Groener leven #1: afval scheiden doe je zó

Zie hier mijn eerste artikel in de nieuwe rubriek groener leven waarin ik mijn duurzame avonturen vastleg. Waarom ik dit groene pad bewandel? Omdat ik denk dat alle kleine beetjes helpen. Het eerste onderwerp dat aan bod komt, is afval scheiden. Want hoe doe je dat nu eigenlijk handig? Ik heb mezelf dankzij die verhuizing ontpopt tot een professional op dit gebied en deel mijn afval scheiden tips & tricks met jou.

Voorkomen is beter dan genezen

Ik trap het lijstje af met een open deur: afval scheiden wordt een stuk makkelijker wanneer je niet zoveel afval produceert. Voilá. Je denkt hierbij in eerste instantie misschien alleen aan het huis-tuin-en-keukenafval reduceren, maar denk ook eens aan alle kleding en andere items die je in huis haalt. Heel simpel gezegd: bijna alles wat je in huis haalt, moet er op een gegeven moment weer uit. Of dat nu is omdat het kapot gaat of je er gewoon op uitgekeken raakt. Nu hoef je echt niet per se een no-buy year te houden om minder spullen te hoarden, want gewoon ietsie bewuster over je aankopen nadenken kan al een hoop schelen.

Beperk het verpakkingsmateriaal

Deze tweede tip voor afval scheiden sluit naadloos aan op de vorige, maar wil ik tóch even apart benoemen. Ik merk dat hier in huis de prullenbak met PMD veruit het snelst vol zit, dus dit is een persoonlijk leerpuntje. Door wat kritischer naar onnodig verpakkingsmateriaal te kijken (of zelfs zero waste te gaan), kun je een behoorlijk verschil maken. Vermijd daarom onnodige verpakkingen. Dit doe je door bijvoorbeeld zelf een boodschappentas mee te nemen naar de buurtsuper, je groentjes niet in plastic te kopen, water te drinken uit een herbruikbare fles en je eigen koffiebeker te scoren voor koffie on the go.

Bedenk een handig systeem voor afval scheiden

Oké, mijn eerste tips kwamen te laat en je moet nu alsnog dat afval scheiden. Key hierbij is een handig systeem. Ik werk op dit moment met het volgende systeem om mijn afval te scheiden in de keuken: een klein afvalbakje voor GFT op het aanrecht, een afvalemmer voor PMD en onder de gootsteen een afvalbak voor papier en eentje voor restafval. Kind kan de was doen, of het afval scheiden. Dat kleine afvalbakje kun je makkelijk dagelijks legen in de container. Wat ook wil stimuleren: zo’n stylish “afvalmanager” van Brabantia scoren. Deze Bo Touch prullenbakken waren voor ons liefde op het eerste gezicht op de vt wonen&design beurs. Misschien dat we tegen de tijd dat de nieuwe keuken komt we onze tweedehands Brabantia (thanks schoonouders!) inwisselen voor zo’n afvalbak.

Raadpleeg de holy afvalscheidingswijzer

Het is misschien behoorlijk suf, maar ik ben dus laaiend enthousiast over de Afvalscheidingswijzer. Typ in de zoekbalk van deze website van Milieu Centraal een willekeurig woord in (caprisunverpakking, bebloed verband, paasei, you name it) en de website tovert de juiste afvalbak op je beeldscherm. Werkelijk waar fantastisch! Je wil niet weten hoevaak ik deze site tijdens het inpakken van mijn hebben en houwen (en daarbij het afval scheiden) heb geraadpleegd. En ja, het is voor mij geoorloofd om hier zó enthousiast over te zijn, want ik ben immers al bijna 30.

Denk ook eens buiten de afvalbakken om

Vraag jezelf eens af of je iemand anders blij kan maken met een item, voordat je het de afvalbak ingooit. Nu mag die bananenschil linea recta de GFT-bak in, maar er zijn vast een hoop artikelen die je nog een tweede leven kan geven. Mag kleding de deur uit? Verzamel het dan in een tas en doneer ‘m zodra ‘ie vol zit. Natuurlijk kun je ook een Marktplaatshandeltje beginnen of langs de lokale kringloop gaan. Leuk als je er een centje mee kunt verdienen, maar ik vond het óók heel leuk om wat items gratis en voor niets de deur uit te doen. Scheelt jou een hoop gesjouw en maakt iemand anders dag goed!

Wat is jouw ultieme systeem voor afval scheiden?

18 Reacties

 1. 25 november 2019 /

  Ik verbaas me ook elke keer weer over de hoeveelheid afval die ik wekelijks naar de container moet brengen. Ik was er verder nooit zo mee bezig, tot ik eerder dit jaar op vakantie in Griekenland was en zag hoe de zee vol lag met plastic. Ik begon met opruimen maar er was eigenlijk geen beginnen aan. Zo bizar! Sindsdien ben ik er wel een stuk bewuster mee bezig. Helaas wordt waar ik woon (Rotterdam) afval scheiden niet echt aangemoedigd.. er staan alleen grote vuilcontainers voor al het afval, er zijn geen aparte plaatsen voor plastic en groen. Echt stom!
  Lees ook Quirine in de doeken: mijn eerste Aerial Hammock ervaring van QuirineMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 november 2019 /

   Dat vind ik in Griekenland ook altijd erg opvallend! Je bent je daar veel bewuster van alle troep die we met z’n allen produceren. Toen ik in Amsterdam woonde, liep ik tegen hetzelfde probleem aan: al het vuil mocht in dezelfde stortkoker. Dit is iets wat in de toekomst denk ik echt nog wel zal (en moet!) veranderen.

 2. 24 november 2019 /

  Leuk dat je deze categorie bent begonnen! Ik ben benieuwd naar al je groene avonturen :)
  Verhuizen is inderdaad een goede wake-up call voor je hoeveelheid afval he, hihi!

  • Sanne
   Auteur
   24 november 2019 /

   Nou, inderdaad! Het viel nog redelijk mee, omdat ik al eerder rondes met kritisch naar mijn “troep” had gekeken, maar alsnog is er dan nog een hoop wat je de deur uit kan doen. Shocking.

 3. 21 november 2019 /

  Wat een leuk artikel met tips die voor mij ook geroepen komen! Soms verbaas ik me erover hoe snel vooral mijn zak met plastic vol is. Een paar doosjes hummus, verpakkingen van vleesvervangers en wat kwarkbakken later is de prullenbak al bijna tot de nok toe gevuld. Zo zonde en niet bepaald goed voor het milieu. Daar probeer ik daarom echt wat meer op te letten. Die Afvalscheidingswijzer is echt een slimme tip trouwens. Ik ga hem meteen aan mijn ‘favorieten’ toevoegen. Daar ga ik vast nog eens wat aan hebben!
  Lees ook Minder moeten? | 9 dingen die heus niet altijd “moeten” van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 november 2019 /

   Inderdaad hè! Voor je het weet is het alweer vol. Haha, ben benieuwd of je net zo fan wordt als ik van die Afvalscheidingswijzer. Ik vond het vooral bij mijn verhuizing en bij een sessie Marie Kondo echt een uitvinding.

 4. 21 november 2019 /

  Wij kunnen dus geen GFT-afval scheiden, helaas. Dus wij scheiden restafval, papier, plastic, glas en blik. Ik probeer ook steeds minder plastic te gebruiken, maar dat is wel moeilijk als ik groente en fruit koop in de supermarkt. Daarom koop ik zoveel mogelijk op de markt en weiger ik plastic tasjes.
  Lees ook Mijn boekenverlanglijst | De boeken die ik nog wil lezen van Mevrouw MarloesMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 november 2019 /

   Jammer! Dat gaat dan bij het restafval denk ik? Dat zal bij jullie in de toekomst ongetwijfeld ook nog komen. De markt is inderdaad een super goede manier om wat minder plastic in huis te halen.

 5. 19 november 2019 /

  Groente-en Fruitafval gaat hier de compost-ton in. Pmd & Restafval word perfect gescheiden én hier worden grote hoeveelheden shampoo, zeep, .. aangekocht om die dan keurig in een kleinere fles word gegoten daar die makkelijker handelbaar is bij het douchen. Ook gebruiken we plastic zakken door ons restafval daar in te doen alvorens we die in de vuilniszak doen.
  Lees ook Hersenspinsel #1 | Zondag Maandag van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 november 2019 /

   Ben heel benieuwd wat er daarna gebeurt met die compostton, daar heb ik persoonlijk helemaal geen ervaring mee of überhaupt kennis van! Wat slim om artikelen groot in te kopen. Dat is een goede extra tip.

  • Sanne
   Auteur
   19 november 2019 /

   Oh wat goed dat je ook nadenkt bij het geven van cadeautjes! Ik merk ook wel dat ik sinds ik zelf niet meer zo veel “prullaria” koop, dat ik een ander er ook niet zo snel mee wil opzadelen. Je denkt toch wat kritischer na dan!

 6. 19 november 2019 /

  Wij hebben weinig restafval, maar inderdaad echt veel PMD. Wat ik wel een lastige vind, is dat we bij de supermarkt in de buurt – de enige op loopafstand – gewoon veel groenten alleen in plastic kunnen kopen. Het zou weer niet handig zijn om de auto te pakken naar een dorp verderop – en om nou een half uur/drie kwartier te besteden aan een fietstocht om 5 km verderop een aubergine zonder plastic te halen vind ik ook weer zoiets.
  Lees ook Employer branding #3: hoe schrijf je een goede vacaturetekst? van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 november 2019 /

   Rest en GFT is bij ons ook altijd erg weinig, die zetten we zelfs niet om de twee weken aan de straat maar skippen regelmatig. En ik vind die in plastic verpakte groenten altijd zo stom! Heb er wel een statement van Albert Heijn over gelezen, en blijkbaar zorgt dat plastic voor een langere houdbaarheid en is het niet hélemaal voor niets. Ik denk dat dat in de toekomst uiteindelijk wel gaat veranderen, maar

 7. 19 november 2019 /

  Niet normaal he, hoeveel er in die PMD-bak gaat! Ik schrok hier ook van toen we hier gingen wonen (in mijn vorige bovenwoning werd afval niet gescheiden opgehaald, behalve papier en glas dan). Wij hebben aparte bakken in het gootsteenkastje en hebben daardoor geen grote afvalbak meer in de keuken staan, wat ik wel heel fijn vind!
  Lees ook Deze 10 bucketlist ervaringen kun je afvinken in West USA van YvonneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 november 2019 /

   Dat staat inderdaad wel een stuk opgeruimder, alhoewel ik zo’n mooie prullenbak dan wel weer iets vind toevoegen aan de keuken of bijkeuken. En dat PMD vind ik ook zo confronterend. De supermarkten en producenten zijn hier alleen nog totaal niet ingesteld op minder plastic.

 8. 19 november 2019 /

  Wij zijn in dit opzicht ook goed bezig volgens mij! Toen wij afgelopen zomer onze nieuwe keuken kregen, besloten wij voor prullenbakken in de lades te gaan, in plaats van een losse afvalbak. Toen zijn we dus gegaan voor drie bakjes, een voor restafval, een voor groen afval, en een voor plastic afval. Papier en glas scheiden we eigenlijk al jaren. Ook op het werk heb ik mijn collega’s aangespoord om papier te scheiden. Er werd ZOVEEL papier in de gewone prullenbak gegooid dat ik het niet meer aan kon zien, haha;-) En nu doet iedereen dat zo netjes, helemaal trots op mijn lieve collega’s dus;-)
  Lees ook 5 Goede redenen om vaker op te ruimen van bychristianaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   19 november 2019 /

   Haha wat goed dat je het recyclen ook op je werk doorzet! Ik heb hier ook over nagedacht, maar naast het kantoorgebouw zit maar één grote stortkoker voor al het afval. Zonde eigenlijk! Ik had bij alle flessen niet eens stilgestaan, maar inderdaad… Hier staat ook altijd een tas voor plastic en een voor glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.