Honfleur, Étretat & Fécamp: pittoreske pareltjes in Normandië

Honfleur, Étretat en Fécamp. Drie plaatsen waar ik voor de roadtrip door Normandie nog nooit van had gehoord. Toch ben ik blij dat ik ze tegenkwam tijdens het plannen van dit reisje, want wat mij betreft behoren deze Franse dorpjes en stad tot de must-see‘s van Normandië. In dit laatste artikel over mijn roadtrip vertel ik je wat meer over deze bestemmingen in Normandië.

We eindigen onze roadtrip door Normandië met maar liefst twee overnachtingen in Honfleur. Dat voelt als een grote luxe, nadat we de dagen ervoor steeds in een andere plaats overnacht hebben. Die dagen waren bovendien steeds bomvol activiteiten. We waanden ons in de Middeleeuwen in Rouen, dronken perencider in Domfront, bezochten Mont Saint-Michel en waren diep onder de indruk van de D-Day stranden.

Voor Honfleur had ik echter niks gepland, dus worden de laatste dagen spontaan gevuld met slenteren over de marché nocture (=avondmarkt) in Honfleur, Dom Bénédictine sippen in Fécamp en natuurschoon bewonderen in Étretat.

Draaimolen with a view

Eerst even lezen wat we voor ons bezoek aan Honfleur deden?

Honfleur

Als ik liet vallen dat een vakantie naar Normandië op de planning stond, was Honfleur één van de dingen die me het meest aangeraden werd. Daarom belandde dit dorpje al snel op de route. En gelukkig maar! Dit charmante dorpje is niet voor niets een toeristische trekpleister. In het kleine havenstadje vind je pittoreske straatjes en oude huizen met prachtige gevels. Door al dat toerisme zitten er ook een hoop restaurants, hotels, boetiekjes en… toeristen, maar die nemen we maar voor lief.

Wat research leerde me dat er best wat must-see‘s zijn in Honfleur, maar ik raad je aan om vooral te dwalen door de straatjes en maar te zien waar je tegenaan loopt. Tijdens de zomermaanden heb je er een avondmarkt, zoals in ongeveer ieder Frans dorpje. Uiteraard lopen wij hier een rondje over en scoren we wat typisch Franse… Churros. Wat ik wel een must vind, is een hapje eten aan de haven van Honfleur. Als je de foto’s ziet, snap je wel waarom.

Hier aan de haven, daar zijn de mensen gelijk en tevree (ik wel in ieder geval!)

Fécamp

Als we de straatjes van Honfleur uitgespeeld hebben, begint het rondrijden toch weer te kriebelen. Op Pinterest stuit ik op Palais Bénédictine: een prachtig paleis waar ook nog eens drank gedistilleerd wordt. Dit drankje is een favorietje van mijn vader, dus we besluiten een bezoek aan Fécamp te brengen. Dit is zo’n 45 minuten rijden vanaf Honfleur, dus goed te doen.

Fécamp was tot 1204 de hoofdstad van de hertogen van Normandië, maar ook vandaag de dag doet de stad er nog toe. Je vindt in de havenstad een hoop kunst en historie, én dus dat Palais Bénédictine. Dit is alleen al vanwege het gebouw een bezoekje waard, maar de tour door de distilleerderij, uiteraard mét kleine proeverij, maakt het uitje wel af. Met een speciale fles voor vaders op zak hervatten wij onze dagexcursie.

Best een aardig optrekje, toch?

Étretat

Vanaf Fécamp is het zo’n 20 minuutjes rijden naar Étretat. Dit behoort volgens “het web” tot de mooiste dorpjes van Frankrijk. Je vindt er bovendien de bekende witte krijtrotsen, die toch wel de grootste, letterlijk, trekpleister van het dorp zijn. De bekendste rots heeft de vorm van een olifantenslurf. Spot jij ‘m op mijn foto’s?

Net als bij de D-Day stranden vind je aan het strand van Étretat de nodige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De restanten van de Atlantikwall zijn hier duidelijk zichtbaar. Een deel van het dorp werd zelfs platgegooid om het zicht op zee te verbeteren. Hierdoor zijn er helaas een hoop mooie gebouwen gesneuveld.

Gelukkig hebben de krijtrotsen de oorlog wel overleefd. Vanaf het strand kun je een pad volgen naar een uitzichtpunt bovenop deze rotsen. Op een warme dag best een klim, maar wat mij betreft zeker de moeite waard.

Tot slot dé ultieme Frankrijk foto (en ja, hiervoor heb ik inderdaad Jesse een pitstop laten maken)

Als de zon ondergaat springen we weer in de auto richting Honfleur. De laatste avond willen we namelijk nog één keer een hapje eten aan die mooie haven. Onze vakantie naar Normandië was er een die nóg leuker was dan we verwachtten en een dikke vette aanrader voor iedereen!

Waar gaat jouw volgende vakantie naar toe?

12 Reacties

 1. 17 september 2019 /

  Hoe leuk om Honfleur hier te zien verschijnen! Wat een heerlijke foto ook van die strobalen, echt helemaal la douce France zo. Ik zie meteen een Franse boer met een snorretje en rood-wit hemd ploeteren met een hark, en somehow heeft hij tegelijk ook een stokbrood in zijn handen. Hij dagdroomt van fromage en vin rouge, doet dutjes in zijn strobaal en het leven is helemaal prima.

  Haha, die Frankrijk clichés zijn toch wel de leukste!
  Lees ook Het is een beetje een donkere week van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 september 2019 /

   Hahaha, dit is dus precies hoe ik het me had voorgesteld, maar helaas ook precies wat ik nergens heb gezien. Maar ach… Maakt het er niet minder op. Ik ga nu ook even dagdromen van fromage en vin rouge ;)

  • Sanne
   Auteur
   19 september 2019 /

   Haha, ik vind het zelf ook altijd leuk om bij een ander mee te kijken. Krijg je zelf ook een beetje dat vakantiegevoel van!

 2. 17 september 2019 /

  Wat ziet het er mooi uit! Dat moet een geweldige Roadtrip zijn geweest. Je hebt ook prachtige foto’s gemaakt! Leuk om altijd weer terug te kijken.

  • Sanne
   Auteur
   17 september 2019 /

   Ah dankje! Maar met zo’n omgeving is het niet erg lastig om mooie foto’s te maken. Inderdaad een hele fijne roadtrip om zo op terug te kijken, ook al door het schrijven van deze blogs natuurlijk.

  • Sanne
   Auteur
   17 september 2019 /

   Ah ja, kan het je echt aanraden! Wel het liefst met niet al te guur weer, dus ik zou het wel aanraden om in de zomer te gaan, ondanks de drukte met de toeristen.

  • Sanne
   Auteur
   17 september 2019 /

   Vind ik vaak ook het leukste! Ook juist omdat je er eigenlijk geen verwachtingen van hebt, kan zo’n dorpje je echt verrassen.

 3. 17 september 2019 /

  Wat een heerlijke Franse plaatjes! Mooi streek is het. Moest lachen om de ultieme Frankrijk foto. Toen ik van de zomer door Frankrijk reed zei ik tegen die vriendin ook bij het zien van die strobalen dat we nu ECHT in Frankrijk waren. Love it.
  Lees ook Zomerse hotspot: Baai in Breda van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 september 2019 /

   Haha! Heel fijn deze herkenning. Niets zegt Frankrijk als zo’n strobaal voor mij. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.