5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao

Met dit deprimerende weer wil ik eigenlijk maar één ding en dat is een enkeltje richting de zon boeken. Nu zit dat er deze maand eventjes niet in, maar terugblikken op een zonnige vakantie komt aardig in de buurt. Daarom duik ik dit keer niet diep in de zee, maar in mijn geheugen en presenteer ik je 5 dingen die je zeker wilt doen op Curaçao.

Vorig jaar stapte ik in mei in het vliegtuig voor een vakantie op Curaçao met mijn besties. Zo’n meidenreisje was alweer een tijd gelegen en dus zeer welkom. Dit keer kreeg ik de vrije hand om de reis te plannen en wie mij kent weet dat dit een taak is die ik zeer serieus neem. Tijdens de digitale opruiming van mijn MacBook kwam ik deze week een reisgids (lees: pdf’je) tegen, door yours truly in elkaar gezet, met hierin verschillende tips voor dingen die je kunt (en wilt!) doen op Curaçao. Deze info wil ik je natuurlijk niet onthouden.

5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl

Fun facts over Curaçao

Voordat we overgaan op de to-do’s wil ik wat fun facts met je delen over dit Caribische eiland die je wellicht ooit nog goed van pas komen bij 30 Seconds. Curaçao, of Kòrsou op z’n Papiaments, is een eiland in de zuidelijke Caribische Zee, zo’n 75 kilometer voor de kust van Venezuela. Samen met het onbewoonde eilandje Klein Curaçao (waarover later meer!) is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad. Volgens de laatste telling heeft Curaçao een bevolking van zo’n 160.000 mensen. Een klein stukje Google research wijst uit dat dat redelijk vergelijkbaar is met Haarlem.

Dan nog een paar praktische puntjes:

 • Voor de stopcontacten heb je een wereldstekker nodig.
 • Betalen op Curaçao doe je met de Antiliaanse Gulden.
 • Op het eiland is het vijf uur vroeger dan in Nederland.
5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl

5 dingen die je zeker wilt doen op Curaçao:

1. Willemstad verkennen

Eén van de dingen die waarschijnlijk iedere bezoeker wel wil doen op Curaçao is een bezoekje brengen aan Willemstad. De hoofdstad van het eiland kent een rijke historie en is daarom zeker een bezoek waard. Deze historie zie je terug in de gekleurde koloniale gebouwen, maar ook in het Kura Hulanda museum, waar je leert over de tijd van de slavenhandel. Want óók dat is Curaçao.

Willemstad bestaat uit twee delen: Punda en Otrabanda. Deze twee worden gescheiden door de Sint Annabaai. Je kunt te voet van de ene naar de andere kant met de Pontjesbrug (officele naam: Koningin Emmabrug). Wij pikten in het centrum een kaart op met daarop een route die je te voet door het centrum brengt langs wat highlights. Bekende plekken zijn onder andere de drijvende markt en het Koningin Wilhelminaplein. Bij deze laatste moet je zijn voor een foto met de “Dushi” en “Curaçao” letters!

De hotspots in Willemstad? Voor een verse smoothiepa ga je naar La bohème. Liever een dagje chillen aan het zwembad? Dan is ocean club Saint Tropez een gezellige spot. De oude Plasa Bieu markt schijnt een aanrader te zijn voor lokaal eten, maar deze was helaas gesloten toen ik er was. Op mijn lijstje stonden ook Gouverneur, waar je in een binnentuin kunt zitten, en Kome.

5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl

2. Christoffelberg beklimmen

Actievelingen willen dit zeker doen op Curaçao! Deze bekendste berg van het eiland kun je van een afstandje bewonderen of, als je ‘s ochtends vroeg genoeg uit de veren bent, beklimmen voor een mooi panorama over het eiland. Gelukkig heb ik (uiteindelijk) mijn reisgenoten zo ver gekregen dat ze de Christoffelberg met me wilden beklimmen. Voor mij was deze dag één van de leukste van onze vakantie.

Leer van mijn fouten en zoek voor je richting de berg gaat dat je een goede route hebt. De Maps.me app heeft ons namelijk een erg avontuurlijke ochtend bezorgd, waarbij onze topchauffeur uiteindelijk achteruit door kronkelweggetjes moest rijden terwijl we aangevallen werden door honden. Maar goed, dat is weer een ander verhaal. Je kunt met de auto naar het begin van de berg rijden en vanaf daar beginnen met de klim.

Na die klim heb je vast honger en kun je doorrijden naar het dorp Westpunt. Op de route kom je langs restaurant Jaanchies. Dit restaurant is een waar begrip op het eiland en je kunt hier de traditionele keuken proeven (spoiler: leguaan!). Bij ons was het helaas dicht, maar als je een stukje verder rijdt, kom je langs verschillende restaurants aan zee waar je ook een hapje kunt eten with a view.

5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl
Waarschijnlijk het meest gefotografeerde bord van het eiland op Cas Abao

3. Strandhoppen op Curaçao

Ja, deze tip is misschien voor de hand liggend, maar toch neem ik ‘m mee in dit lijstje. Het is namelijk zonde om op Curaçao maar één strand te bezoeken, want je hebt verschillende stranden die de moeite waard zijn, en dat wilde ik je toch even meegeven. Het Kokomo strand ken je vast van de bekende foto met “de schommel”. Bij de strandtent kun je bovendien lekker eten. Ook een begrip is strandtent Karakter. Deze tent heeft geen zandstrand, maar wel wat ligbedjes en een trapje de zee in. Op Grote Knip lig je in het weekend gezellig tussen de lokale families en Cas Abao wordt als één van de mooiste stranden gezien van het eiland. Wanneer je een auto huurt tijdens je vakantie kun je gemakkelijk iedere dag een ander strand bezoeken.

4. Blue Curaçao drinken

In landhuis Chobolobo wordt de originele en wereldberoemde Curaçao liqueur gemaakt. Deze likeur doet mij toch wel een beetje denken aan mijn jongere jaren en past wat mij betreft in één rijtje met Safari en Boswandeling. Toch kan een bezoekje aan de brouwerij niet uitblijven. Voor maar $12,50 krijg je een begeleide tour met een proeverij en cocktail tot slot. Leuk als je tussen het strandhoppen door even iets anders wilt doen op Curaçao. PS misschien herken je de lokatie wel uit Ex on the Beach, want Lena was hier ook twerkend te vinden.

5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl

5. Dagtrip naar Klein Curaçao

Letterlijk genomen is dit niet iets wat je kunt doen op Curaçao, want dit eilandje ligt zo’n 25 kilometer van het zuidoostelijke puntje van “groot Curaçao”. Met een wit zandstrand, kristalhelder water een een schitterend koraalrif is het een waar mekka voor duikers, snorkelaars en zonaanbidders.

Het is niet goedkoop om een dagje naar dit eiland te gaan, want je betaalt er toch wel zo’n €90,- voor. Toch is dit het wat mij betreft helemaal waard. Wij boekten de trip bij Mermaid. Bij dit bedrijf krijg je voor dit bedrag natuurlijk de boottrip, maar ook ontbijt, drankjes en goed verzorgde barbecue. Ook mag je gebruik maken van snorkels en ligbedjes op het eiland.

Kleine sidenote: dit dagje zou ik je niet per se aanraden als je veel last hebt van zeeziekte. Ik dacht dat ik prima bestand was tegen zo’n vaart op zee, maar kreeg het halverwege toch zwaar. En ik was niet de enige: menig passagier heeft even het over de reling gehangen. Nu hadden wij die dag niet de beste omstandigheden voor een boottocht, dus ik denk dat dit ook een beetje geluk hebben is.

5 niet te missen dingen om te doen op Curaçao | www.sannetimmermans.nl

Ben jij al eens op dit eiland geweest en wat moet je volgens jou écht doen op Curaçao? En ga jij binnenkort nog richting de zon?

Lezen over mijn andere reizen? Bekijk dan eens mijn posts over bijvoorbeeld Cuba of Santorini!

18 Reacties

 1. Jouvence.nl
  14 februari 2019 /

  Prachtige foto’s! Curaçao zou ik zó graag een keer naartoe op vakantie willen.

 2. Laura
  13 februari 2019 /

  Wat mooi! Ben er nog nooit geweest maar zou er graag heen willen.

 3. 10 februari 2019 /

  Goede tips, Sannie! Curacao staat absoluut nog hoog op mijn lijstje. Het lijkt mij een fantastisch eiland om eens te verkennen. Ga je tips zeker opslaan, mocht mijn ticket eindelijk geboekt zijn.

 4. Mama Isidore
  9 februari 2019 /

  Ik zou ook heel graag eens naar Curaçao willen. Met jou tips wordt dat zeker een onvergetelijke reis.

 5. 9 februari 2019 /

  Ok, nu heb ik dus ook zin in zon… Wel op Aruba geweest (2x) maar nog niet op Curacao. Ga ik onthouden.

  • Sanne
   Auteur
   12 februari 2019 /

   Aruba lijkt me ook leuk! Zou ik ook nog graag een keertje heen.

 6. 9 februari 2019 /

  Curaçao lijkt me echt een zalig plek om naartoe te gaan! Bedankt voor de tip en de leuke foto’s! Ik heb er ook al veel positiefs over gehoord.

 7. 9 februari 2019 /

  Wat leuk om te lezen en zien. Ik ben er zelf nooit geweest maar lijkt me een prachtige plek!

 8. 8 februari 2019 /

  Ik ben nog nooit op Curaçao (of zelfs buiten Europa) geweest, maar man man man, wat ziet dit er mooi uit! Ik ga je tips zeker onthouden.

 9. 8 februari 2019 /

  Aaah i love it!? Curacao staat ook echt hoog op mijn bucketlist! De prachtige stranden.. de kleurrijke gebouwen en huisjes.. het lekkere weer, wauw!

 10. 8 februari 2019 /

  Een zonnig reisje zou mij vandaag ook wel bekoren. Curaçao (vind dit zo moeilijk om uit te spreken) staat zeker op mijn TravelBucketList, dus dit lijstje komt zeker van pas. Of het er ooit van komt om effectief te gaan is nog een andere vraag, haha.
  Lees ook DZP#1 | Open een spaarrekening van EvelyneMy Profile

 11. 8 februari 2019 /

  Dankjewel voor de 5 tips. Het ziet er allemaal heel uitnodigend uit. En lekker warm ook. Zeker in deze grijze februari maand.

 12. Krystle
  8 februari 2019 /

  Wow prachtig zeg! Ik ben er helaas nog nooit geweest, misschien ooit als de kinderen ouder zijn.

 13. 8 februari 2019 /

  Ah, leuk om te lezen. Ik ben een aantal jaar geleden ook op vakantie geweest naar Curaçao. Wij hebben die vakantie toen gecombineerd met een vakantie naar Aruba.

  Ocean club Saint Tropez is inderdaad een toffe locatie, lekkere cocktails hebben ze daar ook. Naar de Plasa Bieu markt ben ik wel geweest, maar ik vond het eten niet per se heel lekker. Althans, het gerecht wat ik toen bestelde vond ik niet zo, mijn vriend had wel iets lekkers besteld. Wel heel leuk om te kijken daar. Naar het Kura Hulanda museum ben ik ook geweest, maar daar viel ik bijna flauw, haha. Waarschijnlijk door de warmte en de benauwdheid van sommige vertrekken.

  Het leukste vond ik strandjes hoppen en klein Curaçao. Ook hebben we een kano gehuurd bij een zeer bijzondere verhuurder (Captain Goodlife) en zijn we naar een blauwe grot gevaren. Die man was hilarisch, een van zijn uitspraken gebruiken we nu nog steeds, haha.

  Tijdens onze vakantie was het Koningsdag. Heel erg grappig om te zien hoe dat daar gevierd wordt. In Willemstad was het een groot feest, maar ook verder op het eiland werd er aandacht aan besteed. Wij waren die middag gaan toeren richting het noorden en in de middle of nowhere kwamen we een stalletje tegen met één oranje ballonnetje ter versiering en er werden wat zelfgebakken cakejes verkocht. Geen kip te bekennen, maar toch zat een aantal volwassenen heel trots achter kun kraampje, want ja, het was tenslotte wel Koningsdag. Zo aandoenlijk.

  Wat me verder nog te binnen schiet zijn Batidos. Een soort fruitige ijskoude milkshakes. Ik kocht er eentje bij een stalletje in Willemstad. Erg lekker en ik kreeg er echt een vakantiegevoel van. :)
  Lees ook Waarom reizen met je hond fantastisch is van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.