Uitvogelen wat je écht belangrijk vindt in een baan

Mijn zoektocht naar een nieuwe baan heeft me aan het denken gezet. Want: wat is nou dé perfecte baan? Moet je bij het lezen van een vacature ding ding ding! horen of is het oké om op bepaalde punten in te leveren? Dikke kans dat je voor die ene droombaan nét wat verder moet reizen of dat het salaris toch wat lager uitvalt dan gehoopt. Ik deed vanwege deze vragen een old school rondje deskresearch en maakte de balans op van wat ik nu eigenlijk écht belangrijk vind in een baan.

Zoektocht naar de perfecte baan

In mijn vorige terugblikblog deelde ik het goede nieuws al: ik heb een nieuwe baan! Natuurlijk kwam dat contract niet zomaar aanwaaien. Aan dit felbegeerde papiertje ging een periode vooraf waarin ik nauwlettend Indeed en LinkedIn in de gaten hield. Heel wat vacatures kwamen voorbij, maar toch waren er maar weinig waarvan ik dacht: dit is iets voor mij!

Had ik drie jaar geleden, net na mijn afstuderen, dezelfde vacatures voorbij zien komen, dan had ik waarschijnlijk met een compleet andere bril naar die potentiële banen gekeken. Ik ben inmiddels natuurlijk een stapje verder in mijn loopbaan slash leven waardoor ik nu andere dingen belangrijk vind in een baan dan toen ik net uit de schoolbanken kwam.

Goals in plaats van dollar signs

Maar wat zijn mijn wensen dan? Een zoektocht op Google bracht me bij de Happy Check waarmee je eenvoudig in kaart kunt brengen of je wel happy bent met je huidige baan. De factoren waaraan je werkgeluk wordt gemeten zijn: de inhoud van je baan, de reistijd naar je werk, je leidinggevende, de opleidingsmogelijkheden, je collega’s, de balans tussen werk en privé, de doorgroeimogelijkheden en, voor velen niet geheel onbelangrijk, je salaris.

Uitvogelen wat jij écht belangrijk vindt in een baan | Wat is dé perfecte baan? Mijn zoektocht zette me aan het denken en daarom maakte ik de balans op van wat ik nu eigenlijk écht belangrijk vindt in een baan.

Toch hoeft dat salaris echt niet doorslaggevend te zijn, zo besloot ik na wat soul-searching (en rekenen). En Cait Flanders, auteur van The year of less, is het met me eens, ontdekte ik deze week via een podcast tijdens een autoritje. Zij besloot om in plaats van dollar signs haar goals na te jagen. Waarom?

The numbers don’t mean anything, if they don’t serve a purpose in helping you live the life you want.

Cait Flanders

Toegegeven, Cait zegt dat bijna niemand salaris helemaal niet belangrijk vindt in een baan, want die centjes maken dromen waarmaken een stukkie makkelijker. (En niet alleen dromen natuurlijk, want je hebt dat geld ook nodig voor je eerste levensbehoeftes zoals een dak boven je hoofd, red.). Cait suggereert dat je uitzoekt wat jouw baseline voor geluk is. Hiermee bedoelt ze het bedrag dat je nodig hebt om een leven te leiden waarvan jij gelukkig word. Oftewel: hoeveel euro heb je minstens nodig om je vaste lasten én de leuke extraatjes te kunnen veroorloven.

Lees ook: Your salary is not your self-worth (and why I gave myself permission to earn less) door Cait Flanders

Prioriteitenlijstje opstellen

Nu heb ik het geluk dat ik die baseline dit jaar toevallig al aardig in kaart had gebracht. Doordat ik dit jaar van geld sparen een prioriteit heb gemaakt, heb ik met behulp van een Excelsheet uitgevogeld hoeveel geld ik per maand nodig heb. Bonuslesjes die ik leerde dankzij mijn no-buy challenge: 1) die kledingcrisis zit meer in mijn hoofd dan in mijn kledingkast en 2) meer kleren staat (bij mij) niet gelijk aan meer geluk. Maar goed, ik dwaal af.

Met het besef van die ondergrens voor geluk in mijn achterhoofd kon ik op een andere manier naar de vacatures kijken. Ik wist dat het voor mij belangrijk is om op dit moment een stapje in mijn carrière te maken. En zo’n stapje betekent voor mij niet per se een flinke promotie met bijbehorende salarisverhoging.

Happy? Check! ✔

Die andere zeven factoren uit de happy check tellen voor mij ook hard mee. Zo fiets ik straks in een kwartiertje naar dat nieuwe kantoor. Bovendien ga ik aan de slag voor merken waar ik zelf graag bij shop (na die no-buy dan!) en kom ik te werken bij een groter bedrijf dan waar ik nu werk, waardoor ik hoop dat ik er de komende tijd nog wel even zoet zal zijn.

Maar nog het belangrijkste van alles: ik ga werk doen waarvan ik denk dat ik het helemaal leuk ga vinden. Ik schreef het al in mijn motivatiebrief: het leven is volgens mij te kort om per week vijf dagen te besteden aan iets waar je geen voldoening uithaalt. En, Cait was right, dan betekenen die cijfertjes inderdaad opeens niet meer alles!

Maakt vooral geld gelukkig of zijn er andere factoren die jij ook heel belangrijk vindt in een baan?

Uitvogelen wat jij écht belangrijk vindt in een baan | Wat is dé perfecte baan? Mijn zoektocht zette me aan het denken en daarom maakte ik de balans op van wat ik nu eigenlijk écht belangrijk vindt in een baan.

34 Reacties

 1. 12 augustus 2019 /

  Voor mij zijn een aantal zaken belangrijk, zoals waardering, het salaris, doorgroeimogelijkheden en leuke collega’s. Ik weet dat het niet altijd mogelijk is om alles bij een werkgever te vinden, maar het belangrijkste is dat ik het er naar mijn zin heb slash mijn werk leuk vind. Had je het mij 4 jaar geleden gevraagd dan had ik gezegd dat ik mijn ei er in kwijt moet kunnen, maar toen had ik een baan waarin ik dat niet kon. Dat is een van de redenen waarom ik destijds mijn blog gestart ben! :)
  Lees ook Met deze tips voel jij je vol zelfvertrouwen in je favoriete outfit van Eveline FleurMy Profile

 2. 30 juli 2019 /

  Ik ben nu zelf ook bezig met het zoeken van een baan. Best een dingetje om te switchen van freelance naar loondienst, al was ik daar wel heel erg aan toe. Ik vind zelf werkgeluk ook belangrijker dan salaris, mits je natuurlijk de rekeningen kan betalen. En ook niks mis mee om om de zoveel tijd te switchen denk ik!
  Lees ook Waarom ik mijn Instagramvolgers verwijderde (en jij dat ook moet doen) van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Dat lijkt me ook best een overgang inderdaad. Hopelijk komt er binnenkort iets leuks op je pad! Kan me zo indenken dat beide manieren van werken voordelen hebben. Ik denk dat ik zelf de omgang met collega’s te belangrijk vind om 100% thuis te freelancen. Dan zou ik echt (deels) een gezamelijke werkspot nodig hebben denk ik. En natuurlijk zijn die rekeningen betalen wel een vereiste in een baan haha. Volgens mij is het switchen ook wel echt een ding bij onze generatie. Ik vind het ook best leuk om op verschillende plekken ervaring op te kunnen doen.

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Thanks Judith! En super leuk om te horen. Al helemaal omdat het ook mijn baan is, dat schrijven haha :)

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Leuk om te horen José! Na je afstuderen kom je ook ineens in zo’n nieuwe fase waarbij je belangrijke knopen moet doorhakken. Best lastig vond ik dat!

 3. 19 juli 2019 /

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Echt een heel fijn artikel Sanne en zo waar! Ook heel knap dat je dit nu al doorhebt. Ik ben 43 en ben hier eigenlijk pas achter gekomen, omdat ik m’n carrière altijd enorm belangrijk vond. Maar na een hernia, een operatie en een revalidatie proces dat maar niet goed wil lukken, weet ik inmiddels beter. Gezondheid is het allerbelangrijkste, ook in je werk. Dus minder verdienen maar een leuke job hebben is het nu dus ook voor mij! xxx
  Lees ook Woontrend | Een wereldkaart op plexiglas in je interieur van AminaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Dankje Amina! Wat heftig dat je dat hele traject doorgegaan bent. Soms heb je denk ik gewoon zo’n soort wake-up call nodig om te beseffen wat belangrijk is in het leven. Bij mij heeft een verlies ervoor gezorgd dat ik in plaats van 40 uur toen 36 uur in de week ben gaan werken, want het kan zomaar voorbij zijn. Met dat in mijn achterhoofd kan ik denk ik nu ook beter dit soort keuzes maken. Er is meer in het leven! :) xxx

 4. 19 juli 2019 /

  Wat een mooi artikel! Ik kende de Happy Check nog niet maar het lijkt me een super handige checklist als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Ik kijk nu ook heel anders naar vacatures dan toen ik net was afgestudeerd. Ik denk ook dat als je net je diploma hebt, dat je al blij bent als je een baan vind. Daarnaast kan je als beginner ook nog niet goed inschatten of een baan echt bij je past. Ik ben nu wel iets verder in mijn loopbaan, dus ik kan wel beter aanvoelen of een bedrijf/werkplek iets voor me is. Toch blijft het vaak lastig! Ik ga de Happy Check zeker toepassen. Bedankt voor de fijne tip :)
  Lees ook Vegan eiwitreep test | My Protein en Body & Fit van ClaireMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   2 augustus 2019 /

   Ik kende ‘m ook niet, maar kwam ‘m toevallig tegen tijdens het schrijven van dit artikel en vond het wel een handig hulpmiddel! Inderdaad, toen ik net klaar was, pakte ik alles aan wat enigszins aansloot op mijn opleiding. Helemaal geen spijt gehad van die keuze toen overigens hoor! Maar nu ben ik toe aan iets nieuws en kijk ik er wel anders naar. :) Het blijft inderdaad best lastig, maar met naar je gevoel luisteren kom je al een eind denk ik.

 5. 18 juli 2019 /

  Wat heb je weer een goed artikel geschreven en zo is het maar net! Tot nu toe heb ik veel verschillende banen gehad, ik dacht een winkel is fantastisch (kleding everywhere etc.) maar achteraf is dat bijna slavernij haha.. slagerij vond ik leuk want ik hou van warme grilworst, maar toen er een nieuwe baas kwam (had ik geen klik mee) besloot ik ermee te kappen. Toen heb ik op een kantoor gezeten waar wij reden voor IKEA, maar daar was het zo’n slechte vibe en had ik er geen zin meer en kreeg ik mijn ontslag. Nu zit ik bij een detacheringsbureau met twee mannen en de sfeer is relaxed en vooral belangrijk.. er is begrip voor alles.

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Ah bedankt Rachel! Ik heb ook al heel wat baantjes gehad, vooral verschillende bijbanen en echt van alles: achter de lopende band staan, administratief werk en notuleren. Dat vind ik eigenlijk best waardevol, want je leert er toch altijd wel van. Heel leuk om te zien wat jij allemaal hebt gedaan! Ook al zo’n afwisselend lijstje, moest wel lachen om die warme grilworst haha! Wel super fijn dat je nu een fijn plekje hebt. Dat de sfeer goed is dat doet zoveel voor je werkdag :).

 6. 18 juli 2019 /

  Herkenbaar stuk! Ik vind net als jij genoeg geld zeker belangrijk bij een baan. Dat is toch de eerste prioriteit. Maar ik zou niet alleen voor het geld blijven. Een goede werkomgeving, leuke collega’s en voldoende doorgroei-mogelijkheden zijn ook heel belangrijk voor mij.
  Lees ook 31 van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Jep, dat is toch voor een heel groot deel toch wel het idee van een baan: geld verdienen. Maar alleen geld is niet genoeg, dat ben ik met je eens.

 7. 17 juli 2019 /

  Leuk om te lezen. Salaris speelt natuurlijk wel een rol, maar ik vind het belangrijker om een fijne werkomgeving en fijne collega’s (en leerlingen) te hebben. Bovendien kun je niet echt onderhandelen over het salaris binnen het onderwijs. Komend jaar start ik op een voor mij onbekende school, die op 5 minuten fietsen is (in plaats van in totaal 2 uur reizen naar mijn huidige werk). Ben heel benieuwd of ik het er naar mijn zin ga hebben. Zo niet, dan zie ik dat dan wel weer. Maar ik ga er positief in :)

  Liefs,
  Marloes
  Lees ook Kat adopteren | Hoe gaat dat eigenlijk? van MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Yes, zeggen dat salaris helemaal geen rol speelt, zou natuurlijk onzin in, maar een werkomgeving en collega’s doen ook heel veel! Bij mijn “oude” baan heb ik ook heel erg leuke collega’s, dus ik vind het ook heel jammer om daar niet meer mee samen te werken. Ben ook heel benieuwd hoe je het gaat hebben bij je nieuwe school. Die korte reistijd is sowieso al heel fijn. En inderdaad… Het is niet zo dat je nu een keuze voor de rest van je leven hoeft te maken. Liefs!

 8. 17 juli 2019 /

  Leuk dit te lezen want ik zit momenteel ook al een aantal maanden met een groot vraagteken over wat ik in godshemelsnaam wil doen als job. Ik ben niet het ambitieuze type dat leeft voor haar job, maar zoals je zegt is het leven te kort om zoveel uur door te brengen op een plek die je niet fijn vindt. Ik ben alvast benieuwd naar hoe je job zal gaan :D
  Lees ook Gelezen: het wordt spectaculair. Beloofd. van KellyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Oh heel herkenbaar dit! Ik ben in die zin ook niet ambitieus. Of althans… Niet in de traditionele zin van het woord. Ik vind het vooral belangrijk dat ik met plezier naar mijn werk ga. Ik zou het zonde vinden om 5 dagen in de week iets te doen wat ik niet leuk vind. Heel veel succes met het uitzoeken wat jij wil doen!

 9. 17 juli 2019 /

  Mooi stuk Sanne! Voor mij is geld wel belangrijk maar ook niet het belangrijkste. Toen ik vorig jaar nieuw werk zocht en uit een soort van crisis kwam was het voor mij het belangrijkste dat het echt een toffe job was. Ik had het mooi gevonden als ik evenveel verdiende dan mijn vorige job. Luck was on my side want ik kreeg de job die echt iets voor mij is en mijn loon is ook nog eens een stukje hoger dan wat ik had verwacht dus ik ben super happy :)

  Ik vond het zelf wel moeilijk eerst om uit te maken wat ik nu echt belangrijk vond en ik ben ook een tijdje bij een loopbaancoach geweest. Ze leerde me uitvogelen wat ik nodig heb maar ook dat ik niet alles wat ik belangrijk vind in één job moet terugvinden maar dat ik die dingen ook nog in bijvoorbeeld hobby’s kan zoeken en dat heb ik nu. Je gevoel is heel belangrijk maar ook gewoon het idee dat je niet ergens aan vast zit. Als je niet gelukkig bent op je werk dan zoek je een nieuwe job. Toen ik dat inzag viel er een hele last van mijn schouders.
  Lees ook Wat ik doe als ik wel goed voor mezelf zorg. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Dankje Irene! Ben het met je eens dat geld wel belangrijk is. Dit stuk is natuurlijk ook geschreven vanuit een bepaald privilege, want ik heb de luxe om zo’n keuze te kunnen maken. Voor veel mensen zal dat niet eens een optie zijn, dus daar ben ik heel dankbaar voor! Daardoor kan ik nu inderdaad de focus op een leuke job leggen.

   Jij hebt ook wel echt geluk gehad met je baan! Helemaal mooi natuurlijk als je het allebei in een baan vindt. Interessant ook wat die loopbaancoach je voor tips heeft gegeven. Ik heb daar geen ervaring mee, maar denk dat dat echt heel nuttig kan zijn! Dat je niet alles hoeft te vinden in je baan heb ik zelf vorig jaar ook bedacht. Dat is ook een van de redenen waarom ik met deze blog ben begonnen! Zeker waar :)

  • Sanne
   Auteur
   18 juli 2019 /

   Dankje Irene! Ben het met je eens dat geld wel belangrijk is. Dit stuk is natuurlijk ook geschreven vanuit een bepaald privilege, want ik heb de luxe om zo’n keuze te kunnen maken. Voor veel mensen zal dat niet eens een optie zijn, dus daar ben ik heel dankbaar voor! Daardoor kan ik nu inderdaad de focus op een leuke job leggen.

   Jij hebt ook wel echt geluk gehad met je baan! Helemaal mooi natuurlijk als je het allebei in een baan vindt. Interessant ook wat die loopbaancoach je voor tips heeft gegeven. Ik heb daar geen ervaring mee, maar denk dat dat echt heel nuttig kan zijn! Dat je niet alles hoeft te vinden in je baan heb ik zelf vorig jaar ook bedacht. Dat is ook een van de redenen waarom ik met deze blog ben begonnen! Zeker waar :)

 10. 17 juli 2019 /

  Heel mooi artikel! Ik denk er quasi net hetzelfde over, ook al ondervind ik persoonlijk dat een droomjob niet altijd dé droomjob blijkt te zijn eens je aan het werk bent. Toch in mijn sector. Ik ben er mee akkoord dat er in elke job mindere punten zijn, maar die mogen niet overheersen. Eens dat het geval is.. Anyway, geniet van je nieuwe toffe baan ;)

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Nee, daar ben ik het ook helemaal mee eens hoor! Denk dat het niet erg realistisch is dat je een baan gaat vinden waarin echt alles fantastisch is, want overal is er af en toe wel iets. Die mindere punten mogen inderdaad alleen niet overheersen. Bedankt! :)

 11. 17 juli 2019 /

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik vind het zelf heel lastig om te bepalen wat ik nou precies wil in een baan. Dat is ook een van de redenen dat ik voor mezelf ben begonnen. Hopelijk krijg ik op deze manier beter op een rijtje wat ik nou echt wil :D Die podcast klinkt trouwens super interessant!
  Lees ook Verhuisupdate #3 | Nieuwe interieur accessoires in mijn studio! van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Thanks Anna! Is ook heel lastig. Ik denk dat je misschien ook helemaal niet één lijstje hoeft te hebben met alle “eisen”. Ik kan me best voorstellen dat in ruil voor een topsalaris wat langer in de trein wil zitten of dat je met een heel leuk team de werkzaamheden iets minder belangrijk kan vinden. Goede keuze om dan voor jezelf te beginnen! Zo kan je daar eerst goed over nadenken, en wie weet wat er uit je eigen onderneming voort komt!

 12. 17 juli 2019 /

  Reality check! Ik vind het echt super super goed van je dat je hier op deze manier naar kunt kijken en zo je dromen achterna gaat. Hoewel ik je natuurlijk mega, mega, mega erg ga missen ben ik wel echt heel blij voor je. Over het meer kleding maakt niet gelukkig puntje heb ik snel even heen gelezen #woops.
  Lees ook Home & Living: mijn interieur van SimoneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Haha! Ik had er al bewust tussen haakjes “voor mij” bij gezet, omdat ik de echte shopaholics niet tegen het harnas wilde jagen. Ik kan natuurlijk niet bepalen waar iemand anders happy van wordt! En heel eerlijk word ik wel blij van shoppen, máár ik ben er wel achter dat die blijheid bij mij vaak maar van korte duur is. Kijk al uit naar 2 januari ;) Beaam je gevoelens echt helemaal, maar gelukkig is er nog de wandelclub om het contact goed te onderhouden!
   Lees ook Uitvogelen wat je écht belangrijk vindt in een baan van SanneMy Profile

 13. 17 juli 2019 /

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan, dat had ik gemist! Heel herkenbaar, al zit ik nog midden in mijn banenjacht. De markt is in België wel een beetje anders vind ik, dus dat is ook wennen. Gelukkig werk ik nu tijdelijk freelance voor mijn vorige werkgever, maar die banenjacht is nog een ding, haha.
  Lees ook Mensen leren kennen in je nieuwe stad, zo doe je dat van ShirleyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Dankje! Oh ja een nieuwe baan zoeken in België is vast ook weer heel anders als in Nederland. Fijn dat je nog freelance kan blijven werken om die periode te overbruggen. Ben benieuwd waar je terecht gaat komen, want ik denk dat jij vast een erg leuke baan gaat vinden!

 14. 17 juli 2019 /

  Heel erg interessant artikel. Ik heb jaren gekeken naar een andere baan, maar er was altijd iets dat me tegenhield. Inmiddels ben ik (vanuit de ziektewet) heel anders aan het kijken naar nieuwe mogelijkheden. En nee, geld is voor mij echt niet het belangrijkst. Natuurlijk moet ik mezelf kunnen onderhouden, maar liever een baan waar ik blij van word en die ik aankan, dan een goed betaalde baan die me m’n gezondheid en vreugde kost.
  Lees ook Dat kan ik (niet) van NaomiMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Dankje! Dat gevoel herken ik wel. Ik denk dat het dan gewoon nog niet het juiste moment is, om wat voor reden dan ook. Helemaal met je eens dat een baan waar je blij van wordt uiteindelijk veel meer waard is en dat bepaalde dingen (zoals in de ziektewet komen of een ingrijpende gebeurtenis) er voor zorgen dat je anders naar de mogelijkheden gaat kijken. Veel succes!

 15. 17 juli 2019 /

  Interessant! Ik wist heel duidelijk dat mijn vorige baan het niet voor me was, maar ik was toch ook kritisch bij nieuwe vacatures. Ik heb me vooral laten leiden door mijn gevoel. Maakte mijn hart een sprongetje? Dat heeft gewerkt, want mijn huidige baan ticks all the boxes.
  Lees ook Plog: laatste vakantiedag van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   17 juli 2019 /

   Yes dat is ook goed om te doen denk ik! Het is ook zonde om tijd en energie te steken in iets waar je uiteindelijk ook niet gelukkig van wordt. Naar je gevoel luisteren zegt vaak al genoeg, ik vind het vaak alleen fijn om er een theoretisch kadertje aan te hangen om te verklaren waarom ik iets voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.