De 10×10 challenge: met 10 items op vakantie

De 10×10 challenge kwam al een tijd geleden op mijn pad. In deze challenge word je uitgedaagd om jezelf 10 dagen lang te kleden met slechts 10 kledingstukken. Mijn roadtrip door Normandië leek mij de perfecte gelegenheid om de uitdaging ein-de-lijk aan te gaan. In dit artikel vertel ik je alles over de 10×10 challenge én deel ik de items waarmee ik dit experiment ben aangegaan.

Wat houdt de 10×10 challenge in?

Ik kan me voorstellen dat je al vaker over deze challenge hebt gehoord, want de uitdaging kent grote populariteit. Toch weet je misschien niet wat het nu precies inhoudt. En door wie kan ik dit beter laten uitleggen dan de bedenker van de 10×10 challenge, Lee Vosburgh die je misschien wel kent van haar blog Style Bee?

The concept is essentially a mini capsule closet of 10 items that you work with for 10 days, creating new looks and styling your clothes in ways you might not otherwise try.

Lee Vosburgh

Wat je allemaal mee moet tellen in die 10 items? Eigenlijk alle “core closet items“. Volgens Lee zijn dit bijvoorbeeld tops, broeken en jurkjes, maar ook schoenen en jassen. Accessoires en sieraden hoef je niet te tellen.

Een belangrijke sidenote die ze hierbij maakt, is dat dit geen harde regels zijn. Je krijgt dan ook de vrijheid om bijvoorbeeld schoenen niet mee te tellen bij je 10 items, als je denkt dat je bijvoorbeeld beter een extra broek kunt gebruiken. Het draait erom dat je de 10×10 challenge eigen maakt.

Op haar blog vind je alle info over de 10×10 challenge, inclusief een handige worksheet die je kunt downloaden.

Waarom ik de 10×0 challenge wil doen

Deze challenge stond al een flinke poos op mijn to-do-lijst. In januari maakte ik zelfs al een concept aan voor een blogartikel met dit onderwerp, en toch komt het er nu pas van. Het hele idee was eigenlijk alweer weggezakt, maar ik werd er weer aan herinnerd door het artikel “Je koffer pakken voor vakantie: een goede stijloefening” van KouweKleren.

Lee bedacht de uitdaging tijdens een shopping fast in 2015 om creatiever te worden in outfits samenstellen. Nu zal het jullie vast niet voorbij gegaan zijn dat yours truly dit hele jaar een shopverbod heeft. Nu ik al zeven maanden bijna geen nieuwe items in huis heb gehaald, ben ik soms behoorlijk uitgekeken op de items in mijn kast.

Ik las ooit ergens dat je 80% van de tijd dezelfde 20% van de kleren in je kast draagt. Die statistieken gaan absoluut ook voor mij op, en daarom wil ik voortaan meer tijd steken in samenstellen van outfits om zo meer te doen met de kleding die in mijn kast hangt.

De 10x10 challenge: met 10 items op vakantie
Hier sta ik casual te poseren met een outfitje uit de 10×10 capsule

Was dat shopverbod je trouwens toch ontgaan? Dan kun je hier even bijlezen: No-buy challenge: stoppen met shoppen in 2019

Voor wie is de 10×10 challenge een aanrader?

Je hoeft echt niet middenin een no-buy jaar te zitten om deze challenge aan te gaan, want de uitdaging is voor nog veel meer mensen een goed idee. Volgens Lee is de 10×10 challenge geschikt voor iedereen die:

 • een tijdelijke shopstop in wil lassen;
 • meer uit haar huidige garderobe wil halen;
 • zich op het gebied van mode creatief wil uitdagen;
 • haar persoonlijke stijl wil ontdekken;
 • een capsule wardrobe wil testen;
 • een paar go-to outfits wil ontdekken;
 • op vakantie gaat en niet te veel kan inpakken.

Op ongeveer ieder puntje uit bovenstaande lijst kan ik volmondig “JA!” zeggen, en dus ben ik de challenge aangegaan.

Mijn 10×10 capsule

Ik heb zonder al te lang nadenken 10 kledingstukken gekozen waarmee ik heel wat outfits kan samenstellen. Het zijn basic items geworden, maar goed… Ik ben ook best een beetje een basic bitch.

Disclaimer: na het kiezen van de kledingstukken en het schrijven van dit artikel werden er opeens toch wat frissere dagen voorspeld. Daarom heb ik stiekem nog wat items omgewisseld voor warmere opties en nog een extra blouseje en vestje in de koffer gegooid. Tijdens mijn vakantie naar Cuba had ik het traveling light al eens iets te serieus genomen, en nog een keer zo koukleumen zag ik niet zitten! Achteraf gezien een hele goede keuze, want het was de meeste dagen toch meer lange-broek-lange-mouwen-weer.

Mission accomplished?

Nou, niet helemaal dus! Want door dat tricky weerbericht zaten er nèt iets meer dan 10 items in mijn koffertje. Na het plannen van deze 10×10 capsule kan ik concluderen dat ik dit een leuke uitdaging vind, maar wel een uitdaging die voor mij beter werkt in het dagelijkse leven wanneer je niet ook nog moet nadenken over avondoutfits. Daarnaast is het ook wat handiger als je 10 dagen hebt waarin je met minder temperatuurschommelingen te maken hebt. De volgende keer start ik de challenge dan ook in een werkweek.

Heb jij al eens de 10×10 challenge geprobeerd?

27 Reacties

 1. 13 augustus 2019 /

  Oh wat een stoere challenge!
  Ik zit gelijk te denken hoe ik dit zou doen.. :-) Ik ga zo eerst kritisch kijken naar mijn kledingkast om leuke combinaties te kunnen maken.
  Liefs,
  Evelien
  Lees ook Sunflowers van evelienMy Profile

 2. 12 augustus 2019 /

  Oh wat een fijne challenge! Ik merk dat ik automatisch wel naar dezelfde kledingstukken neig dus misschien doe ik het onbewust wel haha. Maar het is wel ideaal om al wat outfits klaar te leggen voor de hele week.
  Lees ook Positieve Instagram accounts om te volgen van ClaireMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   12 augustus 2019 /

   Heel herkenbaar! Bij mij is het wel vooral omdat ik zeker in de gehaaste ochtenden heel slecht ben in creatieve outfitjes samenstellen haha. Dan grijp ik toch vaak naar dezelfde items. Die outfits klaar leggen voor de hele week lijkt me dus eigenlijk best een goed idee!

  • Sanne
   Auteur
   12 augustus 2019 /

   Dankje! Je kunt het natuurlijk ook met gekleurde items doen! Heb tijdens mijn research best wel wat gekleurde capsule wardrobes voorbij zien komen, dus het is allemaal mogelijk. Feit is gewoon dat ik een redelijk saaie kledingkast heb (op het gebied van kleur haha), dus dan kom je al snel op zo’n zwart-witgeheel uit ;).

  • Sanne
   Auteur
   12 augustus 2019 /

   Haha, maar goed… Dan zie je er ook wél altijd om door een ringetje te halen uit ;)

  • Sanne
   Auteur
   11 augustus 2019 /

   Haha, you live and you learn. Dat is in dit geval wel echt zo denk ik, want ik heb ook het idee dat ik steeds wat beter word in dat inpakken.

 3. 10 augustus 2019 /

  Ooooh ik vind dit echt heeeel leuk – ik wil dit ook proberen! Ik hoop dit jaar nog een klein tripje te gaan maken met me, myself and I en dan kan ik dit vast heel goed toepassen. Ik vind dat je het mega goed gedaan hebt. Denk ook dat zoiets in de winter nog 100 keer moeilijker is dan nu? Aangezien 10 zomerse dingetjes een hoop minder ruimte innemen dan 10 winterse dingetjes. (Dingetjes?). En self care > alles; hartstikke logisch dat je er nog wat extra warme kleding bij hebt gedaan. You go girl!
  Lees ook Mijn ‘even-een-stapje-terug’ tips van StellaMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 augustus 2019 /

   Jaaa lijkt me leuk om te zien hoe jij het er vanaf brengt (en dat tripje klinkt ook goed)! Ik vind het concept voor tripjes echt fantastisch. Probeer sowieso altijd al in outfits te denken en niet (veel) te veel mee te nemen. Juist door niet veel opties te hebben kan ik makkelijk een outfitkeuze maken. Met te veel kleding in mijn koffer krijg ik keuzestress haha (first world problems). Ik denk dat het ik in de winter misschien wel makkelijker zal vinden? Omdat ik dan gewoon zo goed als leef in een zwarte spijkerbroek en truien. Niet zo innovatief, maar wel makkelijk haha. Thanks girl!

 4. Kim
  10 augustus 2019 /

  Wat een leuk artikel! Ik heb zelf totaal geen moeite om met weinig kledingstukken de week door te komen. Ik herinner me dat we een keer op rondreis door Azië gingen en toen hadden we met z’n tweeën (partner doet ook niet aan veel kleding) 12 kilo bagage (inclusief alles, electronica, toiletspullen etc.) voor 3 weken in één kleine rolkoffer. Ik neem dan ook vaak wat oudere shirts /items mee die ik na het dragen weggooi en ik in het land van bestemming iets leuks kan kopen. En nu met mijn zwangerschap heb ik welgeteld 3 lange broeken, 1 korte broek, 2 jurkjes, 3 hemdjes en 3 t-shirts. Bij elkaar 12 stuks waar ik nu al zeker een half jaar mee doe ;). Ik moet wel zeggen dat ik me stiekem verheug om straks weer in mijn eigen ‘normale’ kleding te passen, hahahaha! Ik ben benieuwd hoe deze challenge je in een gewone werkweek bevalt!

  • Sanne
   Auteur
   11 augustus 2019 /

   Dankje Kim! 12 kilo met z’n tweeën is pas echt indrukwekkend. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden drie weken ging backpacken in Thailand en volgens mij had ik toen zelfs nog wat meer kilo in mijn rugzak, en dat vond ik toen al best netjes! Vind het ook echt een leuk idee om wat kleding te vervangen op de plaats van bestemming. Dat kan natuurlijk niet overal zo makkelijk, maar ik denk dat dat in Azië bijvoorbeeld wel leuk is om te doen. En wat grappig dat je die vergelijking maakt met je zwangerschapsgarderobe! Dat is inderdaad net zo goed een capsule wardrobe (voor de meeste mensen althans haha). Daar ben ik ook benieuwd naar! Misschien kan ik de challenge over een tijdje gewoon nog eens houden en er weer verslag van doen. :)

  • Sanne
   Auteur
   11 augustus 2019 /

   Leuk! Ben heel benieuwd hoe ‘ie bij jou zal gaan.

 5. 9 augustus 2019 /

  Aah zo goed dat je dit hebt gedaan! Die combi’s zijn echt heel leuk <3 Ik denk dat ik per ongeluk deze challenge heb gedaan, naar Boedapest kon ik namelijk alleen een rugzak meenemen… Nadeeltje van heel erg budget vliegen.
  Lees ook Wat te doen in Boedapest? | City guide van MarjoleineMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   11 augustus 2019 /

   Thanks! :) Hahaha, alleen een rugzak is wel écht een uitdaging. Op de foto’s te zien liep je er alsnog gewoon heel leuk bij, dus volgens mij is die per ongelukke challenge bij jou ook goed gelukt.

  • Sanne
   Auteur
   9 augustus 2019 /

   Hahaha, dat valt allemaal reuze mee hoor. Een rondje hier in huis maakt al snel duidelijk dat het nog verre van minimalistisch is.

 6. 9 augustus 2019 /

  Wat een leuk concept, kende het nog niet. Ik neem ook altijd veel te veel mee op vakantie, ben daar niet goed in. Toch denk ik dat ik het serieus niet ga redden met tien items voor tien dagen, want ik trek graag elke dag een schone top aan. Dus dat worden dan tien tops en om dan verder niks mee te nemen, dat lijkt me voor mezelf én mijn omgeving niet zo’n aanrader, haha.

  Leuke kledingstijl heb je trouwens. Ik vind vooral de sandalen heel leuk en het T-shirt met Bonjour ook. Is dat nog te koop toevallig ergens?
  Lees ook Frisse citroentoetjes met slechts vijf ingrediënten van Truusje – De SandwichformuleMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 augustus 2019 /

   Hahaha, dat lijkt me ook een vrij heftige look! Je kunt het idee van die challenge natuurlijk ook gebruiken en het nummer wat ophogen. Ik denk dat het er vooral omgaat dat je wat meer nadenkt in outfits in plaats van in losse items en dat je dan in ieder geval minder nodig hebt dan je misschien zou denken!

   Thanks! Ik ben even op onderzoek uitgegaan. Volgens mij heb ik het allebei bij Zalando besteld, maar daar kon ik het zo niet vinden. De schoenen zijn van het merk RAID en heten Bellini. Dit merk wordt ook bij ASOS verkocht o.a. Het shirtje is van New Look. Als je daar op “bonjour” zoekt vind je die nog wel!

  • Sanne
   Auteur
   9 augustus 2019 /

   Haha, ja! Die weerschommelingen waren jammer. Ik denk dat het met 10 dagen in de hitte wel te doen was geweest. Ik ben dus echt een monochroom type haha, weinig kleur te bekennen in mijn kast, dus dan gaat dat combineren ook makkelijk. Misschien dat het helpt om thuis al wat meer in outfits te denken i.p.v. in losse items? :)

 7. 9 augustus 2019 /

  Dit is een leuk idee! Ik denk dat ik dit qua gewone outfits wel zou redden, maar met wandeloutfit erbij (bestaande uit drie kledingstukken en een paar schoenen) wordt het lastiger. Als ik op modderige bospaadjes loop met een hond die af en toe komt knuffelen, is gewone kleding niet zo handig ;)
  Lees ook Gelezen: Harry Potter #4: Harry Potter en de Vuurbeker van AudreyMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 augustus 2019 /

   Oh nee, dan wordt het al lastig! Dat soort speciale items zou ik dan ook buiten zo’n capsule laten denk ik haha. Hondenknuffels zijn het sowieso waard in ieder geval :)

 8. 9 augustus 2019 /

  Hé wat een tof idee! Ik wil dit denk ik wel eens proberen in een gewone werkweek. Op vakantie vind ik het toch altijd moeilijk om weinig kleren mee te nemen omdat ik net snel last heb van bijvoorbeeld warmte of kou dus ik ben graag op alles voorbereid. Het gevolg is dat ik me soms een breuk hef aan mijn koffer :p
  Lees ook Dingen waar ik onzeker over ben. van IreneMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   9 augustus 2019 /

   Hahaha! Deels herkenbaar hoor dit. Ik moet zeggen dat ik vind dat ik sowieso best goed ben in traveling light. Misschien dat ik daarom dacht dat dit een goed idee was voor een tripje. Was het nu gewoon óf warm óf fris geweest, dan was dat ook wel zo denk ik! Ik ga het ook nog een keertje doen, maar dan begin ik op een “gewone” maandag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.