Cienfuegos en Trinidad, Cuba: wat te zien & doen

Ga je rondtrekken door Cuba? Dan zijn Cienfuegos en Trinidad twee plaatsen die je ongetwijfeld tegen zult komen bij je research voor de perfecte reisplanning. Cienfuegos wordt door de Franse invloeden ook wel het Parijs van Cuba genoemd, terwijl in het koloniale Trinidad de Spaanse invloed juist weer voelbaar is. Tussen deze twee plaatsen in ligt het niet te missen natuurpark Topes de Collantes.

In deze blog deel ik met je wat ik heb gedaan én waar ik heb gegeten en gedronken tijdens mijn korte verblijf in Cienfuegos en Trinidad. Door verder te lezen krijg je ongetwijfeld genoeg inspiratie voor jouw reis, of je er nu voor kiest om allebei deze steden te bezoeken of maar één van de twee te ontdekken.

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlCienfuegos en/of Trinidad?

Veel reizigers met een krap reisschema kiezen ervoor om alleen een bezoekje te brengen aan Trinidad. Heb je iets meer tijd? Dan zou ik je zeker aanraden om ook een korte stop te maken in Cienfuegos tijdens je vakantie. Een aantal argumenten vóór:

 • Als je vanaf het westen komt, ligt Cienfuegos als eerste op je route. Zeker als je helemaal vanaf Viñales gereisd komt, is het best fijn als die busreis nèt even dat stukkie korter is.
 • Cienfuegos en Trinidad zijn twee totaal verschillende plaatsen. Door ze allebei te bezoeken, kun je goed de verschillen zien tussen de Franse en Spaanse invloeden.
 • Wil je een bezoekje aan El Nicho brengen in het Topes de Collantes park? Dit kun je gemakkelijk doen vanaf Cienfuegos en je hierna af laten zetten in Trinidad. Als je dit vanaf Trinidad doet, moet je weer een stukje “terug” rijden.

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlCienfuegos

Na de langste busrit van onze vakantie komen we aan in Cienfuegos. Vanaf Viñales is het ruim 400 kilometer rijden, wat volgens mijn app ongeveer vier uur zou duren. Reken daar nog maar 3,5 uur bij op. Bij aankomst moeten we helaas alle aanbiedingen van taxichauffeurs weigeren, aangezien we onze laatste CUC’s hebben uitgegeven aan, je raadt het al, die eeuwige sandwich jamón y queso. We lopen daarom naar ons verblijf.

We verblijven in het centraal gelegen Palacio Barón Balín en bij aankomst is het meteen duidelijk dat het jammer is dat we hier maar één nachtje kunnen blijven. Onze “kamer” is groter dan mijn complete huis in Nederland, dus palacio is een meer dan gepaste naam voor dit Airbnb-adres. We drinken een welkomstdrankje en leren dan de baron ooit één van de rijkste Cubanen was, vandaar dat aardige optrekje. Hierna gaan we snel op pad, want we hebben alleen deze avond in Cienfuegos.

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nl

First things first: op zoek naar een banco, want zonder CUC’s komen we niet ver. Even lijken alle banken dicht te zijn, maar gelukkig klopt driemaal scheepsrecht dit keer. We verkennen het centrum van Cienfuegos, boeken onze excursie naar El Nicho en lopen naar het José Martí park en strijken neer op een van de terrasjes aan dit plein voor een drankje (lees: mojito).

Vanaf daar lopen we verder richting de wijk Punta Gorda via de Paseo el Prado. Aan deze boulevard liggen indrukwekkende villa’s uit de negentiende eeuw waarbij we ons vooral afvragen wie hier ooit hebben gewoond. We hebben hier een mooi uitzicht op de ondergaande zon boven de zee. Omdat het wel een half uurtje lopen is naar het uiterste puntje van La Punta besluiten we wanneer het donker wordt om rechtsomkeert te maken.

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlVoor weinig geld eten we een prima Cubaanse maaltijd bij restaurant Las Mamparas. Hierna sluiten we de avond, én ons korte verblijf in Cienfuegos, af bij Café Teatro Terry aan het plein. Op het gezellige terras van het theater drinken we nog een cocktailtje voordat we weer richting ons paleis gaan. 

El Nicho

Vanaf Cienfuegos is het zo’n 50 kilometer naar de El Nicho watervallen in Topes de Collantes. Je kunt hier vanaf Cienfuegos op verschillende manieren heen. Wij kiezen voor de gemakkelijkste (maar niet goedkoopste) manier en hebben bij Cubanacan een excursie geboekt waarbij we ook weer afgezet worden bij onze volgende stop: Trinidad.

Met een busje slingeren we over de wegen richting El Nicho via de plaats Cumanayagua. De slingerweg is hier een begrip, want in de Lonely planet las ik dat “Tiene mas curvas de la carretera por Cumanayagua” (je hebt meer curves dan de weg naar Cumanayagua) een compliment schijnt te zijn. Onze gids Felix vertelt ons onderweg van alles over de geschiedenis en politiek van Cuba en na zo’n 1,5 uur komen we aan op de bestemming.

De watervallen zijn mooi en doen me een beetje denken aan de Erawan watervallen in Thailand! We bekijken de verschillende niveaus en wandelen naar het uitkijkpunt op het hoogste puntje. Ook nemen we nog een verfrissende duik bij de hoogstgelegen waterval. Gelukkig zijn we vroeg en zijn we de massa’s pootje badende toeristen voor.

Als we klaar zijn met het verkennen van de watervallen stappen we het busje weer in en rijden we naar een paladar voor de lunch. Op het menu staat een Cubaanse maaltijd met kip, vis en hoe kan het ook anders: rijst, bonen en gefrituurde platanen. Zodra de maagjes gevuld zijn, hervatten we de tocht en rijden we naar Trinidad, waar we netjes bij onze casa worden afgezet.

Trinidad

Bij aankomst in Trinidad worden we verwelkomt door de host van onze casa. Ons geld is alweer op en onze host is zo vriendelijk om ons af te zetten bij een wisselkantoortje. Met weer wat CUC’s op zak slenteren we door de straten van Trinidad. Dit plaatsje heeft meteen een heel ander gevoel dan Cienfuegos: het voelt in dit dorpje alsof de tijd heeft stilgestaan sinds de koloniale periode.

Volgens onze host (én verschillende blogs die ik via Pinterest vond) moeten we echt het lokale drankje, la canchánchara, proberen. Dit traditionele drankje bestaat uit rietsuikerlikeur (guardiente de caña), honing en limoen en wordt gedronken uit een terracotta mok. Dé plaats om dit te doen is de gelijknamige taverne in Trinidad. Lokale muzikanten geven hier regelmatig spontane jamsessies en ook als wij hier een drankje gaan doen, kunnen we deze drinken met livemuziek op de achtergrond.

‘s Avonds eten we een hapje bij San José. Zoals elke avond is de keuze van het restaurant gebaseerd op de Lonely Planet. We lezen dat het hier elke avond volle bak is, dus we gaan al op tijd richting het restaurant. We bestellen een pizza en een pasta die er zo goed in gaan dat mijn vriend er op staat dat we de volgende avond weer hier gaan eten. No problemo!

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlDe volgende dag hebben we een volle dag in Trinidad. Dit plaatsje kun je heel goed te voet verkennen, want het centrum is maar klein. We volgen een wandelroute uit de Lonely Planet die ons langs verschillende bezienswaardigheden brengt. We lopen via het Plaza Mayor naar het Museo Historico Municipal. Vanaf het dak van dit museum heb je een mooi uitzicht over het dorp. Aanrader!

Omdat het nog wat vroeg is voor de lunch drinken we een drankje bij El Jigüe. Dit restaurant zit in een mooi, kleurrijk gebouw aan een pleintje en wij nemen plaats op het terras. Met een cocktail in onze hand zien we hier van alles voorbij komen: van een klassieke Amerikaanse bak tot paard en wagen.

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlVoor de lunch gaan we naar La Ceiba. Aan achterkant van dit restaurant zit een mooi terras in de schaduw van een enorme boom die hier al zo’n 100 jaar staat, de Ceiba. De rest van de middag wandelen we nog wat door Trinidad tot we weer richting de volgende hotspot mogen. En dat is uiteraard weer San José voor een pizzaatje. Ook besluiten we om nog maar zo’n canchánchara te drinken, want ja… When in Trinidad.  

Een bezoek aan Cienfuegos en Trinidad in Cuba | www.sannetimmermans.nlHiermee is ons korte verblijf in Trinidad ook ten einde gekomen. Dit was alweer onze één na laatste stop in Cuba, want de laatste dagen gaan we doorbrengen in een hotel in het toeristische strandoord Varadero. Hier zal ik verder niet al te veel woorden aan vuil maken, want helaas brachten we die dagen vooral ziek door in onze hotelkamer. Die paar keer dat we uit bed kwamen om ons een weg te banen richting het buffet door aangeschoten Canadezen met cocktails in van huis meegenomen thermosbekers in de hand, daar zal ik maar geen post aan wijden. Alhoewel dat absoluut ook een ervaring op zich was! 

Meer lezen over mijn reis door Cuba? Lees dan ook mijn verslag van mijn 3 dagen in Havana, de hoofdstad van cuba, en van mijn tijd in de groene vallei van Viñales. Ben je nog niet uit over je route door Cuba? Dan wil je mijn artikel lezen vol tips voor je voorbereiding en inspiratie opdoen via mijn bord op Pinterest.

6 Reacties

 1. 18 januari 2019 /

  Wauw, wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Cuba lijkt me echt heel mooi om nog eens te bezoeken. Die auto’s ook, haha, te gek!! Toffe blog heb je trouwens, ik ben je gaan volgen!

  • Sanne
   Auteur
   19 januari 2019 /

   Dankje! Leuk dat je me volgt. Ik moet er wel bij zeggen dat het in zo’n mooi land helemaal niet moeilijk is om een mooi plaatje te schieten. Al die kleurtjes en vintage auto’s… Love it!

 2. 16 januari 2019 /

  Wat een mooie foto’s zeg! Veel vrienden van mij hebben gereisd door Cuba, maar ik bedenk me nu dat ik eigenlijk nooit echt foto’s gezien heb. En het beeld dat ik in mijn hoofd had blijkt toch wel een beetje anders, haha ;) Love overigens je sandalen op deze foto’s. Waar zijn die van?

  • Sanne
   Auteur
   16 januari 2019 /

   Haha, grappig dat je in je hoofd vaak al een heel beeld van iets hebt zonder dat je er ooit geweest bent hè. Die sandalen zijn van Red Rag (type 79134). Heb ze vorig jaar met 50% korting in de sale gekocht! Heel blij mee, eindelijk sandalen waar ik goed op kan lopen.

 3. Paula
  15 januari 2019 /

  Heel leuk om te lezen. Ik zal waarschijnlijk nooit in Cuba komen, maar zo is het net alsof ik er toch een beetje geweest ben. Prachtige foto’s!

  • Sanne
   Auteur
   16 januari 2019 /

   Leuk dat je het reageren hebt ontdekt P!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.