Haal meer uit je leven door de magie van de eerste keer

Time flies having fun. Maar niet alleen als je het leuk hebt, kan de tijd voorbij vliegen. Juist wanneer je dag in dag uit zo ongeveer hetzelfde doet, kan de tijd door je vingers glippen. Wil je daarom wat bewuster in het leven staan? Dan kan de magie van de eerste keer je daar een handje bij helpen. Ik leg je uit waarom dat zo is, zodat jij hopelijk wat meer uit je leven gaat halen vanaf nu! Ter illustratie deel ik een aantal kiekjes van mijn eerste keren. (Nee, niet díe eerste keer, maak je geen zorgen).

Eerste keer na eerste keer

Als je jong bent bestaat je leven uit een opeenvolging van eerste momenten: de eerste dag op de middelbare school, een eerste zoen, een eerste vakantie zonder ouders, een eerste baan, noem maar op. Dikke kans dat je je al deze eerste keren nog goed voor de geest kunt halen. Door deze verzameling aan herinneringen lijkt die periode van je leven best lang te duren als je er later op terugkijkt. Wanneer je ouder wordt, heb je minder vaak zo’n eerste keer. Je staat op, springt onder de douche, gaat naar je werk, doet de boodschappen, kookt, eet, kijkt nog wat tv voor je in slaap valt en repeat. De kans is groot dat je bepaalde gebeurtenissen van vroeger veel beter herinnert dan sommige dingen die vorige week nog zijn gebeurd.

Haal meer uit je leven door de magie van de eerste keer | www.sannetimmermans.nl

Reminiscentiehobbel

Dit alles is te verklaren door de reminiscentiehobbel. Wacht! Niet wegklikken, want ik beloof je dat dit bést interessante kost is. Dit betekent dat we meer persoonlijke gebeurtenissen herinneren van tot ons 25e dan uit andere periodes. Helemaal niet gek eigenlijk dat je zo’n eerste keer beter kunt herinneren dan yet another day at the office. Maar wat misschien wél een tikkeltje zorgwekkend is, is dat terwijl wéér zo’n dag in de schoolbanken of op kantoor eindeloos lang lijkt te duren, je leven aan je voorbij glipt. Wanneer je dat gevoel hebt, is het tijd om actie te ondernemen!

Meer eerste keren

Dus: hoe doorbreek je die sleur en zorg je ervoor dat je nieuwe herinneringen creëert waardoor je leven wat minder snel aan je voorbij gaat? Het antwoord is simpel, vindt neurowetenschapper David Eagleman. Je hoeft namelijk alleen maar meer eerste keren te creëren. Hij zegt:

While we can’t stop the passage of time, we can mold our perception of it. We can interrupt the patterns of our lives by introducing more novelty and new experiences into them, and create more memories and meaning as a result.

Hij vindt dat er geen reden is om die eerste keren alleen te reserveren voor onze tiener- en twintigerjaren. Je kunt namelijk in iedere levensfase een eerste keer hebben. Zo’n eerste keer hoeft niet eens groots te zijn, zoals een verre reis, het kan ook iets kleins zijn, zoals een nieuw recept uitproberen of een nieuwe stad ontdekken in de buurt.

Haal meer uit je leven door de magie van de eerste keer | www.sannetimmermans.nl

Een eerste keer creëren

Je moet van die eerste keren alleen wel eventjes een prioriteit maken. Zulke momenten overkomen je na je 25e nu eenmaal wat minder snel spontaan en moet je daarom creëren. Of althans… Je móet natuurlijk helemaal niks, maar dat is wat die neurowetenschapper voorschrijft.

Kleine sidenote: ook als je bewust eerste keren opzoekt, zal het leven nog steeds best snel aan je voorbij gaan. Ze zeggen natuurlijk niet voor niks time flies having fun. Maar, en dat is waar het omdraait, zo heb je wel een leven dat je je écht zult herinneren. Probeer dus om elke dag iets nieuws te doen, hoe klein ook. Het leven is kort, maar eerste keren laten het leven een stuk langer lijken.

Heb jij leuke ideetjes voor eerste keren die je zelf kunt opzoeken, klein én groot?

30 Reacties

 1. Anneke
  10 oktober 2019 /

  Vandaag je blog ontdekt en ik ben nu al helemaal verkocht! Wat schrijf je ontzettend leuk en pakkend en de artikelen zijn stuk voor stuk teksten die ik van a tot z lees! Ik blijf om de zoveel dagen even een kijkje nemen! (Zag dat je niet elke dag een post plaatst, klopt dat?)

  • Sanne
   Auteur
   11 oktober 2019 /

   Hi Anneke, wat een super leuk berichtje! Ik post inderdaad niet dagelijks. Mijn streven is om twee keer per week iets te plaatsen, maar dat lukt me niet altijd in combinatie met een fulltime baan en… gewoon het leven, haha. Ik weet niet of je gebruik maakt van Bloglovin’? Op die manier kun je, als je wil natuurlijk, een mailtje krijgen als een bepaalde blog een nieuw artikel heeft. Vind ik zelf heel fijn om mijn favoriete blogs in de gaten te houden!

 2. Femke
  27 september 2019 /

  Wat een ontzettend leuke blog; hier was ik me nog niet bewust van.
  Tijdens het lezen zijn er echt enkele kwartjes gevallen.

  Dankjewel, Sanne! Op naar de volgende eerste keer :-)

  • Sanne
   Auteur
   28 september 2019 /

   Ik dus ook niet, maar soms kom je dan iets tegen waarbij je inderdaad meteen denkt “dat verklaart een hoop!”. Ik probeer er nu ook bewust aan te denken, alhoewel ik nu door het verhuizen binnenkort ook een fase heb met best wat eerste keren. Ben benieuwd wat jij er mee gaat doen! :)

 3. 26 september 2019 /

  Helemaal waar. Ik zou wel eens alleen op vakantie willen!

  • Sanne
   Auteur
   28 september 2019 /

   Die staat bij mij ook op het lijstje! Toch weet ik niet of ik het snel zou doen (nog). Misschien een weekendje? Zo veel dingen die ik wil zien en er is niet altijd iemand die mee wil of kan haha.

  • Sanne
   Auteur
   28 september 2019 /

   Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen! Als ik terugdenk op de laatste jaren dan zijn periodes met werken een beetje een blur geworden.

  • Sanne
   Auteur
   28 september 2019 /

   Ook herkenbaar! Ik zit nu ook wel in zo’n fase moet ik zeggen, doordat ik nog niet zo lang geleden begonnen ben met een nieuwe baan en binnenkort ga verhuizen. Ik denk dat dit soort eerste momenten ook als je er niet heel bewust bij stilstaat, dingen zijn die je je wel goed blijft herinneren! Ik probeer ook wel wat bewuster bij de mooie momentjes stil te staan.

 4. 24 september 2019 /

  Wat een leuk en interessant artikel! Super tof om te lezen en zeker ook een goed punt, want eerste keren zijn vaak erg bijzonder en memorabel. Vaak ook een grote uitdaging. Een nieuw recept uitproberen geeft inderdaad ook altijd een goed gevoel. Ik probeer wekelijks minimaal 1 nieuw recept uit te proberen. Ik ga eens nadenken over andere eerste keertjes die ik bewust in kan lassen voor mezelf.
  Lees ook Leuke souvenirs die je kunt sparen van JorindeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Yes, ik vond het ook heel interessant om hierop te stuitten! Als ik in mijn herinneringen ga graven, denk ik dat het bij mij ook wel echt het geval is. Kan me nog heel veel herinneren van t/m die eerste baan en vanaf daar wordt het allemaal een beetje een blur, met een verhuizinkje tussendoor haha. Die recepten ben ik heel slecht in, maar Hello Fresh heeft wel dat effect op mij. Wil ik straks ook weer een abonnementje opnemen!

 5. 24 september 2019 /

  Het woord reminiscentie komt vaak voor in de sector waarin ik werk (zorgsector). Je kunt niet geloven wat dit teweegbrengt bij onze oudjes! Genieten van kleine dingen doe ik al een hele tijd. En net daarom geniet ik ook meer van het leven dan vroeger. Het zit hem soms echt in kleine dingen, ook als ik terugdenk aan mijn eerste keren. Mooi artikel!
  Lees ook Oproep | Question & Answer van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Oh wat interessant! En ook leuk om zoiets dan te kunnen herkennen uit de praktijk en ziet wat voor effect het kan hebben. Ik vind dat ik te weinig geniet van de kleine dingen, maar ik probeer me daar wel bewuster van te zijn. Daar is dit artikeltje ook weer een goede reminder voor ;)

 6. 24 september 2019 /

  Ik heb ooit in de Flow iets soortgelijks gelezen over vakantie hebben. Dat je vakantie altijd heel snel voorbij lijkt te vliegen als je gewoon elke dag hetzelfde doet en dat je vakantie langer lijkt geduurd te hebben als je veel verschillende dingen hebt ondernomen en dat klopt ook wel. Ik probeer daar ook wel wat mee te doen want ik verval snel in routine, waar ik overigens ook geen probleem mee heb.
  Lees ook Dagboekje van week 38. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Interessant! Zo had ik er nog niet over nagedacht, maar denk dat dat een super goede vergelijking is en ook echt waar. Een actieve vakantie of een roadtrip hangt bij mij van de herinneringen aan elkaar, maar van een weekje strandhangen kan ik me een stuk minder herinneren. Ik ben ook best fan van routine moet ik zeggen, maar ik haal dan wél weer heel veel energie uit een reis (plannen) of kleine dingetjes zoals een leuk recept proberen.

 7. 24 september 2019 /

  Zeker waar! Ik heb een tas met het opschrift “what was the last time you did something for the first time?” en dat is echt een hele fijne reminder. :) Elke keer als ik die tas pak, denk ik daar even over na – en neem ik me voor om weer wat nieuwe dingen te doen. Vaak is die laatste eerste keer maar iets kleins, zoals de eerste keer bij winkel / restaurant / gebouw X binnenstappen, maar zelfs zoiets maakt een dag al bijzonderder dan wéér hetzelfde riedeltje afdraaien.
  Lees ook Wie inspireert mij? [25 vragen in 52 weken, deel 19] van WendyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Oh wat leuk! Ik had van die quote nog niet eerder gehoord, maar vind het een hele goede vraag om jezelf zo af en toe eens te stellen. Soms heb je zo’n reminder gewoon eventjes nodig. Helemaal mee eens! Ik ben onlangs begonnen met een nieuwe baan, nu is dat wel een wat groter dingetje natuurlijk, maar het doorbreekt wel dat gebruikelijke patroon.

 8. 24 september 2019 /

  Ik ga binnenkort voor een eerste keer naar een hardcore festival :’) Telt, vind ik. Maar ik denk ook dat het een mindset ding is. Mensen maken best vaak ‘eerste keren’ mee, maar vaak plakken we dat label en het bijbehorende goede gevoel alleen op de grote dingen, zoals festivals, of vakanties. Terwijl, zoals jij aangeeft, een nieuw recept vinden ook al wat meer kleur kan geven aan je dag. Gisteren ben ik na werk voor het eerst naar een supermarkt wat verder van mijn huis gelopen voor mijn stappendoel, terwijl ik naar een audioboek aan het luisteren was. Het is iets kleins, maar voor mij maakte het de avond wel bijzonder :)
  Lees ook 1 jaar! van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Dat telt zeker! Ben ik ook ooit naar toe gegaan (totaal niet mijn scene), máár daardoor juist een super memorabele dag. En ik denk dat je wel echt gelijk hebt wat betreft dat mindset dingetje. Het is ook jezelf een soort van aanleren om ook naar kleine dingen te kijken als eerste keren en de kleine dingen waarderen. Ik herken dat stappendoel halen wel trouwens. Dat is nu weer naar de achtergrond gezakt (zeker met dit weer), maar voegt wel iets toe aan je dag!

 9. 24 september 2019 /

  Leuk, die oude foto’s! Ik vind het juist altijd leuk als je er weer iets wetenschappelijks/psychologisch bij haalt :) Ik ga eens goed nadenken over nieuwe eerste keren die ik kan gaan plannen.
  Lees ook 25x fijne kleine dingen in het leven van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Ah leuk om te horen! Ik ben er zelf ook nog goed over aan het nadenken. Ik denk dat weer een Hello Fresh abonnement afsluiten (tweede keer dat ik erover begin in de comments, #nospon) voor mij wel een makkelijke manier is om dit te doen. Daar haalde ik veel plezier uit en was steeds iets anders.

 10. 24 september 2019 /

  Een mooi onderwerp. Ik heb er ooit over geschreven voor mijn werk en het verklaart waarom de tijd vliegt. Sinds ik geëmigreerd ben, zit het met mijn eerste keren wel goed. Veel kleine dingen zijn een eerste keer opeens. Verder ga ik dit jaar voor het eerst naar Azië.
  Lees ook 8x bijzondere hotels in IJsland van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Oh, interessant! Zo’n emigratie brengt ongetwijfeld heel veel eerste keren met zich mee. Kan natuurlijk vermoeiend zijn, maar ik denk wel dat je je deze periode altijd nog goed zal herinneren. Ik kan me voorstellen dat als jij over een tijdje terug naar Utrecht zou gaan, dat je daar ook weer een soort van “eerste keren” beleeft en kleine dingen anders ervaart. Zo’n eerste keer naar een ver oord is echt mijn favoriete eerste keer!

 11. 24 september 2019 /

  Wat een mooi artikel zeg! En ik heb er nog wat van opgestoken ook, want de reminiscentiehobbel kende ik nog niet. Ik probeer ook nog regelmatig eerste keren te organiseren. Dat kan al iets zijn als het uitproberen van een nieuw recept. Ik zit nu net in zo’n mijlpaalfase doordat ik nog niet heel lang op mezelf woon, dus dat maakt eerste keren creëren misschien net wat makkelijker ;) Maar het is zeker waardevol om eerste keren ook over een paar jaar nog bewust te creëren.
  Lees ook IJ-hallen shoplog | Roze vazen, vintage jurk & meer van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Haha, ikzelf ook niet, dus dan hebben we beiden wat opgestoken! ;) Zo’n nieuw huis is inderdaad echt een mijlpaalfase! Kan me dat bij mijn eerste huis (en eigenlijk al mijn verhuizingen) ook nog goed herinneren. Binnenkort is het weer zo ver, dus wat dat betreft zit het bij mij wel goed met de eerste keren de komende tijd.

 12. 24 september 2019 /

  Wat een leuk artikel! Ik moet wel zeggen dat ik het ene moment meer kan genieten van kleine dingen, zoals dingen voor de eerste keer doen, dan andere keren.

  • Sanne
   Auteur
   24 september 2019 /

   Heel herkenbaar! Daarom vind ik het juist wel een goed iets om af en toe bij dit soort dingen stil te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.