Havana: 3 dagen cultuur, geschiedenis én mojito’s

Wie aan Havana denkt, denkt ongetwijfeld aan gekleurde old timers, mannen die sigaren roken op straat en koloniale huizen waar de verf vaak vanaf bladdert. Of Havana aan deze verwachtingen voldeed? Ja! Maar deze ruim twee miljoen inwoners tellende, kleurrijke stad heeft nog veel meer kanten die je zult ontdekken tijdens je verblijf.

3 dagen in Havana, Cuba | www.sannetimmermans.nlVeel reizen naar dit land beginnen met een bezoekje aan de hoofdstad, Havana. Ook voor ons was deze stad het startpunt van onze twee weken in Cuba. Als het om voorbereidingen treffen gaat voor een vakantie of stedentripje kan ik – ik geef het toe – vrij obsessief te werk gaan. Toch hadden we voor dit deel van de reis geen strakke planning.

Drie dagen in Havana bleek genoeg tijd om de meest populaire gebieden in de Pinterestwaardige stad te verkennen zonder dat je je gehaast voelt (lees: ruimte voor middagdutjes tegen die jetlag). Hierbij heb ik uiteraard populaire bezienswaardigheden aangedaan, zoals Havana Vieja, Hotel Nacional en la Bodeguita del Medio en natuurlijk deel ik al mijn bevindingen met jou!

Havana verkennen in 3 dagen: mijn planning

Dag 1 – El Capitolio – Hotel Nacional – Museo del Ron

Op deze eerste dag besluiten we de stad ter voet te verkennen. Iets waar mijn voeten me na een paar uur en ruim 10.000 stappen later niet dankbaar voor zijn. We verblijven aan het Plaza Vieja, maar omdat er morgen een walking tour in deze wijk gepland staat, vertrekken we nu eerst richting andere bezienswaardigheden. We doorkruisen straatjes waar het wemelt van de locals. Ongepland eindigen we bij El Capitolio. Dit gebouw, dat duidelijk geïnspireerd is op zijn Amerikaanse broertje, was tot de revolutie het regeringsgebouw. In alle blogs die ik voorafgaand aan onze vakantie las, las ik dat het gebouw in de steigers stond. Blijkbaar is dit allemaal om te zorgen dat het in 2019 klaar is voor de viering van 500 jaar Havana (#funfact).

Vanaf El Capitolio zetten we de wandeling voort richting Hotel Nacional: dit hotel was het toneel voor onder andere belangrijke gebeurtenissen tijdens de revolutie én een Amerikaanse maffiameeting onder het mom van een Frank Sinatra optreden. We verkennen het hotel en strijken neer op het terras met uitzicht op El Malecón voor de eerste mojito van de vakantie, mét live entertainment van een trio van muzikanten dat Quizás, Quizás, Quizás voor ons speelt.

Onze volgende stop wordt el Museo de la Revolución, maar eerst willen een hapje eten. Dat blijkt in Havana nog lastiger dan gedacht, want restaurants moet je hier weten te zitten. We eindigen bij Sloppy Joe’s, een naam die ik herken uit mijn research. Ik herinner me dat de titel van één van de recensies was “Sloppy Joe’s, sloppy service”, maar honger maakt rauwe bonen zoet. Met bonen in overvloed kan je deze uitdrukking in Cuba wel erg letterlijk nemen, dus we gaan ervoor. We bestellen allebei een Sloppy Joe, die toch wat anders smaakt dan hoe ik ze me uit Amerika herinner, maar het is een prima broodje. In de bar waan je je in andere tijden en vanaf foto’s van de hoogtij dagen van deze bar lachen Amerikanen ons toe. Cheers!

Ik moet toegeven dat mijn voeten dat museum niet meer aankunnen, dus we keren huiswaarts voor een schoenenwissel. Op slippers (en blaren) gaan we hierna naar het dichterbij gelegen Museo del Ron. We volgen hier een tour en krijgen uitleg over hoe Havana Club rum gemaakt wordt en leren een hoop over de geschiedenis van dit drankje. Natuurlijk mogen we ook wat proeven.

‘s Avonds lopen we eerst naar hotel Ambos Mundos om de rooftop bar te bezoeken voor het uitzicht over de stad. Hierna beproeven we ons geluk bij paladar Doña Eutimia. Ik lees dat je hier moet reserveren, maar omdat we vroeg zijn, hebben we geluk. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht en drankje per persoon betalen we in totaal 34 CUC. We drinken nog een drankje bij Café Bohemia en duiken niet al te laat in bed, want #jetlag.


Dag 2 – Habana Vieja – El Floridita – La Bodeguita del Medio – Forten

Deze tweede dag in Havana begint weer met een ontbijtje in de zon op het Plaza Vieja (oude plein). Blijkbaar heette dit plein overigens ooit het Plaza Nueva, maar die naam is veranderd toen er een nieuwer plein bij kwam. We lopen naar het bekende el Floridita waar de walking tour door oud Havana van start gaat. Verschillende stops van de wandeling zijn we gisteren al “per ongeluk” gepasseerd, maar de gids weet overal wat wistjedatjes bij te vertellen: muy interessante. We lopen onder andere langs El Capitolio, de oudste gebouwen van de stad, een oude apotheek en Plaza de la Catedral.

De tour eindigt in de buurt van la Bodeguita del Medio (vertaald: het winkeltje in het midden). Ondanks dat de mojito’s bij andere bars ongetwijfeld een stuk goedkoper zijn en waarschijnlijk ook nog beter, hoort hier een drankje bestellen er echt bij als je alle toeristische to-do’s van je lijstje wilt afvinken. Schrijver Ernest Hemingway dronk hier namelijk het liefst deze cocktail, en dan moeten wij dat natuurlijk ook doen. Voor de lunch lopen we weer terug naar Plaza Vieja. We kunnen nog net het laatste tafeltje bij Vitrolo bemachtigen en eten hier onder begeleiding van live muziek onze lunch.

Na een kleine powernap besluiten we om richting de forten, het Castillo del Morro en het Fortaleza de San Carlos de la Cabana, aan de overkant van het water te gaan. Dit kan met een taxi via een tunnel, maar ook met een ferry. Wij gaan voor de tweede optie en worden voor 2 CUC per persoon samen met de locals aan de overkant afgezet. Opmerkelijk vond ik het dat ik de inhoud van mijn tas moet laten zien, maar later lees ik dat dit is omdat de ferry al twee keer gekaapt is door Cubanen in een poging om te vluchten naar Amerika.

Het eerste wat je ziet zodra je begint te lopen als je van boord bent, is een enorm standbeeld van Jezus. Deze Cristo de la Havana is zo’n 20 meter hoog en een bordje vertelt ons dat alle stukken marmer in Rome zijn gemaakt en zijn gezegend door de paus himself, maar wel met tegenzin leer ik later. We vervolgen onze route en komen langs het voormalige verblijf van Che Guevara en een groot militair terrein. Er staan hier verschillende tanks en andere artefacten opgesteld van de Cubacrisis. Als je doorloopt kom je uit bij de Unesco World Heritage forten. Als wij hier rondlopen kunnen we de zon mooi onder zien gaan achter de gebouwen van Havana aan de overkant. We besluiten een taxi te nemen om terug naar de overkant te gaan en lopen vanaf het Parque Central naar Lamparilla 361 voor wat tapas. Zoals iedere avond sluiten we af met een bakkie koffie bij café Bohemia en duiken we weer veel te vroeg in bed.


Dag 3 – El Museo de la Revolución & Granma Memorial

Onze laatste dag is aangebroken in Havana. Als we door het raam naar buiten kijken, zien we mensen met paraplu het Plaza Vieja doorkruisen. We besluiten dan ook dat we geen haast hoeven te maken. We starten de dag ook vandaag weer met een ontbijtje bij onze casa, maar dit keer beschut van de regen in de overdekte binnenplaats. Het is hierna tijd om eens contact op te nemen met het thuisfront op Cubaanse wijze. Dat betekent een kaartje met internettegoed kopen op straat en vervolgens bij een WiFi-spot gaan zitten.

Deze spots zitten vaak op pleintjes, die je al snel herkent aan de locals met telefoon in hun hand, maar ook in de wat duurdere hotels. Wij drinken daarom een kopje koffie in de instagramwaardige binnenplaats van hotel Sevilla. Na de foto-uitwisseling (vakantiekiekjes naar Nederland en foto’s van onze viervoeter naar Cuba) gaan we door naar el Museo de la Revolución. Het museum is in het voormalige paleis gelegen en werd ontworpen door Tiffany’s uit New York. De tentoonstelling neemt je mee in de periode van voor, tijdens en na de revolutie en gelukkig is de uitleg ook in het Engels beschikbaar.

Na het museum gaan we op zoek naar een plek om te lunchen. Per toeval belanden we bij El Dandy, een naam die ik uit mijn bijbel (Lonely Planet) herken. In gezelschap van tientallen zoemende vliegen en een handvol luidruchtige Russen die stiekem zelf meegebrachte rum drinken, delen we met z’n tweetjes taco’s met kip en zoete aardappelfrietjes: Jesse roept de maaltijd uit tot de beste maaltijd in Cuba tot dan toe.

Tijd om weer even bij te komen. Mijn voeten zijn nog steeds herstellende van de eerste dag waarop we 22.000 stappen maakten. We kijken in ons kamertje een aflevering van the Cuba Libre story op Netflix. Hadden we wellicht beter vóór het museum kunnen doen, maar goed. Hierna gaan we weer op pad. Het doel is om rondje te rijden in een klassieke Amerikaanse wagen, maar uiteraard krijgen we er net nu geen gevonden. We overwegen nog om met de hop on hop off bus mee te gaan, maar kiezen uiteindelijk toch weer voor de benenwagen en strijken neer bij Mojito Mojito voor, anders dan de naam misschien doet vermoeden, een piña colada en een daiquiri.

‘s Avonds drinken we een biertje bij Factoria aan Plaza Vieja. We bestellen er kipspiesjes bij, maar daar eten uiteindelijk de straathonden meer van dan wijzelf. Om de honger toch nog te stillen doorkruisen we het oude centrum om een churrosstand te vinden. Met de churros in onze hand gaan we weer terug naar Estancia Bohemia. Onze drie dagen in Havana zijn helaas ten einde gekomen, maar morgen gaat de reis weer door en gaan we Viñales verkennen.

Meer lezen over mijn vakantie in Cuba? Lees dan ook mijn verslagen van Viñales, Cienfuegos & Trinidad. Ook maakte ik een lijstje met tips voor je vakantie waarbij ik ook mijn route door Cuba deel en heb ik alle pins die ik gebruikte bij mijn voorbereiding verzameld op een Pinterest bord.

3 dagen in Havana, Cuba | www.sannetimmermans.nl

2 Reacties

  1. 4 januari 2019 /

    Heeeel leuk om zo nog wat meer te lezen na je verhalen over Cuba! Moest wederom lachen om de kipspiesjes.

  2. Rachel Kromdijk
    30 december 2018 /

    hahah wauw 22.000 stappen bizar.. maar wel enorm tof! Leuke foto’s heb je ook gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.