Deze 30 dingen wil je (blijkbaar) doen voor je 30e

Ik was nog niet bekomen van de schrik van Halloween of het volgende schrikmoment doemde alweer op. De oorzaak? Ik besefte me dat ik over een half jaar al 30 word. Uitroepteken. Met nog zes maanden te gaan voor ik deze mijlpaal bereik, bereid ik me mentaal voor op mijn verjaardag met een lijstje met dingen die blijkbaar voor je 30e móet doen.

Dromen over later

Ik denk dat iedereen wel eens nadenkt over “later”. Ik wel in ieder geval! Zo leek 16 zijn me helemaal het einde toen ik een jaar of 10 was, vooral door de advertenties voor tampons en vragen over zoenen in de Tina. En toen ik eenmaal 16 was, had ik een duidelijk beeld van waar ik zou staan in het leven als ik 30 was. Op mijn 30e had ik natuurlijk al een kind. En de trotse vader? Mijn toenmalige vriendje met wie ik inmiddels getrouwd was. Dûh.

Tja… Dat liep net even iets anders dan gepland. En gelukkig maar! Want eigenlijk vind ik het zoals het nu gegaan is helemaal oké (sorry, als je meeleest voormalig lover!). Toch vind ik die naderende 3-0 stiekem best een dingetje. Het is een leeftijd waarop je niet meer kan ontkennen dat je nu écht volwassen bent. Om me klaar te stomen voor mijn 30e doorloop ik een lijstje van wetenschappelijk instituut Glamour met daarop 30 dingen die je vóór je 30e gedaan moet hebben.

Doen voor je 30e

30 dingen voor je 30e

Kopje thee bij de hand? Let’s go!

1. Stop worrying about your age

Door bepaalde dingen ben ik inmiddels vooral dankbaar dat ik weer jarig mág zijn, maar 100% acceptatie van die rimpels op mijn voorhoofd? Nope.

2. Get educated in something you love doing

Na het vwo ben ik bewust gegaan voor een hbo-opleiding, omdat die me het leukst leek. Soms spijt van gehad (als ik mezelf vergeleek met vriendinnen op de uni), maar uiteindelijk toch blij met mijn keuze.

3. Face a fear

Ik ben als de dood voor vlinders (dit is blijkbaar een ding, lepidopterfobie) en ondanks dat ik weleens overweeg om mezelf een vlindertuin in te slepen, heb ik het vooralsnog niet gedaan.

4. Step out of your comfort zone

Mijn comfort zone bevalt me eigenlijk best prima, maar toch probeer ik er af en toe eens uit te stappen, zoals toen ik een nieuwe baan ging zoeken. Toch wil ik dit nog wel wat vaker doen.

5. Take on a physical challenge

Veel verder dan een 10.000 stappen challenge gaat het bij mij niet op fysiek gebied. Alhoewel… Er komt zeer binnenkort een nieuwe sport op mijn pad, waarover ik natuurlijk nog het een en ander zal delen.

6. Go on a blind date

Check! Niet geheel vrijwillig, want het was voor een diner waarbij je als vrijgezel op blind date móest. Ik deed het zowat in mijn broek. Het was ondanks dat een ervaring die ik eigenlijk tóch kan aanraden.

7. Experience culture shock

Deze kan ik ook wel afvinken, alhoewel ik niet weet of shock het goede woord is, want ik wen vrij snel in nieuwe situaties. Het laatst ervoer ik dit in Cuba, waar ik toch even moest acclimatiseren in Havanna.

8. Begin journaling

Vroeger gedaan, ze heette Lisa. En de dagboeken van mijn zusjes heetten niet lang daarna precies zo. Héél toevallig. Niet lang daarna heb ik dat dagboek ritueel verbrand om het bewijsmateriaal te vernietigen.

9. Do some self-reflection

Probeer ik te doen! Ik merk dat bloggen me hier een handje bij helpt, want ook dit lijstje is weer een sterk staaltje zelfreflectie.

10. Overcome heartbreak

Ab-so-luut eentje die ik kan afvinken, maar dat heeft me een hele poos geduurd. Ik denk dat (mislukte) relaties je wel veel leren over wat je wil (en ook wat je dus niet wil).

11. Get your adrenaline pumping

Ik ben niet bepaald een adrenaline junkie en ik heb best een beetje hoogtevrees. Laat mijn adrenaline dus maar lekker kabbelen in plaats van pompen.

12. Create something

Telt bloggen mee? Ik vind van wel! Iets waar ik lang over twijfelde, maar waarvan ik blij ben dat ik ermee ben begonnen. Dit is voor mij een fijne creatieve uitlaatklep.

13. Fail at something

Dat is niet mijn hobby, want falen is niet mijn favoriet en ik heb vrij snel het gevoel dat ik ergens in faal terwijl dat ongetwijfeld niet altijd het geval is.

14. Break a bad habit

Ik rook niet, dus ik heb Stoptober overgeslagen. Wel ben ik ooit cold turkey gestopt met duimen. Best bad ass.

15. Take up an unusual hobby

Ik ben maar gewoontjes, want ik heb absoluut geen exotische hobby’s. Ik vraag me af of ik überhaupt écht een hobby heb. Op vakantie gaan, als dat telt?

16. Get a complete makeover

Tijdens mijn stage op de reactie van Girlz! mocht ik ooit in de make-over voor het blad Glossy. De look was, eh, heftig. Nee, ik hou het liever bij mijn normale look.

17. Fight for something you’re passionate about

Hmm… Ik ben niet bepaald een malieveldganger. Het enige wat in de buurt komt is een debat op de middelbare school over het donorregister. Iets waar ik wel redelijk passionate over ben.

18. Live overseas

Tussen 5 en 6 vwo ging ik voor een jaartje High School naar de Verenigde Staten. In de toekomst zou ik nog wel eens voor een tijd naar het buitenland willen. Australië, misschien?

19. Read a life-changing book

Ik heb na het lezen van ieder self help boek het idee dat het ontzettend life-changing is. En dat is het misschien ook wel, al is het maar van korte duur.

20. Slum it

Ik denk dat ik voor mijn 30e eerst maar eens moet uitvogelen wat dit überhaupt betekent.

21. Do something for charity

Ik doneer zo nu en dan een bedragje, maar echt iets dóen? Dat doe ik op dit moment niet. Zou ik ooit wel willen doen.

22. See your favourite band or singer play live

Vorige jaar ging ik naar een optreden van rapper YG en dat was echt een guilty pleasure. Een concert van de Backstreet Boys lijkt me stiekem ook geweldig.

23. Travel alone

Nooit gedaan! Wel een paar keer alleen gevlogen, bijvoorbeeld naar Amerika en naar Mexico. Of ik alleen reizen leuk zou vinden? Geen idee!

24. Unplug for a weekend

Dit probeer ik vaker te doen. Niet eens per se een weekend, maar een avondje is ook goed. Zeker als je met iemand samen bent.

25. Begin practicing self-love

Wordt aan gewerkt! Ik heb het idee dat dit iets is waar ik met het ouder worden wel steeds wat beter in word. Baby steps.

26. Make amends with anyone you hold a grudge against

Ik heb geen vijanden, dus deze mag ik gelukkig overslaan! Is het einde al in zicht?

27. Practise gratitude

Belangrijk puntje! Dit probeer ik met mijn Terugblikblogs iedere maand te doen.

28. Start saying affirmations

Nope! Ik denk niet dat dit ooit iets voor mij gaat worden. Het is het experiment waard, maar hier ben ik vrees ik echt te nuchter voor.

29. Develop a morning routine

Gedaan! Een ochtendroutine creëren was één van mijn doelen voor dit jaar. Dat wil niet zeggen dat ik me er altijd aan houd overigens.

30. Write your own list

No thanks! Ik vind dit lijstje lang genoeg.

Matcht jouw huidige situatie wél met hoe je het vroeger had uitgedacht? En heb jij een lijstje met dingen die je voor je 30e wil tackelen?

Share:

31 Reacties

 1. 26 november 2019 /

  Wat een leuke lijst! Al duurt het nog even (2,5 jaar ongeveer) voordat ik 30 word, ik zie toch al wel een paar dingen voorbij komen die ik ook af kan vinken. Leuk om jou op deze manier te leren kennen! Ik vind dat soort blogs altijd leuk :)
  Lees ook Fotodagboek: De mooiste plekken in Barcelona! van LianneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 november 2019 /

   Als ik er even op terugkijk zie ik dat ik een groot deel van de dingen die ik kan afvinken ook al een tijdje geleden heb afgevinkt. Grappig om zo eens bij stil te staan! Ik vind dit soort persoonlijke blogs ook altijd leuk om te lezen. :)

 2. 22 november 2019 /

  Superleuke lijst! En ik vind dat je blog echt wel telt onder ‘create something’. Check! Ik moest erg lachen om je cold turkey stoppen met duimen. Dat heb ik ook ooit gedaan. Toch best een prestatie voor een 5-jarige, haha. Ik ben intussen de 30 al (ruim… au…) gepasseerd en jeetje, op de make-over na kan ik volgens mij alles afvinken.
  Lees ook Deze 10 bucketlist ervaringen kun je afvinken in West USA van YvonneMy Profile

 3. 14 november 2019 /

  Wat leuk om te lezen! Ik merk sommige dingen simpelweg al bij mij.. Ik maak mijzelf niet meer zo druk om mijn leeftijd (ik ben 21) dan dat ik dat voorheen altijd deed. Ik merk ook dat ik steeds meer uit mijn comfortzone ga en dat ik dat jaren geleden niet deed. Mijn zusje, die vijf jaar jonger is, is nog veel meer bezig met wat anderen denken en hoe zij daarbij aan kan sluiten. Leuk om dat verschil te zien!
  Lees ook Outfit bij zonsondergang van SuzanneMy Profile

 4. 12 november 2019 /

  Haha wat een leuke post! Het duurt voor mij nog wel even voordat ik 30 ben, maar voor je het weet is het zo ver! De tijd vliegt.
  Lees ook dat is geen geld van Mei QiMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 november 2019 /

   Haha, ja dat is inderdaad écht zo. Ik weet ook eventjes niet waar mijn tweede helft van de twintig heen is gevlogen.

 5. 12 november 2019 /

  God Sanne nu wil ik echt foto’s zien van die make-over! Backstreet Boys vind ik het beste plan en als goed doel wil ik keigraag zo’n random pinguïn of ander verdwaald bedreigd dier adopteren. Het lijkt me een heel coole (en ook wel nobele, jaja) gedachte dat er ergens een beestje rondloopt dat ik gered heb.
  Lees ook Mijn topgerechtjes van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 november 2019 /

   Haha, die foto is er zéker! Wellicht zal ik ‘m nog delen (maar dat gaat dan wel via een Insta DM’etje zijn, haha!). En zo’n beest adopteren, dat lijkt me echt geweldig! Iets van vrijwilligerswerk doen met dieren heeft me ook altijd wel wat geleken. En Backstreet Boys… I’m in!

 6. 12 november 2019 /

  Wat leuk om te lezen! Best wat overeenkomsten :) Ook na m’n VWO voor een HBO opleiding gekozen en ben er nog altijd blij mee. En door een mislukte relatie leert je jezelf zéker beter kennen. Gelukje bij een ongeluk :) Ben nu trouwens wel heel benieuwd naar de afterfoto van de make-over ;)
  Lees ook September Second: van creatieve oplossing naar eigen bedrijfje van JudithMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 november 2019 /

   Oh wat leuk! Voor mijn gevoel was naar hbo gaan toen echt ongehoord, dat deed niemand in mijn jaar. Toch ben ik er qua opleiding erg blij mee geweest! Heb overigens nog wel een jaartje uni erna gedaan om het “meegemaakt te hebben”, maar die opleiding trok me helemaal niet zo. Oeh, heb de foto even opgesnord en wellicht kan ik ‘m nog wel ergens delen haha.

 7. 12 november 2019 /

  Haha puntje 30 :p Het was inderdaad al een beste lijst, maar ik vond het wel heel leuk om te lezen! Ik word over een klein halfjaar 25 en ik kan ook al een hele hoop punten afvinken, merkte ik tijdens het lezen ;-). Wat jij hebt met vlinders heb ik dus met (naakt)slakken, ik word daar helemaal naar van…
  Lees ook 20 Dingen waar ik dankbaar voor ben van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 november 2019 /

   Haha, ja ik heb een groot deel van de punten inderdaad ook al eerder afgevinkt, maar eerlijk gezegd neem ik het lijstje ook niet al te serieus. Wel leuk om zo eens al die punten af te gaan. Wat grappig van die naaktslakken! Daar heb ik dan weer nog nooit van gehoord.

 8. 12 november 2019 /

  I feel you, ik vind die 3-0 ook een ding en ik ben nog niet eens 29 :p haha. Inderdaad wat je zegt, je bent dan écht volwassen. Ik ben totaal niet op de plek die ik als kind of tiener in mijn hoofd heb maar ik vind dit plekje denk ik wel beter :)
  Lees ook Dagboekje van week 45. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   13 november 2019 /

   Haha en de tijd gaat ook zó snel! En ik denk er hetzelfde over. :)

 9. 12 november 2019 /

  Mijn situatie nu matcht echt niet met hoe ik het vroeger bedacht had… gelukkig! Ik kan al redelijk wat van de lijst afvinken, maar hem completeren gaat me niet meer lukken in krap 3 maanden!

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Haha, ach! Het zou eigenlijk ook maar saai zijn als we al zo’n complete lijst afgewerkt hebben voor ons 30e. Dan heb je (hopelijk!) nog lang te gaan zonder doelen in je leven.

 10. 12 november 2019 /

  Haha, sommige puntjes wil ik niet per se afvinken. Wel leuk om te lezen. Ik zou bijvoorbeeld niet in een ander land willen wonen of iets doen waar ik heel veel adrenaline van krijg (zoals bungeejumpen). Wel mijn zelfliefde wil ik vergroten, maar daar wordt aan gewerkt. En boeken lees ik genoeg, dus ook wel lifechanging boeken als ik weer eens een zelfhulpboek heb gelezen.
  Lees ook Chocolade muesli bites van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Haha, nee ik dus ook niet! Dat bungeejumpen hoeft van mij echt niet, brrrr. Boeken lees ik nog altijd veel te weinig, dus daar ga ik na mijn dertigste maar eens aan werken.

 11. 12 november 2019 /

  Ik ben de dertig een paar jaartjes geleden gepasseerd en ik kan je met een gerust hart vertellen; het doet geen pijn. (had ik wel gedacht haha;-) Maar pfoeh, ik heb eigenlijk heel veel dingen van dit lijstje helemaal niet gedaan en ze staan ook niet op mijn to-do list;-) Misschien wel gaan onderzoeken wat ‘slum it’ is? Ik heb dus ook werkelijk waar geen idee…
  Lees ook Unboxing Diptyque adventskalender 2019 van bychristianaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Hehe! Ik verwacht er over een jaartje ook nog zo ongeveer hetzelfde bij te zitten. Neem het met een korreltje zout, zo’n lijst.

 12. 12 november 2019 /

  Wat grappig om aan de hand van deze lijst te reflecteren. Grappig, wanneer zat je bij Girlz? Ik werkte er ongeveer 8 jaar geleden een jaar denk ik. Mijn leven verliep wel redelijk hoe ik het verwacht had (ik had misschien ook niet heel veel verwacht, behalve een baan bij een tijdschrift en een huis). Maar dat ik zou verhuizen naar Antwerpen voor de liefde dat had ik nooit kunnen incalculeren.
  Lees ook Oktober | Niemand heeft beloofd dat het interessant zou zijn van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Oh dit is echt mega toevallig! Want dat moet dan denk ik echt net iets voor of na mij geweest zijn. Heb eventjes gekeken en het was bij mij in 2011. Die baan bij een tijdschrift had ik ook verwacht (of gehoopt destijds in ieder geval), maar wat ik nu doe vind ik ook super leuk. Zo’n verhuizing voor de liefde plan je niet inderdaad, maar dat zijn wel juist de dingen die zo mooi onverwachts op je pad komen.

 13. 12 november 2019 /

  Wat een leuk artikelidee! Als ik het niet vergeet, ga ik dit lijstje over 3 jaar (als ik bijna 30 word) eens overnemen. Er staan heel wat punten tussen die mij ook een beetje onbelangrijk lijken om per se voor je 30e te hebben bereikt. Je hebt toch al aardig wat punten kunnen afvinken. En inderdaad, soms is het maar goed ook dat onze toekomstverwachtingen van járen geleden nooit zijn uitgekomen. Ik moet er ook niet aan denken ;)
  Trouwens, bloggen is best een exotische hobby, toch?! :)
  Lees ook 5 lessen die ik leerde van mijn loopbaancoach van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Haha, anders stuur ik je tegen die tijd wel een kleine reminder. ;) Ik denk dat heel veel van deze punten echt niet per se voor je 30e afgevinkt hoeven te worden. Fijn natuurlijk, maar geen ultiem doel. Wel leuk om zo eens bij stil te staan!

 14. 12 november 2019 /

  Ik ben op mijn 31ste wel waar ik wil zijn, maar dit had allemaal zomaar anders kunnen lopen. Het leven komt hoe het komt en dat heb ik op meerdere manieren ervaren. Toch heb ik de belangrijke dingen voor mezelf bereikt en prijs ik me er elke dag nog gelukkig mee.

  • Sanne
   Auteur
   12 november 2019 /

   Wat fijn! Ik kan ook veel puntjes afvinken hoor, maar die puntjes zijn nu wel wat anders dan de puntjes die ik voor ogen had toen ik jonger was. En dat hoort er allemaal bij. Wel goed dat je jezelf hier dagelijks gelukkig mee prijst. Ik probeer dat ook wat vaker te doen, focussen op wat je allemaal hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.