Stedentrip Utrecht: tips voor 24 uur in Utrecht

Afgelopen weekend hing ik toerist in eigen land uit en bracht ik 24 uur door in Utrecht. Ondanks dat ik al regelmatig in deze stad ben geweest, was dit tot nu toe vooral voor een gezellig dagje winkelen. De highlights van de stad? Daar had ik me nog niet eerder in verdiept. Daarom besloot ik dit keer deze ministedentrip eens op de toeristische manier aan te pakken. Ik deed wat research en vroeg op Instagram om advies. In dit artikel deel ik met je hoe ik mijn 24 uur in Utrecht heb doorgebracht.

Vrijdag

18.30 uur

Nadat Jesse me heeft opgehaald op mijn werk scheuren we, met kleine tussenstop bij McDonald’s, richting Utrecht. We arriveren rond 18.30 uur bij onze slaapplaats van de avond: The Anthony. Dit nieuwe aparthotel zit in twee monumentale gebouwen: een voormalig parochiehuis en klooster. Wij slapen dankzij een Groupon deal voor een fijn prijsje in één van de toffe lofts in het eerste gebouw.

Onze logeerplek bevindt zich in de wijk Lombok en ligt op net iets minder dan een kilometer afstand van Utrecht Centraal. Om 20.30 uur hebben we een dinner date in het centrum, dus tot die tijd chillen we in de loft en geef ik mezelf een kleine day-to-night make-over.

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

20.30 uur

We wandelen naar restaurant De Markt in de gezellige Drieharingstraat midden in het centrum. We meeten hier voor een Italiaans maaltje met vrienden die toevallig ook het plan hebben om carnaval te ontduiken. Als voorgerecht nemen we een plankje met verschillende antipasti en hierna deel ik (as always, aangezien eten kiezen niet mijn sterkste punt is) twee gerechten met Jesse: een pizzaatje en een truffelrisotto.

23.00 uur

Wanneer het restaurant aardig leeg begint te lopen, besluiten we te verkassen naar een andere gelegenheid voor nog een drankje. We belanden bij Stan & Co waar het aardig druk is met borrelaars. We weten achterin nog een tafeltje te bemachtigen en bestellen wat drankjes. Na deze drankjes maken we nog een nachtelijke wandeling richting de dom voordat we een Uber richting het hotel pakken. Rond 1.00 uur ploffen we in bed.

Zaterdag

9.30 uur

Onze loft beschikt over een volledig uitgeruste keuken en een gezellig zitje, dus eigenlijk zou het zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. I came prepared en heb van huis wat boodschapjes meegenomen voor het ontbijt. Als een ware keukenprinses flans ik wentelteefjes met cheesecake vulling in elkaar en drinken we een kopje thee c.q. bakkie pleur. Bonus van dit hotel: de uitchecktijd is 12.00 uur. We hadden dus lekker kunnen uitslapen, ware het niet dat ik tot Jesses grote vreugde de eerste activiteit al om 11.00 uur gepland heb.

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl
Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

11.00 uur

Als er iets symbool staat voor deze stad, dan is het wel de Domtoren. Op verschillende vakantieoorden beklom ik torens: van de Rundetaarn in Kopenhagen tot de Duomo in Milaan en recenter die van het Museo Historico Municipal in Trinidad, Cuba. Tóch heb ik de 112 meter hoge Dom tot nu toe overgeslagen. Aangezien ik tijdens mijn 24 uur in Utrecht de stad probeer te bekijken door de ogen van een toerist, hoort een rondleiding door de Dom er natuurlijk bij. Onze gids deelt allerlei interessante verhalen en bovenin de toren worden we getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad onder muzikale begeleiding van het carillon. Wanneer we even later met beide voeten op de grond staan, is de bewolking weggetrokken en laat het zonnetje zich zien. Heerlijk!

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl
Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

12.15 uur

Na die klim zijn we wel toe aan de lunch. Om de hoek van de Domtoren zit TEDS, een tentje met een all day brunchmenu. We hebben geluk, want er is precies één tafeltje vrij waar we plaats mogen nemen. We drinken een cappuccino en delen een sandwich met avocado en kip en een croissantje met eggs Benedict. Vol energie hervatten we hierna ons toeristische programma.

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

13.00 uur

Onze volgende “echte” activiteit staat pas om 15.00 uur gepland. We (lees: ik) besluiten daarom een wandeling door het centrum te maken. Als een echt ANWB-stel gebruiken we hiervoor de app van Route.nl. Ik kies voor de route “Te voet door het centrum van Utrecht” en off we go. Helaas geeft de app ons geen informatie over de bezienswaardigheden langs de route, maar leuk om te zien is het sowieso. We komen langs onder andere de Pandhof van de Dom en stadskasteel Oudaen. In dit versterkte middeleeuws huis, zit nu onder andere een restaurant en een brouwerij. Omdat het zonnetje zich laat zien, besluiten we om op het terrasje aan de gracht plaats te nemen en een witbiertje van eigen brouwerij te bestellen.

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

15.00 uur

Tijd voor het volgende hoogtepunt van ons toeristische dagje! We mogen aan boord van de rondvaartboot van Rederij Schuttevaer voor een rondje dobberen door de Utrechtste grachten. Dit betekent een uurtje lekker zitten en luisteren naar leuke wist-je-datjes in het Nederlands, Engels én Duits. Hier zijn vooral onze voetjes na al dat gewandel best aan toe.

16.15 uur

Zodra we van boord gaan, gaan we naarstig op zoek naar onze volgende activiteit op Tripadvisor. Omdat we zo 1,2,3 niks kunnen vinden om te doen, zit er maar een ding op: winkelen. Ik was ook wel eens benieuwd naar de make-over die Hoog Catharijne heeft ondergaan. Nu zit ik midden in mijn no-buy jaar, dus is het bij window shopping gebleven. Na een aantal rondjes door de stad geven we het op, want eigenlijk hebben we helemaal geen zin om te winkelen. We besluiten daarom om vroeg richting het restaurant te gaan.

Ministedentrip: 24 uur in Utrecht | www.sannetimmermans.nl

17.00 uur

Rond een uurtje of vijf komen we aan bij Metro City Kitchen aan het Jaarbeursplein, waar we, dankzij een hele goede tip van Marlous, om 17.30 uur gereserveerd hebben. We bestellen een drankje aan de bar en verplaatsen daarna naar boven voor het viergangenmenu. Voor dit heerlijke menuutje hebben we nog geen €20,- per persoon betaald via Social Deal, maar ook als je deze deal niet meer kunt scoren, vind ik het een aanrader!

Met dit etentje sluiten we onze ministedentrip van 24 uur in Utrecht af. We halen onze koffertjes op bij The Anthony en reizen weer naar Brabant met een kleine tussenstop om Biggie op te halen bij “opa en oma”.

Ga jij wel eens op stedentrip in eigen land en welke stad in Nederland of België moet ik écht eens bezoeken?

35 Reacties

  • Sanne
   Auteur
   15 maart 2019 /

   Oh wat leuk! Ben benieuwd wat jullie voor inspiratie op zullen doen daar.

 1. 12 maart 2019 /

  Leuk om Utrecht door jouw ogen te zien. Je hebt leuke activiteiten gedaan. De Domtoren heb ik nog nooit beklommen, maar dat wil ik zeker nog eens gaan doen. De loft ziet er ook geweldig uit. Geslaagde 24 uur!
  Lees ook Fotografie | Een dagje naar Utrecht van DarinaMy Profile

 2. Loeser
  11 maart 2019 /

  Ik krijg ook zin in een weekendje Utrecht! Leuk beschreven en veel gedaan in 24 uur. Zelf vind ik Haarlem en Rotterdam héel leuke steden. Binnenkort weer eens plannen! :-) Oh en een tipje voor in Duitsland: ga eens naar Kleve!

  • Sanne
   Auteur
   11 maart 2019 /

   Zeker doen een keertje meid! Ik zat toevallig dit weekend nog te bedenken dat ik ook wel weer een keertje naar Rotterdam wilde. Haarlem is voor mij ook alweer eeuwen geleden en dat is ook zo’n gezellige stad. Eigenlijk zijn er genoeg leuke steden om te bezoeken, maar too little money ;). Kleve ga ik me ook eens in verdiepen!

  • Sanne
   Auteur
   11 maart 2019 /

   Je hebt een hele leuke stad uitgekozen om in te wonen! Daarbij valt Tilburg toch wel een beetje in het niet natuurlijk, haha.

 3. 10 maart 2019 /

  Ik heb wel al een paar keer toerist in eigen land gespeeld, maar maakte er nog nooit een stedentrip van. Leuke foto’s heb je gemaakt!
  Lees ook Een dagje uit | Sluis van EvelyneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 maart 2019 /

   Dat is dan misschien nog wel eens leuk om te doen! Ik vind dat je met een nachtje slapen zo veel meer de tijd hebt om een stad te verkennen. Dankje!

 4. 9 maart 2019 /

  Wat een toptrip zo, je hoeft soms helemaal niet lang of ver weg te gaan om er toch even tussenuit te gaan. Ik vind dat ook echt heerlijk. Toevallig ben ik net terug van 2 nachtjes Duitsland en dat voelde ook echt als even weg zijn. Dan wel geen Nederland, maar ook daar hou ik van (laatste stedentrip was een nachtje Haarlem, ook echt een superleuke stad!) In wat een leuke loft sliepen jullie trouwens zeg, en prachtige foto’s maak je!
  Lees ook 7 redenen waarom Kaapstad zo populair is van YvonneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 maart 2019 /

   Nee, precies! Ik had het er op de terugweg met mijn vriend ook over dat het echt voelde als een minivakantie, ook al zijn we maar één nachtje weg geweest. Duitsland kom ik eigenlijk erg weinig en ik denk dat daar ook nog heel wat moois te ontdekken valt. Haarlem is ook een superleuke stad inderdaad! Wel geweest, maar eigenlijk nooit echt een dagje weg of de boel goed verkend. Dankje! :)

 5. 8 maart 2019 /

  Wauw! Wat heb je wederom prachtige foto’s gemaakt. Ik kom regelmatig in Utrecht en heb er gestudeerd, dus yes het is echt een leuke stad.

  • Sanne
   Auteur
   10 maart 2019 /

   Dankje Dionne! Leuk dat je in Utrecht hebt gestudeerd, leuke stad. Zou jouw nieuwe stad binnenkort ook wel weer willen bezoeken overigens, haha.

 6. 8 maart 2019 /

  Zo leuk om ‘mijn stadsie’ door jouw ogen te zien! De Dom beklom ik pas nadat ik al 6 jaar in Utrecht woonde, haha oeps. Super leuk dat jullie dat gedaan hebben. Het hotel ken ik nog helemaal niet, ziet er super goed uit! Ga ik onthouden als tip voor vrienden die op bezoek willen komen.
  Lees ook 5 dingen die ‘typisch mij’ zijn van MarlousMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 maart 2019 /

   Leuk is dat hè! Ik probeer zelf af en toe bewust naar mijn eigen stad te kijken door de ogen van een toerist, haha. Dan ga je het toch weer meer waarderen ofzo. Had dat bijvoorbeeld ook heel erg toen een meisje uit Amerika na mijn jaartje high school mee kwam naar mijn dorp. Ja kan het hotel zeker aanraden! Ook heel fijn dat je er een zithoek en keukentje bij hebt.

 7. 8 maart 2019 /

  Klinkt als een heerlijke 24 uur! Ik vind Utrecht zo’n leuke stad, zou er graag weer heen gaan! Toerist in eigen land spelen is ook zo leuk alleen komt het er veel te weinig van bij mij. Ik ben nog nooit in Maastricht geweest en zou dat graag nog eens doen. Betreft aanraders, ver weg, maar Groningen? Is om te bezoeken echt wel heel leuk, als je het centrum van het centrum op vrijdag- en zaterdagmiddag vermijd.
  Lees ook Ik word blij van mensen van SilkeMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 maart 2019 /

   Bij mij komt het er inderdaad ook veel te weinig van! Terwijl het eigenlijk niet eens veel hoeft te kosten, je kunt ook prima zonder overnachting een dagje weg met die afstanden hier. Maastricht vind ik ook een leuke stad! Ook alweer een tijd geleden dat ik daar ben geweest. Daar kun je ook wel leuke sightseeing doen trouwens, bijvoorbeeld de grotten in gaan! Groningen zat ik zelf ook al aan te denken. Inderdaad wel een endje rijden, maar wel een stad waar ik niet zomaar kom. Bedankt voor de tip!

 8. 8 maart 2019 /

  Die wentelteefjes klinken lekker met cheesecake vulling. Die app klinkt leuk voor als ik een keer weer naar een nieuwe stad ga.
  Vind Utrecht ook wel een erg leuke stad! Best vaak geweest maar nog nooit de dom beklommen… oeps, maar jullie loft zag er wel mooi uit zeg!
  Lees ook Februari snapshots van TeaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   10 maart 2019 /

   Ja, zeker een aanradertje! Ik zag het receptje voorbij komen op Pinterest en was er meteen benieuwd naar. Misschien leuk om dan de volgende keer te doen! Dat soort dingen doe je in Nederland toch minder snel.

 9. 8 maart 2019 /

  Ik vind Utrecht altijd zo’n leuke stad. Ik verblijf meestal in het Mother Goose hotel ben je daar al eens geweest?
  Dit hotel is ook zo mooi.:)
  X Robin

  • Sanne
   Auteur
   9 maart 2019 /

   Nee, daar ben ik nog nooit geweest! Maar die heb ik zeker op m’n lijstje staan voor als ik nog eens een keer naar Utrecht ga, ziet er zo mooi uit. Ik zag ‘m geloof ik voorbij komen in de Staycation guide. Vind het sowieso leuk om steeds in een ander hotel te verblijven, omdat je dan weer in een andere buurt zit waar je op verkenning kunt gaan :)

 10. 8 maart 2019 /

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, zo leuk geschreven ook! Utrecht is zo’n mooie en fijne stad, ik heb er een tijdje gewoond :-). Als ik dit zie mis ik het wel! Lombok is ook een tof buurtje, een vriendin van mij heeft daar een aantal jaar gewoond en ik kwam er vaak :D Jullie hotel ziet er prachtig uit!
  Lees ook 5 Waardevolle lessen uit het boek F*ck The Quarterlife Crisis van AnnaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 maart 2019 /

   Ah dankje! En wat leuk dat je in Utrecht hebt gewoond. Ik heb zelf in Amsterdam gestudeerd en gewoond, maar op de middelbare school wist ik altijd al dat ik per se óf naar Utrecht, óf naar Amsterdam wilde. Zo’n mooie steden waar ook veel te doen is. Lombok was inderdaad een tof buurtje! Zag ook genoeg huisjes waar ik mezelf best zag wonen ;)

  • Sanne
   Auteur
   9 maart 2019 /

   Haha, ja ik moest vanwege die no-buy natuurlijk even nadenken over alternatieve activiteiten! En in Lissabon wil ik best met je mee de winkels induiken hoor, al zul je dan waarschijnlijk wel al je nieuwe aankoopjes aan moeten doen in het vliegtuig omdat de koffer al vol zit.

  • Sanne
   Auteur
   8 maart 2019 /

   Ah leuk dat je ook naar Utrecht bent geweest! Krijg alweer zin om het volgende uitje te gaan plannen.

  • Sanne
   Auteur
   8 maart 2019 /

   Dat was het zeker! Ik kwam deze toevallig tegen vanwege mijn werk, maar best een goed idee om dit soort dealtjes in de gaten te houden.

  • Sanne
   Auteur
   8 maart 2019 /

   Leuk hè! Vond het bijna zonde om de loft te verlaten, haha.

 11. Wat ziet het er allemaal leuk en gezellig uit! Utrecht vind ik een hele mooie stad. Het is lang geleden dat ik daar weer eens geweest ben. Misschien moet ik net als jou gewoon weer eens wat gaan plannen. Het ziet er namelijk goed geslaagd uit!

  • Sanne
   Auteur
   8 maart 2019 /

   Utrecht is inderdaad een hele mooie stad! De laatste keer dat ik er was, was ook alweer eventjes geleden, terwijl je in Nederland eigenlijk binnen no-time overal bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.