Body positive power: dé weg naar een bikini body

Nu de zomer steeds dichterbij komt, is er één ding dat hoog prijkt op het verlanglijstje van menig vrouw: een perfecte bikini body. Maar wat nou als je hiervoor geen 28-dagen-plan nodig hebt, maar alleen een bikini uit de kast hoeft te trekken? Volgens auteur Megan Jayne Crabbe kan het! Wie mij in real life kent, heeft me de afgelopen tijd ongetwijfeld met wijsheden en wist-je-datjes uit haar boek Body positive power horen strooien. Ook in dit artikel deel ik wat openbaringen uit mijn nieuwe bijbel, waardoor jij hopelijk net wat anders over je bikini body gaat denken.

Bikini body obsessie

In het kader van werken aan mijn goede voornemens leende ik het e-book Body Positive Power. Een aanrader! Voor iedereen die ooit onzeker is geweest over haar lichaam is dit boek een groot feest der herkenning. En als ik de statistieken mag geloven, is dat voor veel vrouwen het geval. Uit onderzoek van Glamour kwam dat 87% van de vrouwen minstens één keer per dag een ik-haat-mijn-lichaam-moment heeft. Shocking!

Volgens Megan zijn we allemaal geobsedeerd door ons lichaam, en dan vooral door wat er allemaal verkeerd aan is. Veel vrouwen maken daarom hun levenswerk van het nastreven van het ideale lichaam. Het idee hierachter is dat je met zo’n perfecte bikini body gelukkig zal zijn, of althans, dat zeggen “ze”. Maar wat is dat perfecte lichaam dan?

Tegenwoordig wordt van elk meisje verwacht dat ze Arische blauwe ogen heeft, volle Spaanse lippen, een klassiek dopneusje, een Aziatische, haarloze huid met een Californisch kleurtje, de kont van een Jamaicaanse danseres, lange Zweedse benen, kleine Japanse voeten, de buikspieren van een lesbische sportschooleigenaar, de heupen van een negenjarig jongetje, de armen van Michelle Obama en de tieten van een pop.

Tina Fey in Bossypants
Body positive power: dé weg naar een bikini body | www.sannetimmermans.nl
#sistersquad

OMG Becky, look at her butt

Het ideale lichaam van nu is compleet onrealistisch, zoals Tina duidelijk probeert te maken, Bovendien is het veranderlijk, dus wanneer jij eindelijk alle eisen kunt afvinken, is er vast alweer een ander soort lichaam in de mode. Waar in de 90’s iedere vrouw de strijd aanging tegen dikke billen, zijn nu de push-up broeken niet aan te slepen. Hierdoor wordt het duidelijk dat het ideaalbeeld geen vaststaande waarheid of noodzaak is, maar puur mode.

Oké, het is fijn dat de billen tegenwoordig wat meer vet mogen hebben, maar besef wel dat de ideale bikini body van nu bedrieglijk is. We horen dat lichaamsvet oké is en dat we onze rondingen moeten omarmen. Maar pas op! Dit vet mag alléén op de juiste plekken zitten. De curves jury bevindt zich vooral op social media en strooit met beoordelingen à la “Je bent niet curvy, maar dik!”.

Maar wat is body positivity?

Body positivity. Een term waar je eigenlijk niet meer omheen kan als je af en toe eens door Instagram scrolt of een vrouwenblad openslaat. Als je het mij vraagt geen slechte zaak, maar toch kleven er een paar problemen aan body positivity. Het wordt namelijk vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het wordt gezien als een beweging die een nieuw soort ideaal wil toejuichen: namelijk dat van een ronder lichaam, want real women have curves.

Fout! Real women hebben inderdaad curves, maar echte vrouwen zijn ook dun. Of dik. Body positivy gaat daarom ook niet om het veranderen van de ideaal, maar wil de ideaal juist afschaffen. Het gaat hierbij niet om uitsluiting, maar om acceptatie van alle lichamen. Bij body positivity gaat het niet om mooi zijn volgens de regels, maar om weten dat je goed genoeg bent. Megan gaat hierin zelfs zo ver dat ze helemaal tegen diëten is.

Vinden van balans

Nu zullen weinig vrouwen na het lezen van Body positive power plotsklaps helemaal geen onzekerheden meer hebben. Wel denk ik dat je door het boek gaat beseffen hoe absurd ver we kunnen gaan om maar aan het zogenaamd perfecte plaatje te voldoen.

Als ik dit jaar in mei in Griekenland ga zonnen, ga ik dan ook volgens het volgende bikini body stappenplan te werk:

 1. Haal een bikini uit de kast
 2. Trek deze bikini aan

Ben je net als Megan compleet anti-dieet of geloof jij dat body positivity én diëten hand in hand kunnen gaan? Ik ben geen groot fan van constant calorieën tellen, maar geloof ook niet dat het per definitie slecht is om af te (willen) vallen. Maar waar trek je dan de lijn? Dat is iets waar ik na het lezen van dit boek nog niet helemaal over uit ben.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hunkemöller.

22 Reacties

 1. 3 maart 2019 /

  Moooooooi artikel Sanne! Ik vind die quote van Tina Fey echt geweldig trouwens. Ik denk dat body positivity en diëten hand in hand kunnen gaan. Zodra je BMI echt te hoog is, is het gewoon ook niet meer gezond is mijn mening (dat heb ik nu, ben gewoon te zwaar). Dus ik drink veel water, let op wat ik eet en slaap ook genoeg. Trouwens, ik vind jouw theme zooooo te gek, ik zou die ook graag willen. Welke heb jij van Hello You Designs?

  xxx
  Lees ook Lifestyle | 10 x Heerlijk Hygge van AminaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   5 maart 2019 /

   Ah dankje Amina! Ik vind die quote ook zo leuk. Maakt wel duidelijk hoe belachelijk het eigenlijk is. Ben het wel met jouw visie eens ook. Ongezondheid promoten lijkt mij ook niet een goed idee. Volgens mij heet ‘ie Beauty blog? Maar weet ik zo niet! Het is er wel eentje die speciaal voor blogs is in ieder geval. Zou ik vanavond anders eventjes voor je moeten checken. :)

   • 5 maart 2019 /

    Hi Sanne,

    Dank je wellll! Als je dat zou willen doen heel graag, vind het zo mooi! xxx

 2. 1 maart 2019 /

  Wat een super leuk artikel zeg. Ik moet zeggen dat ik echt he-le-maal klaar ben met me zorgen maken om mijn lichaam. Ik eet gewoon waar ik zin in heb en natuurlijk eet ik niet alleen maar junk-food. Ik crave ook gewoon sperzieboontjes en spinazie. Dus ik denk dat ik dan toch eerder aan de body positivity kant zit. Ik zeg altijd maar zo: liever te dik in de kist, dan een pizza’tje gemist.
  Lees ook February Favourites! van NicoleMy Profile

 3. 28 februari 2019 /

  Het boek vond ik op zich wel fijn om te lezen, maar wat jij zegt: zo slecht vind ik het niet om af en toe op je gewicht te letten. Ik ben gestopt met calorieën tellen, maar ben ook begonnen met hardlopen (een jaar geleden). Sinds ik sport, zit ik letterlijk en figuurlijk wel beter in mijn vel. Tuurlijk zijn er dingen die ik nog zou willen veranderen (mijn armen wil ik meer trainen, zodat die er ook strakker uitzien), maar mijn leven draait gelukkig niet meer om dagelijks bezig zijn met mijn gewicht.

  Ik ben vooral gewoon blij met wat ik allemaal met mijn lichaam kan. Hier ben ik mij vooral bewust van geworden toen ik een aantal jaar geleden door een ernstig vitaminetekort, tijdelijk (gelukkig!!!) geen gevoel in mijn benen had. Sindsdien waardeer ik mijn lichaam veel meer.

  Liefs,
  Marloes
  Lees ook Pompoensalade met geroosterde kikkererwten van Mevrouw MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   5 maart 2019 /

   Jeetje wat heftig! Kan me voorstellen dat je juist daardoor inderdaad nog meer je lichaam gaat waarderen. Ik denk dat bijna iedereen altijd nog wel iets anders zou willen zien, maar goed… Zo lang je maar lekker in je vel zit en je over het algemeen goed voelt, dan ben je op het goede pad denk ik. :)

 4. 28 februari 2019 /

  Interessant artikel! Zelf ben ik niet echt fan van de huidige Body Positive Power beweging, maar wel van de oorspronkelijke gedachte erachter. Toch ben ik altijd een beetje behouden in het geven van mijn mening hierover omdat ik zelf, naar mijn idee, een verstoorde mening is omdat gezond leven en daarbij veel sporten oprecht een van mijn hobby’s is en niet omdat ik walg van mijn lichaam. Natuurlijk doe ik dat zo nu en dan wel, maar de statistieken van Glamour (die ik overigens heftig vind!) stellen me op dit gebied wel gerust. Dat het helaas normaal is in de huidige maatschappij.
  Lees ook Happiness: Treat Yourself van SimoneMy Profile

 5. B
  27 februari 2019 /

  Thanks voor de tip. Heb het boek na jouw verhaal gereserveerd bij de bieb!

  • Sanne
   Auteur
   27 februari 2019 /

   Wat leuk! Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden.

 6. 27 februari 2019 /

  Het geval van Glamour vind ik echt heftig, en treurig. Ik hoop dat het ideaalbeeld op een dag verdwijnt, en daarmee dit getal ook, maar er is nog een lange weg te gaan. Het citaat is fantastisch, grappig en laat inderdaad mooi zien hoe onrealistisch het ‘ideaalbeeld’ wel niet is! Diëten zelf vind ik niet een leuk woord. Ik heb er op één of andere manier meteen een negatieve associatie mee, terwijl ik zelf nog nooit gedieet heb. Bij een dieet denk ik meteen aan vanalles wat niet mag, iets wat tijdelijk is, en vervolgens weer verloren gaat. Zonde.. maar goed, dat is ook maar wat er bij mij opkomt bij een dieet haha.

  Los van hoe het lichaam er dan ook uit ziet, ben ik er wel voor om bewust om te gaan met wat ik in mijn lichaam stop. Gezond zijn is tenslotte (voor mij) veel belangrijker. :)
  Lees ook Dagelijkse dankbaarheid, wat het mij heeft gebracht van SilkeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 februari 2019 /

   Ik vond het citaat ook geweldig, heel treffend ook! Ik vraag me af of het ooit écht anders zal zijn. In het boek stond bijvoorbeeld wel een interessant voorbeeld over Fiji. Hier waren eetproblemen eigenlijk onbekend tot ze in 1995 tv op het eiland kregen en opeens beelden uit o.a. de VS zagen. Drie jaar later vond bijna 75% van de meisjes er zich te dik. Dat bewijst denk ik wel in hoeverre we beïnvloed worden door wat we om ons heen zien. Ik heb bij het woord dieet ook meteen een negatieve associatie, inderdaad focus op wat níet mag. Geloof dat (gezonde)veranderingen voor altijd beter werken! Bij mij is balans het codewoord :). Mezelf niks compleet ontzeggen, maar ook niet elke dag helemaal los gaan.

   • 28 februari 2019 /

    Helaas ben ik ook bang dat we er niet meer helemaal van af komen zoals de wereld er nu uit ziet. Dat voorbeeld laat inderdaad zien hoe ongelofelijk veel onze omgeving ons beinvloed. Interessant, triest en stof om over na te denken! Misschien zou minder blootstelling aan ‘ideaalbeelden’ een kleine stap zijn?

    Ja precies dat! Gezonde veranderingen als gewoonte dat is volgens mij ook wat werkt :) Ik sluit ook bij je aan als het gaat om balans, dat is waar het voor mij ook om gaat!
    Lees ook Dagelijkse dankbaarheid, wat het mij heeft gebracht van SilkeMy Profile

 7. 27 februari 2019 /

  Ik ben het boek nu aan het lezen! Zo fijn is het, inderdaad een feest der herkenning. Ik merk dat ik het heel erg met haar eens ben, maar het op mijn eigen spiegelbeeld nog niet zo toe kan passen. Ik vind eigenlijk elk lichaam mooi, behalve dat van mezelf, haha :’) Ik hoop dat ik gaandeweg steeds meer ga ‘voelen’ dat ik ook oké ben zoals ik ben! Ik vind die foto trouwens echt super leuk, word er helemaal happy van! Ik ben trouwens ook bezig met ‘minder willen snoepen’ en ‘strakker willen worden’, maar het is lastig als je OOK bezig bent met body positivity.. Lastig! Liefs!
  Lees ook Alles half uitvoeren door chaos van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 februari 2019 /

   Ah leuk dat je ‘m ook aan het lezen bent! Las het een tijdje terug al in de reacties bij Freelennse geloof ik. Vind het trouwens echt heel leuk dat er echt een gesprek ontstaat in de reacties. Heel interessant om te lezen hoe iedereen hier in staat, vooral omdat ik er zelf dus ook niet 100% uit ben. Ik weet eigenlijk wel zeker dat jij helemaal oké bent zoals je bent! Maar inderdaad… Dat zelf weten is vaak weer een ander verhaal. Ik herken me overigens heel erg in je verhaal, maar ben, voor mijn gevoel, op dit moment een pretty good place: natuurlijk genoeg momenten ontevreden, maar in ieder geval niet obsessief bezig met afvallen. Voor mij is balans heel belangrijk én wil ik gewoon voor de rest van mijn leven pizza kunnen eten ;). Ah dankje! Ik word zelf ook helemaal vrolijk van die foto. Liefs!

 8. 27 februari 2019 /

  Wat ik het lastige hieraan vind, is dat – hoe body positive je zelf ook bent – je nog steeds te maken hebt met de wereld om je heen. Natuurlijk is het een goed begin als alle vrouwen hun lichaam zouden omarmen zich comfortabel en trots zouden voelen in bikini, maar zolang de maatschappij nare opmerkingen blijft maken, kan het nog steeds een heel vervelende ervaring worden.
  Lees ook Een of andere Molblogger 2019: WIDM-recap aflevering 8 van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 februari 2019 /

   Ook helemaal waar! Je moet denk heel stevig in je schoenen staan wil je daar helemaal niks van merken denk ik. Kan me bijna niet voorstellen dat een nare opmerking je helemaal niks doet, hoe zelfverzekerd je ook bent.

 9. 27 februari 2019 /

  Ik heb heel lang alles kunnen eten zonder een gram aan te komen, maar ik begin te merken dat daaraan een einde begint te komen. Heb ik altijd verwacht, maar nu het eenmaal zover is moet ik toch even slikken. Maar aan de andere kant denk ik, waar gaat het over. Ik heb een gezond lichaam en wat een rijkdom is dat. Daar houd ik me aan vast. :)
  Lees ook Geroosterde tomaten-paprikasoep van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   27 februari 2019 /

   Zeker waar! Maar kan me wel helemaal voorstellen dat dat even omschakelen is. Ik heb dat nooit echt gehad, dat ik alles kon eten. Lette daarom al vanaf een vrij jonge leeftijd volgens mij in bepaalde mate op wat ik at. Daarom kon ik me in veel dingen uit dit boek goed herkennen!

 10. 27 februari 2019 /

  Kijk, ik snáp het en dat slanke “ideaalbeeld” is inderdaad van de pot gerukt als je er even over nadenkt, maar ik voel me gewoon écht niet comfortabel in bikini. Met mijn billen kan ik leven, maar dat buikje … Ik denk dat ik voor komende zomer maar eens op zoek ga naar een stijlvol – en vooral flatterend ? – badpak.
  Lees ook Deze goede gewoonten krijg ik mezelf maar niet aangeleerd van Jessica J.My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.