De D-Day stranden bezoeken in Normandië

Een vakantie naar Normandië is, wat mij betreft, niet compleet zonder een bezoek aan de D-Day stranden. Zo’n dag mag dan wel plaatsvinden op het strand, maar verder heeft het niets weg van de gemiddelde vakantiedag. Tóch kan ik het iedereen aanraden. Ben je ook geïnteresseerd in de D-Day stranden bezoeken? Blijf dan even hangen, want in dit artikel deel ik mijn tips voor een bezoek aan de invasiestranden.

De invasiestranden bezoeken was misschien wel dé hoofdreden van onze roadtrip door Normandië. Toch was de D-Day stranden bezoeken niet een van de eerste punten op onze to-do-lijst tijdens de vakantie. We begonnen namelijk in Rouen en gingen via perenciderstreek Domfront naar Mont Saint-Michel. Op dit punt van de trip begon mijn vriend, het meesterbrein achter het idee van deze roadtrip, zich zorgen te maken over of ik de stranden wel had opgenomen in de planning. Natúúrlijk waren die zorgen ongegrond.

Na mijn bezoek kan ik wel stellen dat de D-Day stranden bezoeken wat mij betreft een aanrader is voor iedereen. In het bijzonder voor iedereen die, net als ik, wel houdt van geschiedenis. Maar ook voor iedereen die geschiedenis stiekem maar boring vindt, want die verhalen uit de oorlog komen (denk ik) bij iedereen wel binnen.

Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl
Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl
Uitzicht op zee krijgt vanuit een bunker een compleet andere betekenis

Wat gebeurde er ook alweer op D-Day?

Nu is het misschien even geleden dat je geschiedenisles had, dus geef ik een korte opfriscursus over D-Day. Op deze dag, 6 juni 1944, vond operatie Overlord plaats, een operatie die een grote rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Europa. Het plan van de geallieerden was om vanuit Engeland de Atlantikwall van Hitler te doorbreken via vijf stranden in Normandië. Deze wall was een verdedigingslinie van 5.000 kilometer die helemaal vanaf Zuid-Frankrijk naar het topje van Noorwegen liep. In de vroege ochtend zetten zo’n 156.000 man voet aan land. De voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen hadden het alles behalve makkelijk en wisten maar kleine stukjes gebied te veroveren. Toch betekende dit het begin van de bevrijding van Europa.

De D-Day stranden bezoeken op één dag

Ondanks dat geïnteresseerden wel een hele week kunnen vullen met D-Day gerelateerde activiteiten in Normandië, kun je op één dag ook al veel zien. Zo bezochten wij op één dag Utah Beach, Pointe du Hoc, Omaha Beach, Normandy American Cemetery en Batterie Longues-sur-Mer. Op het lijstje stond ook nog Arromanches, maar deze hebben we na een lange dag met al veel indrukken maar bewaard voor een volgende keer.

Alle D-Day stranden bezoeken op één dag is onmogelijk als je de tijd wil nemen om alles goed te bezichtigen. Wij kozen er daarom voor om Utah en Omaha te bezoeken, maar dit zijn slechts twee van de vijf invasiestranden. Op deze stranden landden voornamelijk Amerikaanse soldaten. De Britten en Canadezen landden op de stranden Gold, Juno en Sword. Deze stranden zijn ongetwijfeld ook een bezoek waard en zou ik in de toekomst graag nog eens bezoeken.

Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl
Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl

Utah Beach

Ga je de D-Day stranden bezoeken? Dan is Utah Beach een goed startpunt van dit bezoek, aangezien dit het meest westelijke invasiestrand is. Op dit strand landden de eerste Amerikaanse troepen op 6 juni 1944. In het museum, dat op de plaats van een voormalig Duits bolwerk staat, leer je alles over operatie Overlord: van de voorbereiding tot het resultaat. Ook daarom is het een goede inleiding van de dag. Je kunt er bovendien een hoop oorlogsattributen aanschouwen.

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een klif aan de kust van Normandië, om precies te zijn tussen Utah en Omaha Beach. Deze locatie speelde een grote rol tijdens D-Day, want er vond hier een gewaagde maar succesvolle aanval op een Duitse artilleriebatterij plaats. Waarom dit zo’n uitdaging was, wordt wel duidelijk als je de klif ziet. De mannen van het 2e U.S. Ranger Battalion moesten deze klif beklimmen om de kanonnen, die achteraf al verplaatst bleken te zijn, uit te schakelen. Vandaag de dag kun je rondlopen door het gebied dat bezaaid is met kraters van bominslagen en verschillende Duitse bunkers bekijken.

Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl
“Gewoon” een mooi stukje natuur, als je niet beter zou weten
Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl
Het maanlandschap rond Pointe du Hoc, zie hier een aantal foto’s vanuit de lucht

Omaha Beach

Omaha Beach is misschien wel de bekendste van de vijf landingsstranden van D-Day. Op dit strand leden de Amerikanen namelijk grote verliezen, waardoor het de bijnaam Bloody Omaha kreeg. Als onderdeel van de Atlantikwall hadden de Duitsers rijen met obstakels, zoals mijnen, granaten en prikkeldraad op het strand én in de zee aangebracht. Vanuit de vijftien versterkingen in de duinen hadden ze een perfect schootsveld op de geallieerden. Als je vandaag de dag dit D-Day strand bezoekt, kun je je wel voorstellen hoe zwaar deze slag is geweest. Ook de openingsscène van Saving Private Ryan geeft hier een goede indruk van.

Normandy American Cemetery

Nabij Omaha Beach ligt de Normandy American Cemetery. Wie Saving Private Ryan heeft gezien, herkent de eindeloze rijen met graven wel uit die film. Op deze Amerikaanse begraafplaats vind je de graven van 9.387 soldaten en een memorial voor nog eens 1.557 vermiste soldaten. De meeste graven hebben een wit kruis, maar her en der zie je ook een graf met davidster. De begraafplaats heeft een informatiecentrum dat gratis te bezoeken is. In dit museum krijg je een hoop achtergrondinformatie over de invasie, maar leer je ook het persoonlijke verhaal kennen van een aantal soldaten. Iets wat misschien nog wel harder binnenkomt dan die rijen graven.

Batterie Longues-sur-Mer

Batterie Longues-sur-Mer was een Duitse geschutsbatterij met vier kanonnen in betonnen bunkers die gericht waren op Omaha en Gold Beach. Deze batterij is één van de best bewaarde batterijen in Frankrijk en zelfs de enige waar de originele kanonnen nog te zien zijn. De batterij ligt een stukje van de kust af, wat voor een leek (zoals ik) misschien een wat gekke plek lijkt. Maar als je je beseft dat de kanonnen in staat waren om 22 kilometer ver te schieten, kun je je voorstellen wat een impact deze hadden.

Mijn tips voor de D-Day stranden bezoeken in Normandië | www.sannetimmermans.nl

Dit waren de D-Day bezienswaardigheden die wij aandeden op één dag tijdens onze Roadtrip door Normandië. Een ontzettend indrukwekkende dag die ik, zoals ik al zei, iedereen kan aanraden. Ben jij al eens bij deze stranden geweest?

11 Reacties

 1. Petra
  15 september 2019 /

  Wat een mooi artikel en net als jij, vonden wij ook de persoonlijke verhalen zo indrukwekkend. Die ruimte waarin al die namen van die jonge mensen werden omgeroepen vonden wij ook zo bijzonder. Zo mooi ook dat iedereen er zo rustig rondliep.

  • Sanne
   Auteur
   16 september 2019 /

   Ja, inderdaad. Dat vond ik ook heel bijzonder en ook best heftig om doorhen te lopen. Het was niet heel druk in het bezoekerscentrum toen wij er waren. Voor mijn gevoel liepen veel mensen er aan voorbij. Zonde wat mij betreft, want ik vond het echt wat toevoegen aan het bezoek.

 2. 9 september 2019 /

  Lijkt me erg indrukwekkend om een keer heen te gaan! Ben jaren geleden al wel eens in Normandië geweest waar we ook Mont Saint Michel hebben bezocht, maar van de d-day stranden had ik nog niet gehoord. Handig ook dat je nog even kort samenvat wat D-Day ook alweer was. Met zulke informatie snap ik ook beter waarom ik dit zou bezoeken. 😊
  Lees ook Lekker voor in de herfst: Pompoen met zoete aardappel soep van JoséMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 september 2019 /

   Ah leuk om te horen! Ik moet zeggen dat ik, ondanks dat ik het heel interessant vind, zelf ook nog echt wel een opfriscursus kon gebruiken hoor. Hoop geleerd in de musea ook! Wel leuk dat je Mont Saint Michel al eens hebt bezocht!

 3. 9 september 2019 /

  Wat heb je dit prachtig vastgelegd – zowel in beeld als in tekst! Ik ben tijdens een schooltrip in vwo 5 ooit op de American Cemetary geweest en ik kreeg daar oprecht een brok in mijn keel van. Ik wil ook echt graag Auschwitz bezoeken ooit – al moet ik me daar denk ik wel echt mentaal op voorbereiden.. Liefs!
  Lees ook De enige echte duurzaamheidsreis, part two van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 september 2019 /

   Dankje Stella! Ik heb daar ook met een brok in mijn keel rond gelopen. Vooral na het lezen van verhalen over de gesneuvelde soldaten, dat maakt het zó persoonlijk. Vind het vooral zo raar om te beseffen dat een heel groot deel van die jongens ook een stuk jonger waren dan ik nu ben. Ik ben ook naar Auschwitz geweest, dat vond ik heel heftig, maar wel echt “een aanrader”, al klinkt dat stom in deze context. Bij mij in de buurt zit kamp Vught. Ben ik jaren geleden geweest maar vond ik ook indrukwekkend!

 4. 9 september 2019 /

  Indrukwekkend, hé? Ik heb enkel nog maar het Openluchtmuseum Atlantikwall in Oostende bezocht – dát vond ik al de moeite. Wat moet dat toch een verschrikkelijke periode geweest zijn, op dit moment kunnen we ons dat hier echt niet voorstellen.
  Lees ook Review • Lush Pop Art Bath Bomb van Jessica J.My Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 september 2019 /

   Oh die serie ken ik niet! En heb toch vrij veel gezien over dit onderwerp. Ga ik dus eens opzoeken.

  • Sanne
   Auteur
   10 september 2019 /

   Wat een super leuk compliment! Nu hoop ik niet dat ik aan valse advertisement doe natuurlijk, en dat je het ook echt interessant zou vinden als je er heen zou gaan haha. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.