Van goede voornemens naar goede gewoontes

Heb jij net zoals ik een ambitieuze lijst opgesteld met je goede voornemens voor 2019? Grote kans dat je in ieder geval eventjes stil hebt gestaan bij wat het nieuwe jaar jou gaat brengen. Hier zijn we niet alleen in, want heel wat mensen stellen rond de jaarwisseling nieuwe doelen. Toch zijn we met z’n allen niet bepaald succesvol in het doorzetten van deze goede voornemens. Volgens een onderzoek zetten de meeste mensen al die goede bedoelingen na twee weken alweer buiten de deur. Een whooping 8 procent slaagt maar. Wil jij ook bij die lucky few horen? Ik zet 5 tips voor je op een rijtje om die goede voornemens om te zetten in goede gewoontes.

Gewoontes veranderen

Om die goede voornemens tot een succes te maken, moet je vaak één ding onder de loep nemen: je gewoontes. De vaste manier waarop jij dingen aanpakt, is namelijk wat voor een heel groot deel jouw doen en laten bepaalt. Dit kan je bedtijd zijn, maar ook alles wat jij in de ochtend doet om je klaar te maken voor een nieuwe dag.

Wil je een goed voornemen serieus aanpakken, dan is de kans dus groot dat je hiervoor je gewoontes moet veranderen. Hoe je dit moet doen? Daar is geen magisch recept voor, maar gelukkig zijn er wel een hoop strategieën die we kunnen toepassen én hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wat de gouden tip voor jou is, daar moet je zelf alleen achter zien te komen.

Van goede voornemens naar goede gewoontes | www.sannetimmermans.nl

1. Op de kalender

Deze eerste tip is voor de fanatieke planners (guilty!). Als je van plan bent om iets te doen, is de kans dat je dit ook echt gaat doen veel groter als je concrete plannen maakt voor wanneer je dit gaat doen. Wil jij net als ik meer boeken gaan lezen, maak hier dan meteen werk van door bijvoorbeeld in je agenda te zetten wanneer je voor het eerst naar de bibliotheek gaat. Wil je meer sporten? Vertaal dat dan naar concrete afspraken, zoals “sporten op woensdag en zaterdag”.

2. Keep on trackin’

Ben jij net zoals ik fan van to-do-lijstjes maken en houd je het liefst alles wat je doet bij op je smartphone? Keep on trackin’ with me (jep, Billy Crawford verwijzing), want je gewoontes monitoren is dan waarschijnlijk een goed idee voor jou. Vertaal je doel van meer bewegen bijvoorbeeld naar een aantal stappen dat je per dag wil zetten en track dit in een app. Voor allerlei goede doelen is er wel een passende app te vinden, dus ga eens op zoek naar een app die jou kan helpen bij het behalen van je doel.

3. Paartjes maken

Voor veel mensen wordt het aannemen van een nieuwe gewoonte een stuk makkelijker als ze deze koppelen aan een andere gewoonte. Wil je vaker het nieuws kijken of naar podcast luisteren? Misschien kan je dit koppelen aan een andere gewoonte, zoals met de trein reizen. Door de tijd die je normaal gesproken uit het raam tuurt aan dat goede voornemen te besteden, kan dit uiteindelijk wat makkelijker een nieuwe gewoonte worden.

4. Buddy-systeem

Heb je moeite met jezelf motiveren om een gewoonte te veranderen? Dan kan het heel handig zijn om een buddy in te schakelen die jou op het matje kan roepen als je bepaalde afspraken niet nakomt. Sporten skip je vast minder snel als je weet dat er iemand op je wacht en dat boek lees je eerder wanneer er een maandelijkse boekenclub op je wacht. Deze buddy hoeft niet letterlijk een buddy voor je te zijn, maar je kan deze ook vinden in een coach of via Facebookgroepen.

5. Treat yo self

Aan al die goede voornemens werken, kan best lastig zijn! Wees vooral ook niet te streng voor jezelf. Als je jezelf meer geeft, kun je ook meer van jezelf vragen. Als iets als een straf gaat voelen, is de kans dat je hiermee kapt groot. Zo ga ik dit jaar een no-buy challenge aan, maar doordat ik mezelf wél trakteer op ervaringen is dit jaar absoluut geen straf en krijg ik juist energie om dat ene doel te volbrengen.

En dat waren de 5 tips die jou kunnen helpen om je goede voornemens dit jaar te laten slagen.

Welke gewoontes wil jij jezelf aanleren en hoe pak jij dit aan?

8 Reacties

 1. Lizzy
  23 januari 2019 /

  Het buddy-systeem werkt inderdaad heel goed! Ik doe op het moment de 30-day challenge van ‘Yoga with Adriene’ en een aantal collega’s doen hem ook. Zo ontstaat er een beetje groepsdruk om het vol te houden, wat heel fijn is. Ik had nog nooit gehoord van de koppeltechniek. Het klinkt heel goed, dus ik ga die maar eens uitproberen.
  Lees ook What I eat in a day #1 van LizzyMy Profile

  • 23 januari 2019 /

   Oh wat goed! Ik ga die challenge eens opzoeken. Een beetje positieve groepsdruk kan inderdaad wonderen doen. Ik heb nu (nog) niet echt buddies, maar wel wat mensen om me heen die ook een periode wat minder willen gaan kopen. Dat werkt wel motiverend.

 2. 20 januari 2019 /

  Hé, wat vind ik het leuk dat ik jouw blogje tegen ben gekomen. Wat ziet het er mooi uit allemaal, jeetje! Ik ga je artikel over de no-buy challenge ook echt even doorlezen, want ik neig ook heel erg naar zoiets – eens even kijken of ik daar iets mee kan gaan doen wat bij mij past (: Ik ben het helemaal eens met het feit dat dingen ‘tracken’ een goede stok achter de deur is om van een voornemen echt een gewoonte te maken. Je kan dat veel beter bijhouden hoe het ook daadwerkelijk gaat! En dat van verschillende voornemen in paartjes zetten, dat is nieuw voor mij. Het klinkt wel heel logisch en ook als iets dat echt kan helpen. Ik ga eens kijken of dat op mijn voornemens van toepassing is. Liefs!

  • 20 januari 2019 /

   Wat een leuke reactie! Daar word ik nou blij van. Ik denk dat een no-buy challenge houden, in wat voor vorm dan ook, voor iedereen een goed idee is om eens te doen. Als is het maar voor een maandje! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen als je besluit ook zoiets te doen :). Die tip van de paartjes wil ik zelf in gaan zetten bij m’n ochtend routine, maar daar moet ik nog een keertje voor gaan zitten…

 3. 20 januari 2019 /

  Goed artikel en fijne tips! Ik vind je no-buy challenge echt een goed voornemen. Ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren, maar weet zeker dat het goed gaat komen. ;-)
  Lees ook Reisroute Sri Lanka voor 3 weken van JorindeMy Profile

  • 20 januari 2019 /

   Thanks! Ben zelf ook benieuwd. Zie er nu alleen maar voordelen in, maar kan me voorstellen dat het lastiger wordt als de nieuwigheid er af is. Heb vooral ook veel tijd over! Ben nu bv. te vroeg voor m’n lunchdate in de stad, en wat doe je dan als je niks wil kopen haha ??‍♀️

 4. 18 januari 2019 /

  Goede tips! Je no buy-year vind ik wel echt heftig. Maar het klinkt alsof je er goed over hebt nagedacht, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat dit je gaat lukken.

  • Sanne
   Auteur
   19 januari 2019 /

   Haha, dat is het ook wel misschien! Ik kan me soms vrij impulsief op dit soort projecten storten, maar ik heb er wel goed over nagedacht en denk dat het ook haalbaar moet zijn. Bedankt voor het vertrouwen! Om me heen hoor ik ook wel eens andere geluiden ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.