7 tips & tricks voor gemakkelijk geld sparen én spenden

Het is vandaag 31 oktober en dat betekent dat het niet alleen Halloween is, maar blijkbaar ook nog eens – niet schrikken! – Wereld Bespaardag. Nu heb ik geen idee door wie deze dag in het leven is geroepen, maar het leek me de uitgelezen dag om eens in mijn financiën te duiken en te checken of mijn spaarplan nog op rolletje loopt. In deze blog deel ik mijn tips & tricks op het gebied van geld sparen, dus keep reading als jij ook altijd nog maand over hebt terwijl je salaris er alweer doorheen is.

Ik ben als ik niet oplet echt iemand die haar geld uitgeeft tot het op is. In mijn studententijd leidde dit nog wel eens tot een weekje leven op bouillon met pasta, maar tegenwoordig heb ik gelukkig een net iets grotere buffer en kan ik ieder geval altijd fatsoenlijk eten.

Dit komt enerzijds ongetwijfeld doordat er nu eenmaal wat meer geld binnenkomt nu ik niet meer leef van mijn stufi & bijbaan, maar anderzijds ook doordat ik tegenwoordig wat meer bezig ben met geld sparen. Hoe ik dit aanpak?

Wereld Bespaardag: mijn 7 tips & tricks voor geld sparen én spenden

Mijn 7 tips & tricks om geld te sparen

1. Krijg inzicht in je financiën

Wat mij betreft is het om te sparen vooral key om inzicht te hebben in je financiën. Voorheen vond ik het super lastig om te weten hoeveel geld ik nu daadwerkelijk nog kon uitgeven en hoeveel er nog van mijn bankrekening afgeschreven moest worden aan vaste lasten. Dit kan vooral een grote chaos worden wanneer je bijvoorbeeld per vier weken in plaats van per maand uitbetaald krijgt of doordat de ene instantie aan het begin en de andere juist weer aan het einde van de maand afschrijft. Wil je geld sparen? Zorg er dan als eerste dus voor dat je weet hoeveel geld je ook echt hebt.

2. Neem twee bankrekeningen

Wat mij hier enorm in heeft geholpen is mijn inkomsten te verdelen over twee bankrekeningen. Op de ene bankrekening komt mijn salaris binnen en vanaf deze rekening worden ook al mijn vaste lasten, zoals de hypotheek, belastingen en energiekosten afgeschreven. De andere bankrekening gebruik ik voor al mijn extra uitgaven. Hiermee bedoel ik leuke uitgaven zoals een lunch met vriendinnen of een online shopsessie, maar ook “saaiere” uitgaven zoals de boodschapjes bij de supermarkt en het volgooien van mijn auto met benzine.

3. Weet wat je kunt uitgeven

Maar hoe komt er geld op die extra bankrekening? Ik heb op een rijtje gezet wat de totale kosten zijn van mijn vaste lasten. Dit bedrag blijft staan op de vaste lasten bankrekening. Een deel van wat er overblijft boek ik op een vaste datum automatisch over naar mijn extra rekening en een ander deel spaar ik. Op deze manier weet ik wanneer ik mijn saldo check in de Zara precies of ik die aankoop wel of niet moet doen en zie ik dit “potje” duidelijk slinken zonder dat ik rekening hoef te houden met wat er nog afgeschreven moet worden.

4. Neem een extra spaarrekening

Nu het spenden besproken is, ga ik over op het sparen. Ik werk zelf met twee spaarrekeningen (en heb er tijdens het schrijven van deze blog nog een aangevraagd!). Eén “gewone” spaarrekening en één Rabobank PeriodeSparen rekening. De eerste gebruik ik voor om te sparen voor bijvoorbeeld een vakantie en voor een buffertje voor onvoorziene kosten. Bij de andere spaarrekening moet ik 90 dagen van te voren aankondigen dat ik geld wil opnemen, dus deze gebruik ik voor lange termijn sparen. Die lange periode is een aanrader voor iedereen die moeite heeft om van z’n spaarcentjes af te blijven! Meerdere spaarrekeningen hebben is dus handig vanwege twee redenen: je kunt makkelijker sparen voor verschillende doelen en je maakt het makkelijker voor jezelf om je gespaarde saldo niet terug te sluizen naar je lopende rekening.

5. Zet opzij wat je over hebt

Even terug naar die extra bankrekening… Natuurlijk hoeft dit potje niet helemaal op te zijn aan het einde van de maand. Staat er nog een mooi bedrag in de plus op de dag dat deze bankrekening weer aangevuld wordt? Dan maak ik dit meestal over naar één van mijn twee spaarrekeningen. Op deze manier begin ik de nieuwe maand weer met hetzelfde budget als iedere maand en heb ik ongemerkt wat geld opzij gezet. Nu ik de no-buy challenge aan ben gegaan, zal dit bedrag hopelijk ook aardig oplopen!

6. Spaar een vast bedrag

Zodra mijn loon binnen is, sluis ik niet alleen geld naar mijn extra bankrekening, maar maak ik ook meteen een vast bedrag over naar mijn spaarrekeningen. Dit doe ik ook automatisch, want op die manier schiet het er nooit bij in. Geld dat ik overmaak naar de PeriodeSparen rekening is bovendien veilig gesteld van mijn online shopverslaving! Mocht ik nu voor één keer toch wat meer willen uitgeven of echt krap zitten aan het einde van de maand door bijvoorbeeld veel verjaardagen, dan kan ik altijd nog wat geld van mijn andere spaarrekening naar mezelf overmaken (Hands up als je je hier ook regelmatig schuldig aan maakt).

7. Spaar extraatjes

En dan mijn laatste bespaartip: maak extraatjes over naar je spaarrekening. Heb je een financiële meevaller, doordat je bijvoorbeeld geld terug krijgt van de belastingdienst, meer geld binnen krijgt door een salarisverhoging of je van je suikeroompje geld krijgt toegestopt voor Kerst? In dat geval probeer ik altijd wat geld te sparen. Hoeveel ik spaar ligt aan de meevaller. Na mijn salarisverhoging heb ik bijvoorbeeld het bedrag dat ik automatisch spaar verhoogd en toen ik geld terug kreeg van de belastingdienst heb ik eenmalig een bedragje doorgesluisd.

En that’s it! Hopelijk heb je wat aan mijn tips en kun je zo wat extra geld sparen. En ik ben benieuwd… Waar ben jij voor aan het sparen?

7 tips & tricks voor gemakkelijk geld sparen én spenden | www.sannetimmermans.nl

3 Reacties

 1. 15 januari 2019 /

  Slimme tips, heel leuk om te lezen hoe een ander dit aanpakt. Je hebt het allemaal goed doordacht. Mijn salaris komt enigszins onregelmatig en sowieso in twee delen binnen. Ik heb een bank + spaarrekening voor mijn vriend voor vaste lasten, boodschappen e.d. en we sparen een buffer bij elkaar. Zelf heb ik ook een bank- en spaarrekening met verschillende spaarpotten, dat kan bij ASN. Ik stort zodra er geld binnenkomt eerst het maandelijke vaste lasten-potje vol en de rest verdeel ik over de ander potjes, van vakantie tot kleding en langetermijndoelen als het sparen voor een huis. Ik maak ook maandelijks vrij besteedbaar geld naar mezelf over, dan weet ik wanneer ik zuiniger aan moet gaan doen.

 2. 8 november 2018 /

  Goede tips waar deze big spender nog een hele hoop van kan leren. Ook als ik grote financiële tegenvallers heb kan ik het niet laten toch uiteten te gaan, te shoppen en andere leuke dingen te doen. Resultaat: inderdaad altijd geld doorsluizen vanaf mijn spaarrekening. Oeps.

  • Sanne
   Auteur
   8 november 2018 /

   Hahaha, ach… Jij houdt in ieder geval meer dan wat plastic bakjes en een panty over aan een shoppingtrip. #fail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.