Uit die herfstdip tips

De herfst is in volle gang. Ondanks dat ik veel positieve puntjes van dit seizoen kan opnoemen (#1 sweater weather, #2 warme drankjes, #3 kaarslicht), merk ik dat een herfstdip al snel op de loer ligt. Geïnspireerd door een wijs whatsappje maakte ik een lijstje met tips waarmee zo’n herfstdip hopelijk verleden tijd is.

#1 Kom in beweging

En ja, dit zeg ik als lazy girl. Het hele idee voor dit artikel ontstond door een berichtje van een vriendinnetje. Ze stuurde: “Aangezien ik je niet zooo vaak zie en jij ook af en toe een dipje hebt, misschien sportmaatjes worden en een maand yoga proberen?”. Ik vond het direct een goed plan, ondanks mijn sportaversie, al is het maar om die vriendin wat vaker te zien. Toch zijn er veel knappe koppen die stellen dat bewegen, of dat nou yoga of hardlopen is, ook echt een positieve invloed heeft op je welzijn. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar toch is eens wat vaker in beweging komen in ieder geval het proberen waard tegen een herfstdip.

#2 Haal een bloemetje in huis

Ik ben dus zo iemand die nooit een bosje bloemen in huis heeft, maar er wél heel blij van wordt. Sinds ik een welkomstbloemetje van de nieuwe buren in huis heb, heb ik me daarom voorgenomen om vaker bloemen in huis te halen. Het makkelijkste is natuurlijk zo’n bosje bloemen laten bezorgen, bijvoorbeeld via de Deen Bloemenservice. En als je Marlous’ tip opvolgt, hoeft dit niet eens duur te zijn. De gouden tip? De verwelkte bloemen uit zo’n bosje plukken en er een paar nieuwe bloemen aan toevoegen. Zo heb ik na bijna drie (!) weken nog steeds plezier van dat boeket!

Herfstdip-killers: een herfstachtige wandeling door het park met Biggie, een boeketje op tafel en een vakantie in het vooruitzicht

#3 Ga een luchtje scheppen

In het najaar kom je vaak toch een stuk minder buiten dan in het voorjaar of de zomer. Een slechte zaak, want door dat gebrek aan buitenlucht kan zo’n herfstdip nog sneller op komen zetten. Een flinke wandeling maken is iets waar ik, zeker als het regent, bar weinig zin in heb na een werkdag, maar ook iets waar ik naderhand nooit spijt van heb. Heerlijk om je hoofd even leeg te maken! Sleep jezelf daarom tóch iedere dag even de deur uit. Als je hier moeite mee hebt, kan iets als de 10.000 stappen challenge je misschien een handje helpen.

#4 Hou vast aan je normale routine

Nu de dagen zo donker (en koud!) zijn, kan het lastig zijn om je aan je gebruikelijke routine te houden. Ik merk dat bij mezelf het gevaar voor snoozen op de loer ligt, want nog héél eventjes blijven liggen in bed is zo’n aantrekkelijk idee. Toch merk ik dat ik er op een werkdag meer aan heb om wel meteen uit bed te springen, zodat ik mijn gebruikelijke ochtendriedeltje kan uitvoeren. Zo heb ik namelijk het gevoel dat ik nét wat meer uit mijn dag haal en niet alleen maar bezig ben met werk, waardoor de kans op die herfstdip aanzienlijk minder wordt. Eerder in bed kruipen is overigens iets waar ik geen probleem in zie, heerlijk!

#5 Kijk ergens naar uit

Voor mij is ergens naar uitkijken misschien wel het beste middel tegen een herfstdip (of een dip in welk seizoen dan ook). Het liefst tel ik af naar een reisje, maar ook uitkijken naar de kleine dingen is fijn. Zo heb ik erg veel zin in de feestdagen en heb ik (The Grinch) me zelfs door Jesse (Cindy Lou Who) laten overhalen om dit jaar een kerstboom in huis te halen. (In my defence: ik ben allergisch voor kerstbomen.) Ook probeer ik voldoende leuke afspraakjes in te plannen, zodat er altijd wel iets op de agenda staat waar ik naar uit kan kijken.

Heb jij nog een gouden tip om een herfstdipje te bestrijden?

26 Reacties

 1. 5 december 2019 /

  Ik heb in januari heel erg last van een winterdip omdat er geen leuke dingen de planning staan. Dit lijstje ga ik er zeker bij pakken als ik er weer eens last van heb.

  • Sanne
   Auteur
   6 december 2019 /

   Leuke dingen plannen helpt inderdaad veel!

 2. 19 november 2019 /

  Voor mij werkt beweging altijd goed. Na mijn dagelijkse hardlooprondje, in weer en wind, voel ik me daarna altijd beter. Al is het maar omdat ik het goddank weer achter de rug heb ; )

  • Sanne
   Auteur
   19 november 2019 /

   Haha! Dat geloof ik meteen. Ik vind slecht weer niet eens zo vervelend om in te lopen, maar dan wel als ik verder niks meer hoef te doen en die natte kleding snel uit kan trekken. ;)

 3. 18 november 2019 /

  Fijne tips! Vooral om buiten een wandeling te maken helpt denk ik goed! Verder heb ik zelf geen tips, omdat ik (gelukkig) geen last heb van een herfstdip.
  Lees ook dat is geen geld van Mei QiMy Profile

 4. 16 november 2019 /

  Ik heb eigenlijk nooit last van herfstdipjes, ik ben echt gek op de herfst haha. Echt! Zelf op het donker. Ik vind het donker heerlijk. Maar meer bewegen en leuke dingen plannen is altijd goed :)

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Oh wat heerlijk! Ik kan ook echt wel genieten van bepaalde dingen van de herfst, zoals de bladeren, mooie herfstwandelingen én zelfs ook dat het vroeger donker wordt (want: kaarsjes aan!). Toch merk ik dat dat gebrek aan zonlicht en de zon niet het beste effect op me heeft.

 5. 15 november 2019 /

  Goede tips! Vooral dat van je vaste routine behouden, daar ben ik altijd heel slecht in. Ik blijf ‘s ochtends vaak wat langer liggen in de winter of dan ga ik ‘s avonds lezen in plaats van nog voor school werken. Niet goed al dat uitstelgedrag, terug in die routine dan maar!
  Lees ook 5 Denkbeeldige levens | Deel 2 van LaurineMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Ik merk ook echt dat ik daar moeite mee heb! En toch heb ik altijd spijt als ik te laat uit m’n bed kom gerold haha. Working on it… ;) ‘s Avonds lezen vind ik nog zo’n slechte gewoonte niet overigens!

 6. 15 november 2019 /

  Ik kan hier best gevoelig voor zijn, maar dit jaar heb ik er eigenlijk helemaal geen last van. Afkloppen dan maar haha.

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Oh wat heerlijk! Ik vind het weer ook nog bést goed moet ik zeggen, nog niet erg veel regen gehad voor mijn gevoel en dat scheelt al zo’n hoop.

 7. 15 november 2019 /

  Fijne tips. Geeft me trouwens onmiddellijk nieuwe inspiratie, haha. Ik kan de herfst wel smaken, maar merk toch ook wel dat ik sipper ben in de herfst/winter dan de lente/zomer..
  Lees ook Hersenspinsel #1 | Zondag Maandag van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Hier precies hetzelfde! Het heeft zo zijn voordelen, maar toch mis ik dat zonnetje ook wel.

 8. 15 november 2019 /

  Voor mij is in beweging blijven niet alleen goed tegen een herfstdip, maar ook tegen de kou. :O Ik woon op een zolderkamer die moeilijk warm te krijgen/houden is, deze tijd van het jaar, dus af en toe even een dansje door de ruimte maken, een korte yoga-sessie, of een paar push-ups voorkomt dat mijn handen en voeten er af vallen. ;)
  Lees ook Singles voor singles: deze nummers omarmen het vrijgezellenbestaan! van WendyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Hahaha, kijk… Dat is denk ik zo ongeveer de beste motivatie die je kunt hebben, want dan móet je wel in beweging komen.

 9. 15 november 2019 /

  Doelen stellen, niet in bed blijven liggen en veel verse sapjes drinken dat werkt haha!
  Wij hebben onze eerste kunst kerstboom opgezet en voor 35 euro staat die prachtig.

  Fijn weekend :)
  Lees ook Stekkie Ecosysteem van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Oeh verse sapjes, dat klinkt heel goed! Ik probeer ‘s ochtends te beginnen met een smoothie met veel vitamientjes, maar die gewoonte moet ik er nog wat beter in krijgen. Ik zag de kerstboom al voorbij komen op Instagram, echt prachtig! Zo’n zin in die kerstsfeer ook.

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Heel herkenbaar dit! Ondanks dat ik vaak niet zo’n zin heb in die wandeling, voel ik me echt áltijd beter erna. Het scheelt dat wij een hond hebben, dus dan moet je wel aan de wandel. Zo pak ik toch twee keer per dag al wat buitenlucht mee.

 10. 15 november 2019 /

  Wat een leuk artikel! Ik merk ook al dat de herfst/winterdip eraan gaat komen, ieder jaar lijkt het wel weer eerder te beginnen, haha. Ik probeer ook vaak een flinke wandeling te maken, maar als het regent en waait en ik niet per se hoef… Dan blijf ik toch liever thuis! Binnenkort ga ik een dagje naar de wellness, dat vind ik altijd extra fijn in het najaar!
  Lees ook Zo schrijf ik een blogpost van begin tot eind: mijn werkwijze! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Same here haha! Vooral regen houdt me tegen. Ik heb ook niet bepaald een winterjas die tegen dat soort weer bestand is, en dat is toch jammer. Dat dagje wellness klinkt wel echt heerlijk! Ik heb dat pas één keer gedaan. Misschien toch weer eens doen.

 11. 15 november 2019 /

  Ik sluit me volledig aan bij deze tips! Wat ik ook fijn vind, is mezelf extra verwennen met een uitgebreide(re) self care routine. Zo heb ik echt een heerlijke douchegel gekocht bij Lush laatst, zodat het douchen nóg fijner wordt dan het eerst was. Als ik mijn gezicht daarna ook lekker in kan smeren met een extra hydraterend crèmetje (is nodig met dit weer en al die verwarmingsdingen enzo; ik droog zowat uit waar je bij staat, hihi), voel ik me oprecht een stuk beter dan ervoor (: En een avondwandeling doet mij ook erg goed altijd. Lekker warm inpakken en hup, naar buiten. Heel Leiden hangt inmiddels vol met lichtjes (alle bomen; doet de gemeente in het centrum) en dat geeft me echt dat warme kerstgevoel alvast! Oe, oe, oe en lekkere thee kopen voor thuis; ook altijd goed <3 Veel liefs en ik hoop dat je je niet laat 'nekken' door die vervelende dip!

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Dat vind ik ook echt heerlijk! Het ultieme medicijn op dat gebied is voor mij toch wel lekker in bad gaan, maar die heb ik helaas (nog?) niet. Ik vind dat zo fijn dat ik echt héél hard overweeg om toch die badkamer nog eens onderhanden te nemen, ondanks dat ‘ie eigenlijk heel prima is. Eerst maar even sparen voor de keuken, haha. Oh ja zo’n avondwandeling vind ik ook heerlijk! Ik spotte de lichtjes ook deze week en daar word ik toch wel heel blij van. Je brengt me op ideeën: ik ga eens een gembertheetje voor mezelf maken. Komt helemaal goed! <3

  • Sanne
   Auteur
   17 november 2019 /

   Haha, ja! Ik krijg enorme jeuk en uitslag van zo’n boom aanraken. Ik laat mijn vriend dus het sjouwen doen en het optuigen is eventjes doorbijten denk ik. Ja, dat vond ik ook! Ik heb gisteren 3 (!) boeketjes gekregen, dus ik kan nu wel eventjes vooruit, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.