buiten en ik moet toch naar het station dus kan dan evengoed de fiets nemen in plaats van de bus.
  Lees ook Ik probeerde wat zero waste dingetjes uit. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   22 oktober 2019 /

   Nee, ik heb zelf ook ervaring met het doorslaan in dat soort dingen en daarom ben ik op dit moment best tevreden met niet helemaal strak zijn maar ook niet erover hoeven te stressen (alhoewel ik gisteren sinds maanden weer op de weegschaal stond en ik dus precies hetzelfde weeg zonder dat ik er bewust bezig mee ben geweest). Ik vind dat je op deze manier echt al wel netjes bezig bent met bewegen hoor! Dat verwerken in je routine werkt bij mij écht het beste. Ik vind het namelijk totaal niet erg om ergens heen te lopen, maar al helemaal niet als het een reden heeft.

 15. 20 oktober 2019 /

  Dit is soms een uitdaging als je 60 uur per week werkt, maar sinds juli sport ik met een personal trainer. Eén keer per week. Kost een vermogen, maar ik sport ELKE week en voel mij een stuk fitter. En afzeggen doe je dan ook niet meer.. :)
  Lees ook De zin en onzin van webinars en online trainingen van DioMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   20 oktober 2019 /

   Oh wat goed! Ik denk dat dit voor mij ook heel goed zou werken. Ik heb soms (zeker als het gaat om sporten) toch echt wel een stok achter de deur nodig, en zo’n dure afspraak zul je toch minder snel afzeggen lijkt me haha.

 16. Janne
  19 oktober 2019 /

  Kun je niet weer gaan dansen? Ik ben nu 30 en ben 3 jaar geleden begonnen met dansen in een groep waar meer mensen van mijn leeftijd zitten en ik vind het superleuk! Bij jou in de stad zullen er vast ook mogelijkheden zijn!

  • Sanne
   Auteur
   20 oktober 2019 /

   Dat is dus een optie die ik echt nog nooit heb overwogen, hoe stom dat eigenlijk ook klinkt. Ik ga deze optie zeker onthouden en wie weet kan ik inderdaad iets vinden hier in de buurt. Wat leuk dat jij weer bent begonnen! Wat voor soort dans doe je?

 17. 19 oktober 2019 /

  Ik weet van mezelf dat ik eigenlijk ook aan meer sport zou moeten doen, maar laat dat nu net toch niet mijn favoriete bezigheid zijn. Doch ik vind dat ik op het werk al aan heel wat beweging doe (een stoel onder mijn kont kan wel eens voor 10 minuten ;) ) en wanneer ik thuiskom heb ik echt geen zin meer om een wandeling rond de kerktoren te maken..
  Lees ook Dairy #68 | Grote update & nieuwe rubriek van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 oktober 2019 /

   Als je op je werk ook al genoeg beweging krijgt, is dat toch helemaal goed! Bij mij ligt de verhouding precies andersom haha. Ik zit de hele dag en ben misschien 10 minuutjes aan het lopen. Vandaar dat ik dan toch eigenlijk van mezelf dat rondje om de kerktoren moet maken. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.