Afscheidsbrief aan mijn huis

Morgen is het zo ver: we krijgen de sleutels van ons nieuwe huis! Na twee dagen vol sjouwen, klussen en poetsen zullen we zaterdag de deur van het oude huis achter ons dichttrekken. In dit artikel blik ik terug op onze rocky tijd samen. Vaarwel, eerste echte eigen huisje!

De eerste ontmoeting

Het begon allemaal eind 2016. Na wéér een huurverhoging besloot ik dat ik het volgende jaar, als het financieel mogelijk was, een huisje wilde kopen. Toch duurde het nog eventjes voordat je op mijn pad kwam. Ik zat in Maart op een terrasje toen mijn moeder me belde. Of ik ‘m al had gezien op Funda? Dat had ik zeker! Na dat drankje op het terras fietste ik meteen langs voor onze eerste echte ontmoeting. Je vorige bewoonster kwam toevallig net naar buiten toen ik langsreed, dus om een ongemakkelijk moment te voorkomen, was het kort, maar krachtig.

De eerste (en enige) bezichtiging was een paar dagen later. Of het liefde op het eerste gezicht was? Dat denk ik eigenlijk niet. Maar als starter met een beperkt budget verwachtte ik ook niet om hét droomhuis te vinden. Met dit nette huisje mét een tuintje dichtbij het centrum in een leuke buurt en niet meer zo’n belachelijk hoge huur was ik al heel blij! Hoe langer ik aan het idee wende, hoe meer ik er naar uit begon te kijken. In mijn hoofd begon ik alvast met het inrichten!

Toch duurde het nog eventjes voordat ik écht enthousiast durfde te zijn over onze match. Die hypotheek rondkrijgen was met mijn tijdelijke contract via een payrollconstructie niet al te makkelijk. Tijdens een familievakantie kreeg ik op het strand het goede nieuws te horen: het was allemaal rond!

Een slechte start

Al snel werd de datum van overdracht gepland: 14 juni 2017 it was. Niet helemaal lekker getimed, want de dag erna ging ik op een stedentripje. Maar goed, dan maar daarna verhuizen. De eerste ochtend in Milaan werd ik ‘s ochtends vroeg wakker van een telefoontje. Of ik het nummer van mijn zusje had, er was iets met haar vriend aan de hand. Hij had een val gemaakt, en het was niet goed. Helemaal niet goed zelfs.

Toen Milaan er eindelijk op zat, vloog ik dan ook meteen naar Malta, waar hij op vriendenweekend was. Daar waren we met het hele gezin samen. Na een paar dagen keerden we weer naar Nederland. Zonder hem.

En dan moet je door, maar je kunt je ongetwijfeld wel voorstellen dat mijn hoofd niet naar klussen en inrichten stond. Onze start was daardoor niet al te best, huisje. Stiekem een beetje huilen in het verfschap en om maar íets te hebben wat meubels bestellen. Dat was toch heel anders dan hoe ik me dat had voorgesteld.

Het keerpunt

Natuurlijk ging het allemaal wel gewoon door. Mijn appartementje moest opgeleverd worden en de afspraken met de klusmannen stonden al. Met wat kleine aanpassingen zoals nieuwe tegels in de keuken en een gestucte gang kreeg je een compleet nieuwe look. Heel H&M Home leegkopen deed ook wonderen. Ja, je mocht er best zijn.

Toch werd je voor mij misschien pas écht een thuis, toen die twee mannen (de een wat hariger dan de ander) bij ons introkken. We besloten samen dat we het nog wel eventjes met je zouden doen. We hadden het goed naar ons zin met je en de maandlasten waren zeker zo samen goed behapbaar en zo konden we, sorry als ik je nu kwets, mooi wat sparen voor ons volgende droomhuisje.

Rationeel vind ik dus dat we het prima hebben samen, maar stiekem spreekt een nieuw begin me ook wel aan. Daarom denk ik dat het beter is dat we zonder elkaar verder gaan. It’s not you, it’s me. Behalve die verschrikkelijk lage waterdruk in de douche, klemmende deuren én de losse wc-bril waardoor ik telkens half in de pot beland, that’s definitely you.

36 Reacties

 1. 4 november 2019 /

  Ohhh Sanne, wat mooi geschreven dit! En wat verdrietig van de vriend van je zusje…met elkaar naar huis gaan zonder hem erbij. Wat fijn dat je zusje dat niet alleen hoefde door te maken en jullie er waren. Huisje met geschiedenis xxx
  Lees ook Woontrend | Gedroogde pampas pluimen in je interieur van AminaMy Profile

 2. 30 oktober 2019 /

  Wat een bijzonder verhaal en mooi geschreven. Bedankt voor het delen van je kwetsbaarheid!

 3. 25 oktober 2019 /

  Wauw, dat begin was inderdaad heftig. Wat verschrikkelijk dat jullie dat hebben meegemaakt.
  Verder : leuk geschreven! En veel doucheplezier in je nieuwe huis gewenst ;)
  Lees ook hit and run van LisaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   4 november 2019 /

   Bedankt! En ik ben niet uit de douche weg te slaan, het is ge-wel-dig.

 4. 25 oktober 2019 /

  Wat kun jij ontzettend mooi schrijven. Je zou storyteller moeten worden, als je dat al niet bent ;)

  En mooi dat je stilstaat bij zo’n moment. Als ik terugdenk aan mijn vorige woningen (ook al waren het huurwoningen), word ik ook altijd een beetje nostalgisch :) Veel geluk in jullie nieuwe huis!
  Lees ook Een winterse CYOS-jurk in jacquard jersey van KarinMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   4 november 2019 /

   Ah wat super lief, Karin! Ik schrijf inderdaad (onder andere) voor mijn werk, dus ik vind dit een heel leuk compliment. Inderdaad, die nostalgie hoort er ook een beetje bij. Ik kijk wel met veel liefde terug op dat oude stekkie!

  • Sanne
   Auteur
   25 oktober 2019 /

   Nee dat is inderdaad zo! Toch gek om hier morgen de deur dicht te trekken hoor.

  • Sanne
   Auteur
   25 oktober 2019 /

   Echt heel verdrietig… Hij heeft daar een week in een coma gelegen en is toen overleden. Hierna moest er natuurlijk van alles geregeld worden waardoor hij nog eventjes daar achterbleef. Vandaag de nieuwe start met het nieuwe huisje! Kan niet wachten :)

 5. 24 oktober 2019 /

  Zo’n mooie brief aan je oude huisje. Wat heftig en onwijs verdrietig voor je zusje en jullie gezin om zo’n verlies mee te maken. Hoe gaat het nu met haar?

  Op naar een mooie nieuwe start. Met een goede waterdruk! <3
  Lees ook Een weekendje Gent met werk van LouiseMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 oktober 2019 /

   Ontzettend heftig, maar wel “fijn” dat je zoiets kan delen met je gezin. Ik had ze gekoppeld en ze waren 8 jaar samen, dus het was ook echt familie voor ons. Het gaat goed met haar. Je weet denk ik nooit hoe jij zoiets zou overleven (letterlijk), maar iets aan deze gebeurtenis is zo onomkeerbaar dat je het wel móet accepteren en proberen wat van het leven te maken. Heel knap wel! En inderdaad… ik riep altijd nooit meer een huis kopen zonder de douche te testen en wat heb ik gedaan… haha!

 6. 24 oktober 2019 /

  Wat een afschuwelijke start heb je gemaakt in je ‘oude’ huisje. Wel fijn dat je er uiteindelijk toch een mooi thuis van hebt kunnen maken. Ik kan me goed voorstellen hoezeer je uitkijkt naar het nieuwe begin! Op mooie tijden, heel veel succes en plezier de komende tijd!
  Lees ook Alle dingen die je wilt weten over haarextensions van bychristianaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 oktober 2019 /

   Kijk ik inderdaad juist daardoor enorm naar uit! The big day vandaag :) Heel erg bedankt Christiana!

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Dat was het inderdaad wel echt. Dan leer je pas even goed relativeren. Bedankt Jessica! Ik heb er vertrouwen in dat dat helemaal goed gaat komen.

 7. 24 oktober 2019 /

  Wat een mooi artikel, maar wel echt een heftige start in je oude huisje! Het lijkt me nog best spannend, je eerste eigen koophuis vaarwel zeggen. Maar je krijgt er volgens mij een groter en mooier huis voor in de plaats. Heel veel geluk in jullie nieuwe woning!
  Lees ook High-end wish list | 9 producten waar ik voor spaar van RomyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Dat is ook best apart! Komen toch ook weer andere zaken bij kijken dan bij het kopen van een huis. En inderdaad, we gaan er wel op vooruit dus dat is een fijn vooruitzicht. Al zal dit huisje ook wel speciaal voor ons blijven hoor! Daar is het toch allemaal begonnen. :)

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Nee inderdaad! Heel onwerkelijk wel nog steeds eigenlijk. Daar gaan we ons best voor doen! :)

 8. 24 oktober 2019 /

  Wow wat een heftig verhaal over de vriend van je zusje! Ik kan me heel goed voorstellen dat dat enorme impact op je gehad heeft.

  Succes met je het maken van je nieuwe thuis! Je gaat het vast heel gezellig maken.
  Lees ook Nieuw “hoekje” in de badkamer van IrisMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Dat heeft het inderdaad! Zoiets brengt je als familie wel dichter bij elkaar (als ik dan op het positieve zal focussen). En dat komt vast helemaal goed! Bedankt :)

 9. 24 oktober 2019 /

  Afscheid nemen blijft moeilijk, maar het feit dat je er iets moois voor terugkrijgt helpt.

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Voelt zeker gek! Ik ben wel iemand die snel ergens went, dus ik denk dat het nieuwe huis snel als thuis zal voelen. Maar toch, gek dat het nog maar 2 nachtjes hier is!

 10. Anneke
  24 oktober 2019 /

  Wat mooi geschreven! Ik kan het me helemaal voorstellen dat het tijd is voor een nieuwe start. Veel geluk in het nieuwe huis!

  • Sanne
   Auteur
   24 oktober 2019 /

   Dankje Anneke! Zo voelt het inderdaad ook echt, heel blij dat het morgen zover is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.