5 tips voor een digitale declutter

Ik ben iemand die, anders dan mijn huis soms doet vermoeden, heel goed gaat op orde en structuur. Zeker op digitaal gebied! Op mijn bureaublad daarom geen wirwar aan bestanden, maar alles netjes in het juiste mapje. Meestal dan, want de afgelopen tijd was de digitale rotzooi stiekem opgelopen. Hoog tijd voor een digitale declutter, oftewel digitaal puinruimen.

1. Complete computer clean-up

Ik merkte deze week dat ik spontaan mijn bureaublad begon op te ruimen. En dat was wel nodig! Wanneer ik dit eventjes niet bijhoud, stapelen de bestanden zich stiekem toch snel op. En laat ik dat nou niet zo prettig vinden. Het grootste deel van die bestanden kan linea recta de prullenmand in, maar belangrijke bestanden versleep ik naar de juiste mapjes. Hierna kijk ik eens goed naar bovengenoemde mapjes. Vergeet vooral niet de map met downloads, want hierin kom ik altijd een hele bijzondere verzameling met onzin tegen. Tot slot de prullenmand legen én natuurlijk even een nieuw achtergrondje instellen via Pinterest en voilá: een opgeruimde computer it is.

2. On a roll met je fotorol

Misschien wel de meest gevreesde taak als het om digitaal declutteren gaat, maar we moeten eraan geloven. Op mijn fotorol stonden inmiddels dik 4.000 foto’s. En geloof me: het grootste deel daarvan was niet veel soeps (een overdaad aan foto’s van eten en een slapende hond). Ook waren er heel wat sessies waarin ik iets te shutter happy was en tientallen foto’s van één setting maakte. Alleen de mooiste foto bewaarde ik en van de rest nam ik afscheid. Bye! Ik heb deze klus getackeld via iCloud op mijn laptop. Zo kon ik makkelijk veel foto’s in één klap verwijderen. De foto’s die wél het bewaren waard zijn, download ik uit iCloud om deze vervolgens te archiveren op een externe harde schijf. Op mijn telefoon staan nu nog maar een handjevol foto’s en ik vind het heer-lijk. Nu nog dat fotoboek in elkaar flansen…

Digitale declutter

3. Bezem door je contactpersonen

Dit is zo’n taakje dat ik misschien eens in de paar jaar oppak: het scrollen door de contactpersonen op mijn telefoon en vervolgens, wanneer nodig, hier met de bezem doorheen gaan. Ga je die klasgenoot waarmee je acht jaar geleden een schoolproject deed denk je ooit nog bellen? Of heb je het nummer van een restaurant waar je nooit komt echt nodig? Nope, waarschijnlijk niet. Daarom verwijder ik met enige regelmaat wat mensen uit mijn lijst. En ja, dat betekent dat ik soms een appje krijg van een nummer zonder naam, maar gelukkig heeft het verder nog nooit echt tot problemen geleid.

4. Unfollow, unfollow

Zo nu en dan scroll ik eens door de accounts die ik volg op social media om het een en ander te ontvolgen. Winkels waar ik alleen maar hebberig van word, influencers van wie ik me er niet beter op ga voelen of dingen die ik niet interessant vind? Unfollow. Twijfel je of je een bepaald account wil ontvolgen? Gewoon doen! Je merkt vanzelf of je de content van dat account mist. De kans is groot dat je het niet eens meer doorhebt. Wist je dat je op Instagram kunt zien met welke accounts je de minste interactie hebt? Dit kan je ook een goede richtlijn geven. Tipje: mensen die je vanwege sociale wenselijkheid echt niet kan ontvolgen, kun je nog altijd muten op Instagram. Probleem opgelost.

5. Nee tegen nieuwsbrieven

Dit laatste puntje van deze lijst met tips voor een digitale declutter is een positief overblijfsel van mijn no-buy year. Mijn inbox is momenteel bijna helemaal vrij van nieuwsbrieven en dat vind ik heel fijn! Dat betekent ongetwijfeld dat ik wel vaak allerlei geweldige aanbiedingen van webshops mis, maar voorkomt tegelijk dat ik in verleiding word gebracht om dingen te kopen die ik niet nodig heb of impuls aankopen doe. En als je dan toch zo in je mailbox gedoken bent, kun je net zo goed ook even daar orde scheppen. Sleep alles wat je wil bewaren in mapjes en de rest mag meteen de digitale prullenbak in.

Houd jij ook weleens een digitale declutter? Dan ben ik benieuwd welke tip er nog op mijn lijstje ontbreekt!

digitale declutter pinterest
Share:

21 Reacties

 1. 7 juli 2020 /

  Ik heb laatst ook mijn Instagram opgeschoond. Ik ontdekte dat dus ook, dat je kunt zien met wie je de minste interactie had, heel handig;-) Verder ben ik een stuk beter in live declutteren dan in digitaal declutteren. Ons huis ziet er over het algemeen keurig uit, mijn computer en telefoon eh…..niet zo haha;-)
  Lees ook L’Occitane Herbae l’eau EDT (Een bloemig zomerbriesje!) van bychristianaMy Profile

 2. 6 juli 2020 /

  Handige tips! Die nieuwsbrieven die wisselen hier bijna wekelijks ;-) Maar voor de rest ben ik wel een beetje van ‘uit het oog’, ik ruim fysieke rommel veel sneller op. Toevallig was mijn smartphone afgelopen week vol en moest ik wel wat foto’s verwijderen, maar dan nog bewaar ik de rest voor ‘als ik er een keer voor ga zitten’ (never ;-))

  • Sanne
   Auteur
   6 juli 2020 /

   Hahaha, never. Ach, zo’n volle telefoon is toch ook best een prima stok achter de deur. En als je zelf geen “last” hebt van je digitale rommel is het al helemaal geen probleem natuurlijk.

 3. 2 juli 2020 /

  Ontzettend fijne tips! Ik doe dit ook regelmatig en de zomervakantie is daar een ideaal moment voor.
  Lees ook June / July van SuzanneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2020 /

   Inderdaad! En dan vooral wanneer het flink aan het regenen is en je eigenlijk geen excuus hebt om het níet te doen.

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2020 /

   Haha, ja dat is denk ik wel de plek waar het bij mij ook het snelste opstapelt.

  • Sanne
   Auteur
   2 juli 2020 /

   Haha, gevreesde klus! Wel weer fijn als het eenmaal gebeurd is.

 4. 30 juni 2020 /

  Ik heb dit dus nog niet eens zo lang geleden ook eens gedaan maar het is alweer een rommeltje. Misschien dat ik er dit weekend eens werk van maak om alles terug te ordenen! Voelt daarna altijd super fijn om weer een opgeruimde computer te hebben :D
  Lees ook The Minimalism Game van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Haha het kan ook zo snel opstapelen, herkenbaar. Vooral als ik met een projectje bezig ben. Ik moet ook zeggen dat dit allemaal dingen zijn die ik niet dagelijks doe, maar zo eens in de zoveel tijd als het weer opgestapeld is. Inderdaad fijn als het daarna weer opgeruimd is!
   Lees ook 5 tips voor een digitale declutter van SanneMy Profile

 5. 30 juni 2020 /

  Ik ben dus zo’n miep die dit elke week wel een keertje doet, hihi. Mijn laptop, telefoon, mailbox, fotomapjes: alles is altijd opgeruimd en opgeschoond. Ik heb met mijn mail dan wel vaak dat ik dingen kwijt ben waarvan ik dan dacht ze goed ‘opgeborgen’ te hebben, hihi. Of ik heb dingen weggegooid die ik dan een aantal weken later toch nodig blijk te hebben.. OEPS. Maar over het algemeen gaat het goed. Ik merk echt dat het me ZO veel rust geeft ook, als alles netjes opgeruimd en gestructureerd is. Je hebt het weer heel fijn neergepend zo, love it. Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Oh heerlijk! Haha, dat van die mails is ZO herkenbaar. Ik ben vorig jaar eens door al mijn e-mail gegaan, ook alles wat gearchiveerd was, en ik heb dit e-mailadres is ruim 15 jaar. Dat was echt een mega klus. Gelukkig heb ik het meeste nooit meer nodig gehad, maar er zijn ook echt wel oeps-momentjes geweest dat ik net iets te driftig was met het opruimen. Sinds die megaklus archiveer of verwijder ik alle mailtjes meteen. Never again. :’)
   Lees ook 5 tips voor een digitale declutter van SanneMy Profile

 6. 30 juni 2020 /

  Oh heerlijk is dat altijd he. Ik heb op mijn telefoon alle foto;s eigenlijk wel altijd opgeruimd. De enige die ik er altijd op laat staan zijn de foto’s van mijn reizen. Dat zijn er alsnog veel, maar vind het fijn er af en toe doorheen te scrollen of om te bekijken met vrienden/familie. Ik moet wel echt eens aan de slag met alle foto’s die ik met mijn spiegelreflex gemaakt heb. En zeker ook eens met al die fotoboeken, haha. Ik kijk daar zo tegenop. Maar het geeft wel altijd een gevoel van rust als het gedaan is.
  Lees ook Mooie landen binnen Europa op mijn bucketlist! van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Dat miste ik in het begin inderdaad ook wel eventjes, dat terug scrollen! Ik heb nu alles op een externe harde schijf staan, die pak ik er toch net wat minder snel bij. I feel you met de fotoboeken. Ben heel blij als ze er eenmaal zijn, maar ik vind het maken, en dan vooral het uitzoeken van alle foto’s, zo’n monsterklus.

 7. 30 juni 2020 /

  Goed stuk! Ugh die foto’s uitzoeken staan ook al 3 maanden op mijn lockdown-to-do. Ik zou graag nog als punt 6 willen aandragen om ook je e-mailinbox eens te legen! Weg met al die oude e-mails die je niet meer leest, want e-mails opslaan op een (online) server kost dus stiekem super veel bomen. Al die data die steeds gebackup-ed moet worden is echt een CO2 vervuiler.
  Lees ook Hoe gaat het met mijn to-quarantine lijstje? van SiroonMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Nooit geweten dat dit een CO2-vervuiler is, wat een ontzettend goede aanvulling. Ik heb een aantal jaar geleden al mijn oude mails, van tot zeker 15 jaar geleden, opgeschoond en sindsdien hou ik het bij met ieder mailtje dat binnenkomt. Maar goed om te weten dat je daar ook nog eens de bomen een handje bij helpt.

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Dat is ook helemaal waar! Ik vind digitaal opruimen persoonlijk minder erg dan ” analoog” opruimen, haha. Dat van de muziek uit je playlist gooien is een goede aanvulling. Alhoewel ik het soms wel jammer vind dat ik mijn iTunes lijsten van vroeger niet meer kan inzien, dat is toch wel pure nostalgie.

 8. 30 juni 2020 /

  Mijn computer moet ik echt nodig eens opruimen. Ik heb de gewoonte om, als mijn telefoon de melding geeft dat hij bijna vol is (heb helaas niet al te veel geheugen), gewoon alle foto’s op mijn computer te pleuren. Met als gevolg dat daar inderdaad een heleboel crap tussen staat. Die moet ik dus echt een keer gaan uitzoeken.
  Lees ook Mijn gedachten tijdens Game of Thrones seizoen 1 van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   1 juli 2020 /

   Haha, dat is toch ook wel een soort van opgeruimd staat netjes. Voor ik ze op mijn computer zet, zoek ik ze wel uit, maar dat is toch stiekem best een klus. Ik verwijder tussendoor ook regelmatig foto’s, dingen als screenshots etc., maar alsnog stapelt het snel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.