Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten?

Ga je binnenkort op vakantie naar Cuba? Dan kan het nog best lastig zijn om te bepalen welke route je wilt afleggen, want je wilt waarschijnlijk zo veel mogelijk zien van dit land in een beperkte tijd. De route is niet het enige waar je over na moet denken voor je in het vliegtuig stapt, want op een verblijf in dit land wil je je misschien toch net iets anders voorbereiden dan je gewend bent van andere vakantiebestemmingen. Nu mijn vakantie in Cuba (helaas!) weer achter de rug is, deel ik de route die ik heb afgelegd. Ook heb ik een lijstje gemaakt met 9 handige tips voor Cuba, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

De ideale route door cuba

Als je op vakantie gaat naar Cuba wil je vast alle hotspots meepakken. Maar wat is nou dé ideale route? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wil je in de voetsporen van de revolutie treden? Dan wil je waarschijnlijk naar Santiago de Cuba in het oosten van het land. Zie jij jezelf al door de groene tabaksplantages van Viñales banjeren? Dan moet je juist helemaal in het westen zijn. Natuurlijk kun je ze ook allebei meepakken, maar vergis je niet in de afstand: van de ene kant naar de andere kant van het eiland is een rit van ruim 1.000 kilometer.

Om te beginnen: je hóeft natuurlijk geen route uit te stippelen voor je vertrek. Ook in Cuba is het gewoon mogelijk om op de bonnefooi te reizen. Een casa vinden bij aankomst in een plaats is helemaal geen probleem en ook het vervoer is ter plekke te regelen, al kunnen de bussen wel snel volraken. Maar: ik ben een enorme regelaar, dus mijn route door Cuba stond van tevoren al vast. Voor mij is het plannen een groot deel van de voorpret én ik vind het fijn om tijdens mijn reis niks meer te hoeven regelen.

Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten? | www.sannetimmermans.nl

Mijn route voor twee weken in Cuba

Door de grootte van het land én maar twee weken vakantie heb ik bij het samenstellen van onze route door Cuba keuzes moeten maken. Het resultaat: een reis met 5 bestemmingen in 14 dagen met daarbij genoeg tijd om Cuba goed te ervaren. Onze reis begint in Havana (dag 1-3), waarna we door gaan naar het groene Viñales (dag 4-6). Deze vallei verruilen we vervolgens in voor Cienfuegos (dag 7), waar de Franse invloeden nog goed zichtbaar zijn. Hierna trekken we via het park Topes de Collantes door naar het koloniale Trinidad (dag 8-9) om de reis te eindigen in Varadero (dag 10-14).

Wat mij betreft was dit een goede verdeling van onze tijd. We hebben veel gezien, maar ook de tijd gehad om lekker een dagje aan het strand te gaan liggen als we hier zin in hadden. Natuurlijk kun je wat meer bestemmingen aan de route toevoegen, door bijvoorbeeld een dagje van Havana af te snoepen en wat minder lang in Varadero te blijven. Ook kun je Varadero zelfs helemaal skippen en wat verder naar het oosten van het land gaan. It’s all up to you.

Mijn reisverslagen van Cuba lezen? Je vindt ze hier!

Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten? | www.sannetimmermans.nl class=

Wat je moet weten vóór je reis naar Cuba

Oké, de route is bepaald. Of niet, natuurlijk, als jij een wat avontuurlijkere reiziger bent dan ik. Hoe dan ook, het is voor je vakantie naar Cuba best handig om wat zaken te weten voor je vertrekt. Hier een lijstje.

1. Tarjeta de Turista

First things first: je gaat op vakantie naar Cuba en dan is het wel zo fijn als je het land in komt. Hiervoor ben je verplicht om over een visum (Tarjeta de Turista) te beschikken. Hoe je aan dit groengele kaartje komt? Bij verschillende reisorganisaties zit ‘ie inbegrepen bij je reissom. Goed om eventjes op te letten dus! Als je ‘m zelf moet regelen, kun je dit eenvoudig doen via verschillende websites. Dit is meteen de voordeligste optie, want je hebt ‘m dan voor €30,- in huis. Wanneer je de aanvraagt regelt via het Consulaat van Cuba ben je een stuk duurder uit.

Het visum mag je zelf met blokletters invullen. Hierbij is het heel belangrijk om geen foutjes te maken, want typ- en schrijffouten maken of deze proberen te fixen is niet toegestaan. Je moet dan weer een nieuwe toeristenkaart aanvragen. Het visum bestaat uit twee delen. Maak deze niet los, want dan is je visum meteen ongeldig. De Cubaanse douane neemt één helft in bij aankomst op het vliegveld en de andere helft moet je bij je vertrek weer overhandigen. Raak ‘m dus niet kwijt!

2. Snackattack

Ik las voor vertrek dat het verstandig was om snacks mee te nemen. En boy, was ik blij dat we dit hadden gedaan. Ik ben in Cuba geen één supermarkt tegengekomen, hooguit een winkel waar je wat frisdrank kunt kopen. Bij uitzondering zag ik een keer chips staan in de schappen die doorgaans gevuld zijn met flessen rum. Een flink deel van onze koffer was dus gevuld met koeken en nootjes. Deze snacks waren vooral heel fijn om bij de hand te hebben tijdens de lange busreizen. De bussen stoppen namelijk meestal maar een keer per rit en bij de stop is het aanbod eten ook zeer beperkt. Op het menu staat doorgaans alleen een sandwich jamón y queso.

Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten? | www.sannetimmermans.nl

3. Money, money, money

In Cuba heb je twee valuta’s: de Cubaanse peso (CUP) en de Cubaanse convertible peso (CUC). Deze tweede is in 1994 speciaal voor toeristen ingevoerd en is dus ook waar je het meeste gebruik van maakt tijdens je vakantie. Toch las ik dat het niet onverstandig is om ook CUP’s op zak te hebben. Ik heb dit zelf niet gedaan en heb ook geen problemen gehad met de CUC’s. Misschien is dit wel handig als je naar wat minder toeristische plaatsen gaat.

De wisselkoers hoef je voor je vertrek niet meer te checken; deze ligt namelijk vast. Eén CUC is gelijk aan één Amerikaanse dollar. Wél belangrijk om te weten: in Cuba heb je geen pinautomaten, dus aan je bankpas heb je niet veel. Creditcards die niet van een Amerikaanse bank zijn, kun je wel gebruiken om geld op te nemen. Ik heb uitgerekend hoeveel geld ik maximaal nodig dacht te hebben en heb dit bedrag contant in euro’s meegenomen. Geld wisselen was geen probleem en eigenlijk altijd heel snel gepiept!

4. Een goed begin

Ja, weer een voedselgerelateerde tip. Zoek in Cuba accommodaties waarbij je ontbijt krijgt. Het is hier namelijk best lastig om een ontbijtje te scoren, want ontbijten buiten de deur is hier niet echt een ding. Ook zijn er dus eigenlijk geen supermarkten zoals wij ze kennen, dus zelf een ontbijtje maken wordt ook lastig. Wanneer je bij een casa verblijft, heb je eigenlijk altijd wel de mogelijkheid om hier ‘s ochtends wat te eten tegen betaling. Vaak betaal je ongeveer 5-7 CUC voor een uitgebreid ontbijt. Hier zou ik dan ook altijd gebruik van maken!

Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten? | www.sannetimmermans.nl

5. Digitale detox

Gratis wifi is ook geen ding in Cuba. Om online te gaan kun je prepaid-kaartjes kopen waarop voor één uur internettegoed staat. Deze kun je gebruiken op speciale wifispots. Je vindt deze spots vooral op pleinen en ze zijn gemakkelijk te herkennen door een mix van locals en toeristen met een telefoon in hun hand. Ook hebben sommige luxere hotels wifi. Ook hier heb je zo’n kaartje nodig om het internet op te gaan. Het is dus niet altijd even makkelijk om snel online te gaan en daardoor is het slim om je thuis goed voor te bereiden.

Het belangrijkste is wat mij betreft een offline kaart downloaden, zodat je in ieder geval altijd de weg kunt vinden. Ik gebruikte hiervoor de app Maps.me. In deze app had ik alle accomodaties opgeslagen. Ook had ik op mijn telefoon alle reserveringsbevestigingen gezet, omdat je dus niet even snel de app van bijvoorbeeld Booking.com kunt openen. Daarnaast had ik een vertaalapp op mijn iPhone staan waarmee ik ook zonder internet dingen van en naar het Spaans te vertalen. Geen essential, maar wel leuk: offline Netflix kijken tijdens je reis. Ik had de docuserie The Cuba Libre Story op mijn telefoon gezet. Oké… En een hele hoop slechte kerstfilms die ik tijdens de busreizen heb gekeken.

6. Goed verzekerd

Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn als je op reis gaat naar Cuba. Het is zelfs verplicht om een reisverzekering met werelddekking te hebben waarbij je medische kosten in het buitenland gedekt worden. Bij aankomst in Cuba kan je gevraagd worden om bewijs hiervan. Dit kan met je verzekeringspas, maar ook een een printje van je verzekeringspolis of een verklaring van de verzekeraar.

Reis door Cuba: welke route & wat móet je weten? | www.sannetimmermans.nl

7. Habla Español

Met een poco Spaans praten, kom je een heel eind in Cuba! Ik heb mezelf in aanloop naar de vakantie een woordje Spaans geleerd en dit kwam tijdens de vakantie goed van pas. Zeker om te kunnen communiceren met de hosts van je casa zou ik je aanraden om in ieder geval een paar standaard zinnetjes te leren. Wel zo gemakkelijk als je wilt afspreken hoe laat je wilt ontbijten!

Tips om je Spaans wat op te krikken? Met de Duolingo app kun je elke dag vijf minuutjes oefenen op je telefoon. Ook zijn er veel podcasts en audioboeken te vinden waarmee je de taal kunt leren. Deze heb ik tijdens menig autoritje geluisterd. Ondanks al dat geoefen zou ik toch ook een vertaalapp op je telefoon zetten, want er zullen in Cuba vast onbekende woorden voorbij komen. Zoals bij mij, toen ik wilde vertellen dat ik in de douche gezelschap kreeg van een kikker (rana, voor de geïnteresseerden). Maar dat is weer een ander verhaal…

Nog meer lezen over Cuba? Lees dan deze reisverslagen:
Havana: 3 dagen cultuur, geschiedenis én mojito’s
Viñales, Cuba: paardrijden, playas & piña’s
Cienfuegos en Trinidad, Cuba: wat te zien & doen

Of bekijk mijn Pinterest bord voor nóg meer inspiratie voor jouw reis naar Cuba.

Ik ben benieuwd: plan jij het liefst je route al helemaal uit of laat jij je het liefst verrassen op reis?

27 Reacties

 1. Tielke
  18 september 2019 /

  Hallo Sanne. Fijn dat je zo goed voorbereid op reis vertrokken bent. Ik vertrek binnenkort ook, maar vind het lastig om online al op volrhand dingen te boeken (zoals gegidste tocht, tocht door vinales,…). Heb je hiervoor tips? Goede websites of contactpersonen? Hoe heb je je zo goed kunnen voorbereiden? Ik ben benieuwd!

  • Sanne
   Auteur
   18 september 2019 /

   Hi Tielke, leuk dat je binnenkort naar Cuba gaat! Zou ook wel weer terug willen gaan. Ik heb vooraf alleen overnachtingen en bussen (Viazul) geboekt. Daarna ben ik wel gaan kijken wat er per bestemming te doen was, maar het leek me het makkelijkste om dit ter plekke te regelen en dat is ook echt zo! In Viñales gaat alles via via, de host van je casa heeft ongetwijfeld een oom die een tour kan geven en dat kun je gewoon een dag van tevoren regelen. In grotere (of toeristische) plaatsen heb je een toeristenbureau (zoals Cubanacán in Cienfuegos) waar je tours kunt regelen. Hier heb ik bijvoorbeeld de tour naar El Nicho geboekt. Verder heb ik heel veel aan de Lonely Planet gids op mijn telefoon gehad, ook voor restaurants etc. en is een offline kaart op je telefoon onmisbaar. Als je nog verdere tips nodig hebt, laat het me weten en veel plezier!

 2. 2 februari 2019 /

  Wauw, wat wil ik toch graag naar Cuba. Deze tips komen dus goed van pas! Al duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat ik er daadwerkelijk heen ga..

  • Sanne
   Auteur
   2 februari 2019 /

   Een beetje inspiratie opdoen voor reizen is altijd leuk! Al duurt het nog jaren voor het zover is of ga je er zelfs nooit heen, haha. :)

 3. 30 januari 2019 /

  Cuba lijkt me heel erg mooi om eens te bezoeken. Voor nu zit het er nog niet in, maar ik hoop er in de toekomst zeker eens naartoe te gaan… Zeker als ik alle foto’s zo zie.

 4. 29 januari 2019 /

  Cuba lijkt me een heerlijke bestemming (alleen het klimaat maakt al veel goed)! Goede tips geef je en ik vind je foto’s prachtig!

 5. 29 januari 2019 /

  Mooie foto’s en mooi verslag. Cuba is voor mij jammer genoeg nog steeds onbekend terrain maar heb wel veel zin om erheen te gaan!!

 6. 28 januari 2019 /

  Zo, dat zijn nogal wat voorbereidingen. Hopelijk is het voor jou ook een beetje voorpret. Goede reis alvast!

 7. Frederique
  28 januari 2019 /

  Heerlijk zo’n digitale detox, het gebrek aan wifi zet alles ook weer lekker in perspectief. Cuba staat zeker op mijn wenslijstje!

 8. 28 januari 2019 /

  Wat een vrolijke een kleurrijke woningen. Wel apart dat er verschillende valuta zijn

 9. 28 januari 2019 /

  Grappig, we waren dit weekend nog bezig over dat we dit eens willen doen als we kinderen groter zijn…

 10. 28 januari 2019 /

  Wat een goede tips! Hier heb je echt wat aan en wat anders dan andere landen he, vooral dat er helemaal geen winkels enzo zijn al bedenk ik me nu dat ik dit van de Dominicaanse republiek ook herken, dat ik dacht, ik zie helemaal geen supermarkten.

 11. 28 januari 2019 /

  Oh ik wil zo graag naar Cuba, en na het lezen van jouw blog nog meer!
  Ben alleen altijd zo bang dat ik als vegetariër gedoemd ben om te verhongeren daar…

  • Sanne
   Auteur
   28 januari 2019 /

   Ik denk dat je ook als vegetariër prima naar Cuba kunt gaan! Zeker in steden als Havana zullen er genoeg opties voor een vegamaaltijd te vinden zijn. In de minder grote plaatsen zal het waarschijnlijk een iets grotere uitdaging zijn, maar ik denk dat het ook daar (met wat aanpassingen in de gerechten) wel moet lukken.

 12. 26 januari 2019 /

  Dit klinkt echt fantastisch, wauw. Al die foto’s er ook bij… smelt! Het liefst zou ik het vliegtuig pakken naar een land als Cuba, maar ik wil liever niet alleen. Dat vind ik mega spannend en ik ben ook iemand die dingen toch graag deelt. Ik heb helaas op dit moment niemand om mee te gaan. Geen vriend, maar ook veel van mijn vriendinnen hebben hun reizen al geboekt (en willen juist graag alleen) of hebben wel een vriend en vertrekken daarmee naar de andere kant van de wereld (: Mijn tijd komt nog wel, denk ik dan. En wie weet vertrek ik dan wel naar Cuba! Liefs!
  Lees ook Motivatie om te sporten, waar koop je dat? van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   26 januari 2019 /

   Snap ik helemaal! Ik heb dit ook precies gehad. Je moet dan maar net een vriendin hebben die dezelfde reis als jij wilt maken. Dat is vaak toch lastig met geld, tijd en gewoon andere wensen. Ik baalde ook altijd een beetje van “al die reizen” die ik misliep. Alleen gaan zou ik ook nooit kunnen, maar vooral niet willen. Cuba (en al die andere bestemmingen) rennen gelukkig niet weg, dus jouw tijd komt zeker nog wel! Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   26 januari 2019 /

   Oh wat leuk dat ze ook naar Cuba gaat! Ja, dan kan ze vooral die tips vooraf vast goed gebruiken. Ik was zelf blij dat ik goed voorbereid op reis ging in ieder geval :).

  • Sanne
   Auteur
   26 januari 2019 /

   Zeker een heerlijke reis! En gelukkig zijn er ook dichterbij huis heel veel mooie vakantiebestemmingen!

 13. Wij zijn een paar jaar geleden naar Cuba gegaan en hebben toen zo’n beetje dezelfde plekken als jij bezocht. Inderdaad; Maps.me is écht wel onmisbaar, want de bewegwijzering was niet echt optimaal ;-) Wij vonden het op zich nog wel best een uitdaging om slaapplekken te vinden. Een aantal keer werden we geholpen door hosts, die dan iemand anders op de volgende plek van bestemming belden om te vragen of daar nog plek was. Hoewel het je op allerlei leuke plekken brengt, miste ik internet toen wel even. Zó gemakkelijk als je gewoon even lastminute iets kunt regelen via Booking.com…

  Geld hadden we inderdaad ook meegenomen, alleen de CUC, prima mee gered. Wees er wel een klein beetje op voorbereid dat je als toerist vaak ook voor wandelende portemonnee wordt aangezien. Van hogere prijzen tot aan totaal onterechte verkeersboetes en zelfs het bewust laten leeglopen van de huurautobanden (huurauto’s zijn herkenbaar aan de T op het nummerbord) en dan ‘toevallig’ net langskomen met een goed adresje voor een garage…

  Hier trouwens een kikker in het toilet, gelukkig bij vriend. Die schrok zich wel dood :’)

  Maar: prachtig land en even twee weken helemaal offline was ook wel heerlijk!
  Lees ook #FreedomFriday: Unfollow Friday van Adine @ LekkerLevenMetminder.nlMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 januari 2019 /

   Wat leuk om te lezen hoe jij het destijds hebt aangepakt in Cuba en fijn dat je nog wat aanvullende tips geeft! Kan me voorstellen dat het nog best een uitdaging kan zijn om een slaapplek te vinden. In iedere plaats waar wij aankwamen met de Viazul bus stond er een hele groep casa eigenaren die je maar al te graag een slaapplekje wilde aanbieden. Heb inderdaad vaker gehoord dat hosts een verblijf op de volgende plek van bestemming regelden. Ik denk dat het allebei voor- en nadelen heeft. Je komt inderdaad vast op de leukste plekken, maar aan de andere kant is het ook misschien weer afwachten waar je uitkomt. Wat grappig van die kikker! Ik schrok me ook dood. Mijn vriend is zo vriendelijk geweest ‘m te vangen en daarna in de vijver achter onze case te zetten. Tja… dat heb je met die shutters in plaats van glas in de kozijnen :).

 14. 25 januari 2019 /

  Interessant om te lezen! Lijkt me heel onhandig dat er op Cuba geen pinautomaten zijn, haha. Het is dus wel heel handig om een creditcard te hebben :p. Ik heb zelf nog nooit buiten Europa gereisd omdat ik vliegangst heb en niet zo van het plannen en regelen ben, maar het lijkt mij heel tof om ooit een paar verre reizen te maken. Je foto’s van Cuba zijn echt prachtig!
  Lees ook 8 x Heerlijk warme items die jou de winter door gaan helpen! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 januari 2019 /

   Haha ja dat kan zeker van pas komen! Al heb ik ‘m moet nodig gehad uiteindelijk. Kan me voorstellen dat Cuba te ver is als je vliegangst hebt. Dan is dat wel een hele lange vlucht. Ik ga vaak op reis met mensen die minder van het plannen zijn, dus misschien kan je ook zo’n planner in je beurt zoeken om jezelf geregel te besparen ;) Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.