Zó ga ik de strijd aan met die eeuwige bad hair day

Heb je even? Want mijn haar en ik, dat is een (haat-)liefdesverhaal waar ik boeken over vol kan schrijven. Ik zal je dit besparen, en hou het bij dit artikel van zo’n 700 woorden waarin ik vertel hoe ik probeer wat van mijn coupe hopeloos te maken. Oftewel: dit zijn mijn wapens in de strijd tegen die eeuwige bad hair day.

Haarfijn verhaal

Ik begin met mijn haarverhaal. Noem het gerust een tragedie. Kijk, ik weet natuurlijk dat een bad hair day niet het einde van de wereld is, maar mijn coupe heeft stiekem voor heel wat baaldagen gezorgd. Ze zeggen niet voor niks: “als je haar maar goed zit”.

Ik heb er in de loop der jaren van alles aan gedaan om wat van mijn coupe te maken: van alle mogelijke soorten extensions (clip-in, flip-in, sew-in, you name it, I’ve had it) tot paardenshampoo en dagelijkse op-z’n-kop-hoofdmassages.

Zonder grote successen te boeken overigens, want anders zat ik nu niet dit artikel te tikken. Toch geef ik de strijd niet op! Ik heb onlangs een aantal nieuwe wapens aan mijn arsenaal toegevoegd en deel deze met jou.

Mijn wapens tegen bad hair days

Van binnen beginnen

Je kunt je haar verzorgen wat je wil, maar als je haar van binnen niet genoeg gevoed wordt, dan kom je niet ver. Ik slik al jaren zo nu en dan supplementen die goed zijn voor je haar. Het probleem hiermee is dat de pillen die ik nam 1) ontzettend stinken en vies zijn en 2) slechts een lage dosering van de broodnodige ingrediënten bevatten. Daarnaast was ik niet bepaald consequent. Toen ik een mailtje in mijn inbox vond met de vraag of ik de de OASE hair vitamins wilde proberen, was ik meteen enthousiast. Na het delen van de buit op Instagram stroomden er al een aantal positieve reacties binnen: het schijnt écht te werken als je de hair vitamins consistent slikt. Ik slik deze 100% natuurlijke snoepjes (letterlijk!) daarom trouw iedere dag en ben heel benieuwd of ik na drie maanden resultaat zie.

De juiste producten

Ik liet me in het verleden nogal eens verleiden door de marketingtermen op de verpakking van haarproducten. Voor kreten als “anti-frizz” en “tegen beschadigd haar” heb ik een zwak. Toch gooide ik het onlangs over een andere boeg en heb ik gedegen research gedaan naar de juiste producten voor mijn haar. Hierbij stuitte ik op de Curly Girl methode en na een weekend in opleiding bij een Facebookgroep gebruik ik nu producten die ook echt geschikt zijn voor mijn haartype. Denk ik. Aangezien ik pas één week aan het curlygirlen ben, volgt hier later nog een uitgebreid verslag van. Kan me goed voorstellen dat je nu denkt “welke krullen?”, dus de foto’s van de warboel op mijn hoofd houd je ook tegoed.

Geschikte tools

Naast producten komen er ook verschillende tools te pas aan het temmen van mijn manen. In de laatste jaren heb ik een aantal tools geswapt voor betere alternatieven. Zo gebruik ik inmiddels microvezel handdoekjes waardoor mijn haar minder snel zou moeten afbreken, en (compleet geïnfluenced via Instagram) een WetBrush om door de klitten te komen. Ik heb gelezen dat een satijnen kussensloop ook wonderen doet, maar vooralsnog slaap ik in mijn nieuwe slaapkamer op mijn nieuwe linnen kussensloop. Wellicht dat ik deze in de toekomst nog omwissel voor een satijnen exemplaar.

Hitteplan

Over tools gesproken… Er zijn ook een aantal tools die ik juist zo min mogelijk aanraak. Iets wat mijn 16-jarige zelf niet voor mogelijk had gehouden, toen mijn haar stijlen aan de orde van de dag was. De laatste jaren gebruikte ik de stijltang nog maar amper, maar om íets van mijn kapsel te maken, waren (en zijn, als ik eerlijk ben) de föhn én krultang onmisbaar. Ik probeer nu de krultang zo min mogelijk te gebruiken: dit doe ik eigenlijk alleen voor special occasions. Van de föhn ben ik nog niet helemaal afgekickt, maar áls ik er naar grijp, dan zet ik ‘m op de koudste stand en droog ik mijn haar er niet helemaal mee. Alle beetjes helpen, hopen we dan maar.

Dit zijn de wapens die ik inzet om mijn bad hair days te bestrijden. Ik ben heel benieuwd of iemand ook goede ervaringen heeft met hair vitamins én of ik nog een belangrijk wapen ben vergeten.

Share:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met OASE hair vitamins.

24 Reacties

 1. 10 december 2019 /

  Ik merk dat wanneer ik goed op mijn voeding let, mijn haar en huid zo verbeterd! Het straalt veel meer! Daarnaast is goede verzorging met de juiste producten ook zo belangrijk en natuurlijk zo min mogelijk hitte!
  Lees ook Week 49 – Sinterklaasavond & drukke dagen van SuzanneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Wat fijn dat je daar zo’n verschil door merkt! Ik helaas niet echt, maar ik geloof wel dat het belangrijk is. En inderdaad… Zo min mogelijk hitte.

 2. Simone
  10 december 2019 /

  Nog steeds kan ik me niet helemaal verplaatsen in de altijd-fabulous-uitziende-jou-die-klaagt-over-haar-coupe, maar ik denk dat deze tips voor iedereen heel goed werken. Dat alle kleine beetjes helpen, hoop ik heel erg. Ik ben namelijk net begonnen met hitte beschermer gebruiken, wanneer ik mijn föhn op de heetste stand en mijn stijltang op 220 graden zet haha.. dweilen met de kraan open denk ik.

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Hahaha, bedankt voor deze reactie girl. Werkt zoals altijd weer goed op mijn lachspiertjes. Hitte beschermer is zeker een goede move! Dweilen met de kraan open is nog altijd beter dan helemaal niet dweilen, zullen we dan maar denken toch.

 3. 9 december 2019 /

  Wat een leuk en vooral herkenbaar artikel! Ik slik al jaren haarvitamines, maar ik zal direct eerlijk toegeven dat mijn verpakking van Holland & Barret er lang niet zo instagrammable uitziet als deze;-) Heel benieuwd naar jouw ervaringen. Ik heb inderdaad ook een satijnen kussensloop geprobeerd, maar ik kan niet echt zeggen dat ik verschil merkte. Ik vind stiekem een katoenen sloop toch ook gewoon lekkerder liggen.
  Lees ook Hohohoho | Bij The body shop vind je genoeg inspiratie voor jouw kerstcadeau! van bychristianaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Wat fijn dat ik niet alleen in deze misère sta! ;) Instagrammable is gelukkig niet het belangrijkste. Ik hoop vooral dat ze een stuk minder vies zijn dan de pillen die ik ooit had. Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen. Ben sowieso van plan om ze langere tijd te blijven slikken, want ik geloof niet dat dit soort pillen binnen 1 week merkbaar resultaat opleveren. Bedankt voor de info over de satijnen kussensloop trouwens!

 4. 7 december 2019 /

  Oeffff hoe vaak ik niet heb geprobeerd aan de Curly Girl Method te beginnen, hopend dat mijn flinke bos krullen dan terug zou komen.. Alleen, ding is, ik kreeg er gewoon zulk vet haar van. En daar voelde ik me dan ook weer helemaal niet goed bij ): Maar maybe gebruikte ik toch de verkeerde producten. Ik dénk altijd dat ik voeding en volume nodig heb, maar misschien moet ik wel aan een shampoo of conditioner die juist echt schoonmaken of anti frizz zijn?! Zo. Veel. Mogelijkheden. Ik ben echt heel benieuwd of deze nieuwe combi voor je gaat werken. Hoop het echt, want ik weet echt hoe het is om steeds zo te balen van je haar.. Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Ohhhh tell me more, tell me more. Ben heel benieuwd welke producten jij dan gebruikte! Mijn haar zit vooralsnog ook echt flut overigens, maar ik heb wel het idee dat het minder pluist, dus dat is iets? Ik vind het ook echt hogere wiskunde om uit te vogelen welke producten dan precies geschikt zijn voor jouw haartype (en wat ís je haartype uberhaupt!?). Ik ben ook heel benieuwd! Ik ga nu in ieder geval nog één keer proberen mijn haar ietsie langer te laten groeien in de hoop dat het dan wat beter valt en als dat niet zo is geef ik het op. Kort pittig it is ;)

 5. 7 december 2019 /

  Haha, ik ben echt super benieuwd, want ik kan mij ook erg in jouw verhaal vinden. Mijn haar is echt flut op dit moment. En het weer helpt ook weer super goed mee (maarnietheus)
  Ik kijk erg uit naar je ervaring :D

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Oh dit weer maakt het alleen maar erger inderdaad! Met zo’n bui op m’n coupe in de ochtend is het al gedoemd om een slechte dag te worden, haha.

 6. 6 december 2019 /

  Ik heb een moeilijk type haar.. (eveneens moeilijke huid, of het iets met elkaar te maken heeft, weet ik niet) en schreef hierover ook al eens een blog. Ooit gebruikte ik droogshampoo, maar heb dat niet lang gedaan. Wellicht omdat het mij niet het gewenste resultaat gaf. Mijn haar zit ook echt amper hoe het moet, maar gelukkig heb ik een kapster die mijn haar zo in model kapt zodat ik er feitelijk zo uit mijn bed kan mee komen ;) Alhoewel.. een bad hair day overkomt mij ook wel nog eens ;)
  Lees ook Gastbloggers gezocht deel 2 van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Ik gebruik nog wel regelmatig droogshampoo, maar of dat officieel mag volgens mijn nieuwe methode? Vast niet, haha. Even uitzoeken nog. Lijkt me wel echt heerlijk om zo uit bed te stappen zonder er iets aan te hoeven doen. Dat zit er bij mij écht niet in. Of ja, het kan wel, maar dan zit het gewoon in een knot bovenop mijn hoofd. ;)

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Oh dat snap ik! Ik heb zelf dun haar en ook nog eens haar dat het vocht zó opslokt, dus mijn haar is binnen no time weer droog. Dat scheelt natuurlijk wel, snap dat het niet voor elk haartype handig is om het zo te doen!

 7. 6 december 2019 /

  Ik ben ook super benieuwd naar een foto van je hoofd! :D Gebruik je vaak droogshampoo? Mijn haar was echt in abominabele staat toen ik dat tot een paar weken terug regelmatig gebruikte. Sinds ik daarmee gestopt ben gaat het beter! Maar ik ga het binnenkort laten kleuren dus ik zal dan ook wel weer een tandje bij mogen steken. Ik gooi mijn haar nu vaak in een knot en dan stoor ik me er minder aan. Anders valt het heel slap langs mijn hoofd en daar kan ik echt gefrustreerd van worden. Ben trouwens ook heel beïnvloedbaar qua claims op verpakkingen als koop ik tegenwoordig eigenlijk amper nog haarproducten.
  Lees ook En dan gaat het weer een beetje beter. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Dat gebruik ik inderdaad! Niet dagelijks, maar wel met regelmaat, zeker nu in mijn wasbeurten probeer uit te stellen. Ik maak m’n potje op en daarna ga ik het eens zonder proberen misschien. Wie weet maakt dat dan net het verschil! Ik heb mijn haar ook heel vaak vast, bijna elke dag eigenlijk aangezien het toch nooit goed zit haha.

 8. 6 december 2019 /

  Wat interessant, die hair vitamins! Ben nu wel heel benieuwd naar een foto van je coupe, want ik wist ook niet dat je krullen hebt?! :D

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Misschien is krullen ook een te groot woord hoor! Haha, ik kan het beter kronkels noemen denk ik. Ga mijn best doen om eens wat mooie plaatjes van mijn haar in verschillende staten vast te leggen haha.

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Ohhhh wat heerlijk! Jij bent dus precies die persoon waar ik altijd zo jaloers op ben. ;)

 9. 6 december 2019 /

  Heel herkenbaar van die marketingtrucjes waar je iets te snel intrapt. Zet op een verpakking “voor meer volume” en ik ben ook al snel geneigd het product in mijn mandje te gooien ;) Ik hoop dat je door de vitamines en de Curly Girl-methode resultaat ziet. Ben benieuwd! Zo frustrerend als je haar niet vaak zit zoals je wilt.
  Ik heb zelf laatst heel wat centimeters van mijn haar laten knippen en merk dat ik daardoor al vaker tevreden ben over hoe mijn haar zit.
  Lees ook Outfit | Een herfstachtige outfit op een mistige zaterdagochtend van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 december 2019 /

   Oh wat fijn dat je nu vaker tevreden bent met hoe je haar zit! Lijkt me heerlijk. Zo’n nieuw en beter kapsel kan inderdaad wonderen doen. Ik stel het knippen alleen bewust nog eventjes uit, om te kijken of ik juist met wat langer haar blij ben. Klein detail: mijn haar is nooit echt langer dan mijn schouders geweest, want het wil gewoon niet langer groeien. Maar ach! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.