Waarom je gelukkiger wordt van een (virtuele) verhuizing

Als je me hier al eventjes volgt, is het je vast niet ontgaan dat ik bijna ga verhuizen. Bij zo’n verhuizing komt een hoop kijken: inmiddels ben ik pen pals met de notaris en staat het h-woord (hypotheek, red.) op de verboden lijst. Toch ontdekte ik de afgelopen tijd dat er ook voordelen verbonden zijn aan dat verhuizen. Je kunt er zélfs een stukje gelukkiger van worden. In dit artikel deel ik waarom ik dit denk én hoe jij hier iets aan kunt hebben als er geen verhuizing gepland staat.

Over precies twee weken krijgen we de sleutels van ons nieuwe huis! Ik probeer naast de doffe ellende van het rondkrijgen van de financiën en het stressen over die nieuwe keuken (first world problems, ik weet het) ook stil te staan bij de positieve kanten van zo’n verhuizing. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk de upgrade naar een mooier huisje, maar dat is nou net niet waar ik het over wil hebben. Nee, ik doel op de andere extraatjes.

Ik deel mijn bevindingen met je voor het geval je toevallig ook binnenkort gaat verhuizen. Natuurlijk is zo’n verhuizing plannen niet voor iedereen zo 1,2,3 te realiseren. Vandaar dat ik een virtuele verhuizing ook goedkeur. Benieuwd hoe een verhuizing, echt of nep, jou misschien ook wat gelukkiger kan maken? Ik zet een aantal punten op een rijtje.

Gelukkiger door verhuizing
Zo’n hulpje zou mijn verhuizing meteen een stuk beter maken

Grote opruiming

Ik ontdekte bij mijn vorige verhuizing al dat dit hét moment is om eens kritisch naar alle spullen te kijken die je om je heen hebt verzameld. Natuurlijk kan mijn grote vriendin Marie Kondo je hier op ieder willekeurig moment mee helpen, maar ik kan me voorstellen dat haar “Does this spark joy?” een tikkeltje te zweverig kan zijn. Een verhuizing, zelfs een virtuele variant, maakt het afscheid nemen van overtollige items voor mij makkelijker. Je moet iets namelijk wel écht graag willen hebben, wil je dit oppakken, inpakken en vervolgens in een doos vervoeren om dit proces weet ik hoeveel kilometer verderop weer om te draaien. En dat dan keer 1.000. Dan bespaar ik mezelf liever die moeite door afscheid te nemen van de items vóór de verhuizing. Geen verhuisplannen? Dan kan jezelf afvragen of je dit item mee zou willen nemen naar een nieuw huis al heel wat helpen. Deze vraag is net wat concreter dan die van Marie.

Leven onder de loep

Een verhuizing is eigenlijk net zoals het nieuwe jaar een frisse start. Het voelt daarmee toch een beetje als het uitgelezen moment voor grote veranderingen á la goede voornemens. Maar waarom zou je wachten tot je die sleutels in handen hebt of tot het weer 1 januari is om je geluk na te streven? Ga eens een potje dagdromen over een verhuizing. Waar zou je wonen, wat voor baan zou je hebben, wat zouden je hobby’s zijn en welke vrienden zou je blijven zien? Het is net zoiets als fantaseren over wat je zou doen als je de loterij zou winnen. Maar heel eerlijk? De kans is groot dat je zo’n verhuizing of zelfs een miljoen niet nodig hebt om veel van die dromen waar te maken. Zo betrapte ik mezelf op de uitspraak: “als we in het nieuwe huis wonen, gaan we als echte volwassenen voor een goed gevulde voorraadkast”. Ik word oud jongens, I know, maar eh… Als ik dat zo graag wil, waarom maak ik daar dan eigenlijk niet nu meteen werk van?

Goede gewoontes

Volgens Wendy Wood, expert op het gebied van gewoontes, verander je gewoontes het makkelijkst tijdens een grote verandering in je leven. Het grootste punt dat ik wil tackelen na de verhuizing is dat ik echt actiever moet worden, omdat ik denk dat wat meer beweging goed voor me is. En dan heb ik het hier niet over fit girl actief, maar meer lazy girl actief. Wat vaker wandelen of op de fiets springen dus. Nu is het lastiger om aan je gewoontes gewoontes te werken wanneer je niet écht gaat verhuizen, maar ook een nieuwe baan of zelfs een vakantie is een goed moment om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Of lees nog eventjes het artikel dat ik een tijdje geleden schreef in een eerdere poging om aan mijn goede gewoontes te werken. Ga jij net als ik werken aan nieuwe gewoontes door een nieuwe situatie? Ben gewaarschuwd, want bij zo’n nieuwe situatie is het net zo makkelijk om goede gewoontes juist af te leren.

Wat zie jij als het grootste voordeel van een verhuizing, op dat nieuwe huis na?

30 Reacties

 1. 19 augustus 2020 /

  Het klinkt als een cliché, maar een verhuizing verandert je als persoon. Of nog liever gezegd: je hebt bij verhuizing de kans jezelf opnieuw uit te vinden. Ook is het de ideale kans om afstand te nemen van contacten die voor jou niet langer werken. Het leven bestaat nu eenmaal uit verandering. De kunst is, er met beste ervan te maken.

 2. 20 oktober 2019 /

  De grote opruiming, absoluut! Wij zijn dan niet onlangs verhuisd, maar we zijn dit hele jaar we druk bezig geweest met een aantal grote verbouwingen in ons huis; nieuwe keuken, badkamer, toilet beneden en vorige week is een dakkapel op zolder geplaatst. Nu zijn ze nog bezig met het verbouwen van de zolder. Daardoor ben je ook steeds alles aan het leeghalen en dus aan het opruimen. Heerlijk vind ik dat; ik verbaas me er toch weer altijd over hoeveel spullen we eigenlijk hebben en verbouwen of verhuizen zijn natuurlijk wel heel goede gelegenheden om heel kritisch naar al die spullen te kijken.
  Lees ook My style | Orange autumn van bychristianaMy Profile

 3. 17 oktober 2019 /

  Bijna zo ver! Ik ben zo benieuwd. Ik moet ook wat gewoontes veranderen, maar heb er echt heel veel moeite mee.

  • Sanne
   Auteur
   19 oktober 2019 /

   Haha, maar dáár heb je mij dan weer voor. Here to help! En kom maar eens heel rap een kijkje nemen in het nieuwe huis, ik zet de wijn en de happen om te klappen alvast klaar.

 4. 15 oktober 2019 /

  Toevallig ga ik zelf begin december verhuizen en ik heb er onwijs veel zin in! Over het rond krijgen van de financiën, hebben mijn vriend en ik ook wel lopen stressen. Wij zijn blij dat dat nu allemaal achter de rug is. Maar ik heb wel oprecht heel veel zin om al onze spullen uit te zoeken en in te pakken – ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ik daar geen zin meer in heb, haha!
  Lees ook Herstelperiode na de operatie: Week 2 van LiekeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 oktober 2019 /

   Oh wat leuk! Dan zitten we in hetzelfde schuitje. Wat een gedoe he, zo’n financiering. Snap het wel natuurlijk, maar het kan op een gegeven moment ook een beetje vervelend worden. Gelukkig is het bij ons allebei rond nu. Haha, ik zit nu tot over mijn oren tussen de spullen hier in huis en vind het niet écht leuk, maar doe dat inpakken ook zeker niet met tegenzin. Ik heb gelukkig niet extreem veel rotzooi.

 5. 14 oktober 2019 /

  haha ik dacht ook af te vallen door de verhuizing, verbouwing etc. Maar helaas haha ben alleen maar bij gekomen. Maar stevigere mensen zijn gelukkig toch? haha.. ach gewoon ”go with the flow” you can do it! Fijne week nog verder en ik ben enorm benieuwd naar jullie project.
  Lees ook TIJN EYEWEAR van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Hahaha, dat is ook zeker een mogelijkheid. Kan me voorstellen dat er dan nóg iets vaker een pizzaatje besteld gaat worden. En inderdaad, go with the flow! Ik heb niet eens zo zeer afvallen als doel op dit moment (who would have thought), maar vind dat ik te veel op m’n luie kont zit. Jij ook een hele fijne week!

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Oh, kan me heel goed voorstellen hoe vervelend dat is! Dat gaat ongetwijfeld goed komen, maar het wachten duurt altijd veel te lang. Fingers crossed!

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Haha! Ik weet 100% zeker dat je daar niet de enige in bent. Eigenlijk ook best een goede methode. Alles in dozen stoppen en verhuizen en vervolgens in de doos laten zitten. Mis je iets? Dan haal je het uit de doos. Mis je niks? Dan mag de doos in zijn geheel de deur uit.

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Ik ga binnenkort voor het eerst sinds lange tijd naar de kringloop! Nu is het wel de uitdaging om dan niet meteen iets voor mezelf weer mee te nemen, haha. Ik wil het in mijn nieuwe huis een stukje netter gaan houden dan het in mijn huidige huis is, oeps haha.

 6. 14 oktober 2019 /

  Echt een leuk artikel en eigenlijk ook wel herkenbaar! Toen ik bij mijn ouders woonde, was mijn slaapkamer altijd één grote bende, terwijl ik eigenlijk nogal een opruimerig type ben. Ik had ook veel te veel nutteloze spullen. De verhuizing zag ik echt als een moment om flink op te ruimen en alles netjes in te richten. Mijn goede voornemen om, zodra ik verhuisd zou zijn, voortaan elke dag op tijd naar bed te gaan, is dan weer iets minder goed gelukt ;)
  Lees ook Herfstinspiratie | 39 leuke activiteiten in het najaar van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Herkenbaar! Of althans… Ik ben niet een mega opgeruimd type vanuit mezelf denk ik als ik heel eerlijk ben, maar ik merk wel dat veel spullen het gewoon veel moeilijker maken om opgeruimd te zijn. Misschien dat ik het daarom juist wel zo fijn vind om niet al te veel spullen in huis te hebben. Haha, dat voornemen heb ik ook gehad en ik moet zeggen dat het me beter afgaat dan een tijd geleden. Er is dus nog hoop. ;)

 7. 13 oktober 2019 /

  Goede insights weer! Vind het zo leuk dat je er ook af en toe een “expert” bijhaalt. Ik vind het fijnste aan een verhuizing het gevoel van een nieuw begin. Lekker opnieuw alles een plekje geven en een grote opruiming houden. Het is inderdaad echt een zeer goede aanleiding om al je spul onder de loep te nemen en Marktplaats in te schakelen om het e.e.a. weg te sluizen! Succes girl! Ben heel benieuwd naar jullie nieuwe paleis!
  Lees ook Leuke restaurant tips in Breda van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Haha, ik duik voor mijn eigen research altijd even in het WWW en kom dan vaak te interessante dingen tegen om niet te delen. Hier zijn er inderdaad ook al een aantal Marktplaatskopers aan de deur geweest, maar ik kan niet zeggen dat ik er rijk van ga worden. Helaas! Kom snel maar een borreltje drinken in het nieuwe paleis, meid!

 8. 13 oktober 2019 /

  Ik vond het inpakken echt kut, dus daarom gooide ik lekker veel weg (of bracht ik het naar de kringloop). Zo’n verhuizing ruimt inderdaad wel lekker op en dat vind ik achteraf ook wel een pluspunt! Nu hopen dat we dat er een beetje in kunnen houden en niet pas weer beginnen op te ruimen als we weer gaan verhuizen :p Er is geloof ik ook zo’n minimalist challenge, waarbij je elke dag iets weg doet, en de dag erop meer (dus dag 1, 1 ding, dag 2, 2 dingen etc). Dat is ook nog een idee!
  Lees ook Hoe gordijnen een huis echt af maken (met before & after foto’s!) van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   14 oktober 2019 /

   Hahaha, dat ruimt ook lekker op toch! Denk dat bijna niemand daar achteraf spijt van krijgt, zo heb je wel een fijne nieuwe start. Die challenge zag ik ook voorbij komen! Toen was ik alleen al zo vergevorderd in mijn opruimwoede dat ik niet denk dat ik nog zo veel items verzameld krijg. Alhoewel… Als ik goed ga kijken misschien toch wel. ;)

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Ik denk dat een verhuizing ook de beste manier is voor een nieuw begin, om wat voor reden dan ook. Kan me helemaal voorsteleln dat iets letterlijk achter je laten heel fijn kan zijn!

 9. 12 oktober 2019 /

  Wat een leuk artikel! Ik vind het altijd lastig om ‘zomaar’ te beginnen met een goed voornemen, of iets wat ik gewoon anders wil aanpakken. Haha. Ik kan me voorstellen dat een verhuizing dat misschien een stuk makkelijker maakt, maar inderdaad, als je iets wil veranderen, dan kan het ook nu!
  Lees ook Hoe ik in één jaar twee huisdieren verloor van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Heb ik ook moeite mee! Ik merk altijd dat ik het dus vooruit schuif naar “later”, whenever that may be haha.

 10. 12 oktober 2019 /

  Ik droom al van de Sanne-methode: “zou je dit verhuizen?”. De meest effectieve methode volgens mij (zeker voor lazy girls haha). Ik ben dus wel benieuwd naar je lazy actief-tips binnenkort!
  Lees ook Mijn zoektocht naar een gezond gewicht van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Hahaha! Ik vind het zelf heel fijn werken zo met een verhuizing in het vooruitzicht. Het scheelt ook wel dat ik al vaker rondjes Marie Kondo heb gedaan en sommige items dus al een paar keer tóch nog heb bewaard. Die gaan nu dus wel mooi de deur uit. ;) Goed idee om daar een artikeltje over te tikken!

 11. 12 oktober 2019 /

  Ik vind het heerlijk om eerst goed op te ruimen voor een verhuizing. Tripje naar de kringloop, de stort, marktplaats… Alleen heb je daar wel tijd voor nodig, en op het laatste moment is het te laat. Zo kwam ik er bij mijn vriend tijdens de verhuizing achter dat hij zowel zijn zolder als berging als veredelde vuilnisbelt gebruikte… Alles wat eigenlijk weg moest, had ie daar gedumpt ipv het echt op te ruimen. Op de dag zelf moesten we nog een aantal keren naar de stort rijden en naast een vrachtwagentje moesten er nog 4 personenauto’s volgepropt worden met spullen 😳 Toen vond ik dat niet zo grappig… Kortom: goede voorbereiding is ook belangrijk ;)
  Lees ook DIY Halloween tutorials van stof van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Fijn hé! Hier staat nu ook de woonkamer vol met gesorteerde hoopjes spullen en zijn er al verschillende Marktplaats kopers langs geweest. Hahaha, dat van die zolder van je vriend. Ik dacht dat mijn vriend erg was, maar ik denk dat jij toch wel de overtreffende trap daar hebt. Nu scheelt het wel heel erg dat dit officieel mijn huis is en mijn vriend hier met niet al te veel spullen is ingetrokken. We hebben nog één weekendje om te pakken en dan is het al zo ver, komt vast goed!

 12. 12 oktober 2019 /

  Interessant onderwerp! Ik ben ruim een jaar geleden verhuisd en heb nog altijd een heleboel spullen bij mijn ouders staan… Dus ik vrees dat ik eerst daar eens aan moet gaan beginnen.

  • Sanne
   Auteur
   13 oktober 2019 /

   Oh heel goed dat je hierover begint! Bij mijn ouders staat namelijk ook nog wat. Maar volgens mij is dat nog maar één kratje met wat sentimentele items. Toch maar eens richting mijn eigen huis gaan verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.