10.000 stappen challenge

Zo af en toe ga ik met mezelf de uitdaging aan om een tijdje 10.000 stappen per dag te zetten. En dat blijkt vaak toch een stukje lastiger dan verwacht, met eindeloze avondwandelingen als gevolg. Toen mijn favoriete bewegingsapp er een tijdje geleden mee stopte, viel ik natuurlijk eventjes in een zwart gat, maar gelukkig is er nu een andere handige manier om al die stapjes te tracken. Ik mag namelijk een paar weken een Fitbit Charge 3 testen, dus dat leek mij de perfecte reden om de uitdaging weer aan te gaan. 10.000 stappen per dag? Challenge accepted!

Waarom die 10.000 stappen?

Dit magische nummer komt niet zomaar uit de lucht vallen. 10.000 komt bij de meeste mensen namelijk neer op een half uurtje beweging. Met zo’n half uurtje lopen per dag kom je ruim aan het door de Gezondheidsraad aanbevolen minimum van 150 minuten bewegen per week. Zodra je aan de slag gaat met je Fitbit staat het dagelijkse doel dan ook standaard ingesteld op die 10.000 stappen. De meeste mensen komen niet aan dit aantal stappen zonder wat extra inspanning. Ik testte één week uit hoeveel extra inspanning dit voor mij precies was en neem je uiteraard mee tijdens deze fysieke beproeving.

Maandag: dag 1

11.247 stappen

De challenge gaat vandaag van start! Ik heb mijn wekker een half uurtje vroeger dan normaal gezet om nog voor werktijd een wandeling te maken. Als ik wakker word, verander ik toch nog van strategie: deze eerste dag wil ik juist eens in beeld brengen hoe weinig stappen ik op een normale werkdag zet. Eenmaal geïnstalleerd achter mijn computer staat de teller op een whooping 638 stappen. Dat wordt nog wat… Tijdens het werk zet ik daarom bewust wat extra stapjes. Thuis parkeer ik mijn auto voor de deur en loop ik vervolgens naar de stad (poging tot broek kopen #294). Zonder broek en met pijnlijke voeten stap ik bij mijn vriend in de auto om naar huis te gaan. Na het eten neem ik de hond, Biggie, mee voor zijn tweede avondwandeling. Hij kijkt me verbaasd maar toch ook enthousiast aan. Halverwege de wandeling heb ik mijn doel bereikt en uiteindelijk kruip ik met 11.247 stappen op de teller mijn bed in.

10.000 stappen challenge

Dinsdag: dag 2

13.500 stappen

Vandaag staan er geen tripjes naar de stad of andere uitjes gepland, dus moet ik dit keer toch echt aan die ochtendwandeling geloven om niet ‘s avonds nog eindeloos te moeten wandelen. Niet alleen ik heb het zwaar op deze vroege ochtend. Voor de gezelligheid sleep ik Biggie, die houdt van uitslapen, uit bed om me gezelschap te houden tijdens het lopen. Na werk ga ik per auto (foei!) rechtstreeks naar de supermarkt en wanneer ik thuis ben, is de 5.000 al gepasseerd. Omdat ik thuis nog van alles te doen heb, moet ik de rest van de stapjes binnenharken door nog een flinke wandeling met Biggie te maken. 45 minuten later heb ik het halve centrum van Tilburg doorkruist én het doel ruimschoots gehaald. Die wandelingen goed uitstippelen qua stappen moet ik nog even onder de knie krijgen… Eindstand van de dag: 13.150 stappen.

Woensdag: dag 3

11.072 stappen

Ik ga vandaag weer op tijd uit bed voor een wandeling in de vroege ochtend. Biggie weet wat ‘m te wachten staat, dus hij gaat dit keer zonder hondengemopper mee. Omdat mijn ochtendritueel uiteraard wat uitloopt, kom ik net niet aan de dertig minuutjes wandelen, maar toch is het best een productieve ochtend zo met een leuke podcast in mijn oren tijdens de wandeling. In de avond is het tijd voor het tweewekelijkse etentje met mijn zussen, dus dat wordt vooral zitten. Voordat we richting het etentje gaan, heb ik nog precies tijd voor een half uurtje lopen en zit ik dit keer dus al vroeg op de avond aan de 10.000 stappen. Veel meer stappen komen hier niet meer bovenop, want na het eten ploffen we op de bank neer en vanaf de bank verhuizen we rechtstreeks richting bed. Het totale aantal stappen van vandaag komt uit op 11.072.

Donderdag: dag 4

10.846 stappen

Het is vandaag de dag vóór Black Friday: de drukste dag van het jaar op mijn werk, want ik werk bij een kortingssite. Ik begin vandaag pas om 13:00 uur met werken, maar kom laat thuis, dus moet ik vandaag mijn stapjes al in de ochtend zetten. Voor mijn gevoel heb ik úúúren de tijd om van alles te doen ‘s ochtends, maar uiteindelijk wordt het toch opschieten. Ik laat de hond uit, doe 25 minuten een intervaltraining (dit klinkt beter dan hardlopen met heel veel tussenpauzes) en ga net voor ik de deur uit ga nog een keer met de hond naar buiten. Zodra ik op mijn werk aan kom, staat de teller zo rond de 8.000. Ik sprokkel de overige stapjes binnen door onder andere tripjes richting de wc en het bijvullen van mijn waterflesje en zo rol ik om half 3 ‘s nachts eindelijk mijn bed in met 10.846 stappen.

Vrijdag: dag 5

4.092 stappen

Ik ben moe! Ik start vandaag om 9:30 uur met werken, maar kan het door het korte nachtje niet opbrengen om hiervoor te gaan wandelen. Dat moet dus vanavond maar. ‘s Avonds staat er niet veel gepland, maar zodra ik op de bank zit ben ik zo moe dat ik besluit lekker helemaal niks meer te doen. Natuurlijk zit ik nu bij lange na niet op mijn stappendoel. Toevallig heb ik vandaag op Instagram iets voorbij zien komen dat er op neer kwam dat het soms ook goed genoeg is om maar 80% van je doelen te halen, dus ik besluit me bij deze nederlaag neer te leggen. Met 4.092 stappen op de teller gooi ik het bijltje erbij neer.

10.000 stappen challengeZaterdag: dag 6

14.119 stappen

Vandaag moeten er flink wat stappen gezet worden, want ik ben in de Fitbit app een (nu al) kansloze Weekend Warrior uitdaging aangegaan met mijn collega Anna. Aangezien zij vandaag gaat voetballen zie ik mijn kansen somber in, maar toch ga ik er voor. Ik ga weer op pad met Biggie voor een wandeling, ga te voet naar de stad voor wat aankopen, loop naar de copyshop om mijn sinterklaasgedicht uit te printen en ga dan met een omweg weer naar huis. Ook laat ik de auto een keer thuis staan als ik boodschappen ga doen. ‘s Avonds ga ik weer te voet richting de stad voor een etentje met vriendinnen en zo kruip ik toch nog met 14.119 stappen op de Fitbit in bed.

Zondag: dag 7

8.495 stappen

Ik start de dag met al redelijk wat stappen op de teller, aangezien ik gisteren na twaalven naar huis ben gelopen. Dat scheelt! En dat gaat ook nodig zijn, want vandaag gaat het weer lastig worden om aan de 10.000 stappen te komen. Met een surprisemiddag voor de boeg, zijn de enige stapjes die ik vandaag zet twee rondjes met Biggie en verder natuurlijk de nodige stappen in huis om die surprise af te krijgen. ‘s Avonds komen we rond half tien thuis en gaan we aan de slag met wat laatste dingetjes voor de vakantie regelen. De schoenen gaan hierna uit en de enige stappen die nog gezet worden, gaan richting de bank om Boer zoekt vrouw terug te kijken. Ik hoef waarschijnlijk niet eens te zeggen dat ik de stappen vandaag weer niet gehaald heb, maar goed… Soms komt het nu eenmaal gewoon eventjes niet zo uit.

Finish!

Voordat ik van start ging met de challenge las ik dus dat die 10.000 stappen voor de meeste mensen een half uurtje extra beweging per dag betekent. Ik ben er door deze week wel achter gekomen dat dit voor mij ruim over dit half uur heen gaat en dat ik dus eigenlijk veel te weinig beweeg. Niet zo shocking, want ik doe momenteel ook vrij weinig… I know. deze challenge heeft er dus wel voor gezorgd dat ik wat meer op m’n beweging ga letten. Dat is niet alleen goed voor mij, maar ik denk dat Biggie ook enthousiast wordt van die extra lange wandelingen. Ik ga daarom zeker niet nu stoppen en die 10.000 stappen blijven mijn dagelijkse doel.

Nu is het misschien vrij slecht dat ik van de zeven dagen, maar vijf dagen mijn doel heb bereikt. Nu voel je de “ja maar” waarschijnlijk al aankomen… Ik ben er deze week namelijk achter gekomen dat het doel niet altijd haalbaar is, maar dat is ook oké. Elke week zitten er van die dagen tussen waarop het gewoon eventjes niet uitkomt en andere dagen waarop je juist weer het dubbele aantal stappen zet. It’s all about the balance.

Ik ben benieuwd: heb jij de 10.000 stappen challenge wel eens gedaan en was het voor jou lastig om aan die 10.000 stappen per dag te komen?

5 Reacties

 1. Ik probeer het wel eens, maar het lukt me lang niet altijd. Voor mij komt 10.000 stappen ongeveer neer op 8 kilometer, dus dat kost ook best even tijd. Mijn eerste streven is elke dag minimaal een half uurtje; dan ben ik er even uit, kom ik in ieder geval al op een paar kilometer en wen ik aan de gewoonte. En die 10.000 stappen komen straks ook wel weer!
  Lees ook #FreedomFriday: Unfollow Friday van Adine @ LekkerLevenMetminder.nlMy Profile

  • Sanne
   Auteur
   25 januari 2019 /

   Dat kost inderdaad best wel wat tijd! Merkte ik ook pas echt tijdens de challenge. Ik haal nu na mijn challenge die 10.000 stappen per dag ook zeker niet meer altijd. Ik denk dat voor mij op werkdagen een half uurtje beweging wat realistischer is inderdaad en op mijn vrije dagen kom ik wel weer makkelijk aan de 10.000 stappen per dag vaak.

 2. Jessica J.
  17 januari 2019 /

  Ohh, jij woont in Tilburg! Ik vind dat zo’n fijne stad. Ik vertoef er elk jaar in april een weekje, tijdens Roadburn. :-)
  Fijn artikel, dit! Je doet me eraan denken dat ik mijn Fitbit maar eens van onder het stof moet halen. Ik heb hem maandenlang dagelijks gedragen, maar was het opeens beu dat ik hem elke ochtend en avond af moest doen om m’n gezicht te wassen. Lekker excuus, dit. :-P Ik kwam meestal wel aan de 10 000 stappen per dag doordat ik te voet naar m’n werk ga en nadien erg onlogisch boodschappen doe en de hele winkel meermaals doorkruis, haha.

  • 19 januari 2019 /

   Ik woon in Tilburg ja! Niet de mooiste stad van Nederland, maar toch wel “mijn stad”. Leuk dat je hier jaarlijks een weekje komt komen. Haha, heerlijk excuus inderdaad, maar ik snap het wel. Hoe minder moeite, hoe beter ;). Die van mij kan gelukkig tegen water, dus die kan ik gewoon aanhouden. Goed dat je wel aan zo veel stappen komt! Ik kwam er door de Fitbit echt achter dat ik veel te weinig beweging krijg nu. Nu we het er over hebben… ik zal eens met de hond op pad gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.