Boost je geluk met deze happy apps

Laatst las ik ergens dat onze Westerse samenleving meer en meer geobsedeerd raakt door geluk. Maar is dat wel zo? Eigenlijk is deze eeuwige zoektocht namelijk niks nieuws, want Aristoteles stelde al dat geluk het hoogste doel is van het leven. En deze man werd al een hele poos geleden geboren, in 384 voor Christus om precies te zijn. Nu hebben wij anno 2019 iets wat hij niet had: de smartphone. En dat zou het bereiken van dit doel misschien nét wat makkelijker kunnen maken. In dit artikel deel ik daarom vijf apps waar je gelukkiger van wordt.

Voordat ik overga op die apps die je geluk kunnen vergroten, duik ik eerst nog even in de wetenschap achter geluk. Natuurlijk heeft de mate van je geluk te maken met dingen die je overkomen. Poept er morgen een vogel op mijn hoofd, word ik ontslagen op mijn werk en als kers op de taart gedumpt door mijn vriend? Dan zorgt een of ander nieuw appje ongetwijfeld niet voor een dosis geluk die daar tegenop kan. Voel je de “maar” al aankomen? Mooi! Want die “maar” is er zeker. Met een paar simpele stappen in je dagelijkse routine kun je namelijk wél jouw perspectief op de wereld veranderen en daardoor net even een tikkeltje gelukkiger worden.

Bij die simpele stappen kan een appje dan weer wél helpen. Waarom? Zoals ik al zei in mijn post over het omzetten van goede voornemens naar gewoontes is tracken een goede manier om ergens verandering in te brengen. Je geluk werkt voor een deel dus ook op die manier. Door dankbaar te zijn voor the little, of big, things in life en bewuster met je geluk om te gaan, kun je wat positiever in het leven gaan staan. Deze vijf apps helpen je hier een handje bij.

Use gratitude to change your attitude

5 apps waar je gelukkiger van wordt | www.sannetimmermans.nl

Dus, without further ado, hierbij 5 apps waar je gelukkiger van wordt:

1. Daylio

De insteek van deze app is heel simpel: dagelijks je stemming tracken om patronen te ontdekken in je gewoonten. Je hoeft hierbij niet eens te typen, maar kunt kiezen uit moods zoals “meh” en “super”. Je kunt er ook voor kiezen om zelf termen aan je verschillende stemmingen te geven. Voor Daylio heb je eigenlijk slechts vijf seconden nodig per dag, waardoor de stap om de app voor het slapen gaan te openen niet al te groot is.

2. Track Your Happiness

Deze app kun je eigenlijk het beste zien als een wetenschappelijk onderzoeksproject waarmee je kunt achterhalen waar jij gelukkig van wordt. De Track your Happiness app stelt je gedurende de dag vragen over wat je aan het doen bent en hoe je je daarbij voelt. 50 vragen beantwoord? Dan ontvang je een happiness verslag waaruit je nuttige info over jouw persoonlijke geluk kunt halen.

3. Project 365

Deze app benadert geluk op een visuele manier. Dankzij Project 365 heb je na één jaar een mooie compilatie van the little things in life. De app vraagt je om dagelijks één foto te maken en van al deze foto’s wordt uiteindelijk een filmpje gemaakt. Ben je een dag vergeten een foto te maken met de app? Importeer dan een foto uit je filmrol! Door op deze manier stil te staan bij deze kleine dingen, word je zonder al te veel moeite een stuk gelukkiger.

4. Wunderlist

Met Wunderlist kun je allerlei to-do-lijsten maken. Deze app is een vreemde eend in de bijt in dit lijstje, omdat ‘ie niet speciaal bedoeld is om je geluk te vergroten. Toch kan Wunderlist je helpen met focussen op positiviteit. Ik gebruik de app bijvoorbeeld ook om mijn droom vakantiebestemmingen te verzamelen. Ook helpt de app je bij het stilstaan bij kleine successen, want het afvinken van een to-do heeft een positief effect op je stemming. Ik ben fan!

5. Uplifter

Deze laatste app doet er ook alles aan om je mood te verbeteren, zoals de naam vast al doet vermoeden. In Uplifter kun je je stemming tracken, maar krijg je ook gepersonaliseerde trainingen. Tijdens zo’n training werk je in een aantal sessies aan een onderwerp dat nog wel wat aandacht kan gebruiken, zoals dankbaarheid. In de gratis versie zijn de vragen die je gesteld worden beperkt, maar toch is dit een leuke app om eens mee aan de slag te gaan.

En dat zijn de vijf apps waar je gelukkiger van wordt die ik met je wilde delen. Vertel: hebben jullie nog een app of andere life hack die je geluk heeft vergroot?

30 Reacties

 1. 20 februari 2019 /

  Leuk dat je het kleine stukje voor geschiedenis over geluk schrijft. Ik ben altijd benieuwd naar in hoeverre dingen beïnvloed zijn door de tijd van nu, of dat het eigenlijk altijd zo was.

  Ik kende de apps ook niet, misschien dat ik de blijheid tracker ga proberen. Daar ben ik wel benieuwd naar. Zelf schrijf ik sinds een aantal maanden dagelijks dankbaarheid lijstjes en ik heb echt waar, het gevoel dat het me gelukkig maakt! :)
  Lees ook Onbewerkt dagboek, Bloggen van SilkeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   20 februari 2019 /

   Ja, interessant is dat hè! Ben nu Body positive power aan het lezen en daarin gaat het (ideaal beelden etc) ook een aantal keer over hoe het “vroeger” was. Heel interessant.
   Ik ben de apps zelf ook nog aan het uittesten. Vind het wel leuk om zoiets te doen in ieder geval, zodat ik ergens op terug kan kijken. Ik denk dat het inderdaad echt kan werken om te focussen op de positieve dingen! :)

   • 20 februari 2019 /

    Oh wat interessant! Ik heb het boek even opgezocht, een mooi doel heeft de auteur!
    Ja precies, ik benieuwd naar je ervaringen over een tijdje en wat het je opgeleverd heeft :)

 2. 15 februari 2019 /

  Wat leuk. Ik wist niet dat er apps bestonden die je gelukkig konden maken. Ik ga er zeker naar kijken.

 3. 14 februari 2019 /

  FIjn lijstje apps. Vooral die wat je stemming tracken lijken me wel eens interessant.
  Ik ben tegenwoordig wat vaker op zoek naar ontspanning/meditatie achtige apps. Om beter te slapen en beter te ontspannen.
  Lees ook De SnackTag van SaskiaMy Profile

 4. 13 februari 2019 /

  Wat een leuk lijstje! Ik kende ze allemaal nog niet, maar er zitten absoluut een paar interessante tussen! Het is een iets ander genre, maar Pinterest heeft wat dat betreft bij mij een grote geluksfactor. Lekker struinen en zoeken naar nieuwe interieur plaatjes of reisbestemmingen.
  Lees ook Voetbalreis naar Dortmund boeken van JorindeMy Profile

 5. 13 februari 2019 /

  Ik ben niet bekend met happiness apps! Alleen wunderlist heb ij wel eens van gehoord maar nog nooit gedownload. Ik ga eens kijken of het wat voor mij is! Bedankt voor de tips.

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Hahaha! Dat is zeker een app die veel mensen gelukkig maakt. Die app ga ik eens opzoeken. Klinkt ook heel leuk :)

 6. Lizzy
  12 februari 2019 /

  Al deze apps kende ik nog niet, maar ze zien er wel heerlijk positief uit. Ik vraag me alleen af of voor bepaalde mensen het ‘tracken van happiness’ niet juist voor meer frustratie kan zorgen. Als je bijvoorbeeld heel perfectionistisch bent, kan je wellicht obsessief je geluk tracken beter inruilen voor het leven accepteren zoals het is. (Ik ben zelf op het moment heel erg bezig met loslaten, vandaar dat ik dat zeg ?) Dat gezegd hebbende, ben ik zelf heel benieuwd naar de project 365 app. Kleine geluksmomentjes visueel weergeven klinkt heel fijn!
  Lees ook Where am I from? | The woes of being a third culture kid van LizzyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Denk dat je daar zeker gelijk in hebt! Geen een aanpak werkt voor iedereen en kan me voorstellen dat voor sommigen tracken júist demotiverend werkt. Ik zie deze apps meer als manier om stil te staan bij de positieve dingen. Ook al zijn het maar kleine lichtpuntjes op donkere dagen ;)

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Die heb ik ook ooit gebruikt! Ik werd daar alleen iets te zen van (ik val nogal snel in slaap, haha).

 7. 12 februari 2019 /

  Ie juist het vele gebruik van de mobiele telefoon/ apps niet een van de oorzaken van dat mensen steeds ongelukkiger worden? Door allerlei ‘ perecte’ plaatjes voelen ze zich steeds meer gedwongen om ook aan dat ideaalbeeld te voldoen.

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Ben ik het deels zeker mee eens! Ligt er denk ik helemaal aan wat voor apps je gebruikt en of je je telefoon ook nog wel eens meer kan leggen ;). De hele dag foto’s vergelijken op Instagram heeft ongetwijfeld een ander effect dan bovenstaande apps zullen hebben.

 8. Mandy
  12 februari 2019 /

  Wat een leuke blog! Ik kende nog geen 1 van deze apps, maar ga er nu toch twee downloaden. Vindt zulke apps altijd super fijn, dankjewel!

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Ah leuk! Ik zelf ook, dus ook leuk om de suggesties hier in de reacties te zien.

 9. 12 februari 2019 /

  Wat een fijn lijstje! Ik kende heel veel van deze apps nog niet, en veel ervan klinken als apps waar ik ook veel aan zou kunnen hebben. Veel van dit soort frutsels houd ik al bij in mijn bullet journal -en stiekem probeer ik juist dit soort happiness & mindfulness dingen niet digitaalm maar op papier te doen-. De app van die foto’s vind ik het meest origineel denk ik – super leuk bedacht! En, de Track Your Happiness app lijkt me ook heel tof (: Wat een goede tips, en wat heb je dit leuk maar toch informatief opgeschreven! Veel liefs!
  Lees ook Stel schrijft een lijstje | 2 van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Ik zelf ook niet! Of wel van gehoord, maar nog geen ervaring mee. Heb ze daarom nu allemaal gedownload en ga eens kijken of er iets tussen zit dat wil blijven plakken. Ik ben ontzettend slecht met papier, maar moet wel zeggen dat ik het meer vind hebben dan een appje. Die foto app lijkt me ook heel leuk. Ben namelijk heel slecht met denken aan foto’s maken. Dankje! Heel leuk om te horen :) Liefs!

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Haha, grappig! Volgens mij zijn heel veel mensen meer van het lijstje op papier. Bij mij werkt juist alleen digitaal, omdat ik dan altijd iets aan het lijstje kan toevoegen.

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Leuk! Ben benieuwd of je er eentje vindt helpen.

 10. 12 februari 2019 /

  Leuk dit lijstje! Ik heb sinds 1 januari Daylio en Gratitude! op mijn gsm gezet. In januari vulde ik echt consequent elke dag mijn moods en dankbaarheidslijstjes in maar nu ben ik al een paar dagen vergeten. Oeps. Gelukkig kan je ook terug in de tijd dingen aanvullen. Het helpt mij wel om stil te staan bij mijn stemmingen en wat er dan voor zorgt dat ik me zo voel. Ik installeerde trouwens ook zo’n app waarmee je elke dag 1 seconde filmt. Ook heel leuk om op die manier bij de kleine dingen stil te staan ^^
  Die project 365 ga ik eens bekijken!
  Lees ook Tips om je grenzen te leren bewaken. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Oh wat leuk! Heb je de betaalde versie van die Gratitude? Zag die ook al vaker voorbij komen, maar wist niet of het de uitgave waard zou zijn. Maakt denk ik ook niet uit als je het een paar keer skipt! Je kunt het altijd weer oppakken natuurlijk. Ben ook benieuwd naar die andere app. Hoe heet ‘ie? Dan ga ik daar eens naar kijken! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.