8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Eventjes geleden nam ik je al mee op reis naar Zakynthos. Heb je de smaak te pakken van dit Griekse eiland? Blijf dan even plakken, want ik deel dit keer mijn acht aanraders voor dingen die je écht wilt doen op Zakynthos. En natuurlijk staan daar ook alle must-do’s van dit eiland tussen: van Caretta Caretta schildpadden spotten tot zwemmen in de blauwe grotten!

1. Wijnhuizen touren op Zakynthos

Een terugkerend thema in mijn reisverslagen: drankjes. Op Santorini bezocht ik al een paar wijnhuizen en in Cuba ging ik naar het Havana Club museum. Ook op Zakynthos moest dus de dorst gelest worden. En dat is niet zo moeilijk, want op het eiland groeien meer dan 19.000 druivensoorten. Een typisch wit wijntje dat er gemaakt wordt, is de Verdea. Ook drink je er een lekkere dessertwijn. Je vindt op het eiland verschillende wijnhuizen. Wij bezochten Grampsas. Dit kleine familiebedrijf is een wereld van verschil met het grootschalige en toeristische Santo wat we bezochten op Santorini. Juist daarom wel erg leuk! Je kunt ook naar de wijnhuizen Solomos, Callinico en Mouzakis. Bij grote dorst, en minder zonnige dagen, kun je zelfs meerdere bezoekjes op één dag plannen, want de wijnhuizen liggen niet ver van elkaar. Gia mas!

8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!
Niet verkeerd, zo’n achtertuin

2. Boottocht maken rond Zakynthos

Misschien wel mijn favoriete activiteit op iedere vakantiebestemming die omringd is door water is een boottochtje maken. Op die ene misselijkmakende boottocht naar Klein Curacao na dan! Alhoewel, ook die boottocht zou ik zo overdoen. Tijdens je vakantie naar Zakynthos is een boottripje maken, wat mij betreft dan, eigenlijk een must. Dit is namelijk de enige manier om de bekende blauwe grotten te zien. Natuurlijk zijn die blauwe grotten niet de enige reden om zo’n boottocht te boeken. Per boot kun je namelijk meerdere highlights van Zakynthos op één dag afvinken. En het is natuurlijk de perfecte manier om aan je tan te werken!

3. Zwemmen in de blauwe grotten

Nog zoiets wat je écht wilt doen op Zakynthos is zwemmen in de blauwe grotten. De blauwe grotten vind je aan de oostkust van het eiland. Dit natuurpracht is niet altijd zo populair geweest, want de grotten werden pas ontdekt aan het einde van de negentiende eeuw. Hoe het precies kan, durf ik je niet meer na te vertellen, maar feit is dat het water in deze grotten helderblauw is (iets met weerkaatsing van het zonlicht op de witte rotsen). Hoe dan ook, het is zeker de moeite waard om in de grotten de (in mei oh zo koude) zee te trotseren met een snorkelsetje.

8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!
Een van de blauwe grotten van Zakynthos

4. Het Scheepswrak op Zakynthos bekijken

Nog zo eentje die je van je to-dolijst kunt afvinken door een boottochtje te boeken. Heb je het niet zo op de zee? Dan kun je het strand waarop het scheepswrak ligt, Navagio beach, ook bekijken vanaf een uitzichtpunt. Hiervoor moet je alleen wel een kleine klim maken. Dit is, net zoals de zonsondergang in Oia, Santorini, één van de meest gefotografeerde locaties van Griekenland. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar dit baaitje. Ik wil de mood nu laten kelderen, maar wil toch event waarschuwen voor de eventuele gevaren. Vorig jaar raakten verschillende toeristen gewond raakte door een rotslawine en ook zijn er al eens mensen van het uitzichtpunt gevallen. Op de dag dat wij de boottocht maakten, was het strand voor het eerst weer toegankelijk na het ongeluk van vorig jaar. Wij besloten Navagio beach niet op te gaan, maar hebben het moois van een afstandje aanschouwt.

5. Een verjongingskuurtje pakken bij Xigia

Wanneer je het strand van Xigia nadert, komt de geur van rotte eieren je al tegemoet. Nu zul je misschien zo hard mogelijk door willen rijden, maar toch raad ik je aan om een kleine pitstop te maken bij dit stinkende strandje. Bij dit natuurlijke kuuroord borrelt er namelijk warm water en collageen uit een rots in het water. Hierin dobberen zou je geheid een strak huidje moeten opleveren, dus dit wil je absoluut doen op Zakynthos. Mijn moeder en ik gingen je voor. Of je daadwerkelijk jonger uit de zee komt? Ik betwijfel het, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Het is verstandig om je bezoek aan Xigia slim te timen, want met één buslading toeristen is het strandje al bomvol en kun je beter later terugkomen.

8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!
Even poseren bij het wijnhuis
8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!
Lekker aan het dobberen in het collageen

6. Caretta Caretta zeeschildpadden spotten

Zakynthos staat bekend om de Caretta Caretta schildpad. Deze zeeschildpad is een bedreigde diersoort en daarom heeft Zakynthos een National Marine Park om de flora en fauna op en rondom het eiland te beschermen. Gerakas beach, in het zuiden van Zakynthos, wordt ook wel het schildpaddenstrand genoemd. De beste periode om de Caretta Caretta in z’n natural habitat te spotten is van half mei tot half oktober, dit is wanneer de schildpadden aan het paren slaan. Vanaf september komen de eieren uit en racen de babyschildpadden richting de zee. Heel bijzonder om te zien natuurlijk, vandaar dat toeristen hier maar al te graag met hun neus bovenop staan. Dat de schildpadden daar niet al te vrolijk van worden, kan je je vast indenken. Gun de beestjes dan ook hun rust, en observeer ze vanaf een afstandje tijdens je vakantie op Zakynthos.

Vakantie Zakynthos

7. Verschillende strandjes ontdekken op Zakynthos

Er zijn op het eiland zoveel strandjes dat je iedere dag wel ergens anders je handdoek kunt uitspreiden. Naast Xigia, hebben wij ook Banana beach en Dafni beach bezocht. Aan Banana beach is weinig authentieks, maar er zit wel een mooie strandtent waar je lekker kunt lunchen. Ook kan de liefhebber er terecht voor verschillende watersporten. Als je op zoek bent naar dat onbewoond-eiland-gevoel, dan moet je eens de auto pakken richting Dafni beach. Je zult er zeker niet de enige toerist zijn, maar door de slingerdeslanger-weg door de bergen krijg je wel een beetje het gevoel dat je bij een geheime spot uitkomt. Óók leuk om heen te rijden voor een lunch aan het strand.

8 dingen die je wilt doen op Zakynthos

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!
Hier ben ik in mijn Lonely Planet aan het lezen over het gebouw op rechts

8. Ronddwalen in Zakynthos stad

Vergeet tot slot niet om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van het eiland. Tijdens een wandeling door het voetgangersgebied kom je langs de haven, verschillende pleinen, kerken en andere interessante gebouwen. Natuurlijk is een tussenstop maken op een van de terrasjes een must. Het San Markos plein is hier vooral erg geschikt voor. Mocht je hierna zin hebben in kleine klim, dan is het leuk om de trappen naar de hogergelegen wijk Bohali te pakken. Je vindt hier een Venetiaans kasteel en hebt een mooi uitzicht op de stad.

En dat waren alweer de 8 dingen die ik het leukst vond om te doen op Zakynthos. Wat zijn jouw favoriete vakantiebezigheden?

Ik deel mijn 8 aanraders voor wat te doen op Zakynthos. Natuurlijk staan daar ook de must-see's tussen: van schildpadden tot de blauwe grotten!

16 Reacties

 1. 11 juli 2019 /

  Ooo, die grotten, supertof! En strandjes bezoeken is sowieso altijd top.

  • Sanne
   Auteur
   11 juli 2019 /

   Ja echt heel bijzonder om eens te zien! Ik vind verschillende strandjes afgaan op vakantie ook leuk. Heb je toch het idee dat je nog wat ziet van je bestemming, ook als je niet veel doet verder.

  • Sanne
   Auteur
   11 juli 2019 /

   Ik vind het ook echt een topvakantieland! Ahhh leuk dat jij wel de schildpadden hebt gezien. 🐢

 2. 10 juli 2019 /

  Het ziet er allemaal zo goed uit zeg.. en het is dat ik over 3,5 week ga trouwen en een huisje heb gekocht want ik WIL OOK ZO GRAAG OP VAKANTIE. haha ik ben er zOOOOO aan toe! Maar goed.. nog een jaartje geduld. Eerst lekker genieten van ons huisje straks. Is sowieso al vreemd om gewoon daar over een maandje nu gewoon in te wonen, hele aparte gedachte haha.
  Lees ook Verhuisdagboek #4 van RachelMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 juli 2019 /

   Ohhh snap ik helemaal na zo’n flinke verbouwing! In het jaar dat ik mijn huisje mocht zat er ook geen vakantie in, maar dat was het gelukkig waard! Inderdaad… ook super fijn om straks van jullie huisje te genieten!

 3. 9 juli 2019 /

  Super leuke tips! Zakynthos is echt een pracht eiland. Vorig jaar ben ik er met mijn vriendinnen geweest, we verbleven toen vooral in Laganas. Op de dag dat wij met de rondvaart boot gingen waaide het helaas erg hard waardoor we door de hoge golven eigenlijk allemaal misselijk werden en ook niet konden aanmeren bij shipwreck beach. Op een andere dag zijn we bij de lichtgevende blauwe grotten geweest, hier konden we toen ook zelf door zwemmen. 😍 Er is ons toen geloof ik verteld dat de grotten zo blauw waren en licht gaven doordat er zwavel in het water zat. Zo mooi! Take me back, pleaaase.
  Lees ook 8 dingen die ik deed of kocht door influencers van JoséMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 juli 2019 /

   Ahhh kijk! Jij hebt beter opgelet tijdens de boottocht hoor ik al haha. Dat wist ik dus niet. Ik vind Zakynthos inderdaad echt een mooi eiland! Ben benieuwd hoe je Laganas vond als plaats om te verblijven? Ik ben er alleen kort doorheen gereden en heb mijn info verder uit de reisboeken haha 😬

 4. 9 juli 2019 /

  Ik wil zo graag eens met mijn vriend naar Griekenland! Ik heb daar altijd leuke vakanties gehad, en I loooove feta. Maar m’n vriend moet wel kunnen surfen op vakantie :’). Misschien ooit als ie een beetje kreupel is haha
  Lees ook Diary week 27: we hebben de sleutel! van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 juli 2019 /

   Hahaha, ik hoop natuurlijk dat dat voorlopig niet het geval zal zijn! Gelukkig loopt het eiland niet weg én ik denk dat Zakynthos ook een aanrader is voor een pensionado vakantie, dus geen haast ;). Ik denk dat er ook genoeg toffe surflocaties ter wereld zijn, maar daar heb ik dan weer geen verstand van!
   Lees ook 8 dingen die je wilt doen op Zakynthos van SanneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 juli 2019 /

   Bij mij stond de bestemming dus helemaal niet hoofd op mijn lijstje, maar ik was ook aangenaam verrast over wat er nog te zien en te doen valt! Ik vind het in ieder geval een aanrader, maar eigenlijk vind ik ieder Grieks eiland dat ik tot nu toe heb gezien een bezoekje waard. :)

  • Sanne
   Auteur
   9 juli 2019 /

   Hahaha, nou… Zoals je ongetwijfeld al was opgevallen zijn ze ook niet op magische wijze van mijn voorhoofd verdwenen, dus om die reden alleen zou ik dit tripje niet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.