3 tips om het meeste uit een kleine keuken te halen

Kook jij je maaltjes in een kleine keuken? Dan weet je vast hoe lastig het is om na het koken al je spullen weer op te bergen. Ik kan erover meepraten, want ik heb me in de afgelopen 10 jaar (!) ontpopt tot ervaringsdeskundige op het gebied van (semi) kleine keukens. Toch zijn er een aantal life hacks waardoor niet je complete inventaris over de vloer rolt zodra je een keukenkastje opentrekt. Deze tips deel ik met je in dit artikel zodat jij hopelijk ook net wat meer uit je kleine keuken kan halen.

Van kleine keukens naar kleine lettertjes

Van kleine keukens gaan we nu eerst even naar de kleine lettertjes. Woonwinkel Perfecthomeshop daagde me namelijk uit om wat leuks neer te pennen over kleine keukens. Maar wanneer is een keuken nou klein? Tja, klein is natuurlijk een relatief begrip. Waar de een genoeg heeft aan één keukenkastje, kan de ander er nooit genoeg hebben. In mijn vorige woning had ik een vrij kleine keuken, maar na de verhuizing is mijn keuken ietsie groter geworden. Toch vind ik die opbergruimte nog steeds een dingetje.

Eigenlijk zijn de tips in dit artikel dan ook toepasbaar voor iedereen met opbergruimte issues in de keuken. Bestaat er überhaupt zoiets als een keuken met genoeg opbergruimte? Het antwoord op die vraag is trouwens ja, zo ondervond ik tijdens mijn jaar high school in Amerika. A-ma-zing hoeveel keukenkastjes ze daar in één keuken weten te proppen, maar dat is weer een ander verhaal.

3 tips om het meeste uit een kleine keuken te halen | www.sannetimmermans.nl
Eigenlijk zonde om in een kastje op te bergen, toch?

Bare necessities

We beginnen bij de bron van het opbergprobleem: de grote hoeveelheid keukenartikelen die je in huis hebt gehaald. Baloo zei het al: “Look for the bare necessities, the simple bare necessities“. Misschien voor de hand liggend, maar toch wil ik je de tip geven om eens goed naar al die spullen te kijken. Grote kans dat er de nodige dingen liggen die na een rondje Marie Kondo niet meer thuis blijken te horen in die kleine keuken.

Haal al die keukenkastjes dus eens leeg en kijk kritisch naar al je keukenspullen. Een voor een, er zit niks anders op. Naast de bekende “spark joy“-vraag, stel ik mezelf hierbij de vragen:

 • Heb ik dit ooit gebruikt of ben ik dit van plan?
 • Heb ik wellicht een teveel aan dit artikel (kuch, Tupperware, kuch)
 • Heb ik dit écht in die toch al kleine keuken nodig of kan ik het ook ergens anders opbergen?

Klinkt dit als te veel werk? Dan kun je natuurlijk ook nog altijd je spullen linea recta naar de kringloop brengen en al je maaltijden door Thuisbezorgd laten verzorgen, maar dat is helaas wel een dure hobby.

Opbergen maar

Nu de collectie keukenspul is teruggebracht naar de essentials, is het tijd om alles weer op te bergen. Hiervoor grijp ik nog even terug op de laatste vraag van net. Ik bewaar bepaalde items dus ergens anders in huis. Dit kunnen bijvoorbeeld gelegenheidsartikelen zijn, zoals champagneglazen, maar ook extra’s. Zo heb ik voor zes personen aan servies in de keuken. De extra borden en glazen zijn in een kast buiten de keuken opgeborgen.

Natuurlijk is het ook een optie om extra opbergruimte te creëren in een kleine keuken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door planken op te hangen of door een roltafel aan te schaffen. Bij deze opbergmanieren staan je spullen natuurlijk wel in het zicht en is het wel zo leuk als het geheel een beetje aantrekkelijk oogt. Kies daarom de mooiste items uit om tentoon te stellen. Kijk voor wat inspiratie op dit gebied eens bij Jennie (voorraadpotten game is strong). Ook kun je bepaalde items gerust uitstallen op het aanrecht, net zoals ik heb gedaan.

Ook zijn er misschien nog wel manieren om de beschikbare opbergruimte nét wat beter te benutten. Zo kan ik van de voorraadkast van Shifra nog wel wat leren! Of wat dacht je van een tijdschriftenmap voor rollen folie of van gelabelde potjes kruiden? Voor deze en nog veel meer geweldige ideeën, verwijs ik je naar Pinterest, de broedplaats van de beste kitchen organizing hacks voor kleine keukens.

3 tips om het meeste uit een kleine keuken te halen | www.sannetimmermans.nl
De mooiste glazen krijgen en ereplekje op een plank

Alles-in-ééntjes

Als het financieel haalbaar is, is mijn laatste tip om niet te gaan voor de goedkoopste keukentools, maar om nét even wat meer uit te geven. En dat ik, mevrouw cheapskate herself, dit zegt, zegt eigenlijk al genoeg. Waarom? Op die manier kun je apparaten scoren met meer dan één functie. Ik zou mijn negentienjarige zelf maar al te graag deze tip meegeven, want dan had ik nu niet met een staafmixer, keukenmachine, blender én mixer gezeten. En dat was toch fijn geweest, met zo’n kleine keuken.

Bij andere keukenapparaten heb ik het gelukkig slimmer aangepakt. Zo gebruik ik mijn koffiezetapparaat nu ook om water te koken, dus heb ik de waterkoker de deur uitgedaan. Ook heb ik een handig snackapparaat (#nospon) waarmee ik o.a. wafels, tosti’s en panini’s kan maken. Fan!

Heb je moeite met het rechtvaardigen van zo’n duurdere uitgave? Sta er dan eens bij stil dat je keukenapparaten misschien wel voor het leven koopt, want dat spul lijkt onverwoestbaar te zijn. Zo gebruiken mijn ouders nog steeds een retro mixer uit circa 1900, just saying.

Door al dat gepinterest scoor ik het liefst meteen een labelmaker om de complete voorraadkast te organizen. Drie keer raden wat ik dus zo ga doen! Heb jij nog goede tips voor een kleine keuken?

27 Reacties

 1. 10 september 2019 /

  Ik heb ook een heel klein keukentje. In de noodzaak tot plaatsbesparing ben ik in de hoogte gaan werken voor de zaken de ik niet elke dag nodig heb. En wanneer je keuken na verhuizing kleiner wordt, kom je erachter, hoeveel overbodige glazen potjes, margarinekuipjes en tupperware bewaart die je nooit meer nodig hebt.

 2. 29 augustus 2019 /

  Goede tips. Ik ben gelukkig al iemand die zich 48239562x afvraagd of ik het echt nodig hebt. Trouwens zijn al die foto’s uit jouw keuken? Het is echt prachtig namelijk.

 3. 22 augustus 2019 /

  Ons nieuwe appartement kwam met een keuken vol inbouwkasten, echt zo fijn! Ik was ook een kleine keuken gewend, die ik ook nog eens moest delen met een huisgenoot. Nu heb ik echt 4x zoveel opbergruimte en weet ik soms niet wat ik er mee aan moet haha. Ik was altijd gewend om alles te stapelen en te proppen, nu kan ik bekers en glazen gewoon los van elkaar zetten?? Moet er nog een beetje aan wennen, want ik heb soms nog de neiging om alles te stapelen haha
  Lees ook Verhuis update: hoe bevalt het samenwonen? van MarlousMy Profile

 4. 17 augustus 2019 /

  Wat een leuk artikel dit! En wat ziet je keuken op de foto’s hierboven er mooi uit. Ik moet bekennen dat ik met een best wel grote keuken gezegend ben (mijn badkamer is dan weer wel piepklein, maar dat is een ander verhaal), maar je tip om niet té veel spullen in huis te halen is er ook een die ik graag toepas. Dat geldt zowel voor producten als voor keukengerei dat je toch niet gebruikt. Zelf heb ik trouwens mijn servies allemaal in een servieskast staan. Staat leuk en scheelt ook weer wat opbergruimte in de keuken!
  Lees ook Hoera, mijn rijbewijs is vijf jaar! van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   20 augustus 2019 /

   Dankje Romy! Ben ook best blij met mijn keukentje. Gelukkig zat er al een prima keuken in en ik heb ‘m opnieuw laten betegelen waardoor het er meteen als nieuw uitziet. Mijn badkamer is ook heel mini! Maar daar heb ik niet echt een probleem met opbergruimte gelukkig. Zo’n servieskast vind ik altijd zo leuk staan!

 5. 14 augustus 2019 /

  Ik had 2 woningen geleden ook een mini-keukentje. Zo’n 8m2 schat ik, met een dakkapelletje die zo laag was dat mijn vriend er niet kon staan. Ik had 2 vaste keukenkastjes, waaronder een carrousel. Ik heb toen een aantal ondiepe kastjes aan de wand gehangen. Maar mijn borden en glazen bewaarde ik in de woonkamer. Het ging allemaal precies goed, maar ik miste wel een lade voor het bestek! Dat heb ik uiteindelijk opgelost door gewoon een bestekbakje in mijn carrousel te zetten. Nu hebben we een gigantisch grote keuken en ik merk dat als je meer ruimte hebt, je veel meer rommel gaat bewaren!
  Lees ook Coco van Patty Doo als vakantiejurkje van KarinMy Profile

 6. 13 augustus 2019 /

  Wij hebben niet echt een kleine keuken maar toch altijd te weinig opbergruimte, haha :p Mijn ouders zetten bijvoorbeeld apparaten als de koffiezet en de broodrooster standaard op het aanrecht maar in mijn keuken vind ik dat veel te rommelig dus ik berg alles op in kasten maar al die dingen nemen wel veel plek in natuurlijk.
  Fijne tips dit! Ik ging het kader van mijn project minimaliseren mijn keuken ook eens onder handen nemen maar eigenlijk, zo enorm veel te veel spul hebben wij niet dus er zit toch iets mis op organisatorisch vlak. Ik heb er alleen nooit zin in om dat eens deftig uit te pluizen én op te ruimen.
  Lees ook Dagboekje van week 32. van IreneMy Profile

 7. 13 augustus 2019 /

  Ik geloof dat dit een artikel is voor een samenwerking, maar GIRL hoe jij hier toch iets leuks en eigens van maakt? Ik ben heeeelemaal fan. Het is dat ik geen eigen keuken heb, maar mijn keukentje deel met mijn twee roomies. En ik ga de centjes die ik uit kan geven aan een nieuw keukendesign + voorraadfrutsels bewaren voor mijn ooit ‘eigen’ keukentje. Over bewaren gesproken: ik bewaar jouw artikel ook meteen, want deze tips kan ik als ik het zover is meer dan goed gebruiken. Al had ik stiekem liever niets geweten over dat handige snackapparaat, want nu moet ik dat natuurlijk hebben. Het woord ‘snack’ zit erin.. dan heb je me ;-) Hihi. Veel liefs and again, mijn complimenten! <3
  Lees ook Stel needs stedentripjes-help van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Inderdaad een samenwerking! Super leuk om te horen, want ik wil ook echt alleen samenwerkingen aangaan als ik dan een artikel kan schrijven wat ik ook zónder samenwerking had geschreven. Daar is dit er dus zo eentje van :) Ik ben ook pas begonnen met spenden aan dit soort items toen ik echt mijn eigen keukentje had, maar kan wel zeggen dat het het koken nét wat leuker maakt! HAHA, dat snackapparaat… I feel you. Ik heb deze namelijk ook meteen gekocht toen ik ‘m in de keuken op mijn werk had gespot. Zo handig en inderdaad, you got me at “snack”. Heel veel liefs! <3

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Dankje Ilona! Inderdaad, nergens voor nodig haha.

 8. 13 augustus 2019 /

  Wat een leuk artikel. Ik heb op zich geen hele kleine keuken qua voorraadkastjes, maar het kan wel leuker en mooier georganiseerd worden. Als ik al die mooie labels en voorraadkasten zie word ik blij. Misschien toch ook maar eens aan de slag gaan! ;-)
  Lees ook Foto op hout: New York in aquarel! van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Dankje Simone! :) Haha same here. Kan echt jaloers naar al die perfect georganiseerde en gelabelde kasten kijken. Ik dénk dat ik zo ver hier in huis niet zal gaan, maar sluit niet uit dat ik dat ooit nog wel in een nieuw huis zo ga aanpakken. Wie weet!

 9. 13 augustus 2019 /

  Wat een fijne tips!
  Mijn ouders hebben ook apparaten wat al duizend jaar oud is haha.
  Liefs,
  Evelien
  Lees ook Sunflowers van evelienMy Profile

 10. 13 augustus 2019 /

  Wij hebben ook een erg kleine keuken. Ik denk dat ik Marie Kondo binnenkort maar eens uitnodig, want we hebben zó veel spullen in onze keukenkastjes en -lades opgeslagen die we niet gebruiken. Die opberg- en organisatieskills van Shifra en Jennie vind ik trouwens ook helemaal geweldig!
  Lees ook Review • Lush Shijimi Butterfly Bath Bomb van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Haha! Denk dat het heerlijk zal zijn als mevrouw Kondo met haar bezem door de keukenkastjes is gegaan. Zeeën van ruimte dan opeens. Bij mij is het alweer eventjes geleden dat ze is geweest, dus wellicht moet ik het ook over een tijdje weer eens doen. Komt toch stiekem weer wat nieuws in huis steeds.

 11. 13 augustus 2019 /

  Je hebt er echt een leuk artikel van gemaakt! Toen ik begon met lezen dacht ik dat mijn keuken ook wat aan de kleine kant was, maar dat is dan toch echt mijn referentiekader, vrees ik. In vergelijking met die mini’s uit je link heb ik gewoon een enorm keukenparadijs, haha! Ik heb gelukkig wel een bijkeuken waar ik nog een paar kastjes heb hangen en ook een grote stellingkast heb staan (aka mijn bakkast). Dat is een hobby die wel erg veel spullen met zich mee kan brengen…
  Lees ook 5 dingen die ik leerde bij Mensendieck-therapie van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Haha die zijn écht ienieminie hè!? Ik denk dat het ergens ook wel zo is dat hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer troep je hebt, omdat je het toch wel ergens kwijt kan. Wat minder ruimte dwingt je dan toch om wat kritischer en creatiever te denken. Oh een bijkeuken lijkt me heel fijn om te hebben! Kan je de dingen kwijt die je niet elke dag nodig hebt.

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Thanks! Vind ze ook nog steeds heel leuk, en ze passen bij mij ook precíes op een klein stukje muur boven een kastje.

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Haha, blij dat ik hier niet alleen in ben! ;)

 12. 13 augustus 2019 /

  Ik gisteren aan het koken en ik was letterlijk nog aan het denken dat ik GEK werd van al mijn rommel, dus ik was heeeel blij om dit te lezen haha. Ik ben sowieso al een chaotisch mens, zeker tijdens het koken en al helemaal in mijn klein keukentje. Je tip om dingen even ergens anders te bewaren vind ik een goeie, want die Tupperware is me toch ook wel wat. Die passende dekseltjes lijken bij mij te verdwijnen net als sokken in de wasmachine en dan INEENS komen die met z’n allen weer tevoorschijn. Ik droom van zo’n opbergdingen aan de muur maar ik moet een beetje opletten met dingen ophangen in mijn huurappartement helaas :(
  Lees ook Ik ging naar zee! van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Hahaha, dat opeens helemaal gek worden van alle troep is super herkenbaar hier. Yes, ik heb mijn Tupperware collectie een stuk uitgedund, want inderdaad… Nergens meer een deksel voor te vinden haha. Geen idee waar ze blijven? Oh ja dat mocht ik in mijn huurappartement inderdaad ook niet, heel jammer! Ik had daar wel een roltafeltje een een stellingkastje staan voor extra opbergruimte en die kun je natuurlijk ook leuk stylen :)

 13. 13 augustus 2019 /

  Thanks for this Sannie, mijn keuken behoort zeker tot het formaat mini en ik moet zeggen dat ik behoorlijk struggle. Ik heb weer wat inspiratie opgedaan en ga o.a. straks meteen de helft van mijn overvolle besteklade in een pot zetten.
  Lees ook On My Mind #4 van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 augustus 2019 /

   Hahaha, let me tell you. Het is echt een verademing als je die la weer kunt openen zonder dat ‘ie blijft steken achter een soeplepel. Vind dat jij het extra opbergruimte creëren trouwens al heel goed aanpakt in je appartementje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.