Babyshower ideeën: zó maak je er een feestje van

Op zoek naar leuke babyshower ideeën? Ik word deze zomer dubbel tante, en organiseerde een babyshower voor een van mijn zwangere zusjes. Lees voor een flinke portie babyshower inspiratie alles over dit feestje voor de mommy to be: van de versieringen tot de spelletjes.

Wat is een babyshower?

De babyshower is een uit de VS overgewaaide traditie. Ik maakte, heel passend, kennis met het fenomeen tijdens mijn jaartje high school in Californië. Een familielid van mijn host family kreeg zo’n babyshower en ook ik mocht aantreden. Het ging er typisch Amerikaans aan toe: een afgehuurd zaaltje (banquet hall, zoals ze dat daar zo mooi noemen), een tafel met uitgestalde cadeaus en natuurlijk ook de nodige cheesy spelletjes.

Waar die babyshower van oorsprong bedoeld was om moeders te helpen om de (dure!) babyuitzet bij elkaar te sprokkelen, is het inmiddels vooral een feestelijke gebeurtenis die ook in Nederland niet meer weg te denken is. Het draait hier vooral om de moeder in spe in het zonnetje zetten en om de gezelligheid. Toch is zo’n babyshower absoluut geen must, en is het dus een aanrader om eventjes te polsen bij de aanstaande moeder of ze zo’n feestje ziet zitten.

Hoe plan je een babyshower?

Een korte uitleg over het wie, wanneer en waar van dit feestje, voordat ik overga op de babyshower ideeën (oftewel: de wat!).

Wie organiseert de babyshower?

Volgens de officiële regels is een goede vriendin van de zwangere dame verantwoordelijk voor de organisatie. Natuurlijk mag je die regel meteen vergeten, want ieder die zich geroepen voelt om de babyshower te plannen, mag deze taak natuurlijk op zich nemen. Voor mijn zusje organiseerde ik het samen met haar beste vriendin, maar schakelde ik ook haar vriend in voor wat hulp. Zo zorgde hij ervoor dat ze uit huis was, zodat wij ongestoord de boel konden versieren.

Wie nodig je uit voor de babyshower?

De eerste stap van een babyshower organiseren is een lijstje met genodigden opstellen. Dit zijn vaak (schoon)moeder, (schoon)zussen, vriendinnen en soms ook andere familieleden of collega’s. Twijfel je? De partner van de moeder kan ongetwijfeld een handje helpen. Voor een babyshower worden traditioneel alleen vrouwen uitgenodigd, maar ook deze regel is er natuurlijk om gebroken te worden. Vanwege corona hielden wij de gastenlijst zo klein mogelijk, maar zo’n klein groepje is misschien wel net zo gezellig.

Babyshower hapjes

Wanneer organiseer je de babyshower?

Dan kan je de datum prikken en de tijd vastleggen. Een richtlijn is om de babyshower te plannen wanneer de vrouw rond de dertig weken zwanger is. Vaak worden babyshowers in de middag gepland, omdat de zwangere dame dan vaak de meeste energie heeft. Je kunt rond lunchtijd starten, maar kunt ook juist daarna pas afspreken, om de kosten wat te drukken.

Waar vier je de babyshower?

Nu je weet hoeveel mensen aanwezig zijn op de babyshower, kun je bedenken waar je het feestje wilt vieren. Je kunt gaan voor een horecagelegenheid, maar natuurlijk kun je het ook gewoon thuis vieren. Het is het leukste om de aanstaande moeder te verrassen met een babyshower, dus denk alvast even na hoe je haar naar de locatie kan lokken.

Babyshower ideeën

Nu ik het kort over de ‘regels’ van dit fenomeen heb gehad, deel ik alles over de versiering, spelletjes, hapjes en meer, zodat je hopelijk genoeg babyshower ideeën opdoet!

Babyshower versiering

Zonder versiering natuurlijk geen feestje! Op het gebied van babyshower versiering is er tegenwoordig een hoop kant en klaar te koop. Ik slaagde voor budget decoratie bij So-Low en HEMA. Aangezien mijn zusje een meisje krijgt, gingen we, lekker origineel, voor roze, aangevuld met goud en wit. We hadden geluk met het weer, en konden het festijn in de tuin vieren. We hingen trosjes van een roze, witte en gestipte ballonen, roze lampionnen en een gouden slinger met ‘babyshower’ op. Ook verspreidde ik een bosje roze rozen in kleine vaasjes. Kleine moeite (en budget), groots effect! Natuurlijk kun je een groot deel van deze items bewaren voor een volgende babyshower.

Babyshower ideeën
De mommy to be, alsof de sjerp dat nog niet duidelijk maakte.

Babyshower hapjes & drankjes

Ook lekker eten en drinken mag niet ontbreken. Wij skipten de kraamtaart en zetten in plaats daarvan allerlei roze hapjes op tafel. Denk hierbij aan roze koeken en donuts. Ook leuk en makkelijk: mini stroopwafels in gesmolten chocolade dippen en besprenkelen met muisjes of cupcakes voorzien van roze topping. Een van de genodigden werkt in de horeca, en verzorgde andere hapjes, zoals wraps, flammkuchen en nacho’s. Qua drankjes hadden we van alles in huis: (alcoholvrije) bubbels en wijn, maar natuurlijk ook fris, koffie en thee.

Babyshower cadeau

Het hele idee van de babyshower is ontstaan vanuit het idee om de moeder met cadeaus ‘te showeren’, om deze term even om te buigen naar het Nederlands. Cadeaus mogen dan ook niet ontbreken op de babyshower. Wij gaven iedereen de keuze te geven om mee te doen aan een gezamenlijk cadeau voor een tientje of om zelf een cadeautje te scoren. Zo zadel je niemand op met ongewenste kosten. Vis subtiel naar cadeauwensen, zodat je een cadeau kan geven waar de aanstaande moeder écht blij van wordt. Wij stelden een mooi pakketje samen van items die op haar verlanglijstje stonden.

Babyshower spelletjes

Bij het zoeken naar een leuke invulling van de middag, kwamen allerlei typische babyshower spelletjes voorbij. Wat dacht je van babyfoto’s raden, babyvoeding proeven of natuurlijk een gipsbuik maken? Dit kan natuurlijk leuk zijn, maar mijn zusje was stellig: ab-so-luut géén gipsbuik of soortgelijke activiteiten. Als alternatief organiseerden we tussen de hapjes en drankjes daarom een babyshower quiz met drie rondes. Als eerste een quizronde (download hier een kant-en-klare versie). Hierna een muziekronde waarbij de artiest en het nummer van een muziekfragment geraden moest worden, denk aan ‘Baby one more time’ en ‘Mamacita’, en tot slot een 30 seconds ronde (gratis printable voor de kaartjes). Voor het winnende team was er natuurlijk een klein prijsje!

Babyshower herinneringen

Het is natuurlijk leuk als de aanstaande moeder een leuke tastbare herinnering aan deze dag heeft. Een babyshower invulboek is cliché, maar niet voor niets! We legden daarom zo’n boek op tafel en zetten alle gasten met moeders op de polaroid. Deze foto kon meteen in het boek geplakt worden. Zijn er mensen die niet aanwezig kunnen zijn? Dan is het een leuk idee om hen het boek op voorhand in te laten vullen. Ik had daarnaast een filmpje gemonteerd met een videoboodschap van twee vriendinnen die niet aanwezig waren én de debuutvlog van ‘De brabovader’, oftewel de vriend van mijn zusje. Dit laatste is overigens wel een grap, hij is helaas niet te volgen op YouTube en ik gok dat ik het beeldmateriaal ook niet mag verspreiden. ;)

Ga jij binnenkort een babyshower organiseren? Hopelijk heb je dan wat aan deze babyshower ideeën!

15 Reacties

 1. 25 juli 2020 /

  Fijne tips! Ik vind het fantastisch om dit soort dingen te organiseren. Helaas is er nog niemand zwanger in mijn omgeving en staat het organiseren van een babyshower voorlopig nog niet op de planning. Ik ga je artikel zeker bewaren voor de keer dat ik er wel een mag organiseren!
  Lees ook DIY: tie dye shirt maken in 5 eenvoudige stappen van YaikaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   28 juli 2020 /

   Ik vind het ook leuk om zoiets te organiseren! Sowieso een leuke tijd en fase, deze babyboom waar ik nu middenin zit.

 2. 25 juli 2020 /

  Superleuk dat je het organiseren van de babyshower op je hebt genomen! Haha, die Brabovadervlog klinkt geniaal! Maar ik kan me voorstellen dat de vader niet meteen een YouTube-kanaal voor zich ziet ;) Wat bijzonder trouwens dat je twee keer vlak achter elkaar tante wordt. Een dubbel speciale mijlpaal!

  • Sanne
   Auteur
   28 juli 2020 /

   Haha! Ja, het is jammer dat het niet het web op mag, want het is – al zeg ik het zelf – vrij hilarisch geworden. Inderdaad heel speciaal! Drie keer zelfs, want mijn schoonbroer en vriendin verwacht ook hun eerste kindje dit jaar. Ik heb zelf alleen de memo eventjes gemist blijkbaar. ;)

  • Sanne
   Auteur
   28 juli 2020 /

   Who knows! Wel heel leuk om een keertje zo’n feestje te mogen organiseren. Ook leuk dat er om je heen veel mensen zwanger zijn, heel bijzonder. :)

 3. 23 juli 2020 /

  Leuk! Ik heb al een aantal keren babyshowers georganiseerd. Zo leuk om mensen op deze manier te verrassen :-)

  • Sanne
   Auteur
   23 juli 2020 /

   Ohja natuurlijk, spannend! Ik vind het zelf ook altijd heel leuk om feestjes te organiseren en na te denken over hapjes, drankjes etc. Bij jou begint het nu ook al goed op te schieten!

  • Sanne
   Auteur
   23 juli 2020 /

   Leuk! Ik vond het heel leuk om een keertje zo’n feestje te mogen organiseren.

  • Sanne
   Auteur
   23 juli 2020 /

   Ik ben zelf ook meer van de organisatie dan zelf zo’n feest krijgen, haha. Hou sowieso eigenlijk niet zo van mijn eigen feestjes om de een of andere reden.

  • Sanne
   Auteur
   22 juli 2020 /

   Haha, ja dat was toch wel een van de hoogtepunten van de dag. Kan ik me wel wat bij voorstellen! Ik zou het zelf wel gezellig vinden, maar het hoeft voor mij zeker niet te hysterisch. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.